Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (S1)

Sylabus przedmiotu Bezpieczeństwo i higiena produkcji karm:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne, studia inżynierskie
Profil praktyczny
Moduł
Przedmiot Bezpieczeństwo i higiena produkcji karm
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Immunologii, Mikrobiologii i Chemii Fizjologicznej
Nauczyciel odpowiedzialny Artur Rybarczyk <Artur.Rybarczyk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 18 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL6 10 1,00,60zaliczenie
wykładyW6 10 1,00,40zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z chemii, mikrobiologii i fizyki

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z wymogami prawnymi w zakresie bezpieczeństwa i higieny produkcji oraz obrotu karmami dla psów na terytorium UE oraz wymagań dla import ww. produktów z krajów trzecich
C-2Zapoznanie studentów z wymaganiami prawnymi, kategoriami i zagospodarowaniem ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, które mogą być wykorzystane do produkcji karm dla psów

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Nadzór nad jakością i bezpieczeństwem żywności2
T-L-2Kategorie ubocznych produktów zwierzęcych nie przeznaczone do spożycia przez ludzi2
T-L-3Obowiązujące wymagania przy wprowadzeniu do obrotu karm dla zwierząt domowych. Zapewnienie identyfikowalności ww. produktów2
T-L-4Handel karmami dla zwierząt domowych między państwami Unii Europejskiej2
T-L-5Eksport karm dla zwierząt domowych na terytorium Unii Europejskiej oraz import ww. produktów do państw trzecich2
10
wykłady
T-W-1Ogólny przegląd przepisów prawnych Unii Europejskiej oraz Polski obowiązujących przy produkcji oraz wprowadzaniu do obrotu karm dla zwierząt domowych2
T-W-2Wymagania prawne dotyczące rodzaju ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, które mogą być wykorzystane do produkcji karm dla zwierząt domowych2
T-W-3System HACCP w przedsiębiorstwach produkujących karmę dla zwierząt domowych2
T-W-4Wymagania organizacyjno-techniczne, obowiązujące w przedsiębiorstwach zajmujących sie produkcja oraz wprowadzaniem do obrotu karm dla zwierząt domowych2
T-W-5Wymagania weterynaryjno-sanitarnych, obowiązujące w przedsiębiorstwach, zajmujących sie produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu karm dla zwierząt domowych2
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2studiowanie tematyki wykładów10
A-L-3prace własne - korzystanie z zasobów bibliotecznych i internetowych10
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2studiowanie tematyki wykładów10
A-W-3prace własne - korzystanie z zasobów bibliotecznych i internetowych10
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika
M-2Opis, objaśnienia, prelekcje

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z ćwiczeń audytoryjnych

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C35.1_W01
ma specjalistyczną wiedzę z zakresu bezpieczeństwa i higieny w produkcji i obrotem karmą dla psów zgodnie z obowiąząjącymi wymaganiami prawnymi, weterynaryjno-sanitarnymi i organizacyjno-technicznymi
Kn_1P_W11C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C35.1_U01
umie organizować produkcję i obrót zgodnie z aktualnymi wymogami ustawodawstwa gwarantujące bezpieczeństwo karm dla psów
Kn_1P_U06C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C35.1_K01
Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad gwarantujących bezpieczeństwo produkcji i obrotu karmami
Kn_1P_K02C-1, C-2T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5M-1, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C35.1_W01
ma specjalistyczną wiedzę z zakresu bezpieczeństwa i higieny w produkcji i obrotem karmą dla psów zgodnie z obowiąząjącymi wymaganiami prawnymi, weterynaryjno-sanitarnymi i organizacyjno-technicznymi
2,0
3,0Dostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału z duzymi niedociągnięciami. Popełnia liczne błędy. Słabo interesuje go samodzielne zdobywanie wiedzy
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C35.1_U01
umie organizować produkcję i obrót zgodnie z aktualnymi wymogami ustawodawstwa gwarantujące bezpieczeństwo karm dla psów
2,0
3,0Potrafi w dostatecznym stopniu organizować produkcję i obrót karmą dla psów zgodnie z aktualnymi wymogami prawnymi gwarantującymi ich bezpieczeństwo
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C35.1_K01
Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad gwarantujących bezpieczeństwo produkcji i obrotu karmami
2,0
3,0Posiada słabo rozwiniętą świadomość celowości i znaczenia przestrzegania zasad gwarantujących bezpieczeństwo produkcji i obrotu karmami dla psów
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Zawiślak K., Sobczak P., Postęp technologiczny, żywieniowy i jakościowy w produkcji pasz i karm, Polskie Stowarzyszenie Producentów i Dystrybutorów Karmy dla Zwierząt Towarzyszących, Lublin, 2014

