Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S2)

Sylabus przedmiotu Chów i hodowla bydła:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Chów i hodowla bydła
Specjalność Hodowla zwierząt gospodarskich z przedmiotami wyrównującymi efekty inżynierskie
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających
Nauczyciel odpowiedzialny Jerzy Wójcik <Jerzy.Wojcik@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Ewa Czerniawska-Piątkowska <Ewa.Czerniawska-Piatkowska@zut.edu.pl>, Renata Pilarczyk <Renata.Pilarczyk@zut.edu.pl>, Małgorzata Szewczuk <Malgorzata.Szewczuk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 15 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL4 15 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Wiedza związana z budową oraz funkcjonowaniem organizmu zwierząt przeżuwających.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy na temat znaczenia gospodarczego bydła, ras mlecznych i mięsnych, metod oceny pokroju, użytkowa mlecznego i mięsnego oraz technologii chowu różnych grup produkcyjnych bydła mlecznego i mięsnego.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Wykorzystanie pomiarów zoometrycznych do obliczania masy ciała bydła oraz indeksów pokroju. Ocena wad budowy. Ocena pokroju metodą punktową.3
T-L-2Struktura i obrót stada bydła mlecznego i mięsnego. Obsada bydła i sztuki przeliczeniowe.3
T-L-3Wykorzystanie dokumentacji oceny wartości użytkowej w szacowaniu wskaźników użytkowości rozrodczej krów.3
T-L-4Szacowanie wskaźnika zdolności wydojowej bydła oraz obliczanie stosunku proporcjonalnego z zależności od rasy oraz poziomu wydajności.3
T-L-5Kalkulacja kosztów produkcji mleka w zależności od wydajności krów oraz systemu utrzymania i żywienia.6
T-L-6Obliczanie wskaźników użytkowości mięsnej bydła i ich wykorzystanie w poprawie efektywności produkcji żywca wołowego.3
T-L-7Kalkulacja kosztów produkcji żywca wołowego w zależności od rodzaju i intensywności opasu.3
T-L-8Projekt tworzenia stada bydła mięsnego na bazie likwidowanego stada krów mlecznych z wykorzystaniem krzyżowania wypierającego.6
T-L-9Projekt tworzenia stada bydła mięsnego w oparciu o zakup czystorasowego materiału żeńskiego.3
T-L-10Projekt wykorzystania alternatywnych ras bydła użytkowanego dwukierunkowo lub jednostronnie mlecznie w stosowanych systemach produkcji w celu poprawy ich efektywności.4
T-L-11Ocena efektywności różnych systemów odchowu cieląt i młodzieży.3
40
wykłady
T-W-1Znaczenie gospodarcze bydła. Historia udomowienia. Rozmieszczenie i stan hodowli bydła w Polsce i na świecie. Kierunki produkcji.3
T-W-2Wydajność mleczna krów w Polsce i na świecie. Cechy charakterystyczne produkcji bydlęcej w Polsce.3
T-W-3Rasy bydła hodowane w Polsce. Rasy bydła mlecznego i ich przydatność w różnych technologiach produkcji.3
T-W-4Rasy bydła mięsnego i ich przydatność w różnych technologiach produkcji.3
T-W-5Użytkowanie mleczne.3
T-W-6Czynniki wpływające na ilość i jakość pozyskiwanego mleka.3
T-W-7Czynniki wpływające na ilość i jakość mięsa wołowego.3
T-W-8Systemy i rodzaje opasu oraz kategorie opasanego bydła.3
T-W-9Wykorzystanie krzyżowania towarowego w produkcji wołowiny wysokiej jakości.3
T-W-10Najważniejsze problemy w rozrodzie bydła. Wychów i żywienie cieląt oraz młodego bydła.3
T-W-11Żywienie krów mlecznych. Żywienie krów w okresie zasuszenia oraz w kolejnych okresach laktacji.3
T-W-12Najczęściej stosowane technologie żywienia bydła. Żywienie krów mamek oraz bydła opasowego.3
T-W-13Praca hodowlana w stadzie bydła mlecznego i mięsnego. Budynki inwentarskie dla różnych grup produkcyjnych. Zachowanie się bydła w różnych systemach i technologiach produkcji.3
T-W-14Organizacja hodowli bydła w Polsce.1
40

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Przygotowanie się do zajęć laboratoryjnych.20
A-L-2Czytanie wskazanej literatury.20
A-L-3Przygotowanie projektów na wskazane tematy.35
A-L-4Przygotowanie się do kolokwiów.15
90
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.40
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów.10
A-W-3Przygotowanie się do kolokwium i zaliczenia wykładów.15
A-W-4Czytanie wskazanej literatury.10
75

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny.
