Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Medycyna roślin (S1)

Sylabus przedmiotu Sterowana produkcja ogrodnicza:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Medycyna roślin
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Sterowana produkcja ogrodnicza
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>, Renata Dobromilska <Renata.Dobromilska@zut.edu.pl>, Agnieszka Dobrowolska <Agnieszka.Dobrowolska@zut.edu.pl>, Monika Grzeszczuk <Monika.Grzeszczuk@zut.edu.pl>, Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl>, Ewa Rekowska <Ewa.Rekowska@zut.edu.pl>, Piotr Salachna <Piotr.Salachna@zut.edu.pl>, Paweł Słodkowski <Pawel.Slodkowski@zut.edu.pl>, Barbara Wójcik-Stopczyńska <Barbara.Wojcik-Stopczynska@zut.edu.pl>, Agnieszka Zawadzińska <Agnieszka.Zawadzinska@zut.edu.pl>, Piotr Żurawik <Piotr.Zurawik@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 16 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW7 20 1,00,67zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA7 10 1,00,33zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstaw pielęgnacji i produkcji roślin ogrodniczych. Znajomość metod ochrony roślin.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zaznajomienie z zasadami produkcji i pielegnacji roslin ogrodniczych w uprawach sterowanych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Nowoczesne systemy upraw sterowanych roślin ozdobnych, sadowniczych oraz warzyw. Uprawa sterowana na zbiór przyspieszony i opóźniony.10
10
wykłady
T-W-1Metody i środki stosowane w sterowanej uprawie roślin ozdobnych, sadowniczych i warzyw. Wykorzystanie osłon w sterowanej produkcji ogrodniczej.10
T-W-2Czynniki wpływające na jakość plonu roślin ogrodniczych w uprawach sterowanych. Regulowanie warunków klimatycznych, nawożenia, nawadniania i fertygacji w uprawie sterowanej roślin ogrodniczych. Pielęgnacja roślin ogrodniczych w uprawie sterowanej.10
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2przygotowanie do zajęć audytoryjnych9
A-A-3przygotowanie do zaliczenia przedmiotu5
A-A-4konsultacje6
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2konsultacje3
A-W-3studiowanie literatury z zakresu przedmiotu3
A-W-4przygotowanie do zaliczenia przedmiotu4
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podajace (wykład informacyjny, wyjasnienie lub objasnienie)
M-2Metody aktywizujace (dyskusja dydaktyczna zwiazana z wykładem)
M-3Metody eksponujace (ryciny zdjecia, pokaz multimedialny)

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_O26_W01
zna metody produkcji i pielegnacji najwazniejszych gatunków roslin ozdobnych, sadowniczych i warzyw w uprawach sterowanych
MR_1A_W07, MR_1A_W08, MR_1A_W09, MR_1A_W13R1A_W02, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W07, R1A_W08, R1A_W09InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05C-1T-W-1, T-W-2, T-A-1M-1, M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_O26_U01
Umie przewidziec wpływ zastosowanych metod upraw sterowanych na wzrost i rozwój roslin ogrodniczych
MR_1A_U05, MR_1A_U09, MR_1A_U10, MR_1A_U12R1A_U05, R1A_U06InzA_U02, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07C-1T-W-1, T-W-2, T-A-1M-1, M-2, M-3S-1
MR_1A_O26_U02
Potrafi zaplanowac zabiegi pielegnacyjne w uprawie sterowanej roslin ogrodniczych
MR_1A_U09, MR_1A_U10, MR_1A_U12R1A_U05, R1A_U06InzA_U02, InzA_U04, InzA_U05C-1T-W-1, T-W-2M-1, M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MR_1A_O26_K01
Odpowiednio okresla priorytety słuzace do realizacji zamierzonego celu
MR_1A_K02, MR_1A_K04, MR_1A_K05, MR_1A_K06, MR_1A_K08R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K08InzA_K01, InzA_K02C-1T-W-1, T-W-2, T-A-1M-1, M-2, M-3S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_O26_W01
zna metody produkcji i pielegnacji najwazniejszych gatunków roslin ozdobnych, sadowniczych i warzyw w uprawach sterowanych
2,0
3,0zna podstawowe metody produkcji i pielegnacji najwazniejszych gatunków roslin ozdobnych, sadowniczych i warzyw w uprawach sterowanych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_O26_U01
Umie przewidziec wpływ zastosowanych metod upraw sterowanych na wzrost i rozwój roslin ogrodniczych
2,0
3,0W stopniu dostatecznym potrafi przewidziec wpływ zastosowanych metod upraw sterowanych na wzrost i rozwój roslin ogrodniczych
3,5
4,0
4,5
5,0
MR_1A_O26_U02
Potrafi zaplanowac zabiegi pielegnacyjne w uprawie sterowanej roslin ogrodniczych
2,0
3,0W stopniu dostatecznym umie zaplanowac zabiegi pielegnacyjne w uprawie sterowanej roslin ogrodniczych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MR_1A_O26_K01
Odpowiednio okresla priorytety słuzace do realizacji zamierzonego celu
2,0
3,0Dostatecznie okresla priorytety słuzace do realizacji zamierzonego celu
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Jankiewicz L.S. (red.), Regulatory wzrostu i rozwoju roślin T2 Zastosowanie w ogrodnictwie, rolnictwie, leśnictwie i w kulturach tkanek, PWN, Warszawa, 1997
  2. Chmiel H. (red.), Uprawa roślin ozdobnych, PWRiL, Warszawa, 2000
  3. Jerzy M. (red.), Kwiaty cięte uprawiane pod osłonami, PWRiL, Poznań, 2006
  4. Werner T., Podymniak M., Uprawa truskawek w podłozach inertnych pod daszkami, Hortus Media, Kraków, 2012