Literatura dodatkowa

  1. Osiński Z., Kwiatek K., Sieradzki Z., Aktualne wymagania weterynaryjne w zakresie karm dla zwierząt domowych, Życie Weterynaryjne 89 (10), 872-876, 2014
  2. Osiński Z., Kwiatek K., Zagrozenia dotyczące pasz w świetle danych z systemu RASFF, Pasze Przemysłowe 4, 18-23, 2013
  3. Drożdż J., Rynek karm dla zwierząt domowych, Przemysł Spożywczy 66 (5), 46-48., 2012

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Nadzór nad jakością i bezpieczeństwem żywności2
T-L-2Kategorie ubocznych produktów zwierzęcych nie przeznaczone do spożycia przez ludzi2
T-L-3Obowiązujące wymagania przy wprowadzeniu do obrotu karm dla zwierząt domowych. Zapewnienie identyfikowalności ww. produktów2
T-L-4Handel karmami dla zwierząt domowych między państwami Unii Europejskiej2
T-L-5Eksport karm dla zwierząt domowych na terytorium Unii Europejskiej oraz import ww. produktów do państw trzecich2
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Ogólny przegląd przepisów prawnych Unii Europejskiej oraz Polski obowiązujących przy produkcji oraz wprowadzaniu do obrotu karm dla zwierząt domowych2
T-W-2Wymagania prawne dotyczące rodzaju ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, które mogą być wykorzystane do produkcji karm dla zwierząt domowych2
T-W-3System HACCP w przedsiębiorstwach produkujących karmę dla zwierząt domowych2
T-W-4Wymagania organizacyjno-techniczne, obowiązujące w przedsiębiorstwach zajmujących sie produkcja oraz wprowadzaniem do obrotu karm dla zwierząt domowych2
T-W-5Wymagania weterynaryjno-sanitarnych, obowiązujące w przedsiębiorstwach, zajmujących sie produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu karm dla zwierząt domowych2
10

