Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Ekonomiczny - Turystyka i rekreacja (S1)

Sylabus przedmiotu Polityka turystyczna w Unii Europejskiej:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Turystyka i rekreacja
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauk przyrodniczych, nauk społecznych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Polityka turystyczna w Unii Europejskiej
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Polityki Gospodarczej i Turystyki
Nauczyciel odpowiedzialny Wojciech Lewicki <Wojciech.Lewicki@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 15 1,00,50zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA2 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z biologii i ekologii środowiska
W-2Podstawy przedsiębiorczości

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie podstawowej wiedzy dotyczącej istoty i specyfiki produkcji rolniczej
C-2Poznanie przez studentów wymagań i warunków funkcjonowania gospodarstwa rolnego, prowadzenia produkcji rroślinnej i zwierzęcej.
C-3określanie relacji między zasobami gospodarstwa, cechami biologicznymi roślin i zwierząt a środowiskiem przyrodniczym

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Zwierzęta domowe i gospodarskie. Ewolucja, udomowienie; kierunki użytkowania zwierząt gospodarskich.3
T-A-2Zwierzęta domowe i gospodarskie w terapii. Zabiegi pielęgnacyjne. Organizacja prac pielęgnacyjnych.3
T-A-3Roślinność łąkowa; łąki i pastwiska. Bilans pasz treściwych i objętościowych w gospodarstwie.3
T-A-4Zioła w gospodarstwie rolnym. Rzadkie i chronione gatunki roślin. Różnorodność biologiczna w rolnictwie.4
T-A-5Struktura gospodarki żywnościowej. Dochodowa funkcja rolnictwa w Polsce.2
15
wykłady
T-W-1Rolnictwo dawniej i dziś. Organizacja i zadania rolnictwa.2
T-W-2Świat roślin i zwierząt w życiu człowieka. Gospodarcze znaczenie produktów gospodarstwa rolnego.2
T-W-3Zasoby pracy, ziemia, technika i technologia produkcji roslinnej i zwierzęcej.3
T-W-4Organizacja pracy w gospodarstwie - ogólne zasady. Potrzeby i nakłady pracy w okresach agrotechnicznych. Okresy najwyższego zapotrzebowania na pracę ludzi i siłę pocziągową.3
T-W-5Dobrostan zwierząt w gospodarstwie agroturystycznym. Organizacja produkcji zwierzęcej.3
T-W-6Wymagania klimatyczne i glebowe roślin uprawnych.2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach i sprawdzianach zaliczających15
A-A-2praca własna studenta obejmująca: - przygotowanie prac tematycznych, - studiowanie i analiza literatury i innych materiałów wtórnych, - udział w konsultacjach (weryfikacja poczynionych postępów ),45
60
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach i sprawdzianie zaliczeniowym15
A-W-2Praca własna studenta obejmująca: - przygotowanie opracowań tematycznych, - studiowanie literatury przedmiotu, - udział w konsultacjach15
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2wykład konwersatoryjny, objaśnienia
M-3metody aktywizujące - analiza przypadków, dyskusja dydaktyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach - dla wypowiedzi ustnej, obejmująca: - zrozumienie polecenia, - stopień wyczerpania tematu, - samodzielność realizacji, - sposób uzasadniania tez i oryginalność argumentowania
S-2Ocena formująca: ocena opracowań tematycznych (uwzględniająca: - zrozumienie polecenia, - stopień wyczerpania tematu, - organizacja, planowanie i samodzielność realizacji, - sposób uzasadniania tez i oryginalność argumentowania)
S-3Ocena podsumowująca: ocena sprawdzianu zaliczeniowego

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TiR_1A_C11_W01
Ma podstawową wiedzę dotyczącą warunków i metod produkcji roślinnej i zwierzęcej
TiR_1A_W10, TiR_1A_W01P1A_W02, P1A_W04, P1A_W05, S1A_W01C-1, C-2, C-3T-A-1, T-W-1, T-W-3M-2, M-3S-1, S-2, S-3
TiR_1A_C11_W02
Zna podstawowe cechy zasobów produkcyjnych gospodarstwa rolnego
