Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N2)

Sylabus przedmiotu Chów zwierząt w gospodarstwach ekologicznych i agroturystycznych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Chów zwierząt w gospodarstwach ekologicznych i agroturystycznych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności
Nauczyciel odpowiedzialny Maria Kawęcka <Maria.Kawecka@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Bożena Chuda-Mickiewicz <Bozena.Chuda-Mickiewicz@zut.edu.pl>, Ryszard Pikuła <Ryszard.Pikula@zut.edu.pl>, Danuta Szczerbińska <Danuta.Szczerbinska@zut.edu.pl>, Jerzy Wójcik <Jerzy.Wojcik@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 20 2,00,59egzamin
ćwiczenia audytoryjneA2 15 3,00,41zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Studenci powinni wykazać się znajomością chowu zwierząt gospodarskich

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1W związku z coraz większym zainteresowaniem żywnością wyprodukowaną metodami ekologicznymi oraz troską o środowisko naturalne celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zasadami funkcjonowania chowu zwierząt w gospodarstwach ekologicznych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Sposoby żywienie świń paszami wytworzonymi metodami ekologicznymi. Układanie dawek dla świń w oparciu o pasze objętościowe. Rola pastwiska w żywieniu świń.2
T-A-2Pomieszczenia inwentarskie zaspakajające potrzeby biologiczne i behawioralne świń. Profilaktyka i leczenie.2
T-A-3Możliwości zwiększenia atrakcyjności gospodarstw agroturystycznych poprzez utrzymanie różnych gatunków zwierząt przeżuwających2
T-A-4Prozdrowotne produkty uzyskiwane z mleka i mięsa przeżuwaczy.Wyrób krowich, owczych i kozich produktów mleczarskich w gospodarstwach przydomowych.2
T-A-5Wybrane gatunki i rasy drobiu utrzymywane w gospodarstwach ekologicznych i agroturystycznych.3
T-A-6Zakładanie i prowadzenie pasieki w gospodarstwie agroturystycznym. Ule obserwacyjne. Prezentacja sprzętu pasiecznego i produktów pszelich. Skansen pszczelarski.2
T-A-7Typy i rasy koni przydatne do wykorzystania w ośrodkach agroturystycznych. Jazda, western, gry i zabawy konne, rajdy.2
15
wykłady
T-W-1Znaczenie rolnictwa ekologicznego. Systemy produkcji rolniczej, różnice pomiędzy rolnictwem konwencjonalnym a ekologicznym, zasady i cele rolnictwa ekologicznego, czynniki predysponujące nasze rolnictwo do wprowadzenia ekologicznych form gospodarowania.1
T-W-2Ogólne zasady produkcji roślinnej i zwierzęcej w gospodarstwach ekologicznych. Produkcja zwierzęca jako nieodłączna część tych gospodarstw - ograniczenia produkcyjne w chowie ekologicznym świń2
T-W-3Regulacje prawne obowiązujące w rolnictwie ekologicznym oraz zasady przestawiania gospodarstwa na produkcję ekologiczną. Żywność ekologiczna w opinii naukowców i konsumentów, oznakowanie i etykietowanie, motywy jej zakupu.2
T-W-4Rasy bydła przydatne do chowu w gospodarstwach agroturystycznych i ekologicznych z uwzględnieniem ras prymitywnych i miniaturowych.2
T-W-5Rasy owiec i kóz przydatne do chowu w gospodarstwach agroturystycznych i ekologicznych.1
T-W-6Zasady chowu bydła mlecznego i mięsnego oraz kóz i owiec w gospodarstwach ekologicznych i agroturystycznych.1
T-W-7Przydatność i zasady chowu różnych gatunków jeleniowatych w gospodarstwach ekologicznych i agroturystycznych.1
T-W-8Zasady chowu i systemy utrzymania drobiu w gospodarstwach ekologicznych i agroturystycznych.2
