Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N1)
specjalność: Zootechnika

Sylabus przedmiotu Żywienie zwierząt i paszoznawstwo:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Żywienie zwierząt i paszoznawstwo
Specjalność Zootechnika
Jednostka prowadząca Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności
Nauczyciel odpowiedzialny Maria Kawęcka <Maria.Kawecka@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Wioletta Biel <Wioletta.Biel@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 9,0 ECTS (formy) 9,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL4 20 4,00,41zaliczenie
wykładyW4 22 5,00,59egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość z zakresu chemii fizjologicznej i fizjologii zwierząt

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów ze składnikami pokarmowymi i rodzajem pasz stosowanych w żywieniu zwierząt monogastrycznych i poligastrycznych, metodami szacowania ich wartości pokarmowej oraz podstawowymi zasadami żywienia i normowania pasz.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Oznaczanie podstawowego składu chemicznego pasz. Wyliczanie zawartości BAW w paszy. Charakterystyka pasz na podstawie uzyskanych wyników.4
T-L-2Określanie zapotrzebowania dla krów mlecznych i opasów w systemie DLG. Bilansowanie dawek pokarmowych dla krów mlecznych w systemie DLG.3
T-L-3Ustalanie potrzeb pokarmowych krów mlecznych i dawek pokarmowych w systemie INRA. Bilansowanie dawek pokarmowych w systemie INRA.3
T-L-4Układanie dawek pokarmowych dla krów mlecznych w systemie INRA4
T-L-5Układanie dawek pokarmowych dla krów mlecznych w systemie DLG4
T-L-6Zasady bilansowania i układanie dawek pokarmowych dla tuczników2
20
wykłady
T-W-1Składniki pokarmowe i ich znaczenie dla organizmu zwierząt. Trawienie, wchłanianie i wykorzystanie składników pokarmowych4
T-W-2Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych paszy. Bilans przemiany materii i energii w organizmie zwierząt2
T-W-3Systemy i mierniki wartościowania pasz2
T-W-4Charakterystyka pasz objętościowych soczystych, metody ich konserwacji i ich przydatność w żywieniu poszczególnych gatunków zwierząt.2
T-W-5Charakterystyka pasz treściwych zbożowych, nasion roślin motylkowych i oleistych oraz ich przydatność w żywieniu poszczególnych gatunków zwierząt.2
T-W-6Charakterystyka i wykorzystanie produktów ubocznych przemysłu olejarskiego i pasz pochodzenia zwierzęcego.2
T-W-7Mieszanki przemysłowe, koncentraty białkowe, mieszanki mineralne, mineralno-witaminowe, dodatki paszowe.2
T-W-8Zasady układania dawek pokarmowych dla krów mlecznych w systemie DLG.2
T-W-9Zasady układania dawek pokarmowych dla bydła mięsnego w systemie DLG.2
T-W-10Zasady ustalania potrzeb pokarmowych krów mlecznych i dawek pokarmowych w systemie INRA2
22

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach20
A-L-2Uczestnictwo w konsultacjach10
A-L-3Studiowanie literatury30
A-L-4Przygotowanie się do zaliczenia dawki DLG30
A-L-5Przygotowanie się do zaliczenia dawki INRA30
120
wykłady
A-W-1Udział studenta w wykładach20
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów90
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów40
150

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora
M-3Praca w grupach
M-4Wykonywanie analiz

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Egzamin w formie pisemnej z przeprowadzonych wykładów
S-2Ocena podsumowująca: Podsumowujące zaliczenie ćwiczeń w formie pisemnej
S-3Ocena formująca: Ocena po zakończeniu części ćwiczeń

