Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N2)
specjalność: Hodowla zwierząt amatorskich i laboratoryjnych
Sylabus przedmiotu Mikrobiologia pasz:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zootechnika | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Mikrobiologia pasz | ||
Specjalność | Hodowla zwierząt amatorskich i laboratoryjnych | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Immunologii, Mikrobiologii i Chemii Fizjologicznej | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Paweł Nawrotek <Pawel.Nawrotek@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Małgorzata Jakubowska <Malgorzata-Jakubowska@zut.edu.pl>, Jolanta Karakulska <Jolanta.Karakulska@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 2 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość biologii na poziomie szkoły średniej |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Ukształtowanie umiejętności studentów z zakresu oceny bezpieczeństwa i jakości środków żywienia zwierząt |
C-2 | Ukształtowanie umiejętności studentów z zakresu ustalania przydatności żywieniowej pasz |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Mikroflora przewodu pokarmowego różnych gatunków zwierząt. Mikroorganizmy przewodu pokarmowego jako źródło energii i białka. | 2 |
T-A-2 | Metabolizm żwacza. Interakcje mikroorganizmów w żwaczu. Procesy fermentacyjne żwacza. Praktyczne zastosowanie mikroflory żwacza (Pronifer) w żywieniu zwierząt przeżuwających i monogastralnych, z uwzględnieniem elementów dietetycznych. | 1 |
T-A-3 | Mikrobiologia kiszonek konwencjonalnych. Kontrola mikrobiologiczna pasz i karmy przeznaczonych dla zwierząt hodowlanych, domowych i doświadczalnych. Bakterie chorobotwórcze w paszach – problemy epizootiologiczne i epidemiologiczne. | 2 |
5 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Mikroflora przewodu pokarmowego różnych gatunków zwierząt. Mikroorganizmy przewodu pokarmowego jako źródło energii i białka. | 2 |
T-W-2 | Metabolizm żwacza. Interakcje mikroorganizmów w żwaczu. Procesy fermentacyjne żwacza. Praktyczne zastosowanie mikroflory żwacza (Pronifer) w żywieniu zwierząt przeżuwających i monogastralnych, z uwzględnieniem elementów dietetycznych. | 1 |
T-W-3 | Mikrobiologia kiszonek konwencjonalnych. Kontrola mikrobiologiczna pasz i karmy przeznaczonych dla zwierząt hodowlanych, domowych i doświadczalnych. Bakterie chorobotwórcze w paszach – problemy epizootiologiczne i epidemiologiczne. | 2 |
5 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
15 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 15 |
A-W-2 | Samodzielne studiowanie literatury przedmiotu | 12 |
A-W-3 | Samodzielne studiowanie materiału z wykładów | 8 |
A-W-4 | Przygotowanie się do zaliczenia wykładów | 10 |
45 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny z pokazem multimedialnym |
M-2 | Dyskusja dydaktyczna |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Bieżąca kontrola przygotowania się i poprawności pracy na zajęciach laboratoryjnych |
S-2 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej części wykładowej i ćwiczeniowej |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_2A_HZA-O1.2_W01 Student zna mikroflorę przewodu pokarmowego różnych gatunków zwierząt | ZO_2A_W04 | R2A_W03, R2A_W04 | — | C-2, C-1 | T-W-3, T-W-1, T-W-2, T-A-3, T-A-2, T-A-1 | M-2, M-1 | S-1, S-2 |
