Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Ekonomiczny - Zarządzanie (N1)

Sylabus przedmiotu Gospodarka innowacyjna:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauk społecznych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Gospodarka innowacyjna
Specjalność Gospodarka regionalna i samorządowa
Jednostka prowadząca Zakład Studiów Regionalnych i Europejskich
Nauczyciel odpowiedzialny Agnieszka Brelik <Agnieszka.Brelik@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
konwersatoriaK6 9 1,00,50zaliczenie
wykładyW6 9 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy wiedzy o przedsiebiorczości

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zdobycie wiedzy teoretycznej i praktycznej na temat znaczenia przedsiębiorczości w gospodarce

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
konwersatoria
T-K-1Zwiększanie roli nauki w rozwoju gospodarczym1
T-K-2Zarządzanie innowacjami. Metody kreowania innowacji.1
T-K-3Uwarunkowania rozwoju przedsiębiorczości. Źrodła innowacji1
T-K-4Proces innowacyjny - strategie innowacyjne1
T-K-5Innowacyjność przedsiębiorstw w UE i w Polsce1
T-K-6Etapy opracowania projektu innowacyjnego1
T-K-7Parki technologiczne. Klastry przemysłowe. Specjalne strefy ekonomiczne.1
T-K-8Klastry przemysłowe. Specjalne strefy ekonomiczne.1
T-K-9Innowacyjność w świetle teorii gier1
9
wykłady
T-W-1Przedsiębiorca - rola i znaczenie. Średnie i małe przedsiębiorstwa w UE1
T-W-2Przyklady innowacji przedsiębiorczych1
T-W-3Zwiększenie innowacyjności przedsiębiorstw1
T-W-4Wspieranie przedsiębiorczości i inowacyjności ze środków publicznych1
T-W-5Innowacja - definicja, cele korzyści1
T-W-6Proces innowacyjny - modele, podmioty uczestniczace1
T-W-7Źródła innowacji zewnętrzne i wewnętrzne. Cechy innowacji1
T-W-8Uwarunkowania innowacyjności1
T-W-9Opory i bariery wprowadzania innowacyjności i sposoby ich pokonywania.1
9

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
konwersatoria
A-K-1Udział w ćwiczeniach: 9 x 1 godz.9
A-K-2Poszukiwanie i czytanie wskazanej literatury10
A-K-3Przygotowanie do zaliczenia.5
A-K-4Projekt6
30
wykłady
A-W-1Udział w wykladach9
A-W-2Udział w konsultacjach2
A-W-3Przygotowanie referatu w formie multimedialnej23
A-W-4Syudiowanie wskazanej literatury.26
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Analiza opisu przypadków, zajęcia warsztatowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena przedstawionego projektu
S-2Ocena podsumowująca: Ocena zaliczeniowa z ćwiczeń

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZN1_1A_D4/10_W01
Uzyskał pogłębioną wiedzę o innowacyjności i jej znaczeniu w gospod.
ZN1_1A_W08, ZN1_1A_W03S1A_W02, S1A_W03, S1A_W06C-1T-W-6, T-W-7M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZN1_1A_D4/10_U01
Przygotowanie mulimedialnego projektu
ZN1_1A_U03S1A_U02, S1A_U06C-1T-K-9, T-K-4, T-K-6M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZN1_1A_D4/10_K01
ma umiejętność opracowania projektu innowacyjnego w Firmie
ZN1_1A_K07, ZN1_1A_K05S1A_K03, S1A_K05C-1T-K-4, T-K-3, T-K-6, T-W-8M-1S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZN1_1A_D4/10_W01
Uzyskał pogłębioną wiedzę o innowacyjności i jej znaczeniu w gospod.
2,0
3,0Student: w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoil zasadnicze tresci programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popelnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważającej mierze błędna).
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZN1_1A_D4/10_U01
Przygotowanie mulimedialnego projektu
2,0
3,0Student: w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoil zasadnicze tresci programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popelnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważającej mierze błędna).
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZN1_1A_D4/10_K01
ma umiejętność opracowania projektu innowacyjnego w Firmie
2,0
3,0Student: w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoil zasadnicze tresci programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popelnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważającej mierze błędna).
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Piasecki B., Przedsiębiorczość i mała firma - teoria i paraktyka, PWN, Warszawa, 2009
  2. Targalski J., Przedsiębiorczość i zarządzanie, C BECK, Warszawa, 2009
  3. Pomykalski A., Zarządzanie innowacjami, PWE, Warszawa, 2009

Literatura dodatkowa

  1. Drucker P., Innowacja i przedsiębiorczość, PWE, Warszawa, 2003
  2. Rogoda B, Przedsiębiorczośc i innowacje, AE Krakow, Krakow, 2005

Treści programowe - konwersatoria

KODTreść programowaGodziny
T-K-1Zwiększanie roli nauki w rozwoju gospodarczym1
T-K-2Zarządzanie innowacjami. Metody kreowania innowacji.1
T-K-3Uwarunkowania rozwoju przedsiębiorczości. Źrodła innowacji1
T-K-4Proces innowacyjny - strategie innowacyjne1
T-K-5Innowacyjność przedsiębiorstw w UE i w Polsce1
T-K-6Etapy opracowania projektu innowacyjnego1
T-K-7Parki technologiczne. Klastry przemysłowe. Specjalne strefy ekonomiczne.1
T-K-8Klastry przemysłowe. Specjalne strefy ekonomiczne.1
T-K-9Innowacyjność w świetle teorii gier1
9