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-C6_W01
Student opisuje podstwawowe skladniki pokarmowe i ich znaczenie dla organizmu zwierząt. Charakteryzuje pasze stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz ich przydatność żywieniową. Tłumaczy podstawowe zasady żywienia i normowania pasz.
ZO_1A_W13R1A_W05C-1T-W-7, T-W-5, T-W-8, T-W-6, T-W-10, T-W-4, T-W-9, T-W-3, T-W-1, T-W-2M-1, M-2S-1, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-C6_U01
Student szacuje wartość pokarmową pasz, normuje i opracowuje dawki pokarmowe dla zwierząt mono- i poligastrycznych.
ZO_1A_U16R1A_U01, R1A_U06, R1A_U07InzA_U02, InzA_U03, InzA_U06C-1T-L-2, T-L-5, T-L-3, T-L-4, T-L-6, T-L-1, T-W-10M-4, M-3S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-C6_K01
Student wykazuje aktywność w pracach w grupie, rozwiązywać przydzielone zadania i ocenić ich jakość
ZO_1A_K01R1A_K02, R1A_K04, R1A_K06, R1A_K08InzA_K02C-1T-L-5, T-L-4, T-L-6, T-L-1M-4, M-3S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-C6_W01
Student opisuje podstwawowe skladniki pokarmowe i ich znaczenie dla organizmu zwierząt. Charakteryzuje pasze stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz ich przydatność żywieniową. Tłumaczy podstawowe zasady żywienia i normowania pasz.
2,0Student nie potrafi wymienić i opisać podstawowwych składników pokarmowych oraz pasz stosowanych w żywieniu zwierząt. Nie tłumaczy podstawowych zasad żywienia i normowania pasz.
3,0Student potrafi wymienić składniki pokarmowe oraz pasze stosowane w żywieniu zwierząt. Nie potrafi scharakteryzować wszystkich składników pokarmowych i pasz oraz w stopniu dostatecznym tłumaczy zasady żywienia zwierząt.
3,5Student potrafi wymienić składniki pokarmowe oraz pasze stosowane w żywieniu zwierząt. Nie potrafi scharakteryzować wszystkich pasz oraz w stopniu dostatecznym tłumaczy zasady żywienia zwierząt.
4,0Student potrafi wymienić i scharakteryzować wszystkie składniki pokarmowe oraz większość pasz stosowanych w żywieniu zwierząt. Tłumaczy zasady żywienia zwierząt i normowania pasz w stopniu dobrym.
4,5Student potrafi wymienić i scharakteryzować wszystkie składniki pokarmowe oraz pasze stosowane w żywieniu zwierząt. Tłumaczy zasady żywienia zwierząt i normowania pasz.
5,0Student potrafi wymienić i scharakteryzować wszystkie składniki pokarmowe oraz pasze stosowane w żywieniu zwierząt i uzasadnić logicznie ich przydatność żywieniową. Tłumaczy zasady żywienia zwierząt i normowania pasz w stopniu bardzo dobrym.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-C6_U01
Student szacuje wartość pokarmową pasz, normuje i opracowuje dawki pokarmowe dla zwierząt mono- i poligastrycznych.
2,0Student nie potrafi oszacować zapotrzebowania bytowego i produkcyjnego dla żadnego omawianego gatunku zwierząt
3,0Student potrafi oszacować zapotrzebowanie bytowe i produkcyjne dla zwierząt mono- i poligastrycznych, nie potrafi ułożyć poprawnych dawek dla wszystkich omawianych zwierząt
3,5Student potrafi oszacować zapotrzebowanie bytowe i produkcyjne dla zwierząt mono- i poligastrycznych, potrafi ułożyć poprawne dawki dla nie wszystkich omawianych zwierząt (60%), wg obowiazujących systemów
4,0Student potrafi oszacować zapotrzebowanie bytowe i produkcyjne dla zwierząt mono- i poligastrycznych, potrafi ułożyć poprawne dawki dla wszystkich omawianych zwierząt (80%), wg obowiazujących systemów
4,5Student potrafi oszacować zapotrzebowanie bytowe i produkcyjne dla zwierząt mono- i poligastrycznych, potrafi ułożyć poprawne dawki dla wszystkich omawianych zwierząt, wg obowiazujących systemów
5,0Student potrafi oszacować zapotrzebowanie bytowe i produkcyjne dla zwierząt mono- i poligastrycznych, potrafi ułożyć poprawne dawki dla wszystkich omawianych zwierząt, wg obowiazujących systemów oraz analizować otrzymane wyniki

