Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S1)
specjalność: Pielęgniarstwo zwierząt

Sylabus przedmiotu Uprawa łąk i pastwisk:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Uprawa łąk i pastwisk
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności
Nauczyciel odpowiedzialny Arkadiusz Pietruszka <Arkadiusz.Pietruszka@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL4 15 1,00,41zaliczenie
wykładyW4 15 1,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu fizjologii roślin, gleboznawstwa, botaniki, ekologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie wiedzy z zakresu podziału, wartości pokarmowej i przydatności użytkowej traw, roślin motylkowatych, ziół i chwastów występujących na użytkach zielonych. Zapoznanie ze sposobami rozpoznawania traw w stanie kwiatowym i bezkwiatowym oraz możliwościami polepszenia produkcyjności łąk i pastwisk.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Budowa morfologiczna i anatomiczna ziarniaka. Rozpoznawanie nasion różnych gatunków traw o dobrej wartości użytkowej.2
T-L-2Systematyka roślin łąkowych i pastwiskowych. Podziały traw w zależności od ich wartości i przydatności użytkowej. Cechy rozpoznawcze traw w okresie kwitnienia: budowa kwiatu i kłoska, typy kwiatostanów. Przykłady gatunków traw o wybranych cechach morfologicznych.3
T-L-3Cechy rozpoznawcze traw w stanie bezkwiatowym: pędy podziemne i nadziemne (m.in. rodzaje pochew i języczków liściowych). Przykłady gatunków traw o wybranych cechach morfologicznych.2
T-L-4Typy krzewienia traw: zbitokępkowe, luźnokępkowe, rozłogowe, rozłogowo-luźnokępkowe. Oznaczanie gatunków traw z wykorzystaniem klucza do oznaczania traw niekwitnących i z kwiatostanami. Zaliczenie.4
T-L-5Charakterystyka, znaczenie gospodarcze oraz wartość pokarmowa poszczególnych gatunków roślin motylkowych występujących na użytkach zielonych – cechy rozpoznawcze.2
T-L-6Podział, znaczenie gospodarcze ziół i chwastów występujących na użytkach zielonych oraz roślin turzycowatych i sitowatych. Podsumowanie i zaliczenie2
15
wykłady
T-W-1Użytki zielone jako baza paszowa w gospodarstwie. Czynniki ekologiczne a produkcyjność trwałych użytków zielonych4
T-W-2Biologia traw (rozmnażanie, długotrwałość, fazy rozwojowe, tworzenie i rozwój pędów, gromadzenie substancji zapasowych, wrażliwość na użytkowanie).3
T-W-3Klasyfikacja typologiczna i gospodarcza użytków zielonych. Roślinność łąk i pastwisk oraz jej wartość pokarmowa.3
T-W-4Zabiegi pielęgnacyjne wykonywane na trwałych użytkach zielonych. Nawożenie organiczne i mineralne trwałych użytków zielonych. Podsumowanie i zaliczenie przedmiotu5
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Przygotowanie sie do zaliczenia psemnego8
A-L-3Rozpoznawanie traw za pomoca klucza w terenie7
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Czytanie wskazanej literatury7
A-W-3Przygotowanie się do zaliczenia pisemnego8
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Pogadanka
M-3Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Aktywność na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenia pisemne
S-3Ocena podsumowująca: Rozpoznanie 5 gatunków traw
S-4Ocena formująca: Zaliczenie ustne