M-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora.
M-3Dyskusja dydaktyczna.
M-4Metoda projektów.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Kolokwia cząstkowe.
S-2Ocena formująca: Ocena projektów.
S-3Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach.
S-4Ocena formująca: Zaliczenie końcowe na podstawie kolokwiów, projektów i aktywności na zajęciach.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_HZGu-U5_W01
Student zna kierunki produkcji bydlęcej i rozumie ich znaczenie gospodarcze. Rozróznia rasy bydła hodowanego w Polsce i na świecie z uwzględnieniem przydatności w różnych technologiach produkcji. Umie opisać wpływ czynników wpływających na ilość i jakość produkowanego mleka oraz mięsa wołowego. Zna najcześciej stosowane technologie w produkcji bydła oraz zasady pracy hodowlanej w obrębie stada. Zna pokrój bydła oraz zasady jego oceny, metody identyfikacji i znakowania. Zna metody oceny użytkowości mlecznej i mięsnej bydła.
C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-L-10, T-L-11, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-12, T-W-13, T-W-14M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_HZGu-U5_U01
Student potrafi dobrać i zastosować optymalną technologię produkcji mleka lub żywca wołowego w określonych warunkach przyrodniczo-gospodarczych. Ocenić pokrój bydła oraz dokonać analizy i oceny użytkowości mlecznej i mięsnej. Analizować i ocenić czynniki wpywające na ilość i jakość pozyskiwanych produktów oraz kalkulować opłacalność ich produkcji. Posiada umiejętność oceny efektywność produkcji mleka i mięsa wołowego w różnych warunkach produkcyjnych oraz zaprojektować nowe lub dokonać zmian dotychczas stosowanych technologii.
C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-L-10, T-L-11M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_HZGu-U5_K01
Student projektując optymalne rozwiązania dotyczące produkcji mleka oraz mięsa wołowego w celu poprawy efektywności produkcji oraz jakości surowca wykazuje się kreatywnością, logicznym myśleniem i przedsiębiorczym działaniem. Jest świadomy znaczenia etycznego postępowania w prawidłowym użytkowaniu zwierząt.
C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-9, T-L-10, T-L-11M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_HZGu-U5_W01
Student zna kierunki produkcji bydlęcej i rozumie ich znaczenie gospodarcze. Rozróznia rasy bydła hodowanego w Polsce i na świecie z uwzględnieniem przydatności w różnych technologiach produkcji. Umie opisać wpływ czynników wpływających na ilość i jakość produkowanego mleka oraz mięsa wołowego. Zna najcześciej stosowane technologie w produkcji bydła oraz zasady pracy hodowlanej w obrębie stada. Zna pokrój bydła oraz zasady jego oceny, metody identyfikacji i znakowania. Zna metody oceny użytkowości mlecznej i mięsnej bydła.
2,0
3,0Student zna kierunki produkcji bydlęcej i rozumie ich znaczenie gospodarcze. Rozróznia rasy bydła hodowanego w Polsce i na świecie z uwzględnieniem przydatności w różnych technologiach produkcji. Umie opisać wpływ czynników wpływających na ilość i jakość produkowanego mleka oraz mięsa wołowego. Zna najcześciej stosowane technologie w produkcji bydła oraz zasady pracy hodowlanej w obrębie stada. Zna pokrój bydła oraz zasady jego oceny, metody identyfikacji i znakowania. Zna metody oceny użytkowości mlecznej i mięsnej bydła.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_HZGu-U5_U01
Student potrafi dobrać i zastosować optymalną technologię produkcji mleka lub żywca wołowego w określonych warunkach przyrodniczo-gospodarczych. Ocenić pokrój bydła oraz dokonać analizy i oceny użytkowości mlecznej i mięsnej. Analizować i ocenić czynniki wpywające na ilość i jakość pozyskiwanych produktów oraz kalkulować opłacalność ich produkcji. Posiada umiejętność oceny efektywność produkcji mleka i mięsa wołowego w różnych warunkach produkcyjnych oraz zaprojektować nowe lub dokonać zmian dotychczas stosowanych technologii.
