Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S2)

Sylabus przedmiotu Zatrucia drobiu, choroby metaboliczne i o niewyjaśnionej etiologii:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zatrucia drobiu, choroby metaboliczne i o niewyjaśnionej etiologii
Specjalność Hodowla zwierząt amatorskich i laboratoryjnych
Jednostka prowadząca Zakład Hodowli Ptaków Użytkowych i Ozdobnych
Nauczyciel odpowiedzialny Danuta Szczerbińska <Danuta.Szczerbinska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Danuta Majewska <Danuta.Majewska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 5 Grupa obieralna 4

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 30 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy mikrobiologii i immunologii zwierząt, żywienia drobiu oraz zoohigieny

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zapoznanie z zasadami bioasekuracji ferm drobiarskich, umiejętność identyfikacji rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków i wstępnego rozpoznania specyficznych jednostek chorobowych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Bioasekuracja ferm- lokalizacja i organizacja fermy.2
T-W-2Reakcja behawioralne a dobrostan ptaków, zasady kontroli dobrostanu u drobiu.2
T-W-3Charakterystyka układu odpornościowego ptaków. Struktura antygenowa zarazków, odczyny immunologiczne, immunoprofilaktyka i immunoterapia u drobiu.2
T-W-4Zatrucia drobiu- zatrucia drobiu związkami chemicznymi i lekami. Podatność ptaków na zatrucia, przyczyny zatruć, sposoby zapobiegania, objawy, rokowanie i leczenie. Uboczne oddziaływanie niektórych preparatów stosowanych w intensywnym chowie drobiu.6
T-W-5Ogólna charakterystyka wybranych jednostek chorobowych – choroby metaboliczne i o nieznanej etiologii i ich wpływ na wielkość produkcji, etiologia, objawy, zmiany anatomopatologiczne, profilaktyka.6
T-W-6Wymogi w zakresie utrzymania kur nieśnych i innych gatunków drobiu, higiena technologii produkcji drobiarskiej (dezynfekcja zapobiegawcza, bieżąca i końcowa, dezynsekcja i deratyzacja).4
T-W-7Diagnostyka- badanie kliniczne ptaków, opis ptaka, wywiad, badanie ogólne (budowa, kondycja i zachowanie się ptaków, temperatura wewnętrzna, liczba oddechów itp.).3
T-W-8Badanie szczegółowe (upierzenie, skóra, głowa i przydatki głowowe, jama dziobowa, wole, kloaka, układ rozrodczy, oddechowy, nogi i stawy). Badanie sekcyjne i histopatologiczne ptaków.4
T-W-9Zaliczenie przedmiotu w formi pisemnej1
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2samodzielne studiowanie tematyki wykładów15
A-W-3Czytanie wskazanej literatury i przygotowanie się do kolokwium15
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny przygotowany w oparciu o prezentację multimedialną

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Sprawdzian wiedzy w formie 45 minutowego kolokwium pisemnego

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_HZA-O4.3_W01
student zna zasady bioasekuracji ferm drobiarskich, charakteryzuje objawy rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków i wstępnie rozpoznaje jednostki chorobowe omówione na zajęciach
ZO_2A_W05R2A_W01, R2A_W06InzA2_W04, InzA2_W05

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_HZA-O4.3_W01
student zna zasady bioasekuracji ferm drobiarskich, charakteryzuje objawy rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków i wstępnie rozpoznaje jednostki chorobowe omówione na zajęciach
2,0student nie zna zasad bioasekuracji ferm drobiarskich, nie umie podać nawet jednego z objawów rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków
3,0student zna tylko niektóre zasady bioasekuracji ferm drobiarskich, potrafi wymienić objawy rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków
3,5student zna podstawowe zasady bioasekuracji ferm drobiarskich, wymienia i podaje ogólną charakterystykę niektórych objawów rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków
4,0student zna zasady bioasekuracji ferm drobiarskich, wymienia i charakteryzuje objawy rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków
4,5student ma wiedzę o bioasekuracji ferm drobiarskich, charakteryzuje objawy rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków i wstępnie rozpoznaje jednostki chorobowe omówione na zajęciach
5,0student ma pogłębioną wiedzę o bioasekuracji ferm drobiarskich, charakteryzuje szczegółowo objawy rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków i wstępnie rozpoznaje jednostki chorobowe omówione na zajęciach

