Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (S1)

Sylabus przedmiotu Podstawy ekonomii i zarządzania:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil praktyczny
Moduł
Przedmiot Podstawy ekonomii i zarządzania
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających
Nauczyciel odpowiedzialny Piotr Sablik <Piotr.Sablik@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Arkadiusz Pietruszka <Arkadiusz.Pietruszka@zut.edu.pl>, Ryszard Pikuła <Ryszard.Pikula@zut.edu.pl>, Danuta Szczerbińska <Danuta.Szczerbinska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 15 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Posiadanie wiadomości z zakresu WOS (wiedzy o społeczeństwie), matematyki i statystyki matematycznej.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami z zakresu ekonomii i zarządzania

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Przedmiot ekonomii - podstawowe pojęcia. Gospodarka i systemy gospodarcze. Rynek - rodzaje. Popyt i podaż2
T-W-2Działy w gospodarce narodowej (specyfika poszczególnycy działów; znaczenie poszczególnych działów w kształtowaniu równowagi rynkowej; sektory społeczno-ekonomiczne), czynniki produkcji (ziemia jako czynnik produkcji; praca i jej wydajność; kapitał (trwały i obrotowy; substytucja czynników produkcji)3
T-W-3Proces produkcyjny (kategorie produkcji; działy, gałęzie i działalności produkcyjnej; intensyfikacja produkcji)2
T-W-4Koszty produkcji (pojęcie kosztów, rodzaje nakładów i kosztów; metody obliczania kosztów produkcji). Dochody (kategorie dochodów; opłacalność i rentowność produkcji)2
T-W-5Przedsiębiorstwo. Pojęcie i rodzaje przedsiębiorstw. Analiza działalności przedsiębiorstwa.2
T-W-6Ekonomika i organizacja pracy w przedsiębiorstwie.2
T-W-7Rachunek ekonomiczny i efektywność inwestycji2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów15
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie treści wykładów.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_A04_W01
Student ma podstawową wiedzę z zakresu pojęć ekonomicznych i zarządzania oraz ich funkcji w gospodarce narodowej.
Kn_1P_W02, Kn_1P_W15C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_A04_U01
Student umie pojęcia ekonomiczne i z zakresu zarządzania
Kn_1P_U15C-1T-W-1, T-W-2M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_A04_K01
Zna możliwości wykorzystania podstawowych zagadnień z dziedziny ekonomii w życiu zawodowym i prywatnym
Kn_1P_K01, Kn_1P_K02, Kn_1P_K03, Kn_1P_K04, Kn_1P_K05C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_A04_W01
Student ma podstawową wiedzę z zakresu pojęć ekonomicznych i zarządzania oraz ich funkcji w gospodarce narodowej.
2,0
3,0Zna podstawowe pojęcia ekonomiczne
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_A04_U01
Student umie pojęcia ekonomiczne i z zakresu zarządzania
2,0
3,0Student umie pojęcia ekonomiczne i z zakresu zarządzania
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_A04_K01
Zna możliwości wykorzystania podstawowych zagadnień z dziedziny ekonomii w życiu zawodowym i prywatnym
2,0
3,0Zna możliwości wykorzystania podstawowych zagadnień z dziedziny ekonomii w życiu zawodowym i prywatnym
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Bednarski L., Analiza ekonomiczna w przedsiębiorstwie, PWE, Wrocław, 1998
  2. Bogusław Ślusarczyk, Stanisław Ślusarczyk, Podstawy mikro- i makroekonomii, Politechnika Lubelska, Lublin, 2011
  3. Nawrocki Tomasz, Szarek Stanisław, Kałuża Halina, Jabłonka Krystyna, Marcysiak Adam, Ekonomika w rolnictwie, WSiP, 2014

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Przedmiot ekonomii - podstawowe pojęcia. Gospodarka i systemy gospodarcze. Rynek - rodzaje. Popyt i podaż2
T-W-2Działy w gospodarce narodowej (specyfika poszczególnycy działów; znaczenie poszczególnych działów w kształtowaniu równowagi rynkowej; sektory społeczno-ekonomiczne), czynniki produkcji (ziemia jako czynnik produkcji; praca i jej wydajność; kapitał (trwały i obrotowy; substytucja czynników produkcji)3
T-W-3Proces produkcyjny (kategorie produkcji; działy, gałęzie i działalności produkcyjnej; intensyfikacja produkcji)2
T-W-4Koszty produkcji (pojęcie kosztów, rodzaje nakładów i kosztów; metody obliczania kosztów produkcji). Dochody (kategorie dochodów; opłacalność i rentowność produkcji)2
T-W-5Przedsiębiorstwo. Pojęcie i rodzaje przedsiębiorstw. Analiza działalności przedsiębiorstwa.2
T-W-6Ekonomika i organizacja pracy w przedsiębiorstwie.2
T-W-7Rachunek ekonomiczny i efektywność inwestycji2
15