T-W-9Warunki chowu drobiu w produkcji ekologicznej w aspekcie zachowania dobrostanu1
T-W-10Wybiegi i ich pielęgnacja. Chów kaczek i gęsi z wykorzystaniem zbiorników wodnych.1
T-W-11Pasze i żywienie drobiu w gospodarstwach ekologicznych oraz profilaktyka i leczenie.1
T-W-12Lokalizacja pasiek ekologicznych. Warunki produkcji w pasiekach ekologicznych2
T-W-13Behawioryzm koniowatych. Metody chowu koni.2
T-W-14Behawioryzm koniowatych. Metody chowu koni.1
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Udział studenta w ćwiczeniach audytoryjnych15
A-A-2Samodzielne studiowanie tematyki ćwiczeń26
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń.29
A-A-4Konsultacje16
A-A-5Pisemne zaliczenie temtyki ćwiczeń4
90
wykłady
A-W-1Udział studenta w wykładach20
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów20
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia tematyki wykładów13
A-W-4Konsultacje5
A-W-5Pisemne zaliczenie wykładów2
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny w oparciu o prezentację multimedialną
M-2Dyskusja dydaktyczna
M-3Praca w grupach
M-4Wyjazd studyjny

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Ocena na zakończenie cyklu poszczególnych cykli wykładów i ćwiczeń

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_5_W01
Student posiada rozszerzoną wiedzę z zakresu funkcjonowania gospodarstw rolniczych produkujących żywność ekologiczną i zwiększających bioróżnorodność obszarów wiejskich
ZO_2A_W07C-1T-A-4, T-A-1, T-A-2, T-W-3, T-W-1, T-W-6, T-W-7, T-W-2, T-W-4M-2, M-1S-1
ZO_2A_5_W02
Student wskazuje możliwości wykorzystania zwierząt w gospodarstwach rolniczych w celu uatrakcyjnienia oferty agroturystycznej.
ZO_2A_W08C-1T-A-3, T-W-6, T-W-7, T-W-4, T-W-5M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_5_U01
Student ocenia problemy związane z produkcją żywności ekologicznej, oddziaływaniem zwierząt na środowisko rolniczne oraz wskazuje na możliwości wykorzystania zwierząt w agroturystyce.
ZO_2A_U09C-1T-A-3, T-A-4, T-A-1, T-W-3, T-W-6, T-W-7, T-W-2M-3, M-2, M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_5_K01
Student wykazuje zrozumienie czynników kształtujących środowisko i produkcję żywności
C-1T-A-4, T-W-3, T-W-1, T-W-7, T-W-2M-3, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_5_W01
Student posiada rozszerzoną wiedzę z zakresu funkcjonowania gospodarstw rolniczych produkujących żywność ekologiczną i zwiększających bioróżnorodność obszarów wiejskich
2,0Student nie potrafi wymienić i objaśnić zasad funkcjonowania gospodarstw ekologicznych
3,0Student potrafi wymienić większą część zasad funkcjonowania gospodarstw ekologicznych, nie umie wszystkich dokładnie wyjaśnić
3,5Student potrafi wymienić zasady funkcjonowania gospodarstw ekologicznych, nie umie wszystkich dokładnie wyjaśnić
4,0Student potrafi wymienić zasady funkcjonowania gospodarstw ekologicznych, umie wszystkie dokładnie wyjaśnić
4,5Student potrafi wymienić zasady funkcjonowania gospodarstw ekologicznych, umie wszystkie dokładnie wyjaśnić, korzysta w pewnym stopniu z literatury
5,0Student potrafi wymienić zasady funkcjonowania gospodarstw ekologicznych, umie wszystkie logicznie wyjaśnić, korzysta umiejętnie z literatury
ZO_2A_5_W02
Student wskazuje możliwości wykorzystania zwierząt w gospodarstwach rolniczych w celu uatrakcyjnienia oferty agroturystycznej.
