Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ochrona środowiska (S1)

Sylabus przedmiotu Mikrobiologiczne podstawy biotechnologii:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ochrona środowiska
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiologiczne podstawy biotechnologii
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Bioinżynierii
Nauczyciel odpowiedzialny Krystyna Cybulska <Krystyna.Cybulska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Magdalena Błaszak <Magdalena.Blaszak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 15 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA7 15 1,00,44zaliczenie
wykładyW7 20 2,00,56zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy genetyki molekularnej - zakres liceum ogólnokształcącego

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie z grupami systematycznymi i fizjologicznymi mikroorganizmów wykorzystywanych w biotechnologii, poznanie ich metabolizmu, wymagań pokarmowych, sposobów hodowli. Poznanie etapów procesu biotechnologicznego ze szczególnym uwzględnieniem części mikrobiologicznej (skrining mikroorganizmów, hodowla, powiększanie skali produkcji, przechowywanie szczepów).
C-2Zdobycie umiejętności rozróżniania bioprocesów i wskazania kierunku ich zastosowania w przemysle. Nabycie świadomości potrzeby ciągłego uzupełniania wiedzy z zakresu biotechnologii ze względu na dynamiczny rozwój tej "młodej" dziedziny.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Regulacja metabolizmu mikroorganizmów, nadprodkcja pożądanych produktów biosyntez.4
T-A-2Pozyskiwanie, ulepszanie i przechowywanie szczepów przemysłowych.4
T-A-3Agrobacterium tumefaciens - charakterystyka i wykorzystanie w biotechnologii.3
T-A-4Mikroorganizmy osadu czynnego. Charakterystyka i zastosowanie w oczyszczaniu ścieków w kilku wybranych technologiach.2
T-A-5Drożdże - wykorzystanie w przemyśle browarniczym i winiarskim. Rasy drożdży szlachetnych. Oznaczanie mocy wina, konstrukcja nastawu w hodowli stacjonarnej - obliczenia.2
15
wykłady
T-W-1Wprowadzenie do biotechnologii, definicje podstawowych pojęć, zakres zastosowań mikroorganizmów przemysłowych. Charakterystyka dziedzin, które odgrywają kluczową rolę w biotechnologii: np. inżynieria genetyczna, bioprocesowa, inżynieria białka, technologia enzymów.4
T-W-2Porównanie budowy i metabolizmu komórki bakteryjnej i grzybowej. Typy pokarmowe. Wpływ czynników chemicznych i fizycznych na rozwój mikroorganizmów. Przykłady gatunków bakterii i grzybów kluczowych dla biotechnologii.4
T-W-3Wirusy - charakterystyka. Przebieg infekcji wirusowej na przykładzie bakteriofaga. Wykorzystanie wirusów w biotechnologii.2
T-W-4Fazy wzrostu populacji bakterii. Rodzaje hodowli mikroorganizmów w warunkach laboratoryjnych. Typy wzrostu mikroorganizmów przemysłowych, pomiar ich wzrostu. Parametry metabolicznej efektywności wzrostu.4
T-W-5Rodzaje bioprocesów z podaniem przykładu zastosowania w przemyśle.2
T-W-6Opracowanie procesu biotechnologicznego, ze szczególnym uwzględnieniem etapu poszukiwania organizmu producenckiego oraz konstruowania szczepionek na drodze tradycyjnej i rekombinacji genetycznej.4
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w ćwiczeniach15
A-A-2Przygotowanie do kolokwium10
A-A-3konsultacje z prowadzącym1
A-A-4Przygotowanie referatu lub prezentacji tematu4
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach20
A-W-2Konsultacje z prowadzącym2
A-W-3Przygotowanie do zajęć10
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia28
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2pogadanka

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: kolokwium pisemne
S-2Ocena formująca: referat lub prezentacja

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OS_1A_O15-1_W01
Znajomość grup mikroorganizmów oraz ich składników komórkowych wykorzystywanych w biotechnologii. Rozróżnianie najważniejszych procesów biochemicznych (bioprocesy) wykorzystywanych w biotechnolgii. Wiedza o mechanizmach regulujących metabolizmem komórek, o możliwości sterowania bioprocesami przez biotechnologów. Znajomość kierunków wykorzystania mikroorganizmów do transformacji genetycznej roślin.