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-C7_W01
Zna znaczenie zabiegów pratotechnicznych w polepszaniu produkcyjności łąk i pastwisk
ZO_1A_W06, ZO_1A_W07R1A_W03, R1A_W04, R1A_W06InzA_W02, InzA_W05C-1M-1, M-2S-1, S-4
ZO_1A_ZO-S-C7_W02
Wymienia i charakteryzuje cechy morfologiczne stosowane do rozpoznawania i podziału gatunków traw, roslin motylkowatych drobnonasiennych oraz chwastów wystepujących na łąkach i pastwiskach.
ZO_1A_W07R1A_W03, R1A_W06C-1M-3S-2, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-C7_U01
Posiada umiejętności okreslenia specyfiki użytków zielonych, wymienia i charakteryzuje odziaływanie czynników klimatycznych, fitobiotycznych, zoobiotycznych i antropobiotycznych w kształtowaniu roslinności zbiorowisk trawiastych.
ZO_1A_U21, ZO_1A_U09R1A_U05, R1A_U06C-1M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-C7_K01
Jest świadom i postrzega korzyści z racjonalnego wykorzystania zasobów łąk i pastwisk z jednoczesnym zachowaniem rózżorodności biologicznej na użytkach zielonych oraz ochroną siedlisk cennych.
ZO_1A_K03R1A_K03, R1A_K05, R1A_K06C-1M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3, S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-C7_W01
Zna znaczenie zabiegów pratotechnicznych w polepszaniu produkcyjności łąk i pastwisk
2,0nie potrafi wymienić czynności wykonywanych na trawłych użytkach zielonych
3,0wymienia zabiegi pratotechniczne wpływające na plon i wartość pokarmową zielonki
3,5opisuje poszczególne czynności z podaniem terminu wykonania
4,0zna i charakteryzuje działania antropogeniczne na użytkach zielonych
4,5zna asortyment nawozów sztucznych (mineralnych) i organicznych oraz ich rolę w kształtowaniu plonu i składu botanicznego
5,0wskazuje bezpośredni i pośredni wpływ poszczególnych zabiegów pielęgnacyjnych
ZO_1A_ZO-S-C7_W02
Wymienia i charakteryzuje cechy morfologiczne stosowane do rozpoznawania i podziału gatunków traw, roslin motylkowatych drobnonasiennych oraz chwastów wystepujących na łąkach i pastwiskach.
2,0ma trudności z wymienianiem cech morfologicznych
3,0zna cechy morfologiczne i potrafi je zobrazować
3,5dzieli cechy rozpoznawcze na wykorzystywane w rozpoznawaniu traw w okresie kwitnienia i w stanie bezkwiatowym
4,0poprawnie oznacza gatunki traw z wykorzystaniem klucza do oznaczania traw niekwitnących i z kwiatostanami
4,5rozpoznaje i dzieli grupy i gatunki roslin łąkowo-pastwiskowych w zależnośći od ich przydatności zywieniowej
5,0rozpoznaje 10 gatunków traw,5 motylkowatych drobnonasiennych i przedstawia i wartość pokarmową

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-C7_U01
Posiada umiejętności okreslenia specyfiki użytków zielonych, wymienia i charakteryzuje odziaływanie czynników klimatycznych, fitobiotycznych, zoobiotycznych i antropobiotycznych w kształtowaniu roslinności zbiorowisk trawiastych.
2,0nie potrafi przedstawic zróznicowania trawałych użytków zielonych
3,0zna kryteria i zasady podziału typologicznego
3,5charakteryzuje warunki glebowe i wodne wskazanego siedliska łąkowego
4,0oprócz warunków glebowych i wodnych wymienia roślinność reprezentatywną określonego siedliska łąkowego
4,5przedstawia wady i zalety odziaływania na czynniki antropobiotycznych w kształtowaniu roślinności
5,0charakteryzuję wszystkie czynniki wpływające róznorodnośc biologiczną łąk i pastwisk

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-C7_K01
Jest świadom i postrzega korzyści z racjonalnego wykorzystania zasobów łąk i pastwisk z jednoczesnym zachowaniem rózżorodności biologicznej na użytkach zielonych oraz ochroną siedlisk cennych.
2,0student nie jest świadomy i nie postrzega korzyści wynikajacych z racjonalnego zagospodarowania łak i pastwisk
3,0student w niewielkim zakresie jest świadomy racjonalnego wykorzystania pastwisk i dostrzega nieliczne korzyści takiego gopspodarowania
3,5student jest świdomy o racjonalnym wykorzystaniu łąk i pastwisk natomiast w niewielkim zakresie wskazuje na korzyści dla siedlisk wynikajace z takiego gospodarowania
4,0student świadomie wskazuje na korzyści wynikajace z racjonalego wykorzystania trwałych użytków zielonych oraz jest chętny do przedstawiania swojej postawy
4,5student świadomie i kreatywnie wskazuje na korzyści wynikajace z racjonalego wykorzystania trwałych użytków zielonych
5,0student świadomie i kreatywnie wskazuje na korzyści wynikajace z racjonalego wykorzystania trwałych użytków zielonych oraz postrzega relacje jakie zachodzą poprzez właściwe postepowanie na zachowanie bioróżnorodności i zachowania naturalnych siedlisk.

Literatura podstawowa

  1. Falkowski L, Łąkarstwo i gospodarka łąkowa, PWRiL, Warszawa, 1986
  2. Grynia M, Łąkarstwo, Akademii Rolniczej w Poznaiu, Poznań, 1995
  3. Moraczewski R, Łąki i pastwiska w gospodarstwie rolnym, Fundacja SGGW, Warszawa, 1996
  4. Moraczewski R, Łąki i pastwiska w gospodarstwie rolnym, Fundacja SGGW, Warszawa, 1996
  5. Moraczewsi R, Łąkarstwo, PWN, Warszawa, 1986