2,0
3,0Student potrafi dobrać i zastosować optymalną technologię produkcji mleka lub żywca wołowego w określonych warunkach przyrodniczo-gospodarczych. Ocenić pokrój bydła oraz dokonać analizy i oceny użytkowości mlecznej i mięsnej. Analizować i ocenić czynniki wpywające na ilość i jakość pozyskiwanych produktów oraz kalkulować opłacalność ich produkcji. Posiada umiejętność oceny efektywność produkcji mleka i mięsa wołowego w różnych warunkach produkcyjnych oraz zaprojektować nowe lub dokonać zmian dotychczas stosowanych technologii.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_HZGu-U5_K01
Student projektując optymalne rozwiązania dotyczące produkcji mleka oraz mięsa wołowego w celu poprawy efektywności produkcji oraz jakości surowca wykazuje się kreatywnością, logicznym myśleniem i przedsiębiorczym działaniem. Jest świadomy znaczenia etycznego postępowania w prawidłowym użytkowaniu zwierząt.
2,0
3,0Student projektując optymalne rozwiązania dotyczące produkcji mleka oraz mięsa wołowego w celu poprawy efektywności produkcji oraz jakości surowca wykazuje się kreatywnością, logicznym myśleniem i przedsiębiorczym działaniem. Jest świadomy znaczenia etycznego postępowania w prawidłowym użytkowaniu zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Litwińczuk Z. i Szulc T. (red), Hodowla i użytkowanie bydła., PWRiL., Warszawa., 2005
  2. Kamieniecki H., Hodowla bydła. Skrypt., Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Szczecinie., Szczecin, 2002

Literatura dodatkowa

  1. Szulc T. (red.), Chów i hodowla zwierząt., Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu., Wrocław, 2005
  2. Jasiorowski H., Światowe systemy użytkowania bydła czyli za krowim ogonem po całym świecie., Wielkopolskie Wydawnictwo Rolnicze, Poznań, 2011

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Wykorzystanie pomiarów zoometrycznych do obliczania masy ciała bydła oraz indeksów pokroju. Ocena wad budowy. Ocena pokroju metodą punktową.3
T-L-2Struktura i obrót stada bydła mlecznego i mięsnego. Obsada bydła i sztuki przeliczeniowe.3
T-L-3Wykorzystanie dokumentacji oceny wartości użytkowej w szacowaniu wskaźników użytkowości rozrodczej krów.3
T-L-4Szacowanie wskaźnika zdolności wydojowej bydła oraz obliczanie stosunku proporcjonalnego z zależności od rasy oraz poziomu wydajności.3
T-L-5Kalkulacja kosztów produkcji mleka w zależności od wydajności krów oraz systemu utrzymania i żywienia.6
T-L-6Obliczanie wskaźników użytkowości mięsnej bydła i ich wykorzystanie w poprawie efektywności produkcji żywca wołowego.3
T-L-7Kalkulacja kosztów produkcji żywca wołowego w zależności od rodzaju i intensywności opasu.3
T-L-8Projekt tworzenia stada bydła mięsnego na bazie likwidowanego stada krów mlecznych z wykorzystaniem krzyżowania wypierającego.6
T-L-9Projekt tworzenia stada bydła mięsnego w oparciu o zakup czystorasowego materiału żeńskiego.3
T-L-10Projekt wykorzystania alternatywnych ras bydła użytkowanego dwukierunkowo lub jednostronnie mlecznie w stosowanych systemach produkcji w celu poprawy ich efektywności.4
T-L-11Ocena efektywności różnych systemów odchowu cieląt i młodzieży.3
40

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Znaczenie gospodarcze bydła. Historia udomowienia. Rozmieszczenie i stan hodowli bydła w Polsce i na świecie. Kierunki produkcji.3
T-W-2Wydajność mleczna krów w Polsce i na świecie. Cechy charakterystyczne produkcji bydlęcej w Polsce.3
T-W-3Rasy bydła hodowane w Polsce. Rasy bydła mlecznego i ich przydatność w różnych technologiach produkcji.3