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Przedsiębiorca - rola i znaczenie. Średnie i małe przedsiębiorstwa w UE1
T-W-2Przyklady innowacji przedsiębiorczych1
T-W-3Zwiększenie innowacyjności przedsiębiorstw1
T-W-4Wspieranie przedsiębiorczości i inowacyjności ze środków publicznych1
T-W-5Innowacja - definicja, cele korzyści1
T-W-6Proces innowacyjny - modele, podmioty uczestniczace1
T-W-7Źródła innowacji zewnętrzne i wewnętrzne. Cechy innowacji1
T-W-8Uwarunkowania innowacyjności1
T-W-9Opory i bariery wprowadzania innowacyjności i sposoby ich pokonywania.1
9

Formy aktywności - konwersatoria

KODForma aktywnościGodziny
A-K-1Udział w ćwiczeniach: 9 x 1 godz.9
A-K-2Poszukiwanie i czytanie wskazanej literatury10
A-K-3Przygotowanie do zaliczenia.5
A-K-4Projekt6
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział w wykladach9
A-W-2Udział w konsultacjach2
A-W-3Przygotowanie referatu w formie multimedialnej23
A-W-4Syudiowanie wskazanej literatury.26
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZN1_1A_D4/10_W01Uzyskał pogłębioną wiedzę o innowacyjności i jej znaczeniu w gospod.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZN1_1A_W08ma podstawową wiedzę z zakresu metod ilościowych i jest przygotowany do ich zastosowania w procesie podejmowania decyzji
ZN1_1A_W03ma podstawową wiedzę na temat mechanizmów funkcjonowania systemu finansowego państwa i jego wpływu na zarządzanie organizacją
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W02posiada podstawową wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, ekonomicznych), w szczególności ich istotnych elementach
S1A_W03ma podstawową wiedzę o relacjach między strukturami i instytucjami społecznymi w skali krajowej, międzynarodowej i międzykulturowej
S1A_W06zna metody i narzędzia, w tym techniki pozyskiwania danych, właściwe dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, pozwalające opisywać struktury i instytucje społeczne oraz procesy w nich i między nimi zachodzące
Cel przedmiotuC-1Zdobycie wiedzy teoretycznej i praktycznej na temat znaczenia przedsiębiorczości w gospodarce
Treści programoweT-W-6Proces innowacyjny - modele, podmioty uczestniczace
T-W-7Źródła innowacji zewnętrzne i wewnętrzne. Cechy innowacji
Metody nauczaniaM-1Analiza opisu przypadków, zajęcia warsztatowe
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena zaliczeniowa z ćwiczeń
S-1Ocena formująca: Ocena przedstawionego projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student: w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoil zasadnicze tresci programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popelnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważającej mierze błędna).
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZN1_1A_D4/10_U01Przygotowanie mulimedialnego projektu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZN1_1A_U03potrafi organizować pracę własną i zespołu
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_U02potrafi wykorzystać podstawową wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do analizowania konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U06wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozstrzygania dylematów pojawiających się w pracy zawodowej
Cel przedmiotuC-1Zdobycie wiedzy teoretycznej i praktycznej na temat znaczenia przedsiębiorczości w gospodarce
Treści programoweT-K-9Innowacyjność w świetle teorii gier
T-K-4Proces innowacyjny - strategie innowacyjne
T-K-6Etapy opracowania projektu innowacyjnego
Metody nauczaniaM-1Analiza opisu przypadków, zajęcia warsztatowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena przedstawionego projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student: w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoil zasadnicze tresci programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popelnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważającej mierze błędna).
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZN1_1A_D4/10_K01ma umiejętność opracowania projektu innowacyjnego w Firmie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZN1_1A_K07Uwzględniania aspektów rozwoju zrównoważonego w podejmowanych działaniach
ZN1_1A_K05Opracowywania projektów społecznych uwzględniających aspekty prawne, ekonomiczne i polityczne
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
S1A_K05umie uczestniczyć w przygotowaniu projektów społecznych (politycznych, gospodarczych, obywatelskich) uwzględniając aspekty prawne, ekonomiczne i polityczne
Cel przedmiotuC-1Zdobycie wiedzy teoretycznej i praktycznej na temat znaczenia przedsiębiorczości w gospodarce
Treści programoweT-K-4Proces innowacyjny - strategie innowacyjne
T-K-3Uwarunkowania rozwoju przedsiębiorczości. Źrodła innowacji
T-K-6Etapy opracowania projektu innowacyjnego
T-W-8Uwarunkowania innowacyjności
Metody nauczaniaM-1Analiza opisu przypadków, zajęcia warsztatowe
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena zaliczeniowa z ćwiczeń
S-1Ocena formująca: Ocena przedstawionego projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student: w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoil zasadnicze tresci programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popelnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważającej mierze błędna).
3,5
4,0
4,5
5,0