TiR_1A_W11, TiR_1A_W06P1A_W01, P1A_W03, P1A_W04, S1A_W06C-1, C-2T-A-2, T-A-4, T-W-5, T-W-4M-2, M-3S-1, S-2, S-3
TiR_1A_C11_W03
Ma podstawową wiedzę o zasadach i metodach produkcji roślinnej i zwierzęcej
TiR_1A_W01, TiR_1A_W09P1A_W01, S1A_W01C-1, C-3T-A-2, T-A-4, T-W-5, T-W-3, T-W-4M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TiR_1A_C11_U01
Potrafi scharakteryzować relacje łączące realia produkcji rolniczej ze światem człowieka i środowiska przyrodniczego
TiR_1A_U09, TiR_1A_U04P1A_U01, P1A_U03, P1A_U04, P1A_U06, S1A_U04C-1, C-3T-A-5, T-A-3, T-A-1, T-W-6, T-W-1, T-W-4M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3
TiR_1A_C11_U02
Rozumie procesy warunkujące różnorodność biologiczną zwierząt gospodarskich i roślin uprawnych
TiR_1A_U05, TiR_1A_U07S1A_U05, S1A_U07, S1A_U08C-1, C-2, C-3T-A-1, T-W-6, T-W-1M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TiR_1A_C11_K01
Jest świadomy znaczenia harmonijnego współistnienia człowieka ze światem roślin uprawnych i zwierząt gospodarskich
TiR_1A_K03, TiR_1A_K08P1A_K01, P1A_K03, P1A_K06, P1A_K07, S1A_K03C-1, C-3T-A-5, T-A-3, T-W-6, T-W-5, T-W-1, T-W-3M-2, M-3S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TiR_1A_C11_W01
Ma podstawową wiedzę dotyczącą warunków i metod produkcji roślinnej i zwierzęcej
2,0student nie ma podstawowej wiedzy dotyczącej warunków i metod produkcji zwierzęcej i roślinnej
3,0student ma podstawową wiedzę dotyczącą warunków i metod produkcji zwierzęcej i roślinnej
3,5student opanował materiał obejmujący wiedzę dotyczącą warunków i metod produkcji zwierzęcej i roślinnej
4,0student opanował materiał obejmujący wiedzę dotyczącą warunków i metod produkcji zwierzęcej i roślinnej; treść i forma wypowiedzi zawieraja nieliczne błędy
4,5student opanował materiał obejmujący wiedzę dotyczącą warunków i metod produkcji zwierzęcej i roślinnej na poziomie więcej niż dobrym; treść i forma wypowiedzi poprawne
5,0student opanował materiał obejmujący wiedzę dotyczącą warunków i metod produkcji zwierzęcej i roślinnej na poziomie więcej niż dobrym; treść i forma wypowiedzi nie budzą zastrzeżeń
TiR_1A_C11_W02
Zna podstawowe cechy zasobów produkcyjnych gospodarstwa rolnego
2,0Student nie ma podstawowej wiedzy na temat cech zasobów produkcyjnych gospodarstwa rolnego
3,0Student ma podstawową wiedzę na temat cech zasobów produkcyjnych gospodarstwa rolnego
3,5Student ma wiedzę na temat cech zasobów produkcyjnych gospodarstwa rolnego; treść i forma wypowiedzi zawierają jednak błędy
4,0Student opanował wiedzę programową na temat cech zasobów produkcyjnych gospodarstwa rolnego; treść i forma wypowiedzi zawierają nieliczne błędy
4,5Student dobrze opanował wiedzę programową na temat cech zasobów produkcyjnych gospodarstwa rolnego; treść i forma wypowiedzi poprawne
5,0Student bardzo dobrze opanował wiedzę programową na temat cech zasobów produkcyjnych gospodarstwa rolnego; treść i forma wypowiedzi nie budzą zastrzeżeń
TiR_1A_C11_W03
Ma podstawową wiedzę o zasadach i metodach produkcji roślinnej i zwierzęcej
2,0Student nie ma podstawowej wiedzy o zasadach i metodach produkcji roślinnej i zwierzęcej
3,0Student ma podstawową wiedzę o zasadach i metodach produkcji roślinnej i zwierzęcej
3,5Student opanował podstawową wiedzę o zasadach i metodach produkcji roślinnej i zwierzęcej
4,0Student opanował wiedzę o zasadach i metodach produkcji roślinnej i zwierzęcej treść i forma wypowiedzi zawieraja nieliczne błędy
4,5Student opanował, w stopniu więcej niż dobrym, wiedzę programową o zasadach i metodach produkcji roślinnej i zwierzęcej treść i forma wypowiedzi poprawne
5,0Student opanował, w stopniu bardzo dobrym, wiedzę programową o zasadach i metodach produkcji roślinnej i zwierzęcej treść i forma wypowiedzi nie budzą zastrzeżeń

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TiR_1A_C11_U01
Potrafi scharakteryzować relacje łączące realia produkcji rolniczej ze światem człowieka i środowiska przyrodniczego
