Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Ekonomiczny - Turystyka i rekreacja (S1)

Sylabus przedmiotu Kalkulacja produktów turystycznych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Turystyka i rekreacja
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauk przyrodniczych, nauk społecznych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Kalkulacja produktów turystycznych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ekonomii i Rachunkowości
Nauczyciel odpowiedzialny Zofia Sawicka-Kluźniak <Zofia.Sawicka-Kluzniak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 4 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
projektyP6 35 3,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1-

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z problematyką kalkulowania kosztów i cen produktów turystycznych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
projekty
T-P-1Istota i zakres usług i produktów turystycznych stanowiących przedmiot kalkulacji2
T-P-2Pojęcie, przedmiot i podmiot rachunku kosztów usług i dóbr turystycznych2
T-P-3Identyfikacja kosztów działalności turystycznej4
T-P-4Pomiar i wycena kosztów produktów turystycznych, w tym kosztów świadczeń4
T-P-5Istota i przedmiot kalkulacji kosztów produktów turystycznych2
T-P-6Zasady kalkulacji cen produktów turystycznych4
T-P-7Zasady kalkulacji marży organizatora oraz prowizji pośredników i agentów turystycznych2
T-P-8Zasady kalkulacji ryzyka czarteru, zmiany kursów walut oraz ryzyka niewykupienia wszystkich miejsc2
T-P-9Zasady ustalania podatku VAT w turystyce4
T-P-10Zasady kalkulacji kosztów w przedsiębiorstwach hotelarskich2
T-P-11Zasady kalkulacji cen w przedsiębiorstwach hotelarskich3
T-P-12Próg rentowności w przedsiębiorstwach hotelarskich2
T-P-13Prezentacja projektu2
35

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
projekty
A-P-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-P-2Zbieranie i opracowanie materiałów do sporządzenia projektów30
A-P-3Przygotowanie projektu kalkulacji produktu turystycznego30
90

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Zajęcia z prezentacją multimedialną
M-2Metody podające: Objaśnienia lub wyjaśnienia Metody problemowe: Wyklad problemowy Metody aktywizujące: metody przypadków, dyskusja dydaktczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena aktywności studentów na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: Analiza i ocena wykonania projektu

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TiR_1A_C06_W01
Student zna metody gromadzenia przetwarzania i prezentacji informacji w systemach ewidencyjnych wykorztywanych przez małe podmioty gospodarcze
TiR_1A_W06, TiR_1A_W07, TiR_1A_W08S1A_W06, S1A_W07, S1A_W08, S1A_W10C-1T-P-1, T-P-2, T-P-3, T-P-4, T-P-5, T-P-13M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TiR_1A_C06_U01
Student posiada umiejętność gromadzenia, przetwarzania i prezentacji informacji z zakresu kalkulacji kosztów wyrobów i usług turystycznych
TiR_1A_U02, TiR_1A_U05S1A_U02, S1A_U05C-1T-P-1, T-P-2, T-P-3, T-P-4, T-P-5, T-P-13M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TiR_1A_C06_K01
Student posiada zdolność rozwiązywania problemów analizowanych w trakcie zajęć
TiR_1A_K04S1A_K04C-1T-P-1, T-P-2, T-P-3, T-P-4, T-P-5, T-P-13M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TiR_1A_C06_W01
Student zna metody gromadzenia przetwarzania i prezentacji informacji w systemach ewidencyjnych wykorztywanych przez małe podmioty gospodarcze
2,0Student nie posiada wiedzy z zakresu przedmiotu
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakresu przedmiotu
3,5Student posiada wiedzę z zakresu przedmiotu w stopniu więcej niż dostatecznym
4,0Student posiada wiedzę z zakresu przedmiotu w stopniu dobrym
4,5Student posiada wiedzę z zakresu przedmiotu w stopniu więcej niż dobrym
5,0Student posiada wiedzę z zakresu przedmiotu w stopniu bardzo dobrym