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-C6_K01
Student wykazuje aktywność w pracach w grupie, rozwiązywać przydzielone zadania i ocenić ich jakość
2,0Student nie przejawia aktywności w grupie jako członek
3,0Student przejawia niepełną aktywność w grupie jako członek
3,5Student przejawia aktywność w grupie jako członek
4,0Student przejawia aktywność w grupie jako członek i podejmuje aktywność jako lider
4,5Student przejawia aktywność w grupie jako lider
5,0Student przejawia aktywność w grupie jako lider i jest kreatywny

Literatura podstawowa

  1. pod red. Jamroz D., Żywienie zwierząt i paszoznawstwo, PWN, Warszawa, 2001, cz.1 Fizjologiczne i biochemiczne podstawy żywienia zwierząt; cz. 2 Poidstawy szczegółowego żywienia zwierząt; cz.3 Paszoznawstwo
  2. Zarudzki R., Traczykowski A., Mroczko L., DLG - tabele wartości pokarmowej pasz i norm żywienia przeżuwaczy, PP-H VIT-TRA, Kusowo, 2000
  3. praca zbiorowa, Normy żywienia bydła, owiec i kóz. Wartość pokarmowa pasz dla przeżuwaczy. INRA, Instytut Zootechniki, Kraków, 2001
  4. praca zbiorowa, Normy żywienia świń. Wartośc pokarmowa., PAN Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt, Jabłonnak/Warszawy, 1993
  5. Kamiński J. i in., Ćwiczenia z żywienia i paszoznawstwa, AR, Kraków, 1991, Skrypt dla studentów Wydziału Zootechnicznego i Rolniczego

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Oznaczanie podstawowego składu chemicznego pasz. Wyliczanie zawartości BAW w paszy. Charakterystyka pasz na podstawie uzyskanych wyników.4
T-L-2Określanie zapotrzebowania dla krów mlecznych i opasów w systemie DLG. Bilansowanie dawek pokarmowych dla krów mlecznych w systemie DLG.3
T-L-3Ustalanie potrzeb pokarmowych krów mlecznych i dawek pokarmowych w systemie INRA. Bilansowanie dawek pokarmowych w systemie INRA.3
T-L-4Układanie dawek pokarmowych dla krów mlecznych w systemie INRA4
T-L-5Układanie dawek pokarmowych dla krów mlecznych w systemie DLG4
T-L-6Zasady bilansowania i układanie dawek pokarmowych dla tuczników2
20

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Składniki pokarmowe i ich znaczenie dla organizmu zwierząt. Trawienie, wchłanianie i wykorzystanie składników pokarmowych4
T-W-2Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych paszy. Bilans przemiany materii i energii w organizmie zwierząt2
T-W-3Systemy i mierniki wartościowania pasz2
T-W-4Charakterystyka pasz objętościowych soczystych, metody ich konserwacji i ich przydatność w żywieniu poszczególnych gatunków zwierząt.2
T-W-5Charakterystyka pasz treściwych zbożowych, nasion roślin motylkowych i oleistych oraz ich przydatność w żywieniu poszczególnych gatunków zwierząt.2
T-W-6Charakterystyka i wykorzystanie produktów ubocznych przemysłu olejarskiego i pasz pochodzenia zwierzęcego.2
T-W-7Mieszanki przemysłowe, koncentraty białkowe, mieszanki mineralne, mineralno-witaminowe, dodatki paszowe.2
T-W-8Zasady układania dawek pokarmowych dla krów mlecznych w systemie DLG.2
T-W-9Zasady układania dawek pokarmowych dla bydła mięsnego w systemie DLG.2
T-W-10Zasady ustalania potrzeb pokarmowych krów mlecznych i dawek pokarmowych w systemie INRA2
22