2,0Student nie potrafi scharakteryzować relacji łączących realia produkcji rolniczej ze światem człowieka i srodowiska przyrodniczego
3,0Student potrafi scharakteryzować relacje łączące realia produkcji rolniczej ze światem człowieka i srodowiska przyrodniczego
3,5Student opanował materiał i potrafi scharakteryzować relacje łączące realia produkcji rolniczej ze światem człowieka i srodowiska przyrodniczego
4,0Student opanował materiał i potrafi scharakteryzować relacje łączące realia produkcji rolniczej ze światem człowieka i srodowiska przyrodniczego; treść i forma wypowiedzi zawierają nieliczne błędy
4,5Student opanował, w stopniu ponad dobrym, materiał i potrafi scharakteryzować relacje łączące realia produkcji rolniczej ze światem człowieka i srodowiska przyrodniczego; treść i forma wypowiedzi poprawne
5,0Student opanował, w stopniu bardzo dobrym, materiał i potrafi scharakteryzować relacje łączące realia produkcji rolniczej ze światem człowieka i srodowiska przyrodniczego; treść i forma wypowiedzi nie budzą zastrzeżeń
TiR_1A_C11_U02
Rozumie procesy warunkujące różnorodność biologiczną zwierząt gospodarskich i roślin uprawnych
2,0Student nie rozumie procesów warunkujących różnorodność biologiczną zwierząt gospodarskich i roślin uprawnych
3,0Student rozumie procesy warunkujące różnorodność biologiczną zwierząt gospodarskich i roślin uprawnych
3,5Student opanował podstawowy materiał programowy, rozumie procesy warunkujące różnorodność biologiczną zwierząt gospodarskich i roślin uprawnych
4,0Student opanował materiał programowy, rozumie procesy warunkujące różnorodność biologiczną zwierząt gospodarskich i roślin uprawnych; treść i forma wypowiedzi zawierają nieliczne błędy
4,5Student opanował materiał programowy, rozumie procesy warunkujące różnorodność biologiczną zwierząt gospodarskich i roślin uprawnych; treść i forma wypowiedzi poprawne
5,0Student opanował materiał programowy w stopniu bardzo dobrym, rozumie procesy warunkujące różnorodność biologiczną zwierząt gospodarskich i roślin uprawnych; treść i forma wypowiedzi nie budzą zastrzeżeń

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TiR_1A_C11_K01
Jest świadomy znaczenia harmonijnego współistnienia człowieka ze światem roślin uprawnych i zwierząt gospodarskich
2,0Student nie jest świadomy znaczenia harmonijnego współistnienia człowieka ze światem roślin i zwierząt
3,0Student jest świadomy znaczenia harmonijnego współistnienia człowieka ze światem roślin uprawnych i zwierząt gospodarskich
3,5Student rozumie relacje łączące wymagania przyrodnicze i ograniczenia organizacyjne, jest świadomy znaczenia harmonijnego współistnienia człowieka ze światem roślin uprawnych i zwierząt gospodarskich
4,0Student rozumie relacje łączące wymagania przyrodnicze i ograniczenia organizacyjne w rolnictwie, jest świadomy znaczenia harmonijnego współistnienia człowieka ze światem roślin uprawnych i zwierząt gospodarskich
4,5Student rozumie relacje łączące wymagania przyrodnicze i ograniczenia organizacyjne w rolnictwie, jest świadomy znaczenia harmonijnego współistnienia człowieka ze światem roślin uprawnych i zwierząt gospodarskich; treść i forma wypowiedzi poprawne
5,0Student rozumie relacje łączące wymagania przyrodnicze i ograniczenia organizacyjne w rolnictwie, jest świadomy znaczenia harmonijnego współistnienia człowieka ze światem roślin uprawnych i zwierząt gospodarskich; treść i forma wypowiedzi nie budzą zastrzeżeń

Literatura podstawowa

  1. Bąk S., Działania Unii Europejskiej na rzecz kultury i turystyki kulturowej, Stanisław A, Bąk i Centrum Doradztwa i Informacji Difin sp. z o.o., Warszawa, 2007
  2. Unia Europejska – przewodnik po źródłach informacji
  3. Leksykon integracji europejskiej, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2004
  4. Europa Regionum – Tom XVI, Wydawnictwo Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin, 2013
