Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Żywienie człowieka - promocja zdrowia

Sylabus przedmiotu Szkolenie z zakresu obsługi programów komputerowych dotyczących oceny sposobu żywienia:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Żywienie człowieka - promocja zdrowia
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom podyplomowe
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych
Profil
Moduł
Przedmiot Szkolenie z zakresu obsługi programów komputerowych dotyczących oceny sposobu żywienia
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Zuzanna Goluch-Koniuszy <Zuzanna.Goluch-Koniuszy@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Magda Bruszkowska <Magda.Bruszkowska@zut.edu.pl>, Zuzanna Goluch-Koniuszy <Zuzanna.Goluch-Koniuszy@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 2 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość Norm Żywienia Człowieka i umiejętność posługiwania się nimi.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie z bazą programów do wyliczania wartości odżywczej jadłospisów oraz ich układania. Zastosowanie programów w planowaniu żywienia indywidulanego i zbiorowego. Zastosowanie programów dietetycznych do oceny sposobu żywienia indywidualnego i zbiorowego

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Starsze i najnowsze programy komputerowe służące do oceny stanu odżywienia. Procedura wprowadzania składowych jadłospisów do programu. Uzyskiwanie wyników wartości odżywczej i energetycznej jadłospisów, gramatury produktów2
2

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach2
A-A-2godziny kontaktowe z nauczycielem13
A-A-3ocena wartości energetycznej i odżywczej przykładowych jadłospisów w programie "Dietetyk"15
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Szkolenie praktyczne obsługi programów komputerowych.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Poprawność dokonania analizy wartości energetycznej i odżywczej przykładowego jadłospisu w programie komputerowym "Dietetyk".

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZC_10A_15_W01
Ma wiedzę z zakresu obsługi programów komputerowych przeznaczonych do oceny wartości energetycznej i odżywczej jasłospisów.
ZC_10A_W07C-1T-A-1M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZC_10A_15_U01
Potrafi samodzielnie dokonać w programie komputerowym oceny wartości energetycznej i odżywczej jasłospisów.
ZC_10A_U08C-1T-A-1M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZC_10A_15_K01
Rozumie potrzebę uaktualniania wiedzy i umiejętności w zakresie obsługi programów komputerowych służących do oceny sposobu żywienia.
ZC_10A_K04C-1T-A-1M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZC_10A_15_W01
Ma wiedzę z zakresu obsługi programów komputerowych przeznaczonych do oceny wartości energetycznej i odżywczej jasłospisów.
2,0Słuchacz nie posiada podstawowej wiedzy w zakresie obsługi programu komputerowego służącego do oceny sposobu żywienia.
3,0Słuchacz posiada podstawową wiedzę w zakresie obsługi programu komputerowego służącego do oceny sposobu żywienia.
3,5Słuchacz posiada ponadpodstawową wiedzę w zakresie obsługi programu komputerowego służącego do oceny sposobu żywienia.
4,0Słuchacz posiada wiedzę w zakresie obsługi programów komputerowych służących do oceny sposobu żywienia.
4,5Słuchacz posiada znaczną wiedzę w zakresie obsługi programów komputerowych do oceny sposobu żywienia.
5,0Słuchacz posiada bardzo znaczną wiedzę w zakresie obsługi programów komputerowych służących do oceny sposobu żywienia.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZC_10A_15_U01
Potrafi samodzielnie dokonać w programie komputerowym oceny wartości energetycznej i odżywczej jasłospisów.
2,0Słuchacz nie potrafi obsługiwać programu komputerowego służacego do oceny sposobu odżywienia.
3,0Słuchacz potrafi z pomocą nauczyciela obsługiwać program komputerowy służacy do oceny sposobu odżywienia.
3,5Słuchacz potrafi samodzielnie ale z niewielkimi błędami obsługiwać program komputerowy służacy do oceny sposobu odżywienia.
4,0Słuchacz potrafi bez błędów i samodzielnie obsługiwać program komputerowy służacy do oceny sposobu odżywienia.
4,5Słuchacz potrafi samodzielnie i bez błędów obsługiwać program komputerowy służacy do oceny sposobu odżywienia. Potrafi modyfikować program z pomocą nauczyciela.
5,0Słuchacz potrafi samodzielnie i bez błędów obsługiwać program komputerowy służacy do oceny sposobu odżywienia. Potrafi modyfikować samodzielnie program.