T-W-4Rasy bydła mięsnego i ich przydatność w różnych technologiach produkcji.3
T-W-5Użytkowanie mleczne.3
T-W-6Czynniki wpływające na ilość i jakość pozyskiwanego mleka.3
T-W-7Czynniki wpływające na ilość i jakość mięsa wołowego.3
T-W-8Systemy i rodzaje opasu oraz kategorie opasanego bydła.3
T-W-9Wykorzystanie krzyżowania towarowego w produkcji wołowiny wysokiej jakości.3
T-W-10Najważniejsze problemy w rozrodzie bydła. Wychów i żywienie cieląt oraz młodego bydła.3
T-W-11Żywienie krów mlecznych. Żywienie krów w okresie zasuszenia oraz w kolejnych okresach laktacji.3
T-W-12Najczęściej stosowane technologie żywienia bydła. Żywienie krów mamek oraz bydła opasowego.3
T-W-13Praca hodowlana w stadzie bydła mlecznego i mięsnego. Budynki inwentarskie dla różnych grup produkcyjnych. Zachowanie się bydła w różnych systemach i technologiach produkcji.3
T-W-14Organizacja hodowli bydła w Polsce.1
40

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Przygotowanie się do zajęć laboratoryjnych.20
A-L-2Czytanie wskazanej literatury.20
A-L-3Przygotowanie projektów na wskazane tematy.35
A-L-4Przygotowanie się do kolokwiów.15
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.40
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów.10
A-W-3Przygotowanie się do kolokwium i zaliczenia wykładów.15
A-W-4Czytanie wskazanej literatury.10
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_HZGu-U5_W01Student zna kierunki produkcji bydlęcej i rozumie ich znaczenie gospodarcze. Rozróznia rasy bydła hodowanego w Polsce i na świecie z uwzględnieniem przydatności w różnych technologiach produkcji. Umie opisać wpływ czynników wpływających na ilość i jakość produkowanego mleka oraz mięsa wołowego. Zna najcześciej stosowane technologie w produkcji bydła oraz zasady pracy hodowlanej w obrębie stada. Zna pokrój bydła oraz zasady jego oceny, metody identyfikacji i znakowania. Zna metody oceny użytkowości mlecznej i mięsnej bydła.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy na temat znaczenia gospodarczego bydła, ras mlecznych i mięsnych, metod oceny pokroju, użytkowa mlecznego i mięsnego oraz technologii chowu różnych grup produkcyjnych bydła mlecznego i mięsnego.
Treści programoweT-L-1Wykorzystanie pomiarów zoometrycznych do obliczania masy ciała bydła oraz indeksów pokroju. Ocena wad budowy. Ocena pokroju metodą punktową.
T-L-2Struktura i obrót stada bydła mlecznego i mięsnego. Obsada bydła i sztuki przeliczeniowe.
T-L-3Wykorzystanie dokumentacji oceny wartości użytkowej w szacowaniu wskaźników użytkowości rozrodczej krów.
T-L-4Szacowanie wskaźnika zdolności wydojowej bydła oraz obliczanie stosunku proporcjonalnego z zależności od rasy oraz poziomu wydajności.
T-L-5Kalkulacja kosztów produkcji mleka w zależności od wydajności krów oraz systemu utrzymania i żywienia.
T-L-6Obliczanie wskaźników użytkowości mięsnej bydła i ich wykorzystanie w poprawie efektywności produkcji żywca wołowego.
T-L-7Kalkulacja kosztów produkcji żywca wołowego w zależności od rodzaju i intensywności opasu.
T-L-8Projekt tworzenia stada bydła mięsnego na bazie likwidowanego stada krów mlecznych z wykorzystaniem krzyżowania wypierającego.
T-L-9Projekt tworzenia stada bydła mięsnego w oparciu o zakup czystorasowego materiału żeńskiego.
T-L-10Projekt wykorzystania alternatywnych ras bydła użytkowanego dwukierunkowo lub jednostronnie mlecznie w stosowanych systemach produkcji w celu poprawy ich efektywności.
T-L-11Ocena efektywności różnych systemów odchowu cieląt i młodzieży.