  5. Praca zbiorowa pod red. Aleksandra Panasiuka, Polityka turystyczna, Fundacja na rzecz Uniwersytetu Szczecińskiego, Szczecin - Kopenhaga, 2005

Literatura dodatkowa

  1. Euroregionalne projekty turystyczne wspierane ze środków Unii Europejskiej i ich realizatorzy, Forum Turystyki Regionów, Szczecin, 2007
  2. 10 x POMERANIA - Przewodnik po wybranych trasach wycieczek edukacyjnych w Polsce, Niemczech i Szwecji, Forum Turystyki Pomorza Zachodniego, Szczecin, 2005

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Zwierzęta domowe i gospodarskie. Ewolucja, udomowienie; kierunki użytkowania zwierząt gospodarskich.3
T-A-2Zwierzęta domowe i gospodarskie w terapii. Zabiegi pielęgnacyjne. Organizacja prac pielęgnacyjnych.3
T-A-3Roślinność łąkowa; łąki i pastwiska. Bilans pasz treściwych i objętościowych w gospodarstwie.3
T-A-4Zioła w gospodarstwie rolnym. Rzadkie i chronione gatunki roślin. Różnorodność biologiczna w rolnictwie.4
T-A-5Struktura gospodarki żywnościowej. Dochodowa funkcja rolnictwa w Polsce.2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Rolnictwo dawniej i dziś. Organizacja i zadania rolnictwa.2
T-W-2Świat roślin i zwierząt w życiu człowieka. Gospodarcze znaczenie produktów gospodarstwa rolnego.2
T-W-3Zasoby pracy, ziemia, technika i technologia produkcji roslinnej i zwierzęcej.3
T-W-4Organizacja pracy w gospodarstwie - ogólne zasady. Potrzeby i nakłady pracy w okresach agrotechnicznych. Okresy najwyższego zapotrzebowania na pracę ludzi i siłę pocziągową.3
T-W-5Dobrostan zwierząt w gospodarstwie agroturystycznym. Organizacja produkcji zwierzęcej.3
T-W-6Wymagania klimatyczne i glebowe roślin uprawnych.2
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach i sprawdzianach zaliczających15
A-A-2praca własna studenta obejmująca: - przygotowanie prac tematycznych, - studiowanie i analiza literatury i innych materiałów wtórnych, - udział w konsultacjach (weryfikacja poczynionych postępów ),45
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach i sprawdzianie zaliczeniowym15
A-W-2Praca własna studenta obejmująca: - przygotowanie opracowań tematycznych, - studiowanie literatury przedmiotu, - udział w konsultacjach15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C11_W01Ma podstawową wiedzę dotyczącą warunków i metod produkcji roślinnej i zwierzęcej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_W10Ma ogólną wiedzę na temat fizjologii i funkcjonowania organizmów żywych.
TiR_1A_W01Ma podstawową wiedzę z zakresu nauk społecznych, w szczególności w dziedzinie nauk ekonomicznych, dostosowaną do studiowanego kierunku studiów.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_W02w interpretacji zjawisk i procesów przyrodniczych opiera się na podstawach empirycznych, rozumiejąc w pełni znaczenie metod matematycznych i statystycznych
P1A_W04ma wiedzę w zakresie najważniejszych problemów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów oraz zna ich powiązania z innymi dyscyplinami przyrodniczymi
P1A_W05ma wiedzę w zakresie podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii przyrodniczej oraz ma znajomość rozwoju dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów i stosowanych w nich metod badawczych
S1A_W01ma podstawową wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk
Cel przedmiotuC-1Przekazanie podstawowej wiedzy dotyczącej istoty i specyfiki produkcji rolniczej
C-2Poznanie przez studentów wymagań i warunków funkcjonowania gospodarstwa rolnego, prowadzenia produkcji rroślinnej i zwierzęcej.
C-3określanie relacji między zasobami gospodarstwa, cechami biologicznymi roślin i zwierząt a środowiskiem przyrodniczym
Treści programoweT-A-1Zwierzęta domowe i gospodarskie. Ewolucja, udomowienie; kierunki użytkowania zwierząt gospodarskich.
T-W-1Rolnictwo dawniej i dziś. Organizacja i zadania rolnictwa.
T-W-3Zasoby pracy, ziemia, technika i technologia produkcji roslinnej i zwierzęcej.