ZO_2A_HZA-O1.2_W02 Student zna metody oceny jakości mikrobiologicznej pasz | ZO_2A_W05 | R2A_W01, R2A_W06 | InzA2_W04, InzA2_W05 | C-2, C-1 | T-W-3, T-W-1, T-W-2, T-A-3, T-A-2, T-A-1 | M-2, M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_2A_HZA-O1.2_U01 Student umie ocenić wpływ drobnoustrojów na jakość i przydatność pasz | ZO_2A_U12 | R2A_U01, R2A_U05, R2A_U06 | InzA2_U04, InzA2_U05 | C-2, C-1 | T-W-3, T-W-1, T-W-2, T-A-3, T-A-2, T-A-1 | M-2, M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZO_2A_HZA-O1.2_K01 Student ma świadomość wpływu mikrobiologicznej jakości pasz na bezpieczeństwo produkcji zwierzęcej | ZO_2A_K08, ZO_2A_K04 | R2A_K05, R2A_K06 | — | C-2, C-1 | T-W-3, T-W-1, T-W-2, T-A-3, T-A-2, T-A-1 | M-2, M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_2A_HZA-O1.2_W01 Student zna mikroflorę przewodu pokarmowego różnych gatunków zwierząt | 2,0 | Student nie zna mikroflory przewodu pokarmowego różnych gatunków zwierząt |
3,0 | Student wykazuje minimum wiedzy na temat mikroflory przewodu pokarmowego różnych gatunków zwierząt; w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów. | |
3,5 | Student objaśnia mikroflorę przewodu pokarmowego różnych gatunków zwierząt w stopniu zadowalającym, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. | |
4,0 | Student szczegółowo objaśnia mikroflorę przewodu pokarmowego różnych gatunków zwierząt; w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie. | |
4,5 | Student wyczerpująco objaśnia mikroflorę przewodu pokarmowego różnych gatunków zwierząt; w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie. | |
5,0 | Student wykazuje dogłębną wiedzę na temat mikroflory przewodu pokarmowego różnych gatunków zwierząt; w zakresie rozumienia wiedzy opanował wszystkie treści programowe. | |
ZO_2A_HZA-O1.2_W02 Student zna metody oceny jakości mikrobiologicznej pasz | 2,0 | Student nie zna metod oceny jakości mikrobiologicznej pasz |
3,0 | Student wykazuje minimum wiedzy na temat metod oceny jakości mikrobiologicznej pasz; w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów. | |
3,5 | Student objaśnia metody oceny jakości mikrobiologicznej pasz w stopniu zadowalającym, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. | |
4,0 | Student szczegółowo objaśnia metody oceny jakości mikrobiologicznej pasz; w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie. | |
4,5 | Student wyczerpująco objaśnia metody oceny jakości mikrobiologicznej pasz; w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie. | |
5,0 | Student wykazuje dogłębną wiedzę na temat metod oceny jakości mikrobiologicznej pasz; w zakresie rozumienia wiedzy opanował wszystkie treści programowe. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_2A_HZA-O1.2_U01 Student umie ocenić wpływ drobnoustrojów na jakość i przydatność pasz | 2,0 | Student nie umie ocenić wpływu drobnoustrojów na jakość i przydatność pasz |
3,0 | Student potrafi w dostateczny sposób ocenić wpływ drobnoustrojów na jakość i przydatność pasz | |
3,5 | Student potrafi na średnim poziomie ocenić wpływ drobnoustrojów na jakość i przydatność pasz | |
4,0 | Student potrafi na dobrym poziomie ocenić wpływ drobnoustrojów na jakość i przydatność pasz | |
4,5 | Student potrafi dobrze ocenić wpływ drobnoustrojów na jakość i przydatność pasz | |
5,0 | Student potrafi bardzo dobrze ocenić wpływ drobnoustrojów na jakość i przydatność pasz |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZO_2A_HZA-O1.2_K01 Student ma świadomość wpływu mikrobiologicznej jakości pasz na bezpieczeństwo produkcji zwierzęcej | 2,0 | Student nie ma świadomości wpływu mikrobiologicznej jakości pasz na bezpieczeństwo produkcji zwierzęcej |
3,0 | Student ma świadomość wpływu mikrobiologicznej jakości pasz na bezpieczeństwo produkcji zwierzęcej w stopniu podstawowym | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | Student ma świadomość wpływu mikrobiologicznej jakości pasz na bezpieczeństwo produkcji zwierzęcej |
Literatura podstawowa
- Jamroz D., Żywienie zwierząt i paszoznawstwo, PWN, Warszawa, 2009
- Podkówka W., Nowoczesne metody kiszenia pasz, PWRiL, Warszawa, 1979
Literatura dodatkowa
- Hobson P.N., The rumen microbial ecosystem, Elsevier Appl. Sci., London, 1988