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_A04_W01Student ma podstawową wiedzę z zakresu pojęć ekonomicznych i zarządzania oraz ich funkcji w gospodarce narodowej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W02Posiada, w zależności od zrealizowanych przedmiotów, elementarną wiedzę humanistyczną, społeczną i prawną, umożliwiającą zrozumienie zjawisk i procesów społecznych oraz gospodarczych
Kn_1P_W15Posiada podstawową wiedzę z zakresu ekonomii, prawa pracy, ochrony własności intelektualnej i prawa patentowego
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami z zakresu ekonomii i zarządzania
Treści programoweT-W-1Przedmiot ekonomii - podstawowe pojęcia. Gospodarka i systemy gospodarcze. Rynek - rodzaje. Popyt i podaż
T-W-2Działy w gospodarce narodowej (specyfika poszczególnycy działów; znaczenie poszczególnych działów w kształtowaniu równowagi rynkowej; sektory społeczno-ekonomiczne), czynniki produkcji (ziemia jako czynnik produkcji; praca i jej wydajność; kapitał (trwały i obrotowy; substytucja czynników produkcji)
T-W-3Proces produkcyjny (kategorie produkcji; działy, gałęzie i działalności produkcyjnej; intensyfikacja produkcji)
T-W-4Koszty produkcji (pojęcie kosztów, rodzaje nakładów i kosztów; metody obliczania kosztów produkcji). Dochody (kategorie dochodów; opłacalność i rentowność produkcji)
T-W-5Przedsiębiorstwo. Pojęcie i rodzaje przedsiębiorstw. Analiza działalności przedsiębiorstwa.
T-W-6Ekonomika i organizacja pracy w przedsiębiorstwie.
T-W-7Rachunek ekonomiczny i efektywność inwestycji
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie treści wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zna podstawowe pojęcia ekonomiczne
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_A04_U01Student umie pojęcia ekonomiczne i z zakresu zarządzania
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U15Posiada praktyczną umiejętność zastosowania norm prawnych i etycznych oraz zasad ekonomii w zakresie chowu, hodowli i użytkowania psów; posiada praktyczną umiejętność pracy z dokumentacją kynologiczna, w tym głównie hodowlaną i użytkową
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami z zakresu ekonomii i zarządzania
Treści programoweT-W-1Przedmiot ekonomii - podstawowe pojęcia. Gospodarka i systemy gospodarcze. Rynek - rodzaje. Popyt i podaż
T-W-2Działy w gospodarce narodowej (specyfika poszczególnycy działów; znaczenie poszczególnych działów w kształtowaniu równowagi rynkowej; sektory społeczno-ekonomiczne), czynniki produkcji (ziemia jako czynnik produkcji; praca i jej wydajność; kapitał (trwały i obrotowy; substytucja czynników produkcji)
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie treści wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student umie pojęcia ekonomiczne i z zakresu zarządzania
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_A04_K01Zna możliwości wykorzystania podstawowych zagadnień z dziedziny ekonomii w życiu zawodowym i prywatnym
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K01Ma świadomość roli i znaczenia zwierząt domowych w życiu człowieka
Kn_1P_K02Wykazuje gotowość do rzeczowej i merytorycznej dyskusji, umożliwiającej osiągnięcie wspólnego stanowiska
Kn_1P_K03Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się zawodowego i osobistego
Kn_1P_K04Potrafi pracować samodzielnie i w zespole oraz wykazuje się kreatywnością i przedsiębiorczością w organizacji wykonywania zleconych zadań
Kn_1P_K05Jest świadomy roli sprawności psychofizycznej dla prawidłowego wykonywania zawodów związanych z kynologią
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami z zakresu ekonomii i zarządzania
Treści programoweT-W-1Przedmiot ekonomii - podstawowe pojęcia. Gospodarka i systemy gospodarcze. Rynek - rodzaje. Popyt i podaż
T-W-2Działy w gospodarce narodowej (specyfika poszczególnycy działów; znaczenie poszczególnych działów w kształtowaniu równowagi rynkowej; sektory społeczno-ekonomiczne), czynniki produkcji (ziemia jako czynnik produkcji; praca i jej wydajność; kapitał (trwały i obrotowy; substytucja czynników produkcji)
T-W-3Proces produkcyjny (kategorie produkcji; działy, gałęzie i działalności produkcyjnej; intensyfikacja produkcji)
T-W-4Koszty produkcji (pojęcie kosztów, rodzaje nakładów i kosztów; metody obliczania kosztów produkcji). Dochody (kategorie dochodów; opłacalność i rentowność produkcji)
T-W-5Przedsiębiorstwo. Pojęcie i rodzaje przedsiębiorstw. Analiza działalności przedsiębiorstwa.
T-W-6Ekonomika i organizacja pracy w przedsiębiorstwie.
T-W-7Rachunek ekonomiczny i efektywność inwestycji
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie treści wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zna możliwości wykorzystania podstawowych zagadnień z dziedziny ekonomii w życiu zawodowym i prywatnym
3,5
4,0
4,5
5,0