T-W-1Znaczenie gospodarcze bydła. Historia udomowienia. Rozmieszczenie i stan hodowli bydła w Polsce i na świecie. Kierunki produkcji.
T-W-2Wydajność mleczna krów w Polsce i na świecie. Cechy charakterystyczne produkcji bydlęcej w Polsce.
T-W-3Rasy bydła hodowane w Polsce. Rasy bydła mlecznego i ich przydatność w różnych technologiach produkcji.
T-W-4Rasy bydła mięsnego i ich przydatność w różnych technologiach produkcji.
T-W-5Użytkowanie mleczne.
T-W-6Czynniki wpływające na ilość i jakość pozyskiwanego mleka.
T-W-7Czynniki wpływające na ilość i jakość mięsa wołowego.
T-W-8Systemy i rodzaje opasu oraz kategorie opasanego bydła.
T-W-9Wykorzystanie krzyżowania towarowego w produkcji wołowiny wysokiej jakości.
T-W-10Najważniejsze problemy w rozrodzie bydła. Wychów i żywienie cieląt oraz młodego bydła.
T-W-11Żywienie krów mlecznych. Żywienie krów w okresie zasuszenia oraz w kolejnych okresach laktacji.
T-W-12Najczęściej stosowane technologie żywienia bydła. Żywienie krów mamek oraz bydła opasowego.
T-W-13Praca hodowlana w stadzie bydła mlecznego i mięsnego. Budynki inwentarskie dla różnych grup produkcyjnych. Zachowanie się bydła w różnych systemach i technologiach produkcji.
T-W-14Organizacja hodowli bydła w Polsce.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny.
M-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora.
M-3Dyskusja dydaktyczna.
M-4Metoda projektów.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Kolokwia cząstkowe.
S-2Ocena formująca: Ocena projektów.
S-3Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna kierunki produkcji bydlęcej i rozumie ich znaczenie gospodarcze. Rozróznia rasy bydła hodowanego w Polsce i na świecie z uwzględnieniem przydatności w różnych technologiach produkcji. Umie opisać wpływ czynników wpływających na ilość i jakość produkowanego mleka oraz mięsa wołowego. Zna najcześciej stosowane technologie w produkcji bydła oraz zasady pracy hodowlanej w obrębie stada. Zna pokrój bydła oraz zasady jego oceny, metody identyfikacji i znakowania. Zna metody oceny użytkowości mlecznej i mięsnej bydła.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_HZGu-U5_U01Student potrafi dobrać i zastosować optymalną technologię produkcji mleka lub żywca wołowego w określonych warunkach przyrodniczo-gospodarczych. Ocenić pokrój bydła oraz dokonać analizy i oceny użytkowości mlecznej i mięsnej. Analizować i ocenić czynniki wpywające na ilość i jakość pozyskiwanych produktów oraz kalkulować opłacalność ich produkcji. Posiada umiejętność oceny efektywność produkcji mleka i mięsa wołowego w różnych warunkach produkcyjnych oraz zaprojektować nowe lub dokonać zmian dotychczas stosowanych technologii.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy na temat znaczenia gospodarczego bydła, ras mlecznych i mięsnych, metod oceny pokroju, użytkowa mlecznego i mięsnego oraz technologii chowu różnych grup produkcyjnych bydła mlecznego i mięsnego.
Treści programoweT-L-1Wykorzystanie pomiarów zoometrycznych do obliczania masy ciała bydła oraz indeksów pokroju. Ocena wad budowy. Ocena pokroju metodą punktową.
T-L-2Struktura i obrót stada bydła mlecznego i mięsnego. Obsada bydła i sztuki przeliczeniowe.
T-L-3Wykorzystanie dokumentacji oceny wartości użytkowej w szacowaniu wskaźników użytkowości rozrodczej krów.
T-L-4Szacowanie wskaźnika zdolności wydojowej bydła oraz obliczanie stosunku proporcjonalnego z zależności od rasy oraz poziomu wydajności.
T-L-5Kalkulacja kosztów produkcji mleka w zależności od wydajności krów oraz systemu utrzymania i żywienia.
T-L-6Obliczanie wskaźników użytkowości mięsnej bydła i ich wykorzystanie w poprawie efektywności produkcji żywca wołowego.
T-L-7Kalkulacja kosztów produkcji żywca wołowego w zależności od rodzaju i intensywności opasu.