2,0Student nie potrafi wskazać możliwości wykorzystania zwierząt w gospdarstwach agroturystycznych
3,0Student wskazuje na pewne możliwości wykorzystania zwierząt w gospdarstwach agroturystycznych
3,5Student wskazuje na możliwości wykorzystania zwierząt w gospdarstwach agroturystycznych, lecz nie opisuje dokładnie ich użytkowania
4,0Student wskazuje na możliwości wykorzystania zwierząt w gospdarstwach agroturystycznych, opisuje dokładnie ich użytkowanie
4,5Student wskazuje na możliwości wykorzystania zwierząt w gospdarstwach agroturystycznych, opisuje dokładnie ich użytkowanie, korzysta w pewnym stopniu z literatury
5,0Student wskazuje na możliwości wykorzystania zwierząt w gospdarstwach agroturystycznych, opisuje dokładnie ich użytkowanie, korzysta umiejętnie z literatury

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_5_U01
Student ocenia problemy związane z produkcją żywności ekologicznej, oddziaływaniem zwierząt na środowisko rolniczne oraz wskazuje na możliwości wykorzystania zwierząt w agroturystyce.
2,0Student nie potrafi ocenić problemów związanych z produkcją ekologicznej żywności, utrzymania zwierząt w gospodarstwach ekologicznych i agroturystycznych i oddziaływania zwierząt na środowisko
3,0Student potrafi ocenić tylko niektóre problemy związane z produkcją ekologicznej żywności, utrzymania zwierząt w gospodarstwach ekologicznych i agroturystycznych i oddziaływania zwierząt na środowisko (50%).
3,5Student potrafi ocenić tylko niektóre problemy związane z produkcją ekologicznej żywności, utrzymania zwierząt w gospodarstwach ekologicznych i agroturystycznych i oddziaływania zwierząt na środowisko (60%).
4,0Student potrafi ocenić problemy związane z produkcją ekologicznej żywności, utrzymania zwierząt w gospodarstwach ekologicznych i agroturystycznych i oddziaływania zwierząt na środowisko (75%).
4,5Student potrafi ocenić problemy związane z produkcją ekologicznej żywności, utrzymania zwierząt w gospodarstwach ekologicznych i agroturystycznych i oddziaływania zwierząt na środowisko (85%).
5,0Student potrafi ocenić problemy związane z produkcją ekologicznej żywności, utrzymania zwierząt w gospodarstwach ekologicznych i agroturystycznych i oddziaływania zwierząt na środowisko, zaprezentować logicznie wiedzę zdobytą z literatury

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_5_K01
Student wykazuje zrozumienie czynników kształtujących środowisko i produkcję żywności
2,0Student nie wykazuje żadnego zrozumienia czynników kształtujących środowisko i produkcję żywności
3,0Student wykazuje zrozumienia czynników kształtujących środowisko i produkcję żywności w stopniu dostatecznym
3,5Student wykazuje zrozumienia czynników kształtujących środowisko i produkcję żywności w stopniu dostatecznym
4,0Student wykazuje dobre zrozumienie czynników kształtujących środowisko i produkcję żywności
4,5Student wykazuje dobre zrozumienie czynników kształtujących środowisko i produkcję żywności, jest aktywny
5,0Student wykazuje bardzo dobre zrozumienie czynników kształtujących środowisko i produkcję żywności, jest aktywny i kreatywny

Literatura podstawowa

  1. Błaszczyńka B., Przekształcanie gospodarstwa konwencjonalnego na produkcję ekologiczną, Kujawsko-Pomorskie Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Minikowo ( w ramach programu Leonardo da Vinci), 2007
  2. Siebeneicher G.E., Podręcznik rolnictwa ekologicznego, PWN, Warszawa, 1997
  3. pod red. Świetlikowska, Agroturystyka, Fundacja pomocy Programów dla Rolnictwa, Warszawa, 2000

Literatura dodatkowa

  1. pod red. Górny M., Porównwnie ekologicznych i konwencjonalnych gospodarstw rolnych w Polsce, SGGW, Warszawa, 1999
  2. pod red. Dubiel K., Strategia rozwoju gmin wiejskich na terenach przyrodniczo cennych, Fundacja Centrum Edukacji Ekologicznej Wsi, Krosno, 1999

