Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S2)
specjalność: technologia i biotechnologia żywności

Sylabus przedmiotu Zarządzanie i marketing:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zarządzanie i marketing
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Logistyki i Ekonomiki Transportu
Nauczyciel odpowiedzialny Jolanta Sułek <Jolanta.Sulek@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 30 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

dla tego przedmiotu nie są określone wymagania wstępne

Cele przedmiotu

dla tego przedmiotu nie są określone cele przedmiotu

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Istota i znaczenie zarządzania w przedsiębiorstwie1
T-W-2Rodzaje przedsiębiorstw2
T-W-3System motywacyjny w przedsiębiorstwie2
T-W-4Kierowanie i praca menedżera3
T-W-5Narzędzia i style kierowania3
T-W-6Nowoczesne trendy w zarządzaniu2
T-W-7Gospodarowanie majątkiem trwałym i obrotowym w przedsiebiorstwie2
T-W-8Istota i znaczenie marketingu2
T-W-9Cena - istota, ustalanie, strategie cenowe4
T-W-10Promocja2
T-W-11Otoczenie marketingowe2
T-W-12Pojęcie produktu, rodzaje, cykl życia2
T-W-13Dystrybucja2
T-W-14Zaliczenie przedmiotu1
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach30
A-W-2samodzielna praca studenta30
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

dla tego przedmiotu nie są określone metody nauczania ani narzędzia dydaktyczne

Sposoby oceny

dla tego przedmiotu nie są określone sposoby oceny

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Istota i znaczenie zarządzania w przedsiębiorstwie1
T-W-2Rodzaje przedsiębiorstw2
T-W-3System motywacyjny w przedsiębiorstwie2
T-W-4Kierowanie i praca menedżera3
T-W-5Narzędzia i style kierowania3
T-W-6Nowoczesne trendy w zarządzaniu2
T-W-7Gospodarowanie majątkiem trwałym i obrotowym w przedsiebiorstwie2
T-W-8Istota i znaczenie marketingu2
T-W-9Cena - istota, ustalanie, strategie cenowe4
T-W-10Promocja2
T-W-11Otoczenie marketingowe2
T-W-12Pojęcie produktu, rodzaje, cykl życia2
T-W-13Dystrybucja2
T-W-14Zaliczenie przedmiotu1
30

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach30
A-W-2samodzielna praca studenta30
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta