Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S1)
specjalność: Hortiterapia i dekoracje roślinne

Sylabus przedmiotu Sterowane uprawy sadownicze:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Sterowane uprawy sadownicze
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 17 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW7 20 1,30,67zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA7 10 0,70,33zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomosc podstaw sadownictwa, nawożenia i metod ochrony roślin.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zaznajomienie z zasadami produkcji i pielegnacji roślin sadowniczych w uprawach sterowanych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Technologia produkcji poszczególnych gatunków sadowniczych pod osłonami7
T-A-2Nowoczesne systemy upraw sterowanych roślin sadowniczych. Uprawa sterowana na zbiór przyspieszony i opózniony.3
10
wykłady
T-W-1Metody i środki stosowane w sterowanej uprawie roślin sadowniczych. Wykorzystanie osłon w sterowanej produkcji sadowniczej. Czynniki wpływajace na jakosc plonu roślin sadowniczych w uprawach sterowanych. Uprawa roślin sadowniczych w podłożach inertnych. Regulowanie warunków klimatycznych, nawożenia, nawadniania i fertygacji w uprawie sterowanej roślin sadowniczych. Pielegnacja roślin i zbiór owoców w uprawie sterowanej.20
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2konsultacje4
A-A-3przygotoanie do zaliczenia przedmiotu3
A-A-4studiowanie literatury z zakresu przedmiotu4
21
wykłady
A-W-1konsultacje3
A-W-2studiowanie literatury z zakresu przedmiotu9
A-W-3przygotowanie do zaliczenia przedmiotu7
A-W-4uczestnictwo w zajęciach20
39

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające (wykład informacyjny, wyjaśnienie lub objaśnienie)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny zdjęcia, pokaz multimedialny)

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O14-2_W01
zna metody produkcji i pielegnacji najwazniejszych gatunków roślin sadowniczychw uprawach sterowanych
OG_1A_W13, OG_1A_W14, OG_1A_W16R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W07, R1A_W09InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05C-1T-A-2, T-W-1M-1, M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O14-2_U01
Umie przewidziec wpływ zastosowanych metod upraw sterowanych na wzrost i rozwój roslin sadowniczych oraz potrafi zaplanowac zabiegi pielegnacyjne w uprawie sterowanej.
OG_1A_U04, OG_1A_U11, OG_1A_U15R1A_U01, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-1T-A-2, T-W-1M-1, M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O14-2_K01
Odpowiednio okresla priorytety słuzace do realizacji zamierzonego celu
OG_1A_K01, OG_1A_K07R1A_K01, R1A_K03, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07, R1A_K08InzA_K01, InzA_K02C-1T-A-2, T-W-1M-1, M-2, M-3S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O14-2_W01
zna metody produkcji i pielegnacji najwazniejszych gatunków roślin sadowniczychw uprawach sterowanych
2,0
3,0zna podstawowe metody produkcji i pielegnacji roślin sadowniczych w uprawach sterowanych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O14-2_U01
Umie przewidziec wpływ zastosowanych metod upraw sterowanych na wzrost i rozwój roslin sadowniczych oraz potrafi zaplanowac zabiegi pielegnacyjne w uprawie sterowanej.
2,0
3,0W stopniu dostatecznym potrafi przewidziec wpływ zastosowanych metod upraw sterowanych na wzrost i rozwój roślin sadowniczych oraz w stopniu dostatecznym umie zaplanowac zabiegi pielegnacyjne w uprawie sterowanej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O14-2_K01
Odpowiednio okresla priorytety słuzace do realizacji zamierzonego celu
2,0
3,0Dostatecznie okresla priorytety służące do realizacji zamierzonego celu
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Pieniążek S.A., Sadownictwo, PWRiL, Warszawa, 2000
  2. Rejman A., Pomologia, PWRiL, Warszawa, 1994
  3. Żurawicz, Pomologia, PWRiL, Warszawa, 2003
  4. Komosa A (red.), Żywienie roślin ogrodniczych. Podstawy i perspektywy, PWRiL, Poznań, 2012
  5. Werner T., Podymniak M., Uprawa truskawek w podłozach inertnych pod daszkami, Hortus Media, Kraków, 2012

Literatura dodatkowa

  1. Sad Nowoczesny, Hortpress, Warszawa, 2008

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Technologia produkcji poszczególnych gatunków sadowniczych pod osłonami7
T-A-2Nowoczesne systemy upraw sterowanych roślin sadowniczych. Uprawa sterowana na zbiór przyspieszony i opózniony.3
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Metody i środki stosowane w sterowanej uprawie roślin sadowniczych. Wykorzystanie osłon w sterowanej produkcji sadowniczej. Czynniki wpływajace na jakosc plonu roślin sadowniczych w uprawach sterowanych. Uprawa roślin sadowniczych w podłożach inertnych. Regulowanie warunków klimatycznych, nawożenia, nawadniania i fertygacji w uprawie sterowanej roślin sadowniczych. Pielegnacja roślin i zbiór owoców w uprawie sterowanej.20
20

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2konsultacje4
A-A-3przygotoanie do zaliczenia przedmiotu3
A-A-4studiowanie literatury z zakresu przedmiotu4
21
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1konsultacje3
A-W-2studiowanie literatury z zakresu przedmiotu9
A-W-3przygotowanie do zaliczenia przedmiotu7
A-W-4uczestnictwo w zajęciach20
39
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O14-2_W01zna metody produkcji i pielegnacji najwazniejszych gatunków roślin sadowniczychw uprawach sterowanych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W13student ma uporządkowaną wiedzę niezbędną do organizacji ochrony roślin ogrodniczych uprawianych w uprawie polowej, pod osłonami oraz w terenach zieleni
OG_1A_W14student posiada szczegółową wiedzę z zakresu technologii produkcji ogrodniczej: sadownictwa, warzywnictwa, roślin ozdobnych i leczniczych, szkółkarstwa
OG_1A_W16student posiada wiedzę na temat technicznych aspektów produkcji ogrodniczej i kształtowania terenów zieleni
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
R1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zaznajomienie z zasadami produkcji i pielegnacji roślin sadowniczych w uprawach sterowanych
Treści programoweT-A-2Nowoczesne systemy upraw sterowanych roślin sadowniczych. Uprawa sterowana na zbiór przyspieszony i opózniony.
T-W-1Metody i środki stosowane w sterowanej uprawie roślin sadowniczych. Wykorzystanie osłon w sterowanej produkcji sadowniczej. Czynniki wpływajace na jakosc plonu roślin sadowniczych w uprawach sterowanych. Uprawa roślin sadowniczych w podłożach inertnych. Regulowanie warunków klimatycznych, nawożenia, nawadniania i fertygacji w uprawie sterowanej roślin sadowniczych. Pielegnacja roślin i zbiór owoców w uprawie sterowanej.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, wyjaśnienie lub objaśnienie)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny zdjęcia, pokaz multimedialny)
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0zna podstawowe metody produkcji i pielegnacji roślin sadowniczych w uprawach sterowanych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O14-2_U01Umie przewidziec wpływ zastosowanych metod upraw sterowanych na wzrost i rozwój roslin sadowniczych oraz potrafi zaplanowac zabiegi pielegnacyjne w uprawie sterowanej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U04student ma umiejętność określania konieczności i terminu wykonania zabiegów ochrony roślin w uprawach ogrodniczych oraz doboru środków i metod ich prowadzenia
OG_1A_U11student potrafi zdiagnozować zasobność gleb i podłoży ogrodniczych, posługuje się metodami oceny stanu odżywienia roślin, stosuje zasady racjonalnego nawożenia mineralnego zgodnego z potrzebami uprawianych roślin ogrodniczych
OG_1A_U15student posiada umiejętność wykonywania podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych w uprawach ogrodniczych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Zaznajomienie z zasadami produkcji i pielegnacji roślin sadowniczych w uprawach sterowanych
Treści programoweT-A-2Nowoczesne systemy upraw sterowanych roślin sadowniczych. Uprawa sterowana na zbiór przyspieszony i opózniony.
T-W-1Metody i środki stosowane w sterowanej uprawie roślin sadowniczych. Wykorzystanie osłon w sterowanej produkcji sadowniczej. Czynniki wpływajace na jakosc plonu roślin sadowniczych w uprawach sterowanych. Uprawa roślin sadowniczych w podłożach inertnych. Regulowanie warunków klimatycznych, nawożenia, nawadniania i fertygacji w uprawie sterowanej roślin sadowniczych. Pielegnacja roślin i zbiór owoców w uprawie sterowanej.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, wyjaśnienie lub objaśnienie)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny zdjęcia, pokaz multimedialny)
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0W stopniu dostatecznym potrafi przewidziec wpływ zastosowanych metod upraw sterowanych na wzrost i rozwój roślin sadowniczych oraz w stopniu dostatecznym umie zaplanowac zabiegi pielegnacyjne w uprawie sterowanej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O14-2_K01Odpowiednio okresla priorytety słuzace do realizacji zamierzonego celu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K01student ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii w ogrodnictwie oraz rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie w celu doskonalenia umiejętności uzyskanych w trakcie studiów
OG_1A_K07student ma świadomość znaczenia znajomości aktualnych technologii i stanu produkcji roślin ogrodniczych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zaznajomienie z zasadami produkcji i pielegnacji roślin sadowniczych w uprawach sterowanych
Treści programoweT-A-2Nowoczesne systemy upraw sterowanych roślin sadowniczych. Uprawa sterowana na zbiór przyspieszony i opózniony.
T-W-1Metody i środki stosowane w sterowanej uprawie roślin sadowniczych. Wykorzystanie osłon w sterowanej produkcji sadowniczej. Czynniki wpływajace na jakosc plonu roślin sadowniczych w uprawach sterowanych. Uprawa roślin sadowniczych w podłożach inertnych. Regulowanie warunków klimatycznych, nawożenia, nawadniania i fertygacji w uprawie sterowanej roślin sadowniczych. Pielegnacja roślin i zbiór owoców w uprawie sterowanej.
Metody nauczaniaM-1Metody podające (wykład informacyjny, wyjaśnienie lub objaśnienie)
M-2Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem)
M-3Metody eksponujące (ryciny zdjęcia, pokaz multimedialny)
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Dostatecznie okresla priorytety służące do realizacji zamierzonego celu
3,5
4,0
4,5
5,0