Literatura dodatkowa

  1. Pod osłonami, Hortpress, Warszawa, 2011
  2. Rośliny ozdobne, Plantpress, Kraków, 2011
  3. Sad Nowoczesny, Hortpress, Warszawa, 2011

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Nowoczesne systemy upraw sterowanych roślin ozdobnych, sadowniczych oraz warzyw. Uprawa sterowana na zbiór przyspieszony i opóźniony.10
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Metody i środki stosowane w sterowanej uprawie roślin ozdobnych, sadowniczych i warzyw. Wykorzystanie osłon w sterowanej produkcji ogrodniczej.10
T-W-2Czynniki wpływające na jakość plonu roślin ogrodniczych w uprawach sterowanych. Regulowanie warunków klimatycznych, nawożenia, nawadniania i fertygacji w uprawie sterowanej roślin ogrodniczych. Pielęgnacja roślin ogrodniczych w uprawie sterowanej.10
20

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2przygotowanie do zajęć audytoryjnych9
A-A-3przygotowanie do zaliczenia przedmiotu5
A-A-4konsultacje6
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2konsultacje3
A-W-3studiowanie literatury z zakresu przedmiotu3
A-W-4przygotowanie do zaliczenia przedmiotu4
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_O26_W01zna metody produkcji i pielegnacji najwazniejszych gatunków roslin ozdobnych, sadowniczych i warzyw w uprawach sterowanych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie oraz rozwój obszarów wiejskich i miejskich w zakresie rolnictwa, ogrodnictwa i terenów zieleni
MR_1A_W08zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego; potrafi korzystać z zasobów informacji patentowej
MR_1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin właściwych dla kierunku Medycyna Roślin
MR_1A_W13zna podstawowe technologie uprawy roślin i ich ochrony przed agrofagami w systemach integrowanych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W02ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
R1A_W08zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego; potrafi korzystać z zasobów informacji patentowej
R1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zaznajomienie z zasadami produkcji i pielegnacji roslin ogrodniczych w uprawach sterowanych
Treści programoweT-W-1Metody i środki stosowane w sterowanej uprawie roślin ozdobnych, sadowniczych i warzyw. Wykorzystanie osłon w sterowanej produkcji ogrodniczej.
T-W-2Czynniki wpływające na jakość plonu roślin ogrodniczych w uprawach sterowanych. Regulowanie warunków klimatycznych, nawożenia, nawadniania i fertygacji w uprawie sterowanej roślin ogrodniczych. Pielęgnacja roślin ogrodniczych w uprawie sterowanej.
T-A-1Nowoczesne systemy upraw sterowanych roślin ozdobnych, sadowniczych oraz warzyw. Uprawa sterowana na zbiór przyspieszony i opóźniony.
Metody nauczaniaM-1Metody podajace (wykład informacyjny, wyjasnienie lub objasnienie)
M-2Metody aktywizujace (dyskusja dydaktyczna zwiazana z wykładem)
M-3Metody eksponujace (ryciny zdjecia, pokaz multimedialny)
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0zna podstawowe metody produkcji i pielegnacji najwazniejszych gatunków roslin ozdobnych, sadowniczych i warzyw w uprawach sterowanych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_O26_U01Umie przewidziec wpływ zastosowanych metod upraw sterowanych na wzrost i rozwój roslin ogrodniczych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_U05potrafi rozpoznać i klasyfikować podstawowe taksony roślin uprawnych i dziko rosnących oraz określić optymalne warunki ich wzrostu i rozwoju
MR_1A_U09potrafi rozpoznać i przeanalizować zjawiska wpływające na stan rozwojowy i zdrowotny rośliny oraz zaplanować i zastosować zabiegi mające na celu poprawę warunków jej wzrostu
MR_1A_U10potrafi posługiwać się podstawowymi technikami w ocenie stanu zdrowotności roślin i kondycji środowiska
MR_1A_U12potrafi dostrzec i zinterpretować zjawiska ekonomiczne w produkcji i ochronie roślin
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-1Zaznajomienie z zasadami produkcji i pielegnacji roslin ogrodniczych w uprawach sterowanych
Treści programoweT-W-1Metody i środki stosowane w sterowanej uprawie roślin ozdobnych, sadowniczych i warzyw. Wykorzystanie osłon w sterowanej produkcji ogrodniczej.