Metody nauczaniaM-2wykład konwersatoryjny, objaśnienia
M-3metody aktywizujące - analiza przypadków, dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach - dla wypowiedzi ustnej, obejmująca: - zrozumienie polecenia, - stopień wyczerpania tematu, - samodzielność realizacji, - sposób uzasadniania tez i oryginalność argumentowania
S-2Ocena formująca: ocena opracowań tematycznych (uwzględniająca: - zrozumienie polecenia, - stopień wyczerpania tematu, - organizacja, planowanie i samodzielność realizacji, - sposób uzasadniania tez i oryginalność argumentowania)
S-3Ocena podsumowująca: ocena sprawdzianu zaliczeniowego
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie ma podstawowej wiedzy dotyczącej warunków i metod produkcji zwierzęcej i roślinnej
3,0student ma podstawową wiedzę dotyczącą warunków i metod produkcji zwierzęcej i roślinnej
3,5student opanował materiał obejmujący wiedzę dotyczącą warunków i metod produkcji zwierzęcej i roślinnej
4,0student opanował materiał obejmujący wiedzę dotyczącą warunków i metod produkcji zwierzęcej i roślinnej; treść i forma wypowiedzi zawieraja nieliczne błędy
4,5student opanował materiał obejmujący wiedzę dotyczącą warunków i metod produkcji zwierzęcej i roślinnej na poziomie więcej niż dobrym; treść i forma wypowiedzi poprawne
5,0student opanował materiał obejmujący wiedzę dotyczącą warunków i metod produkcji zwierzęcej i roślinnej na poziomie więcej niż dobrym; treść i forma wypowiedzi nie budzą zastrzeżeń
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C11_W02Zna podstawowe cechy zasobów produkcyjnych gospodarstwa rolnego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_W11Ma wiedzę ogólną na temat odziaływania środowiska przyrodniczego na człowieka.
TiR_1A_W06Ma podstawową wiedzę na temat: metod, technik i narzędzi pozyskiwania danych pozwalających na: rozumienie relacji między organizmami żywymi a środowiskiem, oddziaływania człowieka podróżującego na środowisko, funkcjonowania podmiotów rynkowych, oceny: środowiska i waloryzacji jego zasobów, przydatności przestrzeni geograficznej dla potrzeb turystyki, zjawisk gospodarczych i tych z obszaru zarządzania.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_W01rozumie podstawowe zjawiska i procesy przyrodnicze
P1A_W03ma wiedzę z zakresu matematyki, fizyki i chemii niezbędną dla zrozumienia podstawowych procesów i zjawisk przyrodniczych
P1A_W04ma wiedzę w zakresie najważniejszych problemów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów oraz zna ich powiązania z innymi dyscyplinami przyrodniczymi
S1A_W06zna metody i narzędzia, w tym techniki pozyskiwania danych, właściwe dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, pozwalające opisywać struktury i instytucje społeczne oraz procesy w nich i między nimi zachodzące
Cel przedmiotuC-1Przekazanie podstawowej wiedzy dotyczącej istoty i specyfiki produkcji rolniczej
C-2Poznanie przez studentów wymagań i warunków funkcjonowania gospodarstwa rolnego, prowadzenia produkcji rroślinnej i zwierzęcej.
Treści programoweT-A-2Zwierzęta domowe i gospodarskie w terapii. Zabiegi pielęgnacyjne. Organizacja prac pielęgnacyjnych.
T-A-4Zioła w gospodarstwie rolnym. Rzadkie i chronione gatunki roślin. Różnorodność biologiczna w rolnictwie.
T-W-5Dobrostan zwierząt w gospodarstwie agroturystycznym. Organizacja produkcji zwierzęcej.
T-W-4Organizacja pracy w gospodarstwie - ogólne zasady. Potrzeby i nakłady pracy w okresach agrotechnicznych. Okresy najwyższego zapotrzebowania na pracę ludzi i siłę pocziągową.
Metody nauczaniaM-2wykład konwersatoryjny, objaśnienia
M-3metody aktywizujące - analiza przypadków, dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach - dla wypowiedzi ustnej, obejmująca: - zrozumienie polecenia, - stopień wyczerpania tematu, - samodzielność realizacji, - sposób uzasadniania tez i oryginalność argumentowania
S-2Ocena formująca: ocena opracowań tematycznych (uwzględniająca: - zrozumienie polecenia, - stopień wyczerpania tematu, - organizacja, planowanie i samodzielność realizacji, - sposób uzasadniania tez i oryginalność argumentowania)
S-3Ocena podsumowująca: ocena sprawdzianu zaliczeniowego
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma podstawowej wiedzy na temat cech zasobów produkcyjnych gospodarstwa rolnego
3,0Student ma podstawową wiedzę na temat cech zasobów produkcyjnych gospodarstwa rolnego
3,5Student ma wiedzę na temat cech zasobów produkcyjnych gospodarstwa rolnego; treść i forma wypowiedzi zawierają jednak błędy
4,0Student opanował wiedzę programową na temat cech zasobów produkcyjnych gospodarstwa rolnego; treść i forma wypowiedzi zawierają nieliczne błędy
4,5Student dobrze opanował wiedzę programową na temat cech zasobów produkcyjnych gospodarstwa rolnego; treść i forma wypowiedzi poprawne
5,0Student bardzo dobrze opanował wiedzę programową na temat cech zasobów produkcyjnych gospodarstwa rolnego; treść i forma wypowiedzi nie budzą zastrzeżeń
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C11_W03Ma podstawową wiedzę o zasadach i metodach produkcji roślinnej i zwierzęcej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_W01Ma podstawową wiedzę z zakresu nauk społecznych, w szczególności w dziedzinie nauk ekonomicznych, dostosowaną do studiowanego kierunku studiów.