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TiR_1A_C06_U01
Student posiada umiejętność gromadzenia, przetwarzania i prezentacji informacji z zakresu kalkulacji kosztów wyrobów i usług turystycznych
2,0Student nie posiada umiejętności z zakresu przedmiotu
3,0Student posiada podstawowe umiejętności z zakresu przedmiotu
3,5Student opanował umiejętności z zakresu przedmiotu w stopniu więcej niż dostatecznym
4,0Student opanował umiejętności z zakresu przedmiotu w stopniu dobrym
4,5Student opanował umiejętności z zakresu przedmiotu w stopniu więcej niż dobrym
5,0Student opanował umiejętności z zakresu przedmiotu w stopniu bardzo dobrym

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TiR_1A_C06_K01
Student posiada zdolność rozwiązywania problemów analizowanych w trakcie zajęć
2,0Student nie posiada zdolności do samodzielnego lub zespołowego rozwiązywania typowych zagadnień analizowanych podczas zajęć
3,0Student posiada zdolności do samodzielnego lub zespołowego rozwiązywania typowych zagadnień analizowanych podczas zajęć
3,5Student posiada zdolność do samodzielnego lub zespołowego rozwiązywania zagadnień analizowanych w trakcie zajęć, przy czym proponowane rozwiązania nie zawsze są prawidłowe
4,0Student posiada zdolność do samodzielnego lub zespołowego rozwiązywania zagadnień analizowanych w trakcie zajęć, przy czym proponowane rozwiązania z reguły są prawidłowe
4,5Student posiada zdolność samodzielnego lub zespołowego rozwiązywania wszystkich problemów decyzyjnych, a wyniki jego pracy są prawidłowe. Potrafi uzasadnić wybór zastosowanego rozwiązania do danego problemu.
5,0Student posiada zdolność do samodzielnego lub zespołowego rozwiązywania zagadnień analizowanych w trakcie zajęć, przy czym proponowane rozwiązania są prawidłowe. Potrafi uzasadnić wybór zastosowanego rozwiązania do danego problemu, przeprowadzić ocenę wyników i wskazać inne możliwości

Literatura podstawowa

  1. R. Kotaś, S. Sojak, Rachunkowość zarządcza w hotelarstwie i gastronomii, PWE, Warszawa, 2009
  2. E. Nowak, Rachunek kosztów przedsiębiorstwa, Ekspert, Wrocław, 2010
  3. E. Jaworska, Rachunkowość w jednostkach turystyki [w:] Rachunkowość przedsiębiorstw wybranych sektorów gospodarki, PWE, Warszawa, 2014
  4. W. Banasik, H. Borne-Januła, Planowanie i kalkulacja kosztów imprez turystycznych, WSziP, Warszawa, WSziP, Warszawa, 2012
  5. ., Ustawa z dnia 29.08.1997 r. o usługach turystycznych, Dz. U. z 2016 r. poz. 187, 2016

Literatura dodatkowa

  1. I. Sobańska, Rachunek kosztów. Podejście operacyjne i strategiczne, CH. Beck, Warszawa., 2009

Treści programowe - projekty

KODTreść programowaGodziny
T-P-1Istota i zakres usług i produktów turystycznych stanowiących przedmiot kalkulacji2
T-P-2Pojęcie, przedmiot i podmiot rachunku kosztów usług i dóbr turystycznych2
T-P-3Identyfikacja kosztów działalności turystycznej4
T-P-4Pomiar i wycena kosztów produktów turystycznych, w tym kosztów świadczeń4
T-P-5Istota i przedmiot kalkulacji kosztów produktów turystycznych2
T-P-6Zasady kalkulacji cen produktów turystycznych4
T-P-7Zasady kalkulacji marży organizatora oraz prowizji pośredników i agentów turystycznych2
T-P-8Zasady kalkulacji ryzyka czarteru, zmiany kursów walut oraz ryzyka niewykupienia wszystkich miejsc2
T-P-9Zasady ustalania podatku VAT w turystyce4
T-P-10Zasady kalkulacji kosztów w przedsiębiorstwach hotelarskich2
T-P-11Zasady kalkulacji cen w przedsiębiorstwach hotelarskich3
T-P-12Próg rentowności w przedsiębiorstwach hotelarskich2
T-P-13Prezentacja projektu2
35

