Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S1)

Sylabus przedmiotu Podstawy ekologicznej uprawy grzybów:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Podstawy ekologicznej uprawy grzybów
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Renata Dobromilska <Renata.Dobromilska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>, Paweł Słodkowski <Pawel.Slodkowski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 13 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 10 0,70,67zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA5 5 0,30,33zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Botanika (podstawy morfologii i rozwoju grzybów), znajomość środowiska występowania i rozwoju grzybów

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Poznanie skali produkcji i obrotu grzybów w Polsce i na świecie
C-2Poznanie biologii grzybów uprawnych
C-3Rozpoznawanie chorób i szkodników podstawowych gatunków grzybów uprawnych
C-4Prowadzenie uprawy grzybów w systemie ekologicznym

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Opis i biologia oraz proekologiczne metody uprawy wybranych gatunków grzybów jadalnych (pieczarka, boczniak, pierścieniak, twardziak, zimówka aksamitnotrzonowa).5
5
wykłady
T-W-1Organizacja produkcji grzybów w Polsce i na świecie. Morfologia grzybów. Odżywianie się grzybów.2
T-W-2Produkcja i ocena podłoża do uprawy ekologicznej pieczarek, boczniaka i twardziaka. Produkcja i ocena ziemi okrywowej do uprawy pieczarek.4
T-W-3Produkcja grzybni pieczarek.2
T-W-4Choroby i szkodniki grzybów.1
T-W-5Zasiedlanie grzybów dzikorosnących w ogrodzie.1
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w wykładach10
A-A-2Konsultacje2
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów10
A-A-4Uczestnictwo w ćwiczeniach5
A-A-5Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń1
A-A-6Przygotowanie prezentacji multimedialnej2
30
wykłady
A-W-1Uczestnctwo w zajęciach10
A-W-2Konsultacje10
20

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3Dyskusja dydaktyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: F - Sprawozdanie z uprawy grzybów
S-2Ocena podsumowująca: F - Przygotowanie i przedstawienie prezentacji
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe (pisemne)

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O10-1G_W01
OG_1A_O09-E2_W01 Nazywa gatunki grzybów jadalnych i charakteryzuje metody ich uprawy, zna zasady obrotu grzybów na rynku ogrodniczym."
C-1, C-2, C-3, C-4T-W-1, T-W-2, T-A-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O10-1G_U01
OG_1A_O09-E2_U01 Organizuje, projektuje i prowadzi produkcję podstawowych gatunków grzybów, uwzględniając proekologiczny aspekt uprawy
C-1, C-2, C-3, C-4T-W-1, T-W-2, T-A-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O10-1G_K01
OG_1A_O09-E2_K01 Świadomy potrzeby ochrony środowiska oraz uzupełniania i aktualizacji wiedzy.
C-1, C-2, C-3, C-4T-W-1, T-W-2, T-A-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O10-1G_W01
OG_1A_O09-E2_W01 Nazywa gatunki grzybów jadalnych i charakteryzuje metody ich uprawy, zna zasady obrotu grzybów na rynku ogrodniczym."
2,0
3,0Nazywa tylko wybrane gatunki grzybów jadalnych i potrafi omówić tylko niektóre metody ich uprawy.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O10-1G_U01
OG_1A_O09-E2_U01 Organizuje, projektuje i prowadzi produkcję podstawowych gatunków grzybów, uwzględniając proekologiczny aspekt uprawy
2,0
3,0Jest w stanie wyprodukować tylko niektóre gatunki grzybów jadalnych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O10-1G_K01
OG_1A_O09-E2_K01 Świadomy potrzeby ochrony środowiska oraz uzupełniania i aktualizacji wiedzy.
2,0
3,0Rozumie skutki szkodliwych działań producenta grzybów jadalnych, w odniesieniu do środowiska naturalnego.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Gapiński M., Woźniak W., Uprawa grzybów, produkcja amatorska i drobnotowarowa, Wyd. Akapit, Poznań, 1991
  2. Szudyga K., Uprawa pieczarki, Wydaw. Hortpress sp. z o.o., Warszawa, 2005
  3. Siwulski M., Uprawiamy grzyby w ogrodzie, Wydaw. Działkowiec, Warszawa, 2004
  4. Siwulski M., Sobieralski K., Uprawa grzybów jadalnych i leczniczych w warunkach naturalnych, Wyd. Kurpisz, Poznań, 2004

Literatura dodatkowa

  1. Gapiński M., Grzyby uprawne. W: Uprawa warzyw pod osłonami (red. T. Pudelski), PWRiL, Warszawa, 1998
  2. Sakson. N., Pieczarka. Uprawa intensywna, PWRiL, WArszawa, 2004
  3. iwulski M., Czerwińska-Nowak A., Sobieralski K., Biologia i uprawa twardziaka jadalnego Shiitake, PWRiL, Warszawa, 2007
  4. Pieczarki - biuletyn producenta pieczarek., Hortpress Sp. z o.o., Warszawa (kwartalnik), 2012

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Opis i biologia oraz proekologiczne metody uprawy wybranych gatunków grzybów jadalnych (pieczarka, boczniak, pierścieniak, twardziak, zimówka aksamitnotrzonowa).5
5