OS_1A_W07R1A_W05, R1A_W06InzA_W05C-1T-W-2, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-1, T-W-6M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OS_1A_O15-1_U01
Umiejętność analizy przydatności poszczególnych grup mikroorganizmów do wybranego bioprocesu. Samodzielnie wybiera poszczególne elementy biotopu jako miejsca pozyskania szczepów o potencjalnym znaczeniu dla danej gałęzi przemysłowej. Potrafi wskazać w procesie biotechnologicznym punkty krytyczne, wynikające z ograniczń bioprocesów.
OS_1A_U05R1A_U04InzA_U03, InzA_U08C-2T-A-4, T-A-5, T-A-2, T-A-3, T-A-1M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OS_1A_O15-1_K01
Świadomość powszechnego wykorzystywania mikrorganizmów w różnych gałęziach przemysłowych. Student wykazuje potrzebę ciągłego uzupełniania wiedzy i umiejętności z zakresu biotechnologii, ze względu na dynamiczny jej rozwój.
OS_1A_K01R1A_K01, R1A_K04, R1A_K06, R1A_K07C-1, C-2T-W-2, T-W-5, T-W-3, T-W-4, T-W-1, T-W-6, T-A-4, T-A-5, T-A-2, T-A-3, T-A-1M-1, M-2S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OS_1A_O15-1_W01
Znajomość grup mikroorganizmów oraz ich składników komórkowych wykorzystywanych w biotechnologii. Rozróżnianie najważniejszych procesów biochemicznych (bioprocesy) wykorzystywanych w biotechnolgii. Wiedza o mechanizmach regulujących metabolizmem komórek, o możliwości sterowania bioprocesami przez biotechnologów. Znajomość kierunków wykorzystania mikroorganizmów do transformacji genetycznej roślin.
2,0
3,0Znajomość podstawowych grup mikroorganizmów wykorzstywanych w biotechnologii, bez konkretnych przykładów. Znajomość typów bioprocesów wykorzystywanych w przemyśle. Podstawowa wiedza o mechanizmach regulujących metabolizmem bakterii i grzybów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OS_1A_O15-1_U01
Umiejętność analizy przydatności poszczególnych grup mikroorganizmów do wybranego bioprocesu. Samodzielnie wybiera poszczególne elementy biotopu jako miejsca pozyskania szczepów o potencjalnym znaczeniu dla danej gałęzi przemysłowej. Potrafi wskazać w procesie biotechnologicznym punkty krytyczne, wynikające z ograniczń bioprocesów.
2,0
3,0Zdolność do analizy przydatności biotechnologicznej kilku gatunków lub grup mikroorganizmów wybranych przez siebie do zaprezentowania. Potrafi przedstawić kolejne etapy procesu biotechnologicznego. Prezentuje mechanizmy regulujące metabolizm bakterii, mające kluczowe znaczenie dla biotechnologii.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OS_1A_O15-1_K01
Świadomość powszechnego wykorzystywania mikrorganizmów w różnych gałęziach przemysłowych. Student wykazuje potrzebę ciągłego uzupełniania wiedzy i umiejętności z zakresu biotechnologii, ze względu na dynamiczny jej rozwój.