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Sposoby żywienie świń paszami wytworzonymi metodami ekologicznymi. Układanie dawek dla świń w oparciu o pasze objętościowe. Rola pastwiska w żywieniu świń.2
T-A-2Pomieszczenia inwentarskie zaspakajające potrzeby biologiczne i behawioralne świń. Profilaktyka i leczenie.2
T-A-3Możliwości zwiększenia atrakcyjności gospodarstw agroturystycznych poprzez utrzymanie różnych gatunków zwierząt przeżuwających2
T-A-4Prozdrowotne produkty uzyskiwane z mleka i mięsa przeżuwaczy.Wyrób krowich, owczych i kozich produktów mleczarskich w gospodarstwach przydomowych.2
T-A-5Wybrane gatunki i rasy drobiu utrzymywane w gospodarstwach ekologicznych i agroturystycznych.3
T-A-6Zakładanie i prowadzenie pasieki w gospodarstwie agroturystycznym. Ule obserwacyjne. Prezentacja sprzętu pasiecznego i produktów pszelich. Skansen pszczelarski.2
T-A-7Typy i rasy koni przydatne do wykorzystania w ośrodkach agroturystycznych. Jazda, western, gry i zabawy konne, rajdy.2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Znaczenie rolnictwa ekologicznego. Systemy produkcji rolniczej, różnice pomiędzy rolnictwem konwencjonalnym a ekologicznym, zasady i cele rolnictwa ekologicznego, czynniki predysponujące nasze rolnictwo do wprowadzenia ekologicznych form gospodarowania.1
T-W-2Ogólne zasady produkcji roślinnej i zwierzęcej w gospodarstwach ekologicznych. Produkcja zwierzęca jako nieodłączna część tych gospodarstw - ograniczenia produkcyjne w chowie ekologicznym świń2
T-W-3Regulacje prawne obowiązujące w rolnictwie ekologicznym oraz zasady przestawiania gospodarstwa na produkcję ekologiczną. Żywność ekologiczna w opinii naukowców i konsumentów, oznakowanie i etykietowanie, motywy jej zakupu.2
T-W-4Rasy bydła przydatne do chowu w gospodarstwach agroturystycznych i ekologicznych z uwzględnieniem ras prymitywnych i miniaturowych.2
T-W-5Rasy owiec i kóz przydatne do chowu w gospodarstwach agroturystycznych i ekologicznych.1
T-W-6Zasady chowu bydła mlecznego i mięsnego oraz kóz i owiec w gospodarstwach ekologicznych i agroturystycznych.1
T-W-7Przydatność i zasady chowu różnych gatunków jeleniowatych w gospodarstwach ekologicznych i agroturystycznych.1
T-W-8Zasady chowu i systemy utrzymania drobiu w gospodarstwach ekologicznych i agroturystycznych.2
T-W-9Warunki chowu drobiu w produkcji ekologicznej w aspekcie zachowania dobrostanu1
T-W-10Wybiegi i ich pielęgnacja. Chów kaczek i gęsi z wykorzystaniem zbiorników wodnych.1
T-W-11Pasze i żywienie drobiu w gospodarstwach ekologicznych oraz profilaktyka i leczenie.1
T-W-12Lokalizacja pasiek ekologicznych. Warunki produkcji w pasiekach ekologicznych2
T-W-13Behawioryzm koniowatych. Metody chowu koni.2
T-W-14Behawioryzm koniowatych. Metody chowu koni.1
20

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Udział studenta w ćwiczeniach audytoryjnych15
A-A-2Samodzielne studiowanie tematyki ćwiczeń26
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń.29
A-A-4Konsultacje16
A-A-5Pisemne zaliczenie temtyki ćwiczeń4
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział studenta w wykładach20
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów20
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia tematyki wykładów13
A-W-4Konsultacje5
A-W-5Pisemne zaliczenie wykładów2
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_5_W01Student posiada rozszerzoną wiedzę z zakresu funkcjonowania gospodarstw rolniczych produkujących żywność ekologiczną i zwiększających bioróżnorodność obszarów wiejskich
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_W07ma rozszerzoną wiedzę z zakresu funkcjonowania obszarów wiejskich, możliwości ich zagospodarowania i czynników wpływających na ich rozwój
Cel przedmiotuC-1W związku z coraz większym zainteresowaniem żywnością wyprodukowaną metodami ekologicznymi oraz troską o środowisko naturalne celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zasadami funkcjonowania chowu zwierząt w gospodarstwach ekologicznych.