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach20
A-L-2Uczestnictwo w konsultacjach10
A-L-3Studiowanie literatury30
A-L-4Przygotowanie się do zaliczenia dawki DLG30
A-L-5Przygotowanie się do zaliczenia dawki INRA30
120
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział studenta w wykładach20
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów90
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia wykładów40
150
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-C6_W01Student opisuje podstwawowe skladniki pokarmowe i ich znaczenie dla organizmu zwierząt. Charakteryzuje pasze stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich oraz ich przydatność żywieniową. Tłumaczy podstawowe zasady żywienia i normowania pasz.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W13posiada wiadomości z zakresu żywienia zwierząt i normowania pasz z uwzględnieniem gatunku, wieku, stanu fizjologicznego oraz kierunku użytkowania, a także orientuje się w podstawowej problematyce z zakresu żywienia człowieka
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów ze składnikami pokarmowymi i rodzajem pasz stosowanych w żywieniu zwierząt monogastrycznych i poligastrycznych, metodami szacowania ich wartości pokarmowej oraz podstawowymi zasadami żywienia i normowania pasz.
Treści programoweT-W-7Mieszanki przemysłowe, koncentraty białkowe, mieszanki mineralne, mineralno-witaminowe, dodatki paszowe.
T-W-5Charakterystyka pasz treściwych zbożowych, nasion roślin motylkowych i oleistych oraz ich przydatność w żywieniu poszczególnych gatunków zwierząt.
T-W-8Zasady układania dawek pokarmowych dla krów mlecznych w systemie DLG.
T-W-6Charakterystyka i wykorzystanie produktów ubocznych przemysłu olejarskiego i pasz pochodzenia zwierzęcego.
T-W-10Zasady ustalania potrzeb pokarmowych krów mlecznych i dawek pokarmowych w systemie INRA
T-W-4Charakterystyka pasz objętościowych soczystych, metody ich konserwacji i ich przydatność w żywieniu poszczególnych gatunków zwierząt.
T-W-9Zasady układania dawek pokarmowych dla bydła mięsnego w systemie DLG.
T-W-3Systemy i mierniki wartościowania pasz
T-W-1Składniki pokarmowe i ich znaczenie dla organizmu zwierząt. Trawienie, wchłanianie i wykorzystanie składników pokarmowych
T-W-2Czynniki wpływające na strawność składników pokarmowych paszy. Bilans przemiany materii i energii w organizmie zwierząt
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne
M-2Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Egzamin w formie pisemnej z przeprowadzonych wykładów
S-3Ocena formująca: Ocena po zakończeniu części ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi wymienić i opisać podstawowwych składników pokarmowych oraz pasz stosowanych w żywieniu zwierząt. Nie tłumaczy podstawowych zasad żywienia i normowania pasz.
3,0Student potrafi wymienić składniki pokarmowe oraz pasze stosowane w żywieniu zwierząt. Nie potrafi scharakteryzować wszystkich składników pokarmowych i pasz oraz w stopniu dostatecznym tłumaczy zasady żywienia zwierząt.
3,5Student potrafi wymienić składniki pokarmowe oraz pasze stosowane w żywieniu zwierząt. Nie potrafi scharakteryzować wszystkich pasz oraz w stopniu dostatecznym tłumaczy zasady żywienia zwierząt.
4,0Student potrafi wymienić i scharakteryzować wszystkie składniki pokarmowe oraz większość pasz stosowanych w żywieniu zwierząt. Tłumaczy zasady żywienia zwierząt i normowania pasz w stopniu dobrym.
4,5Student potrafi wymienić i scharakteryzować wszystkie składniki pokarmowe oraz pasze stosowane w żywieniu zwierząt. Tłumaczy zasady żywienia zwierząt i normowania pasz.
5,0Student potrafi wymienić i scharakteryzować wszystkie składniki pokarmowe oraz pasze stosowane w żywieniu zwierząt i uzasadnić logicznie ich przydatność żywieniową. Tłumaczy zasady żywienia zwierząt i normowania pasz w stopniu bardzo dobrym.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-C6_U01Student szacuje wartość pokarmową pasz, normuje i opracowuje dawki pokarmowe dla zwierząt mono- i poligastrycznych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U16Potrafi określić zapotrzebowanie zwierząt na składniki pokarmowe, ocenić jakość pasz, prawidłowo zbilansować dawki pokarmowe oraz nadzorować przygotowanie pasz