Formy aktywności - projekty

KODForma aktywnościGodziny
A-P-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-P-2Zbieranie i opracowanie materiałów do sporządzenia projektów30
A-P-3Przygotowanie projektu kalkulacji produktu turystycznego30
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C06_W01Student zna metody gromadzenia przetwarzania i prezentacji informacji w systemach ewidencyjnych wykorztywanych przez małe podmioty gospodarcze
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_W06Ma podstawową wiedzę na temat: metod, technik i narzędzi pozyskiwania danych pozwalających na: rozumienie relacji między organizmami żywymi a środowiskiem, oddziaływania człowieka podróżującego na środowisko, funkcjonowania podmiotów rynkowych, oceny: środowiska i waloryzacji jego zasobów, przydatności przestrzeni geograficznej dla potrzeb turystyki, zjawisk gospodarczych i tych z obszaru zarządzania.
TiR_1A_W07Ma podstawową wiedzę o normach i regułach (prawnych, organizacyjnych, moralnych i etycznych) w: działalności turystycznej i rekreacyjnej, przygotowywaniu produktów turystycznych.
TiR_1A_W08Ma podstawową wiedzę o procesach zachodzących w instytucjach, organizacjach i przedsiębiorstwach w sferze turystyki rekreacji.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W06zna metody i narzędzia, w tym techniki pozyskiwania danych, właściwe dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, pozwalające opisywać struktury i instytucje społeczne oraz procesy w nich i między nimi zachodzące
S1A_W07ma wiedzę o normach i regułach (prawnych, organizacyjnych, moralnych, etycznych) organizujących struktury i instytucje społeczne i rządzących nimi prawidłowościach oraz o ich źródłach, naturze, zmianach i sposobach działania
S1A_W08ma wiedzę o procesach zmian struktur i instytucji społecznych oraz ich elementów, o przyczynach, przebiegu, skali i konsekwencjach tych zmian
S1A_W10zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z problematyką kalkulowania kosztów i cen produktów turystycznych
Treści programoweT-P-1Istota i zakres usług i produktów turystycznych stanowiących przedmiot kalkulacji
T-P-2Pojęcie, przedmiot i podmiot rachunku kosztów usług i dóbr turystycznych
T-P-3Identyfikacja kosztów działalności turystycznej
T-P-4Pomiar i wycena kosztów produktów turystycznych, w tym kosztów świadczeń
T-P-5Istota i przedmiot kalkulacji kosztów produktów turystycznych
T-P-13Prezentacja projektu
Metody nauczaniaM-1Zajęcia z prezentacją multimedialną
M-2Metody podające: Objaśnienia lub wyjaśnienia Metody problemowe: Wyklad problemowy Metody aktywizujące: metody przypadków, dyskusja dydaktczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena aktywności studentów na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: Analiza i ocena wykonania projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada wiedzy z zakresu przedmiotu
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakresu przedmiotu
3,5Student posiada wiedzę z zakresu przedmiotu w stopniu więcej niż dostatecznym
4,0Student posiada wiedzę z zakresu przedmiotu w stopniu dobrym
4,5Student posiada wiedzę z zakresu przedmiotu w stopniu więcej niż dobrym
5,0Student posiada wiedzę z zakresu przedmiotu w stopniu bardzo dobrym
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C06_U01Student posiada umiejętność gromadzenia, przetwarzania i prezentacji informacji z zakresu kalkulacji kosztów wyrobów i usług turystycznych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_U02Potrafi wykorzystywać wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do organizowania pracy oraz podejmowania przedsięwzięć w sferze turystyki i rekreacji
TiR_1A_U05Rozwiązuje konkretne zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla kierunku turystyka i rekreacja, w oparciu o poznane normy i reguły