Treści programoweT-A-4Prozdrowotne produkty uzyskiwane z mleka i mięsa przeżuwaczy.Wyrób krowich, owczych i kozich produktów mleczarskich w gospodarstwach przydomowych.
T-A-1Sposoby żywienie świń paszami wytworzonymi metodami ekologicznymi. Układanie dawek dla świń w oparciu o pasze objętościowe. Rola pastwiska w żywieniu świń.
T-A-2Pomieszczenia inwentarskie zaspakajające potrzeby biologiczne i behawioralne świń. Profilaktyka i leczenie.
T-W-3Regulacje prawne obowiązujące w rolnictwie ekologicznym oraz zasady przestawiania gospodarstwa na produkcję ekologiczną. Żywność ekologiczna w opinii naukowców i konsumentów, oznakowanie i etykietowanie, motywy jej zakupu.
T-W-1Znaczenie rolnictwa ekologicznego. Systemy produkcji rolniczej, różnice pomiędzy rolnictwem konwencjonalnym a ekologicznym, zasady i cele rolnictwa ekologicznego, czynniki predysponujące nasze rolnictwo do wprowadzenia ekologicznych form gospodarowania.
T-W-6Zasady chowu bydła mlecznego i mięsnego oraz kóz i owiec w gospodarstwach ekologicznych i agroturystycznych.
T-W-7Przydatność i zasady chowu różnych gatunków jeleniowatych w gospodarstwach ekologicznych i agroturystycznych.
T-W-2Ogólne zasady produkcji roślinnej i zwierzęcej w gospodarstwach ekologicznych. Produkcja zwierzęca jako nieodłączna część tych gospodarstw - ograniczenia produkcyjne w chowie ekologicznym świń
T-W-4Rasy bydła przydatne do chowu w gospodarstwach agroturystycznych i ekologicznych z uwzględnieniem ras prymitywnych i miniaturowych.
Metody nauczaniaM-2Dyskusja dydaktyczna
M-1Wykład informacyjny w oparciu o prezentację multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena na zakończenie cyklu poszczególnych cykli wykładów i ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi wymienić i objaśnić zasad funkcjonowania gospodarstw ekologicznych
3,0Student potrafi wymienić większą część zasad funkcjonowania gospodarstw ekologicznych, nie umie wszystkich dokładnie wyjaśnić
3,5Student potrafi wymienić zasady funkcjonowania gospodarstw ekologicznych, nie umie wszystkich dokładnie wyjaśnić
4,0Student potrafi wymienić zasady funkcjonowania gospodarstw ekologicznych, umie wszystkie dokładnie wyjaśnić
4,5Student potrafi wymienić zasady funkcjonowania gospodarstw ekologicznych, umie wszystkie dokładnie wyjaśnić, korzysta w pewnym stopniu z literatury
5,0Student potrafi wymienić zasady funkcjonowania gospodarstw ekologicznych, umie wszystkie logicznie wyjaśnić, korzysta umiejętnie z literatury
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_5_W02Student wskazuje możliwości wykorzystania zwierząt w gospodarstwach rolniczych w celu uatrakcyjnienia oferty agroturystycznej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_W08ma pogłębioną wiedzę o środowisku przyrodniczym i jego roli, znaczeniu i metodach ochrony w zrównoważonym wykorzystaniu
Cel przedmiotuC-1W związku z coraz większym zainteresowaniem żywnością wyprodukowaną metodami ekologicznymi oraz troską o środowisko naturalne celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zasadami funkcjonowania chowu zwierząt w gospodarstwach ekologicznych.