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów ze składnikami pokarmowymi i rodzajem pasz stosowanych w żywieniu zwierząt monogastrycznych i poligastrycznych, metodami szacowania ich wartości pokarmowej oraz podstawowymi zasadami żywienia i normowania pasz.
Treści programoweT-L-2Określanie zapotrzebowania dla krów mlecznych i opasów w systemie DLG. Bilansowanie dawek pokarmowych dla krów mlecznych w systemie DLG.
T-L-5Układanie dawek pokarmowych dla krów mlecznych w systemie DLG
T-L-3Ustalanie potrzeb pokarmowych krów mlecznych i dawek pokarmowych w systemie INRA. Bilansowanie dawek pokarmowych w systemie INRA.
T-L-4Układanie dawek pokarmowych dla krów mlecznych w systemie INRA
T-L-6Zasady bilansowania i układanie dawek pokarmowych dla tuczników
T-L-1Oznaczanie podstawowego składu chemicznego pasz. Wyliczanie zawartości BAW w paszy. Charakterystyka pasz na podstawie uzyskanych wyników.
T-W-10Zasady ustalania potrzeb pokarmowych krów mlecznych i dawek pokarmowych w systemie INRA
Metody nauczaniaM-4Wykonywanie analiz
M-3Praca w grupach
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Podsumowujące zaliczenie ćwiczeń w formie pisemnej
S-3Ocena formująca: Ocena po zakończeniu części ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi oszacować zapotrzebowania bytowego i produkcyjnego dla żadnego omawianego gatunku zwierząt
3,0Student potrafi oszacować zapotrzebowanie bytowe i produkcyjne dla zwierząt mono- i poligastrycznych, nie potrafi ułożyć poprawnych dawek dla wszystkich omawianych zwierząt
3,5Student potrafi oszacować zapotrzebowanie bytowe i produkcyjne dla zwierząt mono- i poligastrycznych, potrafi ułożyć poprawne dawki dla nie wszystkich omawianych zwierząt (60%), wg obowiazujących systemów
4,0Student potrafi oszacować zapotrzebowanie bytowe i produkcyjne dla zwierząt mono- i poligastrycznych, potrafi ułożyć poprawne dawki dla wszystkich omawianych zwierząt (80%), wg obowiazujących systemów
4,5Student potrafi oszacować zapotrzebowanie bytowe i produkcyjne dla zwierząt mono- i poligastrycznych, potrafi ułożyć poprawne dawki dla wszystkich omawianych zwierząt, wg obowiazujących systemów
5,0Student potrafi oszacować zapotrzebowanie bytowe i produkcyjne dla zwierząt mono- i poligastrycznych, potrafi ułożyć poprawne dawki dla wszystkich omawianych zwierząt, wg obowiazujących systemów oraz analizować otrzymane wyniki
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-C6_K01Student wykazuje aktywność w pracach w grupie, rozwiązywać przydzielone zadania i ocenić ich jakość
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K01jest zdolny do pracy zarówno samodzielnej jak i w zespole oraz do kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów ze składnikami pokarmowymi i rodzajem pasz stosowanych w żywieniu zwierząt monogastrycznych i poligastrycznych, metodami szacowania ich wartości pokarmowej oraz podstawowymi zasadami żywienia i normowania pasz.
Treści programoweT-L-5Układanie dawek pokarmowych dla krów mlecznych w systemie DLG
T-L-4Układanie dawek pokarmowych dla krów mlecznych w systemie INRA
T-L-6Zasady bilansowania i układanie dawek pokarmowych dla tuczników
T-L-1Oznaczanie podstawowego składu chemicznego pasz. Wyliczanie zawartości BAW w paszy. Charakterystyka pasz na podstawie uzyskanych wyników.
Metody nauczaniaM-4Wykonywanie analiz
M-3Praca w grupach
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Podsumowujące zaliczenie ćwiczeń w formie pisemnej
S-3Ocena formująca: Ocena po zakończeniu części ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie przejawia aktywności w grupie jako członek
3,0Student przejawia niepełną aktywność w grupie jako członek
3,5Student przejawia aktywność w grupie jako członek
4,0Student przejawia aktywność w grupie jako członek i podejmuje aktywność jako lider
4,5Student przejawia aktywność w grupie jako lider
5,0Student przejawia aktywność w grupie jako lider i jest kreatywny