Literatura dodatkowa

  1. Huflejt H.J, Zasady wykorzystania pasz łąkowo-pastiskowych jako ogniwa w łańcuchu pokarmowym, IMUZ, Falenty, 2003
  2. Seminarium metodyczno-szkoleniowe, Podstawy typologicznego pdziału uzytków zielonychi zasady ich inwentaryzacji, IMUZ, Falenty, 1996, Falenty 27-29 sierpień 1996
  3. Łękawska I, Nawożenie NPK i nawozami gospodarskimi trwałych użytków zielonych położonych na glebach mineralnych, IMUZ, Falenty, 1995

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Budowa morfologiczna i anatomiczna ziarniaka. Rozpoznawanie nasion różnych gatunków traw o dobrej wartości użytkowej.2
T-L-2Systematyka roślin łąkowych i pastwiskowych. Podziały traw w zależności od ich wartości i przydatności użytkowej. Cechy rozpoznawcze traw w okresie kwitnienia: budowa kwiatu i kłoska, typy kwiatostanów. Przykłady gatunków traw o wybranych cechach morfologicznych.3
T-L-3Cechy rozpoznawcze traw w stanie bezkwiatowym: pędy podziemne i nadziemne (m.in. rodzaje pochew i języczków liściowych). Przykłady gatunków traw o wybranych cechach morfologicznych.2
T-L-4Typy krzewienia traw: zbitokępkowe, luźnokępkowe, rozłogowe, rozłogowo-luźnokępkowe. Oznaczanie gatunków traw z wykorzystaniem klucza do oznaczania traw niekwitnących i z kwiatostanami. Zaliczenie.4
T-L-5Charakterystyka, znaczenie gospodarcze oraz wartość pokarmowa poszczególnych gatunków roślin motylkowych występujących na użytkach zielonych – cechy rozpoznawcze.2
T-L-6Podział, znaczenie gospodarcze ziół i chwastów występujących na użytkach zielonych oraz roślin turzycowatych i sitowatych. Podsumowanie i zaliczenie2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Użytki zielone jako baza paszowa w gospodarstwie. Czynniki ekologiczne a produkcyjność trwałych użytków zielonych4
T-W-2Biologia traw (rozmnażanie, długotrwałość, fazy rozwojowe, tworzenie i rozwój pędów, gromadzenie substancji zapasowych, wrażliwość na użytkowanie).3
T-W-3Klasyfikacja typologiczna i gospodarcza użytków zielonych. Roślinność łąk i pastwisk oraz jej wartość pokarmowa.3
T-W-4Zabiegi pielęgnacyjne wykonywane na trwałych użytkach zielonych. Nawożenie organiczne i mineralne trwałych użytków zielonych. Podsumowanie i zaliczenie przedmiotu5
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Przygotowanie sie do zaliczenia psemnego8
A-L-3Rozpoznawanie traw za pomoca klucza w terenie7
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Czytanie wskazanej literatury7
A-W-3Przygotowanie się do zaliczenia pisemnego8
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-C7_W01Zna znaczenie zabiegów pratotechnicznych w polepszaniu produkcyjności łąk i pastwisk
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W06ma wiedzę o organizacji i wykonywaniu technicznych zadań inżynierskich dostosowanych do kierunku zootechnika
ZO_1A_W07ma wiedzę o kształtowaniu środowiska przyrodniczego, jego roli i znaczeniu, zagrożeniach i metodach ochrony oraz zrównoważonym wykorzystaniu
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy z zakresu podziału, wartości pokarmowej i przydatności użytkowej traw, roślin motylkowatych, ziół i chwastów występujących na użytkach zielonych. Zapoznanie ze sposobami rozpoznawania traw w stanie kwiatowym i bezkwiatowym oraz możliwościami polepszenia produkcyjności łąk i pastwisk.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Pogadanka
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność na zajęciach
S-4Ocena formująca: Zaliczenie ustne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie potrafi wymienić czynności wykonywanych na trawłych użytkach zielonych
3,0wymienia zabiegi pratotechniczne wpływające na plon i wartość pokarmową zielonki
3,5opisuje poszczególne czynności z podaniem terminu wykonania
4,0zna i charakteryzuje działania antropogeniczne na użytkach zielonych
4,5zna asortyment nawozów sztucznych (mineralnych) i organicznych oraz ich rolę w kształtowaniu plonu i składu botanicznego
5,0wskazuje bezpośredni i pośredni wpływ poszczególnych zabiegów pielęgnacyjnych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-C7_W02Wymienia i charakteryzuje cechy morfologiczne stosowane do rozpoznawania i podziału gatunków traw, roslin motylkowatych drobnonasiennych oraz chwastów wystepujących na łąkach i pastwiskach.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W07ma wiedzę o kształtowaniu środowiska przyrodniczego, jego roli i znaczeniu, zagrożeniach i metodach ochrony oraz zrównoważonym wykorzystaniu