Treści programoweT-A-3Możliwości zwiększenia atrakcyjności gospodarstw agroturystycznych poprzez utrzymanie różnych gatunków zwierząt przeżuwających
T-W-6Zasady chowu bydła mlecznego i mięsnego oraz kóz i owiec w gospodarstwach ekologicznych i agroturystycznych.
T-W-7Przydatność i zasady chowu różnych gatunków jeleniowatych w gospodarstwach ekologicznych i agroturystycznych.
T-W-4Rasy bydła przydatne do chowu w gospodarstwach agroturystycznych i ekologicznych z uwzględnieniem ras prymitywnych i miniaturowych.
T-W-5Rasy owiec i kóz przydatne do chowu w gospodarstwach agroturystycznych i ekologicznych.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny w oparciu o prezentację multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena na zakończenie cyklu poszczególnych cykli wykładów i ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi wskazać możliwości wykorzystania zwierząt w gospdarstwach agroturystycznych
3,0Student wskazuje na pewne możliwości wykorzystania zwierząt w gospdarstwach agroturystycznych
3,5Student wskazuje na możliwości wykorzystania zwierząt w gospdarstwach agroturystycznych, lecz nie opisuje dokładnie ich użytkowania
4,0Student wskazuje na możliwości wykorzystania zwierząt w gospdarstwach agroturystycznych, opisuje dokładnie ich użytkowanie
4,5Student wskazuje na możliwości wykorzystania zwierząt w gospdarstwach agroturystycznych, opisuje dokładnie ich użytkowanie, korzysta w pewnym stopniu z literatury
5,0Student wskazuje na możliwości wykorzystania zwierząt w gospdarstwach agroturystycznych, opisuje dokładnie ich użytkowanie, korzysta umiejętnie z literatury
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_5_U01Student ocenia problemy związane z produkcją żywności ekologicznej, oddziaływaniem zwierząt na środowisko rolniczne oraz wskazuje na możliwości wykorzystania zwierząt w agroturystyce.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_U09Umie ocenić i przewidzieć skutki proekologicznego oddziaływania zwierząt na otaczające je środowisko
Cel przedmiotuC-1W związku z coraz większym zainteresowaniem żywnością wyprodukowaną metodami ekologicznymi oraz troską o środowisko naturalne celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zasadami funkcjonowania chowu zwierząt w gospodarstwach ekologicznych.
Treści programoweT-A-3Możliwości zwiększenia atrakcyjności gospodarstw agroturystycznych poprzez utrzymanie różnych gatunków zwierząt przeżuwających
T-A-4Prozdrowotne produkty uzyskiwane z mleka i mięsa przeżuwaczy.Wyrób krowich, owczych i kozich produktów mleczarskich w gospodarstwach przydomowych.
T-A-1Sposoby żywienie świń paszami wytworzonymi metodami ekologicznymi. Układanie dawek dla świń w oparciu o pasze objętościowe. Rola pastwiska w żywieniu świń.
T-W-3Regulacje prawne obowiązujące w rolnictwie ekologicznym oraz zasady przestawiania gospodarstwa na produkcję ekologiczną. Żywność ekologiczna w opinii naukowców i konsumentów, oznakowanie i etykietowanie, motywy jej zakupu.
T-W-6Zasady chowu bydła mlecznego i mięsnego oraz kóz i owiec w gospodarstwach ekologicznych i agroturystycznych.
T-W-7Przydatność i zasady chowu różnych gatunków jeleniowatych w gospodarstwach ekologicznych i agroturystycznych.