T-W-2Czynniki wpływające na jakość plonu roślin ogrodniczych w uprawach sterowanych. Regulowanie warunków klimatycznych, nawożenia, nawadniania i fertygacji w uprawie sterowanej roślin ogrodniczych. Pielęgnacja roślin ogrodniczych w uprawie sterowanej.
T-A-1Nowoczesne systemy upraw sterowanych roślin ozdobnych, sadowniczych oraz warzyw. Uprawa sterowana na zbiór przyspieszony i opóźniony.
Metody nauczaniaM-1Metody podajace (wykład informacyjny, wyjasnienie lub objasnienie)
M-2Metody aktywizujace (dyskusja dydaktyczna zwiazana z wykładem)
M-3Metody eksponujace (ryciny zdjecia, pokaz multimedialny)
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0W stopniu dostatecznym potrafi przewidziec wpływ zastosowanych metod upraw sterowanych na wzrost i rozwój roslin ogrodniczych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_O26_U02Potrafi zaplanowac zabiegi pielegnacyjne w uprawie sterowanej roslin ogrodniczych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_U09potrafi rozpoznać i przeanalizować zjawiska wpływające na stan rozwojowy i zdrowotny rośliny oraz zaplanować i zastosować zabiegi mające na celu poprawę warunków jej wzrostu
MR_1A_U10potrafi posługiwać się podstawowymi technikami w ocenie stanu zdrowotności roślin i kondycji środowiska
MR_1A_U12potrafi dostrzec i zinterpretować zjawiska ekonomiczne w produkcji i ochronie roślin
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
Cel przedmiotuC-1Zaznajomienie z zasadami produkcji i pielegnacji roslin ogrodniczych w uprawach sterowanych
Treści programoweT-W-1Metody i środki stosowane w sterowanej uprawie roślin ozdobnych, sadowniczych i warzyw. Wykorzystanie osłon w sterowanej produkcji ogrodniczej.
T-W-2Czynniki wpływające na jakość plonu roślin ogrodniczych w uprawach sterowanych. Regulowanie warunków klimatycznych, nawożenia, nawadniania i fertygacji w uprawie sterowanej roślin ogrodniczych. Pielęgnacja roślin ogrodniczych w uprawie sterowanej.
Metody nauczaniaM-1Metody podajace (wykład informacyjny, wyjasnienie lub objasnienie)
M-2Metody aktywizujace (dyskusja dydaktyczna zwiazana z wykładem)
M-3Metody eksponujace (ryciny zdjecia, pokaz multimedialny)
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0W stopniu dostatecznym umie zaplanowac zabiegi pielegnacyjne w uprawie sterowanej roslin ogrodniczych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMR_1A_O26_K01Odpowiednio okresla priorytety słuzace do realizacji zamierzonego celu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMR_1A_K02potrafi prawidłowo rozstrzygać dylematy związane z działalnością zawodową w zakresie medycyny roślin
MR_1A_K04potrafi podjąć decyzję dotyczącą wdrażania w życie zasad integrowanej ochrony roślin, docenia znaczenie profilaktyki i konieczności protekcji środowiska
MR_1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej
MR_1A_K06ma świadomość ryzyka i odpowiedzialności wynikających ze stosowania środków ochrony roślin w produkcji roślinnej oraz wpływu pestycydów na środowisko
MR_1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zaznajomienie z zasadami produkcji i pielegnacji roslin ogrodniczych w uprawach sterowanych
Treści programoweT-W-1Metody i środki stosowane w sterowanej uprawie roślin ozdobnych, sadowniczych i warzyw. Wykorzystanie osłon w sterowanej produkcji ogrodniczej.
T-W-2Czynniki wpływające na jakość plonu roślin ogrodniczych w uprawach sterowanych. Regulowanie warunków klimatycznych, nawożenia, nawadniania i fertygacji w uprawie sterowanej roślin ogrodniczych. Pielęgnacja roślin ogrodniczych w uprawie sterowanej.
T-A-1Nowoczesne systemy upraw sterowanych roślin ozdobnych, sadowniczych oraz warzyw. Uprawa sterowana na zbiór przyspieszony i opóźniony.
Metody nauczaniaM-1Metody podajace (wykład informacyjny, wyjasnienie lub objasnienie)
M-2Metody aktywizujace (dyskusja dydaktyczna zwiazana z wykładem)
M-3Metody eksponujace (ryciny zdjecia, pokaz multimedialny)
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Dostatecznie okresla priorytety słuzace do realizacji zamierzonego celu
3,5
4,0
4,5
5,0