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2studiowanie tematyki wykładów10
A-L-3prace własne - korzystanie z zasobów bibliotecznych i internetowych10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2studiowanie tematyki wykładów10
A-W-3prace własne - korzystanie z zasobów bibliotecznych i internetowych10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C35.1_W01ma specjalistyczną wiedzę z zakresu bezpieczeństwa i higieny w produkcji i obrotem karmą dla psów zgodnie z obowiąząjącymi wymaganiami prawnymi, weterynaryjno-sanitarnymi i organizacyjno-technicznymi
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W11Zna podstawowe techniki wykorzystywane w analizie jakości i wartości odżywczej karm oraz zakres ich zastosowań oraz zasady bezpiecznej pracy w laboratorium
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z wymogami prawnymi w zakresie bezpieczeństwa i higieny produkcji oraz obrotu karmami dla psów na terytorium UE oraz wymagań dla import ww. produktów z krajów trzecich
C-2Zapoznanie studentów z wymaganiami prawnymi, kategoriami i zagospodarowaniem ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, które mogą być wykorzystane do produkcji karm dla psów
Treści programoweT-W-1Ogólny przegląd przepisów prawnych Unii Europejskiej oraz Polski obowiązujących przy produkcji oraz wprowadzaniu do obrotu karm dla zwierząt domowych
T-W-2Wymagania prawne dotyczące rodzaju ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, które mogą być wykorzystane do produkcji karm dla zwierząt domowych
T-W-3System HACCP w przedsiębiorstwach produkujących karmę dla zwierząt domowych
T-W-4Wymagania organizacyjno-techniczne, obowiązujące w przedsiębiorstwach zajmujących sie produkcja oraz wprowadzaniem do obrotu karm dla zwierząt domowych
T-W-5Wymagania weterynaryjno-sanitarnych, obowiązujące w przedsiębiorstwach, zajmujących sie produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu karm dla zwierząt domowych
T-L-1Nadzór nad jakością i bezpieczeństwem żywności
T-L-2Kategorie ubocznych produktów zwierzęcych nie przeznaczone do spożycia przez ludzi
T-L-3Obowiązujące wymagania przy wprowadzeniu do obrotu karm dla zwierząt domowych. Zapewnienie identyfikowalności ww. produktów
T-L-4Handel karmami dla zwierząt domowych między państwami Unii Europejskiej
T-L-5Eksport karm dla zwierząt domowych na terytorium Unii Europejskiej oraz import ww. produktów do państw trzecich
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika
M-2Opis, objaśnienia, prelekcje
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z ćwiczeń audytoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Dostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału z duzymi niedociągnięciami. Popełnia liczne błędy. Słabo interesuje go samodzielne zdobywanie wiedzy
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C35.1_U01umie organizować produkcję i obrót zgodnie z aktualnymi wymogami ustawodawstwa gwarantujące bezpieczeństwo karm dla psów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U06Potrafi wykonywać podstawowe analizy surowców do produkcji karm i posługiwać się podstawowym sprzętem w laboratorium analitycznym z zachowaniem zasad bezpieczeństwa
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z wymogami prawnymi w zakresie bezpieczeństwa i higieny produkcji oraz obrotu karmami dla psów na terytorium UE oraz wymagań dla import ww. produktów z krajów trzecich
C-2Zapoznanie studentów z wymaganiami prawnymi, kategoriami i zagospodarowaniem ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, które mogą być wykorzystane do produkcji karm dla psów
Treści programoweT-W-1Ogólny przegląd przepisów prawnych Unii Europejskiej oraz Polski obowiązujących przy produkcji oraz wprowadzaniu do obrotu karm dla zwierząt domowych
T-W-2Wymagania prawne dotyczące rodzaju ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, które mogą być wykorzystane do produkcji karm dla zwierząt domowych
T-W-3System HACCP w przedsiębiorstwach produkujących karmę dla zwierząt domowych
T-W-4Wymagania organizacyjno-techniczne, obowiązujące w przedsiębiorstwach zajmujących sie produkcja oraz wprowadzaniem do obrotu karm dla zwierząt domowych
T-W-5Wymagania weterynaryjno-sanitarnych, obowiązujące w przedsiębiorstwach, zajmujących sie produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu karm dla zwierząt domowych
T-L-1Nadzór nad jakością i bezpieczeństwem żywności
T-L-2Kategorie ubocznych produktów zwierzęcych nie przeznaczone do spożycia przez ludzi
T-L-3Obowiązujące wymagania przy wprowadzeniu do obrotu karm dla zwierząt domowych. Zapewnienie identyfikowalności ww. produktów
T-L-4Handel karmami dla zwierząt domowych między państwami Unii Europejskiej
T-L-5Eksport karm dla zwierząt domowych na terytorium Unii Europejskiej oraz import ww. produktów do państw trzecich
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika
M-2Opis, objaśnienia, prelekcje
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z ćwiczeń audytoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi w dostatecznym stopniu organizować produkcję i obrót karmą dla psów zgodnie z aktualnymi wymogami prawnymi gwarantującymi ich bezpieczeństwo
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C35.1_K01Student jest świadom konieczności przestrzegania zasad gwarantujących bezpieczeństwo produkcji i obrotu karmami
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K02Wykazuje gotowość do rzeczowej i merytorycznej dyskusji, umożliwiającej osiągnięcie wspólnego stanowiska
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z wymogami prawnymi w zakresie bezpieczeństwa i higieny produkcji oraz obrotu karmami dla psów na terytorium UE oraz wymagań dla import ww. produktów z krajów trzecich
C-2Zapoznanie studentów z wymaganiami prawnymi, kategoriami i zagospodarowaniem ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, które mogą być wykorzystane do produkcji karm dla psów
Treści programoweT-W-1Ogólny przegląd przepisów prawnych Unii Europejskiej oraz Polski obowiązujących przy produkcji oraz wprowadzaniu do obrotu karm dla zwierząt domowych
T-W-2Wymagania prawne dotyczące rodzaju ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, które mogą być wykorzystane do produkcji karm dla zwierząt domowych
T-W-3System HACCP w przedsiębiorstwach produkujących karmę dla zwierząt domowych
T-W-4Wymagania organizacyjno-techniczne, obowiązujące w przedsiębiorstwach zajmujących sie produkcja oraz wprowadzaniem do obrotu karm dla zwierząt domowych
T-W-5Wymagania weterynaryjno-sanitarnych, obowiązujące w przedsiębiorstwach, zajmujących sie produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu karm dla zwierząt domowych
T-L-1Nadzór nad jakością i bezpieczeństwem żywności
T-L-2Kategorie ubocznych produktów zwierzęcych nie przeznaczone do spożycia przez ludzi
T-L-3Obowiązujące wymagania przy wprowadzeniu do obrotu karm dla zwierząt domowych. Zapewnienie identyfikowalności ww. produktów
T-L-4Handel karmami dla zwierząt domowych między państwami Unii Europejskiej
T-L-5Eksport karm dla zwierząt domowych na terytorium Unii Europejskiej oraz import ww. produktów do państw trzecich
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika
M-2Opis, objaśnienia, prelekcje
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z wykładów
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z ćwiczeń audytoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Posiada słabo rozwiniętą świadomość celowości i znaczenia przestrzegania zasad gwarantujących bezpieczeństwo produkcji i obrotu karmami dla psów
3,5
4,0
4,5
5,0