2,0
3,0Student jest świadomy obecności biotechnologii w życiu człowieka, roli jaką pełnią mikroorganizmy wykorzystywane w biotechnologii. Wyraża gotowość do samodzielnej pracy gruntującej wiedzę o mikroorganizmach w biotechnologii.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Chmiel Aleksander, Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne., PWN, Warszawa, 1998
  2. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologska i produkcji żywności., PWN, Warszawa, 2008
  3. Kunicki-Goldfinger W., Życie bakterii, PWN, Warszawa, 2008

Literatura dodatkowa

  1. Błaszczyk M., Mikroorganizmy w ochronie środowiska, PWN, Warszawa, 2009
  2. Ratlegle C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2011

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Regulacja metabolizmu mikroorganizmów, nadprodkcja pożądanych produktów biosyntez.4
T-A-2Pozyskiwanie, ulepszanie i przechowywanie szczepów przemysłowych.4
T-A-3Agrobacterium tumefaciens - charakterystyka i wykorzystanie w biotechnologii.3
T-A-4Mikroorganizmy osadu czynnego. Charakterystyka i zastosowanie w oczyszczaniu ścieków w kilku wybranych technologiach.2
T-A-5Drożdże - wykorzystanie w przemyśle browarniczym i winiarskim. Rasy drożdży szlachetnych. Oznaczanie mocy wina, konstrukcja nastawu w hodowli stacjonarnej - obliczenia.2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wprowadzenie do biotechnologii, definicje podstawowych pojęć, zakres zastosowań mikroorganizmów przemysłowych. Charakterystyka dziedzin, które odgrywają kluczową rolę w biotechnologii: np. inżynieria genetyczna, bioprocesowa, inżynieria białka, technologia enzymów.4
T-W-2Porównanie budowy i metabolizmu komórki bakteryjnej i grzybowej. Typy pokarmowe. Wpływ czynników chemicznych i fizycznych na rozwój mikroorganizmów. Przykłady gatunków bakterii i grzybów kluczowych dla biotechnologii.4
T-W-3Wirusy - charakterystyka. Przebieg infekcji wirusowej na przykładzie bakteriofaga. Wykorzystanie wirusów w biotechnologii.2
T-W-4Fazy wzrostu populacji bakterii. Rodzaje hodowli mikroorganizmów w warunkach laboratoryjnych. Typy wzrostu mikroorganizmów przemysłowych, pomiar ich wzrostu. Parametry metabolicznej efektywności wzrostu.4
T-W-5Rodzaje bioprocesów z podaniem przykładu zastosowania w przemyśle.2
T-W-6Opracowanie procesu biotechnologicznego, ze szczególnym uwzględnieniem etapu poszukiwania organizmu producenckiego oraz konstruowania szczepionek na drodze tradycyjnej i rekombinacji genetycznej.4
20

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w ćwiczeniach15
A-A-2Przygotowanie do kolokwium10
A-A-3konsultacje z prowadzącym1
A-A-4Przygotowanie referatu lub prezentacji tematu4
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach20
A-W-2Konsultacje z prowadzącym2
A-W-3Przygotowanie do zajęć10
A-W-4Przygotowanie do zaliczenia28
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOS_1A_O15-1_W01Znajomość grup mikroorganizmów oraz ich składników komórkowych wykorzystywanych w biotechnologii. Rozróżnianie najważniejszych procesów biochemicznych (bioprocesy) wykorzystywanych w biotechnolgii. Wiedza o mechanizmach regulujących metabolizmem komórek, o możliwości sterowania bioprocesami przez biotechnologów. Znajomość kierunków wykorzystania mikroorganizmów do transformacji genetycznej roślin.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOS_1A_W07Zna podstawy metod, technik technologii pozwalających kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka. Zna narzędzia i materiały pozwalające wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka. Rozróżnia typowe technologie inżynierskie w zakresie ochrony i kształtowania środowiska.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z grupami systematycznymi i fizjologicznymi mikroorganizmów wykorzystywanych w biotechnologii, poznanie ich metabolizmu, wymagań pokarmowych, sposobów hodowli. Poznanie etapów procesu biotechnologicznego ze szczególnym uwzględnieniem części mikrobiologicznej (skrining mikroorganizmów, hodowla, powiększanie skali produkcji, przechowywanie szczepów).