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZC_10A_15_K01
Rozumie potrzebę uaktualniania wiedzy i umiejętności w zakresie obsługi programów komputerowych służących do oceny sposobu żywienia.
2,0Słuchacz nie zusykał kompetencji do obsługi programu komputerowego dotyczącegoh oceny sposobu żywienia.
3,0Słuchacz uzsykał podstawowe kompetencje do obsługi programu komputerowego dotyczącego oceny sposobu żywienia.
3,5Słuchacz uzsykał ponadpodstawowe kompetencje do obsługi programu komputerowego dotyczącego oceny sposobu żywienia.
4,0Słuchacz uzsykał kompetencje do obsługi programów komputerowych dotyczących oceny sposobu żywienia.
4,5Słuchacz uzsykał znaczące kompetencje do obsługi programów komputerowych dotyczących oceny sposobu żywienia.
5,0Słuchacz uusykał bardzo znaczące kompetencje do obsługi programów komputerowych dotyczących oceny sposobu żywienia.

Literatura podstawowa

  1. Jarosz Mirosław, Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja., Wyd. IŻŻ, Warszawa., 2012
  2. Turlejska H., Pelzner U., Szponar L., Konecka-Matyjek E., Zasady racjonalnego żywienia., ODDK, Gdańsk., 2006
  3. Szponar L., Wolnicka K., Album fotografii produktów i potraw., ODDK, Gdańsk, 2000

Literatura dodatkowa

  1. Instrukcja obsługi programu „Dietetyk 2009”, firmy JUMAR Poznań., 2009

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Starsze i najnowsze programy komputerowe służące do oceny stanu odżywienia. Procedura wprowadzania składowych jadłospisów do programu. Uzyskiwanie wyników wartości odżywczej i energetycznej jadłospisów, gramatury produktów2
2