TiR_1A_W09Ma wiedzę ogólną z zakresu nauk przyrodniczych.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_W01rozumie podstawowe zjawiska i procesy przyrodnicze
S1A_W01ma podstawową wiedzę o charakterze nauk społecznych, ich miejscu w systemie nauk i relacjach do innych nauk
Cel przedmiotuC-1Przekazanie podstawowej wiedzy dotyczącej istoty i specyfiki produkcji rolniczej
C-3określanie relacji między zasobami gospodarstwa, cechami biologicznymi roślin i zwierząt a środowiskiem przyrodniczym
Treści programoweT-A-2Zwierzęta domowe i gospodarskie w terapii. Zabiegi pielęgnacyjne. Organizacja prac pielęgnacyjnych.
T-A-4Zioła w gospodarstwie rolnym. Rzadkie i chronione gatunki roślin. Różnorodność biologiczna w rolnictwie.
T-W-5Dobrostan zwierząt w gospodarstwie agroturystycznym. Organizacja produkcji zwierzęcej.
T-W-3Zasoby pracy, ziemia, technika i technologia produkcji roslinnej i zwierzęcej.
T-W-4Organizacja pracy w gospodarstwie - ogólne zasady. Potrzeby i nakłady pracy w okresach agrotechnicznych. Okresy najwyższego zapotrzebowania na pracę ludzi i siłę pocziągową.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2wykład konwersatoryjny, objaśnienia
M-3metody aktywizujące - analiza przypadków, dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach - dla wypowiedzi ustnej, obejmująca: - zrozumienie polecenia, - stopień wyczerpania tematu, - samodzielność realizacji, - sposób uzasadniania tez i oryginalność argumentowania
S-2Ocena formująca: ocena opracowań tematycznych (uwzględniająca: - zrozumienie polecenia, - stopień wyczerpania tematu, - organizacja, planowanie i samodzielność realizacji, - sposób uzasadniania tez i oryginalność argumentowania)
S-3Ocena podsumowująca: ocena sprawdzianu zaliczeniowego
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma podstawowej wiedzy o zasadach i metodach produkcji roślinnej i zwierzęcej
3,0Student ma podstawową wiedzę o zasadach i metodach produkcji roślinnej i zwierzęcej
3,5Student opanował podstawową wiedzę o zasadach i metodach produkcji roślinnej i zwierzęcej
4,0Student opanował wiedzę o zasadach i metodach produkcji roślinnej i zwierzęcej treść i forma wypowiedzi zawieraja nieliczne błędy
4,5Student opanował, w stopniu więcej niż dobrym, wiedzę programową o zasadach i metodach produkcji roślinnej i zwierzęcej treść i forma wypowiedzi poprawne
5,0Student opanował, w stopniu bardzo dobrym, wiedzę programową o zasadach i metodach produkcji roślinnej i zwierzęcej treść i forma wypowiedzi nie budzą zastrzeżeń
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C11_U01Potrafi scharakteryzować relacje łączące realia produkcji rolniczej ze światem człowieka i środowiska przyrodniczego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_U09potrafi charakteryzować i dostrzegać związki przyczynowo-skutkowe pomiędzy człowiekiem a przyrodą
TiR_1A_U04Potrafi prognozować ( wykorzystując standardowe metody, techniki i narzędzia)procesy i zjawiska w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla kierunku turystyka i rekreacja
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_U01stosuje podstawowe techniki i narzędzia badawcze w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P1A_U03wykorzystuje dostępne źródła informacji, w tym źródła elektroniczne
P1A_U04wykonuje zlecone proste zadania badawcze lub ekspertyzy pod kierunkiem opiekuna naukowego
P1A_U06przeprowadza obserwacje oraz wykonuje w terenie lub laboratorium proste pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne
S1A_U04potrafi prognozować procesy i zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) z wykorzystaniem standardowych metod i narzędzi w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Przekazanie podstawowej wiedzy dotyczącej istoty i specyfiki produkcji rolniczej
C-3określanie relacji między zasobami gospodarstwa, cechami biologicznymi roślin i zwierząt a środowiskiem przyrodniczym
Treści programoweT-A-5Struktura gospodarki żywnościowej. Dochodowa funkcja rolnictwa w Polsce.