Treści programoweT-W-2Porównanie budowy i metabolizmu komórki bakteryjnej i grzybowej. Typy pokarmowe. Wpływ czynników chemicznych i fizycznych na rozwój mikroorganizmów. Przykłady gatunków bakterii i grzybów kluczowych dla biotechnologii.
T-W-5Rodzaje bioprocesów z podaniem przykładu zastosowania w przemyśle.
T-W-3Wirusy - charakterystyka. Przebieg infekcji wirusowej na przykładzie bakteriofaga. Wykorzystanie wirusów w biotechnologii.
T-W-4Fazy wzrostu populacji bakterii. Rodzaje hodowli mikroorganizmów w warunkach laboratoryjnych. Typy wzrostu mikroorganizmów przemysłowych, pomiar ich wzrostu. Parametry metabolicznej efektywności wzrostu.
T-W-1Wprowadzenie do biotechnologii, definicje podstawowych pojęć, zakres zastosowań mikroorganizmów przemysłowych. Charakterystyka dziedzin, które odgrywają kluczową rolę w biotechnologii: np. inżynieria genetyczna, bioprocesowa, inżynieria białka, technologia enzymów.
T-W-6Opracowanie procesu biotechnologicznego, ze szczególnym uwzględnieniem etapu poszukiwania organizmu producenckiego oraz konstruowania szczepionek na drodze tradycyjnej i rekombinacji genetycznej.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: kolokwium pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Znajomość podstawowych grup mikroorganizmów wykorzstywanych w biotechnologii, bez konkretnych przykładów. Znajomość typów bioprocesów wykorzystywanych w przemyśle. Podstawowa wiedza o mechanizmach regulujących metabolizmem bakterii i grzybów.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOS_1A_O15-1_U01Umiejętność analizy przydatności poszczególnych grup mikroorganizmów do wybranego bioprocesu. Samodzielnie wybiera poszczególne elementy biotopu jako miejsca pozyskania szczepów o potencjalnym znaczeniu dla danej gałęzi przemysłowej. Potrafi wskazać w procesie biotechnologicznym punkty krytyczne, wynikające z ograniczń bioprocesów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOS_1A_U05Wykonuje samodzielnie lub w zespole pod kierunkiem opiekuna proste zadania badawcze związane z obserwacjami środowiskowymi. Prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski, potrafi przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne. Potrafi zaprojektować oraz zrealizować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-2Zdobycie umiejętności rozróżniania bioprocesów i wskazania kierunku ich zastosowania w przemysle. Nabycie świadomości potrzeby ciągłego uzupełniania wiedzy z zakresu biotechnologii ze względu na dynamiczny rozwój tej "młodej" dziedziny.
Treści programoweT-A-4Mikroorganizmy osadu czynnego. Charakterystyka i zastosowanie w oczyszczaniu ścieków w kilku wybranych technologiach.
T-A-5Drożdże - wykorzystanie w przemyśle browarniczym i winiarskim. Rasy drożdży szlachetnych. Oznaczanie mocy wina, konstrukcja nastawu w hodowli stacjonarnej - obliczenia.
T-A-2Pozyskiwanie, ulepszanie i przechowywanie szczepów przemysłowych.
T-A-3Agrobacterium tumefaciens - charakterystyka i wykorzystanie w biotechnologii.