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Organizacja produkcji grzybów w Polsce i na świecie. Morfologia grzybów. Odżywianie się grzybów.2
T-W-2Produkcja i ocena podłoża do uprawy ekologicznej pieczarek, boczniaka i twardziaka. Produkcja i ocena ziemi okrywowej do uprawy pieczarek.4
T-W-3Produkcja grzybni pieczarek.2
T-W-4Choroby i szkodniki grzybów.1
T-W-5Zasiedlanie grzybów dzikorosnących w ogrodzie.1
10

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w wykładach10
A-A-2Konsultacje2
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów10
A-A-4Uczestnictwo w ćwiczeniach5
A-A-5Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń1
A-A-6Przygotowanie prezentacji multimedialnej2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnctwo w zajęciach10
A-W-2Konsultacje10
20
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O10-1G_W01OG_1A_O09-E2_W01 Nazywa gatunki grzybów jadalnych i charakteryzuje metody ich uprawy, zna zasady obrotu grzybów na rynku ogrodniczym."
Cel przedmiotuC-1Poznanie skali produkcji i obrotu grzybów w Polsce i na świecie
C-2Poznanie biologii grzybów uprawnych
C-3Rozpoznawanie chorób i szkodników podstawowych gatunków grzybów uprawnych
C-4Prowadzenie uprawy grzybów w systemie ekologicznym
Treści programoweT-W-1Organizacja produkcji grzybów w Polsce i na świecie. Morfologia grzybów. Odżywianie się grzybów.
T-W-2Produkcja i ocena podłoża do uprawy ekologicznej pieczarek, boczniaka i twardziaka. Produkcja i ocena ziemi okrywowej do uprawy pieczarek.
T-A-1Opis i biologia oraz proekologiczne metody uprawy wybranych gatunków grzybów jadalnych (pieczarka, boczniak, pierścieniak, twardziak, zimówka aksamitnotrzonowa).
T-W-3Produkcja grzybni pieczarek.
T-W-4Choroby i szkodniki grzybów.
T-W-5Zasiedlanie grzybów dzikorosnących w ogrodzie.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: F - Sprawozdanie z uprawy grzybów
S-2Ocena podsumowująca: F - Przygotowanie i przedstawienie prezentacji
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe (pisemne)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Nazywa tylko wybrane gatunki grzybów jadalnych i potrafi omówić tylko niektóre metody ich uprawy.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O10-1G_U01OG_1A_O09-E2_U01 Organizuje, projektuje i prowadzi produkcję podstawowych gatunków grzybów, uwzględniając proekologiczny aspekt uprawy
Cel przedmiotuC-1Poznanie skali produkcji i obrotu grzybów w Polsce i na świecie
C-2Poznanie biologii grzybów uprawnych
C-3Rozpoznawanie chorób i szkodników podstawowych gatunków grzybów uprawnych
C-4Prowadzenie uprawy grzybów w systemie ekologicznym
Treści programoweT-W-1Organizacja produkcji grzybów w Polsce i na świecie. Morfologia grzybów. Odżywianie się grzybów.
T-W-2Produkcja i ocena podłoża do uprawy ekologicznej pieczarek, boczniaka i twardziaka. Produkcja i ocena ziemi okrywowej do uprawy pieczarek.
T-A-1Opis i biologia oraz proekologiczne metody uprawy wybranych gatunków grzybów jadalnych (pieczarka, boczniak, pierścieniak, twardziak, zimówka aksamitnotrzonowa).
T-W-3Produkcja grzybni pieczarek.
T-W-4Choroby i szkodniki grzybów.
T-W-5Zasiedlanie grzybów dzikorosnących w ogrodzie.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: F - Sprawozdanie z uprawy grzybów
S-2Ocena podsumowująca: F - Przygotowanie i przedstawienie prezentacji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Jest w stanie wyprodukować tylko niektóre gatunki grzybów jadalnych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O10-1G_K01OG_1A_O09-E2_K01 Świadomy potrzeby ochrony środowiska oraz uzupełniania i aktualizacji wiedzy.
Cel przedmiotuC-1Poznanie skali produkcji i obrotu grzybów w Polsce i na świecie
C-2Poznanie biologii grzybów uprawnych
C-3Rozpoznawanie chorób i szkodników podstawowych gatunków grzybów uprawnych
C-4Prowadzenie uprawy grzybów w systemie ekologicznym
Treści programoweT-W-1Organizacja produkcji grzybów w Polsce i na świecie. Morfologia grzybów. Odżywianie się grzybów.
T-W-2Produkcja i ocena podłoża do uprawy ekologicznej pieczarek, boczniaka i twardziaka. Produkcja i ocena ziemi okrywowej do uprawy pieczarek.
T-A-1Opis i biologia oraz proekologiczne metody uprawy wybranych gatunków grzybów jadalnych (pieczarka, boczniak, pierścieniak, twardziak, zimówka aksamitnotrzonowa).
T-W-3Produkcja grzybni pieczarek.
T-W-4Choroby i szkodniki grzybów.
T-W-5Zasiedlanie grzybów dzikorosnących w ogrodzie.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Prezentacja multimedialna
M-3Dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: F - Sprawozdanie z uprawy grzybów
S-2Ocena podsumowująca: F - Przygotowanie i przedstawienie prezentacji
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe (pisemne)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Rozumie skutki szkodliwych działań producenta grzybów jadalnych, w odniesieniu do środowiska naturalnego.
3,5
4,0
4,5
5,0