T-W-2Ogólne zasady produkcji roślinnej i zwierzęcej w gospodarstwach ekologicznych. Produkcja zwierzęca jako nieodłączna część tych gospodarstw - ograniczenia produkcyjne w chowie ekologicznym świń
Metody nauczaniaM-3Praca w grupach
M-2Dyskusja dydaktyczna
M-1Wykład informacyjny w oparciu o prezentację multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena na zakończenie cyklu poszczególnych cykli wykładów i ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi ocenić problemów związanych z produkcją ekologicznej żywności, utrzymania zwierząt w gospodarstwach ekologicznych i agroturystycznych i oddziaływania zwierząt na środowisko
3,0Student potrafi ocenić tylko niektóre problemy związane z produkcją ekologicznej żywności, utrzymania zwierząt w gospodarstwach ekologicznych i agroturystycznych i oddziaływania zwierząt na środowisko (50%).
3,5Student potrafi ocenić tylko niektóre problemy związane z produkcją ekologicznej żywności, utrzymania zwierząt w gospodarstwach ekologicznych i agroturystycznych i oddziaływania zwierząt na środowisko (60%).
4,0Student potrafi ocenić problemy związane z produkcją ekologicznej żywności, utrzymania zwierząt w gospodarstwach ekologicznych i agroturystycznych i oddziaływania zwierząt na środowisko (75%).
4,5Student potrafi ocenić problemy związane z produkcją ekologicznej żywności, utrzymania zwierząt w gospodarstwach ekologicznych i agroturystycznych i oddziaływania zwierząt na środowisko (85%).
5,0Student potrafi ocenić problemy związane z produkcją ekologicznej żywności, utrzymania zwierząt w gospodarstwach ekologicznych i agroturystycznych i oddziaływania zwierząt na środowisko, zaprezentować logicznie wiedzę zdobytą z literatury
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_5_K01Student wykazuje zrozumienie czynników kształtujących środowisko i produkcję żywności
Cel przedmiotuC-1W związku z coraz większym zainteresowaniem żywnością wyprodukowaną metodami ekologicznymi oraz troską o środowisko naturalne celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zasadami funkcjonowania chowu zwierząt w gospodarstwach ekologicznych.
Treści programoweT-A-4Prozdrowotne produkty uzyskiwane z mleka i mięsa przeżuwaczy.Wyrób krowich, owczych i kozich produktów mleczarskich w gospodarstwach przydomowych.
T-W-3Regulacje prawne obowiązujące w rolnictwie ekologicznym oraz zasady przestawiania gospodarstwa na produkcję ekologiczną. Żywność ekologiczna w opinii naukowców i konsumentów, oznakowanie i etykietowanie, motywy jej zakupu.
T-W-1Znaczenie rolnictwa ekologicznego. Systemy produkcji rolniczej, różnice pomiędzy rolnictwem konwencjonalnym a ekologicznym, zasady i cele rolnictwa ekologicznego, czynniki predysponujące nasze rolnictwo do wprowadzenia ekologicznych form gospodarowania.
T-W-7Przydatność i zasady chowu różnych gatunków jeleniowatych w gospodarstwach ekologicznych i agroturystycznych.
T-W-2Ogólne zasady produkcji roślinnej i zwierzęcej w gospodarstwach ekologicznych. Produkcja zwierzęca jako nieodłączna część tych gospodarstw - ograniczenia produkcyjne w chowie ekologicznym świń
Metody nauczaniaM-3Praca w grupach
M-2Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena na zakończenie cyklu poszczególnych cykli wykładów i ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie wykazuje żadnego zrozumienia czynników kształtujących środowisko i produkcję żywności
3,0Student wykazuje zrozumienia czynników kształtujących środowisko i produkcję żywności w stopniu dostatecznym
3,5Student wykazuje zrozumienia czynników kształtujących środowisko i produkcję żywności w stopniu dostatecznym
4,0Student wykazuje dobre zrozumienie czynników kształtujących środowisko i produkcję żywności
4,5Student wykazuje dobre zrozumienie czynników kształtujących środowisko i produkcję żywności, jest aktywny
5,0Student wykazuje bardzo dobre zrozumienie czynników kształtujących środowisko i produkcję żywności, jest aktywny i kreatywny