T-L-8Projekt tworzenia stada bydła mięsnego na bazie likwidowanego stada krów mlecznych z wykorzystaniem krzyżowania wypierającego.
T-L-9Projekt tworzenia stada bydła mięsnego w oparciu o zakup czystorasowego materiału żeńskiego.
T-L-10Projekt wykorzystania alternatywnych ras bydła użytkowanego dwukierunkowo lub jednostronnie mlecznie w stosowanych systemach produkcji w celu poprawy ich efektywności.
T-L-11Ocena efektywności różnych systemów odchowu cieląt i młodzieży.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny.
M-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora.
M-3Dyskusja dydaktyczna.
M-4Metoda projektów.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Kolokwia cząstkowe.
S-2Ocena formująca: Ocena projektów.
S-3Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi dobrać i zastosować optymalną technologię produkcji mleka lub żywca wołowego w określonych warunkach przyrodniczo-gospodarczych. Ocenić pokrój bydła oraz dokonać analizy i oceny użytkowości mlecznej i mięsnej. Analizować i ocenić czynniki wpywające na ilość i jakość pozyskiwanych produktów oraz kalkulować opłacalność ich produkcji. Posiada umiejętność oceny efektywność produkcji mleka i mięsa wołowego w różnych warunkach produkcyjnych oraz zaprojektować nowe lub dokonać zmian dotychczas stosowanych technologii.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_HZGu-U5_K01Student projektując optymalne rozwiązania dotyczące produkcji mleka oraz mięsa wołowego w celu poprawy efektywności produkcji oraz jakości surowca wykazuje się kreatywnością, logicznym myśleniem i przedsiębiorczym działaniem. Jest świadomy znaczenia etycznego postępowania w prawidłowym użytkowaniu zwierząt.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy na temat znaczenia gospodarczego bydła, ras mlecznych i mięsnych, metod oceny pokroju, użytkowa mlecznego i mięsnego oraz technologii chowu różnych grup produkcyjnych bydła mlecznego i mięsnego.
Treści programoweT-L-1Wykorzystanie pomiarów zoometrycznych do obliczania masy ciała bydła oraz indeksów pokroju. Ocena wad budowy. Ocena pokroju metodą punktową.
T-L-2Struktura i obrót stada bydła mlecznego i mięsnego. Obsada bydła i sztuki przeliczeniowe.
T-L-3Wykorzystanie dokumentacji oceny wartości użytkowej w szacowaniu wskaźników użytkowości rozrodczej krów.
T-L-4Szacowanie wskaźnika zdolności wydojowej bydła oraz obliczanie stosunku proporcjonalnego z zależności od rasy oraz poziomu wydajności.
T-L-5Kalkulacja kosztów produkcji mleka w zależności od wydajności krów oraz systemu utrzymania i żywienia.
T-L-6Obliczanie wskaźników użytkowości mięsnej bydła i ich wykorzystanie w poprawie efektywności produkcji żywca wołowego.
T-L-7Kalkulacja kosztów produkcji żywca wołowego w zależności od rodzaju i intensywności opasu.
T-L-8Projekt tworzenia stada bydła mięsnego na bazie likwidowanego stada krów mlecznych z wykorzystaniem krzyżowania wypierającego.
T-L-9Projekt tworzenia stada bydła mięsnego w oparciu o zakup czystorasowego materiału żeńskiego.
T-L-10Projekt wykorzystania alternatywnych ras bydła użytkowanego dwukierunkowo lub jednostronnie mlecznie w stosowanych systemach produkcji w celu poprawy ich efektywności.
T-L-11Ocena efektywności różnych systemów odchowu cieląt i młodzieży.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny.
M-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora.
M-3Dyskusja dydaktyczna.
M-4Metoda projektów.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Kolokwia cząstkowe.
S-2Ocena formująca: Ocena projektów.
S-3Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student projektując optymalne rozwiązania dotyczące produkcji mleka oraz mięsa wołowego w celu poprawy efektywności produkcji oraz jakości surowca wykazuje się kreatywnością, logicznym myśleniem i przedsiębiorczym działaniem. Jest świadomy znaczenia etycznego postępowania w prawidłowym użytkowaniu zwierząt.
3,5
4,0
4,5
5,0