T-A-3Roślinność łąkowa; łąki i pastwiska. Bilans pasz treściwych i objętościowych w gospodarstwie.
T-A-1Zwierzęta domowe i gospodarskie. Ewolucja, udomowienie; kierunki użytkowania zwierząt gospodarskich.
T-W-6Wymagania klimatyczne i glebowe roślin uprawnych.
T-W-1Rolnictwo dawniej i dziś. Organizacja i zadania rolnictwa.
T-W-4Organizacja pracy w gospodarstwie - ogólne zasady. Potrzeby i nakłady pracy w okresach agrotechnicznych. Okresy najwyższego zapotrzebowania na pracę ludzi i siłę pocziągową.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2wykład konwersatoryjny, objaśnienia
M-3metody aktywizujące - analiza przypadków, dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach - dla wypowiedzi ustnej, obejmująca: - zrozumienie polecenia, - stopień wyczerpania tematu, - samodzielność realizacji, - sposób uzasadniania tez i oryginalność argumentowania
S-2Ocena formująca: ocena opracowań tematycznych (uwzględniająca: - zrozumienie polecenia, - stopień wyczerpania tematu, - organizacja, planowanie i samodzielność realizacji, - sposób uzasadniania tez i oryginalność argumentowania)
S-3Ocena podsumowująca: ocena sprawdzianu zaliczeniowego
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi scharakteryzować relacji łączących realia produkcji rolniczej ze światem człowieka i srodowiska przyrodniczego
3,0Student potrafi scharakteryzować relacje łączące realia produkcji rolniczej ze światem człowieka i srodowiska przyrodniczego
3,5Student opanował materiał i potrafi scharakteryzować relacje łączące realia produkcji rolniczej ze światem człowieka i srodowiska przyrodniczego
4,0Student opanował materiał i potrafi scharakteryzować relacje łączące realia produkcji rolniczej ze światem człowieka i srodowiska przyrodniczego; treść i forma wypowiedzi zawierają nieliczne błędy
4,5Student opanował, w stopniu ponad dobrym, materiał i potrafi scharakteryzować relacje łączące realia produkcji rolniczej ze światem człowieka i srodowiska przyrodniczego; treść i forma wypowiedzi poprawne
5,0Student opanował, w stopniu bardzo dobrym, materiał i potrafi scharakteryzować relacje łączące realia produkcji rolniczej ze światem człowieka i srodowiska przyrodniczego; treść i forma wypowiedzi nie budzą zastrzeżeń
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C11_U02Rozumie procesy warunkujące różnorodność biologiczną zwierząt gospodarskich i roślin uprawnych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_U05Rozwiązuje konkretne zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla kierunku turystyka i rekreacja, w oparciu o poznane normy i reguły
TiR_1A_U07Potrafi wskazać rozwiązania dylematów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla kierunku turystyka i rekreacja
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_U05prawidłowo posługuje się systemami normatywnymi oraz wybranymi normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, moralnymi) w celu rozwiązania konkretnego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U07analizuje proponowane rozwiązania konkretnych problemów i proponuje, w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia
S1A_U08posiada umiejętność rozumienia i analizowania zjawisk społecznych
Cel przedmiotuC-1Przekazanie podstawowej wiedzy dotyczącej istoty i specyfiki produkcji rolniczej
C-2Poznanie przez studentów wymagań i warunków funkcjonowania gospodarstwa rolnego, prowadzenia produkcji rroślinnej i zwierzęcej.
C-3określanie relacji między zasobami gospodarstwa, cechami biologicznymi roślin i zwierząt a środowiskiem przyrodniczym
Treści programoweT-A-1Zwierzęta domowe i gospodarskie. Ewolucja, udomowienie; kierunki użytkowania zwierząt gospodarskich.
T-W-6Wymagania klimatyczne i glebowe roślin uprawnych.
T-W-1Rolnictwo dawniej i dziś. Organizacja i zadania rolnictwa.