T-A-1Regulacja metabolizmu mikroorganizmów, nadprodkcja pożądanych produktów biosyntez.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2pogadanka
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: kolokwium pisemne
S-2Ocena formująca: referat lub prezentacja
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zdolność do analizy przydatności biotechnologicznej kilku gatunków lub grup mikroorganizmów wybranych przez siebie do zaprezentowania. Potrafi przedstawić kolejne etapy procesu biotechnologicznego. Prezentuje mechanizmy regulujące metabolizm bakterii, mające kluczowe znaczenie dla biotechnologii.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOS_1A_O15-1_K01Świadomość powszechnego wykorzystywania mikrorganizmów w różnych gałęziach przemysłowych. Student wykazuje potrzebę ciągłego uzupełniania wiedzy i umiejętności z zakresu biotechnologii, ze względu na dynamiczny jej rozwój.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOS_1A_K01Ma świadomość ciągłego rozwoju nauk biologicznych i chemicznych oraz wynikającą z tego potrzebę uczenia się przez całe życie. Dokonuje samooceny własnych kompetencji i chętnie doskonali umiejętności.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z grupami systematycznymi i fizjologicznymi mikroorganizmów wykorzystywanych w biotechnologii, poznanie ich metabolizmu, wymagań pokarmowych, sposobów hodowli. Poznanie etapów procesu biotechnologicznego ze szczególnym uwzględnieniem części mikrobiologicznej (skrining mikroorganizmów, hodowla, powiększanie skali produkcji, przechowywanie szczepów).
C-2Zdobycie umiejętności rozróżniania bioprocesów i wskazania kierunku ich zastosowania w przemysle. Nabycie świadomości potrzeby ciągłego uzupełniania wiedzy z zakresu biotechnologii ze względu na dynamiczny rozwój tej "młodej" dziedziny.
Treści programoweT-W-2Porównanie budowy i metabolizmu komórki bakteryjnej i grzybowej. Typy pokarmowe. Wpływ czynników chemicznych i fizycznych na rozwój mikroorganizmów. Przykłady gatunków bakterii i grzybów kluczowych dla biotechnologii.
T-W-5Rodzaje bioprocesów z podaniem przykładu zastosowania w przemyśle.
T-W-3Wirusy - charakterystyka. Przebieg infekcji wirusowej na przykładzie bakteriofaga. Wykorzystanie wirusów w biotechnologii.
T-W-4Fazy wzrostu populacji bakterii. Rodzaje hodowli mikroorganizmów w warunkach laboratoryjnych. Typy wzrostu mikroorganizmów przemysłowych, pomiar ich wzrostu. Parametry metabolicznej efektywności wzrostu.
T-W-1Wprowadzenie do biotechnologii, definicje podstawowych pojęć, zakres zastosowań mikroorganizmów przemysłowych. Charakterystyka dziedzin, które odgrywają kluczową rolę w biotechnologii: np. inżynieria genetyczna, bioprocesowa, inżynieria białka, technologia enzymów.
T-W-6Opracowanie procesu biotechnologicznego, ze szczególnym uwzględnieniem etapu poszukiwania organizmu producenckiego oraz konstruowania szczepionek na drodze tradycyjnej i rekombinacji genetycznej.
T-A-4Mikroorganizmy osadu czynnego. Charakterystyka i zastosowanie w oczyszczaniu ścieków w kilku wybranych technologiach.
T-A-5Drożdże - wykorzystanie w przemyśle browarniczym i winiarskim. Rasy drożdży szlachetnych. Oznaczanie mocy wina, konstrukcja nastawu w hodowli stacjonarnej - obliczenia.
T-A-2Pozyskiwanie, ulepszanie i przechowywanie szczepów przemysłowych.
T-A-3Agrobacterium tumefaciens - charakterystyka i wykorzystanie w biotechnologii.
T-A-1Regulacja metabolizmu mikroorganizmów, nadprodkcja pożądanych produktów biosyntez.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2pogadanka
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: referat lub prezentacja
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest świadomy obecności biotechnologii w życiu człowieka, roli jaką pełnią mikroorganizmy wykorzystywane w biotechnologii. Wyraża gotowość do samodzielnej pracy gruntującej wiedzę o mikroorganizmach w biotechnologii.
3,5
4,0
4,5
5,0