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach2
A-A-2godziny kontaktowe z nauczycielem13
A-A-3ocena wartości energetycznej i odżywczej przykładowych jadłospisów w programie "Dietetyk"15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZC_10A_15_W01Ma wiedzę z zakresu obsługi programów komputerowych przeznaczonych do oceny wartości energetycznej i odżywczej jasłospisów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZC_10A_W07Jest zapoznany z bazą programów do wyliczania wartości odżywczej jadłospisów oraz ich układania.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z bazą programów do wyliczania wartości odżywczej jadłospisów oraz ich układania. Zastosowanie programów w planowaniu żywienia indywidulanego i zbiorowego. Zastosowanie programów dietetycznych do oceny sposobu żywienia indywidualnego i zbiorowego
Treści programoweT-A-1Starsze i najnowsze programy komputerowe służące do oceny stanu odżywienia. Procedura wprowadzania składowych jadłospisów do programu. Uzyskiwanie wyników wartości odżywczej i energetycznej jadłospisów, gramatury produktów
Metody nauczaniaM-1Szkolenie praktyczne obsługi programów komputerowych.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Poprawność dokonania analizy wartości energetycznej i odżywczej przykładowego jadłospisu w programie komputerowym "Dietetyk".
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Słuchacz nie posiada podstawowej wiedzy w zakresie obsługi programu komputerowego służącego do oceny sposobu żywienia.
3,0Słuchacz posiada podstawową wiedzę w zakresie obsługi programu komputerowego służącego do oceny sposobu żywienia.
3,5Słuchacz posiada ponadpodstawową wiedzę w zakresie obsługi programu komputerowego służącego do oceny sposobu żywienia.
4,0Słuchacz posiada wiedzę w zakresie obsługi programów komputerowych służących do oceny sposobu żywienia.
4,5Słuchacz posiada znaczną wiedzę w zakresie obsługi programów komputerowych do oceny sposobu żywienia.
5,0Słuchacz posiada bardzo znaczną wiedzę w zakresie obsługi programów komputerowych służących do oceny sposobu żywienia.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZC_10A_15_U01Potrafi samodzielnie dokonać w programie komputerowym oceny wartości energetycznej i odżywczej jasłospisów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZC_10A_U08Umiejętność wprowadzania składowych jadłospisów do programu „Dietetyk”, dokonywania analizy i oceny diety pod kątem wartości energetycznej i odżywczej, korzystania w działalności zawodowej z najnowszej programów komputerowych stosowanych w pracy dietetyka.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z bazą programów do wyliczania wartości odżywczej jadłospisów oraz ich układania. Zastosowanie programów w planowaniu żywienia indywidulanego i zbiorowego. Zastosowanie programów dietetycznych do oceny sposobu żywienia indywidualnego i zbiorowego
Treści programoweT-A-1Starsze i najnowsze programy komputerowe służące do oceny stanu odżywienia. Procedura wprowadzania składowych jadłospisów do programu. Uzyskiwanie wyników wartości odżywczej i energetycznej jadłospisów, gramatury produktów
Metody nauczaniaM-1Szkolenie praktyczne obsługi programów komputerowych.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Poprawność dokonania analizy wartości energetycznej i odżywczej przykładowego jadłospisu w programie komputerowym "Dietetyk".
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Słuchacz nie potrafi obsługiwać programu komputerowego służacego do oceny sposobu odżywienia.
3,0Słuchacz potrafi z pomocą nauczyciela obsługiwać program komputerowy służacy do oceny sposobu odżywienia.
3,5Słuchacz potrafi samodzielnie ale z niewielkimi błędami obsługiwać program komputerowy służacy do oceny sposobu odżywienia.
4,0Słuchacz potrafi bez błędów i samodzielnie obsługiwać program komputerowy służacy do oceny sposobu odżywienia.
4,5Słuchacz potrafi samodzielnie i bez błędów obsługiwać program komputerowy służacy do oceny sposobu odżywienia. Potrafi modyfikować program z pomocą nauczyciela.
5,0Słuchacz potrafi samodzielnie i bez błędów obsługiwać program komputerowy służacy do oceny sposobu odżywienia. Potrafi modyfikować samodzielnie program.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZC_10A_15_K01Rozumie potrzebę uaktualniania wiedzy i umiejętności w zakresie obsługi programów komputerowych służących do oceny sposobu żywienia.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZC_10A_K04Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z bazą programów do wyliczania wartości odżywczej jadłospisów oraz ich układania. Zastosowanie programów w planowaniu żywienia indywidulanego i zbiorowego. Zastosowanie programów dietetycznych do oceny sposobu żywienia indywidualnego i zbiorowego
Treści programoweT-A-1Starsze i najnowsze programy komputerowe służące do oceny stanu odżywienia. Procedura wprowadzania składowych jadłospisów do programu. Uzyskiwanie wyników wartości odżywczej i energetycznej jadłospisów, gramatury produktów
Metody nauczaniaM-1Szkolenie praktyczne obsługi programów komputerowych.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Poprawność dokonania analizy wartości energetycznej i odżywczej przykładowego jadłospisu w programie komputerowym "Dietetyk".
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Słuchacz nie zusykał kompetencji do obsługi programu komputerowego dotyczącegoh oceny sposobu żywienia.
3,0Słuchacz uzsykał podstawowe kompetencje do obsługi programu komputerowego dotyczącego oceny sposobu żywienia.
3,5Słuchacz uzsykał ponadpodstawowe kompetencje do obsługi programu komputerowego dotyczącego oceny sposobu żywienia.
4,0Słuchacz uzsykał kompetencje do obsługi programów komputerowych dotyczących oceny sposobu żywienia.
4,5Słuchacz uzsykał znaczące kompetencje do obsługi programów komputerowych dotyczących oceny sposobu żywienia.
5,0Słuchacz uusykał bardzo znaczące kompetencje do obsługi programów komputerowych dotyczących oceny sposobu żywienia.