Metody nauczaniaM-2wykład konwersatoryjny, objaśnienia
M-3metody aktywizujące - analiza przypadków, dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach - dla wypowiedzi ustnej, obejmująca: - zrozumienie polecenia, - stopień wyczerpania tematu, - samodzielność realizacji, - sposób uzasadniania tez i oryginalność argumentowania
S-2Ocena formująca: ocena opracowań tematycznych (uwzględniająca: - zrozumienie polecenia, - stopień wyczerpania tematu, - organizacja, planowanie i samodzielność realizacji, - sposób uzasadniania tez i oryginalność argumentowania)
S-3Ocena podsumowująca: ocena sprawdzianu zaliczeniowego
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie rozumie procesów warunkujących różnorodność biologiczną zwierząt gospodarskich i roślin uprawnych
3,0Student rozumie procesy warunkujące różnorodność biologiczną zwierząt gospodarskich i roślin uprawnych
3,5Student opanował podstawowy materiał programowy, rozumie procesy warunkujące różnorodność biologiczną zwierząt gospodarskich i roślin uprawnych
4,0Student opanował materiał programowy, rozumie procesy warunkujące różnorodność biologiczną zwierząt gospodarskich i roślin uprawnych; treść i forma wypowiedzi zawierają nieliczne błędy
4,5Student opanował materiał programowy, rozumie procesy warunkujące różnorodność biologiczną zwierząt gospodarskich i roślin uprawnych; treść i forma wypowiedzi poprawne
5,0Student opanował materiał programowy w stopniu bardzo dobrym, rozumie procesy warunkujące różnorodność biologiczną zwierząt gospodarskich i roślin uprawnych; treść i forma wypowiedzi nie budzą zastrzeżeń
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C11_K01Jest świadomy znaczenia harmonijnego współistnienia człowieka ze światem roślin uprawnych i zwierząt gospodarskich
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_K03Określać priorytety podczas realizacji zadań
TiR_1A_K08Ma świadomość oddziaływania człowieka na środowisko przyrodnicze
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
P1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
P1A_K06jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych; umie postępować w stanach zagrożenia
P1A_K07wykazuje potrzebę stałego aktualizowania wiedzy kierunkowej
S1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
Cel przedmiotuC-1Przekazanie podstawowej wiedzy dotyczącej istoty i specyfiki produkcji rolniczej
C-3określanie relacji między zasobami gospodarstwa, cechami biologicznymi roślin i zwierząt a środowiskiem przyrodniczym
Treści programoweT-A-5Struktura gospodarki żywnościowej. Dochodowa funkcja rolnictwa w Polsce.
T-A-3Roślinność łąkowa; łąki i pastwiska. Bilans pasz treściwych i objętościowych w gospodarstwie.
T-W-6Wymagania klimatyczne i glebowe roślin uprawnych.
T-W-5Dobrostan zwierząt w gospodarstwie agroturystycznym. Organizacja produkcji zwierzęcej.
T-W-1Rolnictwo dawniej i dziś. Organizacja i zadania rolnictwa.
T-W-3Zasoby pracy, ziemia, technika i technologia produkcji roslinnej i zwierzęcej.
Metody nauczaniaM-2wykład konwersatoryjny, objaśnienia
M-3metody aktywizujące - analiza przypadków, dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena aktywności na zajęciach - dla wypowiedzi ustnej, obejmująca: - zrozumienie polecenia, - stopień wyczerpania tematu, - samodzielność realizacji, - sposób uzasadniania tez i oryginalność argumentowania
S-2Ocena formująca: ocena opracowań tematycznych (uwzględniająca: - zrozumienie polecenia, - stopień wyczerpania tematu, - organizacja, planowanie i samodzielność realizacji, - sposób uzasadniania tez i oryginalność argumentowania)
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie jest świadomy znaczenia harmonijnego współistnienia człowieka ze światem roślin i zwierząt
3,0Student jest świadomy znaczenia harmonijnego współistnienia człowieka ze światem roślin uprawnych i zwierząt gospodarskich
3,5Student rozumie relacje łączące wymagania przyrodnicze i ograniczenia organizacyjne, jest świadomy znaczenia harmonijnego współistnienia człowieka ze światem roślin uprawnych i zwierząt gospodarskich
4,0Student rozumie relacje łączące wymagania przyrodnicze i ograniczenia organizacyjne w rolnictwie, jest świadomy znaczenia harmonijnego współistnienia człowieka ze światem roślin uprawnych i zwierząt gospodarskich
4,5Student rozumie relacje łączące wymagania przyrodnicze i ograniczenia organizacyjne w rolnictwie, jest świadomy znaczenia harmonijnego współistnienia człowieka ze światem roślin uprawnych i zwierząt gospodarskich; treść i forma wypowiedzi poprawne
5,0Student rozumie relacje łączące wymagania przyrodnicze i ograniczenia organizacyjne w rolnictwie, jest świadomy znaczenia harmonijnego współistnienia człowieka ze światem roślin uprawnych i zwierząt gospodarskich; treść i forma wypowiedzi nie budzą zastrzeżeń