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_U02potrafi wykorzystać podstawową wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do analizowania konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U05prawidłowo posługuje się systemami normatywnymi oraz wybranymi normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, moralnymi) w celu rozwiązania konkretnego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z problematyką kalkulowania kosztów i cen produktów turystycznych
Treści programoweT-P-1Istota i zakres usług i produktów turystycznych stanowiących przedmiot kalkulacji
T-P-2Pojęcie, przedmiot i podmiot rachunku kosztów usług i dóbr turystycznych
T-P-3Identyfikacja kosztów działalności turystycznej
T-P-4Pomiar i wycena kosztów produktów turystycznych, w tym kosztów świadczeń
T-P-5Istota i przedmiot kalkulacji kosztów produktów turystycznych
T-P-13Prezentacja projektu
Metody nauczaniaM-1Zajęcia z prezentacją multimedialną
M-2Metody podające: Objaśnienia lub wyjaśnienia Metody problemowe: Wyklad problemowy Metody aktywizujące: metody przypadków, dyskusja dydaktczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena aktywności studentów na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: Analiza i ocena wykonania projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada umiejętności z zakresu przedmiotu
3,0Student posiada podstawowe umiejętności z zakresu przedmiotu
3,5Student opanował umiejętności z zakresu przedmiotu w stopniu więcej niż dostatecznym
4,0Student opanował umiejętności z zakresu przedmiotu w stopniu dobrym
4,5Student opanował umiejętności z zakresu przedmiotu w stopniu więcej niż dobrym
5,0Student opanował umiejętności z zakresu przedmiotu w stopniu bardzo dobrym
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_C06_K01Student posiada zdolność rozwiązywania problemów analizowanych w trakcie zajęć
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_K04Identyfikuje i rozstrzyga problemy związane z wykonywaniem zawodu
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z problematyką kalkulowania kosztów i cen produktów turystycznych
Treści programoweT-P-1Istota i zakres usług i produktów turystycznych stanowiących przedmiot kalkulacji
T-P-2Pojęcie, przedmiot i podmiot rachunku kosztów usług i dóbr turystycznych
T-P-3Identyfikacja kosztów działalności turystycznej
T-P-4Pomiar i wycena kosztów produktów turystycznych, w tym kosztów świadczeń
T-P-5Istota i przedmiot kalkulacji kosztów produktów turystycznych
T-P-13Prezentacja projektu
Metody nauczaniaM-1Zajęcia z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena aktywności studentów na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada zdolności do samodzielnego lub zespołowego rozwiązywania typowych zagadnień analizowanych podczas zajęć
3,0Student posiada zdolności do samodzielnego lub zespołowego rozwiązywania typowych zagadnień analizowanych podczas zajęć
3,5Student posiada zdolność do samodzielnego lub zespołowego rozwiązywania zagadnień analizowanych w trakcie zajęć, przy czym proponowane rozwiązania nie zawsze są prawidłowe
4,0Student posiada zdolność do samodzielnego lub zespołowego rozwiązywania zagadnień analizowanych w trakcie zajęć, przy czym proponowane rozwiązania z reguły są prawidłowe
4,5Student posiada zdolność samodzielnego lub zespołowego rozwiązywania wszystkich problemów decyzyjnych, a wyniki jego pracy są prawidłowe. Potrafi uzasadnić wybór zastosowanego rozwiązania do danego problemu.
5,0Student posiada zdolność do samodzielnego lub zespołowego rozwiązywania zagadnień analizowanych w trakcie zajęć, przy czym proponowane rozwiązania są prawidłowe. Potrafi uzasadnić wybór zastosowanego rozwiązania do danego problemu, przeprowadzić ocenę wyników i wskazać inne możliwości