Literatura podstawowa

  1. Mazurkiewicz M., Choroby drobiu, Wydawnictwo Akademii Rolniczej, Wrocław, 2005
  2. Borzemska W.B., Vademecum chorób drobiu, PWRiL, Warszawa, 1984

Literatura dodatkowa

  1. Potemkowska E., Technologia przemysłowej produkcji drobiarskiej, PWRIL, Warszawa, 1983

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Bioasekuracja ferm- lokalizacja i organizacja fermy.2
T-W-2Reakcja behawioralne a dobrostan ptaków, zasady kontroli dobrostanu u drobiu.2
T-W-3Charakterystyka układu odpornościowego ptaków. Struktura antygenowa zarazków, odczyny immunologiczne, immunoprofilaktyka i immunoterapia u drobiu.2
T-W-4Zatrucia drobiu- zatrucia drobiu związkami chemicznymi i lekami. Podatność ptaków na zatrucia, przyczyny zatruć, sposoby zapobiegania, objawy, rokowanie i leczenie. Uboczne oddziaływanie niektórych preparatów stosowanych w intensywnym chowie drobiu.6
T-W-5Ogólna charakterystyka wybranych jednostek chorobowych – choroby metaboliczne i o nieznanej etiologii i ich wpływ na wielkość produkcji, etiologia, objawy, zmiany anatomopatologiczne, profilaktyka.6
T-W-6Wymogi w zakresie utrzymania kur nieśnych i innych gatunków drobiu, higiena technologii produkcji drobiarskiej (dezynfekcja zapobiegawcza, bieżąca i końcowa, dezynsekcja i deratyzacja).4
T-W-7Diagnostyka- badanie kliniczne ptaków, opis ptaka, wywiad, badanie ogólne (budowa, kondycja i zachowanie się ptaków, temperatura wewnętrzna, liczba oddechów itp.).3
T-W-8Badanie szczegółowe (upierzenie, skóra, głowa i przydatki głowowe, jama dziobowa, wole, kloaka, układ rozrodczy, oddechowy, nogi i stawy). Badanie sekcyjne i histopatologiczne ptaków.4
T-W-9Zaliczenie przedmiotu w formi pisemnej1
30

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2samodzielne studiowanie tematyki wykładów15
A-W-3Czytanie wskazanej literatury i przygotowanie się do kolokwium15
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_HZA-O4.3_W01student zna zasady bioasekuracji ferm drobiarskich, charakteryzuje objawy rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków i wstępnie rozpoznaje jednostki chorobowe omówione na zajęciach
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_W05ma pogłębioną wiedzę o wpływie środowiska zoohigienicznego na zdrowie i produkcyjność zwierząt oraz o metodach laboratoryjnych oceny pasz i żywności oraz ich wartości prozdrowotnej i leczniczej
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W01ma rozszerzoną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R2A_W06ma rozszerzoną wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz o jego zagrożeniach
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA2_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie zna zasad bioasekuracji ferm drobiarskich, nie umie podać nawet jednego z objawów rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków
3,0student zna tylko niektóre zasady bioasekuracji ferm drobiarskich, potrafi wymienić objawy rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków
3,5student zna podstawowe zasady bioasekuracji ferm drobiarskich, wymienia i podaje ogólną charakterystykę niektórych objawów rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków
4,0student zna zasady bioasekuracji ferm drobiarskich, wymienia i charakteryzuje objawy rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków
4,5student ma wiedzę o bioasekuracji ferm drobiarskich, charakteryzuje objawy rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków i wstępnie rozpoznaje jednostki chorobowe omówione na zajęciach
5,0student ma pogłębioną wiedzę o bioasekuracji ferm drobiarskich, charakteryzuje szczegółowo objawy rozpoczynających się procesów chorobowych u ptaków i wstępnie rozpoznaje jednostki chorobowe omówione na zajęciach