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy z zakresu podziału, wartości pokarmowej i przydatności użytkowej traw, roślin motylkowatych, ziół i chwastów występujących na użytkach zielonych. Zapoznanie ze sposobami rozpoznawania traw w stanie kwiatowym i bezkwiatowym oraz możliwościami polepszenia produkcyjności łąk i pastwisk.
Metody nauczaniaM-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenia pisemne
S-4Ocena formująca: Zaliczenie ustne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0ma trudności z wymienianiem cech morfologicznych
3,0zna cechy morfologiczne i potrafi je zobrazować
3,5dzieli cechy rozpoznawcze na wykorzystywane w rozpoznawaniu traw w okresie kwitnienia i w stanie bezkwiatowym
4,0poprawnie oznacza gatunki traw z wykorzystaniem klucza do oznaczania traw niekwitnących i z kwiatostanami
4,5rozpoznaje i dzieli grupy i gatunki roslin łąkowo-pastwiskowych w zależnośći od ich przydatności zywieniowej
5,0rozpoznaje 10 gatunków traw,5 motylkowatych drobnonasiennych i przedstawia i wartość pokarmową
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-C7_U01Posiada umiejętności okreslenia specyfiki użytków zielonych, wymienia i charakteryzuje odziaływanie czynników klimatycznych, fitobiotycznych, zoobiotycznych i antropobiotycznych w kształtowaniu roslinności zbiorowisk trawiastych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U21Potrafi ocenić stan środowiska i zasobów naturalnych, ponadto zagrożenia wynikające z chowu i hodowli zwierząt
ZO_1A_U09Umie zastosować rutynowe techniki optymalizacji procesów wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy z zakresu podziału, wartości pokarmowej i przydatności użytkowej traw, roślin motylkowatych, ziół i chwastów występujących na użytkach zielonych. Zapoznanie ze sposobami rozpoznawania traw w stanie kwiatowym i bezkwiatowym oraz możliwościami polepszenia produkcyjności łąk i pastwisk.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Pogadanka
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenia pisemne
S-4Ocena formująca: Zaliczenie ustne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie potrafi przedstawic zróznicowania trawałych użytków zielonych
3,0zna kryteria i zasady podziału typologicznego
3,5charakteryzuje warunki glebowe i wodne wskazanego siedliska łąkowego
4,0oprócz warunków glebowych i wodnych wymienia roślinność reprezentatywną określonego siedliska łąkowego
4,5przedstawia wady i zalety odziaływania na czynniki antropobiotycznych w kształtowaniu roślinności
5,0charakteryzuję wszystkie czynniki wpływające róznorodnośc biologiczną łąk i pastwisk
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-C7_K01Jest świadom i postrzega korzyści z racjonalnego wykorzystania zasobów łąk i pastwisk z jednoczesnym zachowaniem rózżorodności biologicznej na użytkach zielonych oraz ochroną siedlisk cennych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K03prezentuje postawę proekologiczną i postawę odpowiedzialności za otaczający świat ożywiony na różnych poziomach jego organizacji, wynikającą ze świadomości ryzyka związanego ze stosowaniem różnorodnych środków produkcji
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy z zakresu podziału, wartości pokarmowej i przydatności użytkowej traw, roślin motylkowatych, ziół i chwastów występujących na użytkach zielonych. Zapoznanie ze sposobami rozpoznawania traw w stanie kwiatowym i bezkwiatowym oraz możliwościami polepszenia produkcyjności łąk i pastwisk.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Pogadanka
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność na zajęciach
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenia pisemne
S-3Ocena podsumowująca: Rozpoznanie 5 gatunków traw
S-4Ocena formująca: Zaliczenie ustne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie jest świadomy i nie postrzega korzyści wynikajacych z racjonalnego zagospodarowania łak i pastwisk
3,0student w niewielkim zakresie jest świadomy racjonalnego wykorzystania pastwisk i dostrzega nieliczne korzyści takiego gopspodarowania
3,5student jest świdomy o racjonalnym wykorzystaniu łąk i pastwisk natomiast w niewielkim zakresie wskazuje na korzyści dla siedlisk wynikajace z takiego gospodarowania
4,0student świadomie wskazuje na korzyści wynikajace z racjonalego wykorzystania trwałych użytków zielonych oraz jest chętny do przedstawiania swojej postawy
4,5student świadomie i kreatywnie wskazuje na korzyści wynikajace z racjonalego wykorzystania trwałych użytków zielonych
5,0student świadomie i kreatywnie wskazuje na korzyści wynikajace z racjonalego wykorzystania trwałych użytków zielonych oraz postrzega relacje jakie zachodzą poprzez właściwe postepowanie na zachowanie bioróżnorodności i zachowania naturalnych siedlisk.