Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N1)
specjalność: Pielęgniarstwo zwierząt

Sylabus przedmiotu Techniki w utrzymaniu i żywieniu świń:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Techniki w utrzymaniu i żywieniu świń
Specjalność Zootechnika
Jednostka prowadząca Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności
Nauczyciel odpowiedzialny Maria Kawęcka <Maria.Kawecka@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Beata Matysiak <Beata.Matysiak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 11 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 10 1,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość z zakresu żywienia oraz higieny i utrzymania świń.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapozananie studentów z rozwiązaniami technicznymi w produkcji świń, odnosząc się do jej potrzeb biologicznych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Technologie utrzymania, budynki i pomieszczenia dla świń.2
T-W-2Rozwiązania organizacyjne i techniczne w celu ochrony zdrowia świń2
T-W-3Systemy utrzymania dla poszczególnych grup produkcyjnych świń - wady i zalety kojców, ich wyposażenie umożliwiające aktywność ruchową i ograniczającą straty.1
T-W-4Wyposażenie paszarni - przechowywanie pasz, dozowniki, mieszanie pasz i programy żywieniowe. Mechanizacja i automatyzacja żywienia loch warchlaków i tuczników.2
T-W-5Technika usuwania obornika i utylizacja odchodów1
T-W-6Przegrupowywanie jako stały element procesu produkcyjnego i transport świń na wystawy hodowlane1
T-W-7Zaliczenie wykładów1
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Udział studenta w wykładach10
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów10
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia10
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Prezentacja multimedialna wykładów przy wykorzystaniu komputera i projektora

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie wykładów

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-O9.4_W01
Student opisuje technologie utrzymania, techniczne wyposażenie chlewni oraz pomieszczeń towarzyszących zapewniające wysoką produkcyjność trzody chlewnej i ich zdrowie oraz dobre samopoczucie. .
ZO_1A_W14R1A_W05, R1A_W06C-1T-W-1, T-W-5, T-W-6, T-W-4, T-W-2, T-W-3M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-O9.4_U01
Student potrafi nakreślać prawidłowe rozwiązania techniczne chlewni.
ZO_1A_U10R1A_U06InzA_U05, InzA_U06C-1T-W-1, T-W-4, T-W-2, T-W-3M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-O9.4_W01
Student opisuje technologie utrzymania, techniczne wyposażenie chlewni oraz pomieszczeń towarzyszących zapewniające wysoką produkcyjność trzody chlewnej i ich zdrowie oraz dobre samopoczucie. .
2,0Student nie opisuje podstawowych zagadnień związanych z utrzymaniem swiń
3,0Student opisuje tylko część zagadnień związanych z utrzymaniem swiń
3,5Student opisuje tylko część zagadnień związanych z utrzymaniem swiń, potrafi wskazać te które mają niekorzystny wpływ na produkcyjność świń
4,0Student opisuje wszytkie zagadnienia związane z utrzymaniem swiń, nie zawsze potrafi wskazać te które zapewniają korzystny wpływ na produkcyjność świń
4,5Student opisuje wszystkie zagadnienia związane z utrzymaniem swiń, potrafi wskazać te które mają korzystny wpływ na produkcyjność świń
5,0Student opisuje wszystkie zagadnienia związane z utrzymaniem swiń, potrafi wskazać te które mają korzystny wpływ na produkcyjność świń, umie umiejętnie korzystać z literatury.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-O9.4_U01
Student potrafi nakreślać prawidłowe rozwiązania techniczne chlewni.
2,0Student nie potrafi nakreślić prawidłowych rozwiązań technicznych chlewni
3,0Student potrafi nakreślić tylko niektóre rozwiązania techniczne chlewni
3,5Student potrafi nakreślić tylko niektóre rozwiązania techniczne chlewni i ocenić je
4,0Student potrafi nakreślić wszystkie większość rozwiązań technicznych chlewni i ocenić je
4,5Student potrafi nakreślić wszystkie rozwiązania techniczne chlewni i nie wszystkie ocenić
5,0Student potrafi nakreślić wszystkie rozwiązania techniczne chlewni i wszystkie ocenić, umie korzystać z literatury

Literatura podstawowa

  1. Nawrocki L., Grela E.R., Technika i zasady w żywienu świń, Wielkopolskie Wydawnictwo Rolnicze sp. z o.o., Poznań, 2011
  2. Nawrocki L., Inżynieria produkcji świń, Politechnika opolska, Opole, 2011

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Technologie utrzymania, budynki i pomieszczenia dla świń.2
T-W-2Rozwiązania organizacyjne i techniczne w celu ochrony zdrowia świń2
T-W-3Systemy utrzymania dla poszczególnych grup produkcyjnych świń - wady i zalety kojców, ich wyposażenie umożliwiające aktywność ruchową i ograniczającą straty.1
T-W-4Wyposażenie paszarni - przechowywanie pasz, dozowniki, mieszanie pasz i programy żywieniowe. Mechanizacja i automatyzacja żywienia loch warchlaków i tuczników.2
T-W-5Technika usuwania obornika i utylizacja odchodów1
T-W-6Przegrupowywanie jako stały element procesu produkcyjnego i transport świń na wystawy hodowlane1
T-W-7Zaliczenie wykładów1
10

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział studenta w wykładach10
A-W-2Samodzielne studiowanie tematyki wykładów10
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-O9.4_W01Student opisuje technologie utrzymania, techniczne wyposażenie chlewni oraz pomieszczeń towarzyszących zapewniające wysoką produkcyjność trzody chlewnej i ich zdrowie oraz dobre samopoczucie. .
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W14posiada wiedzę z zakresu kształtowania środowiska zoohigienicznego oraz jego wpływu na produkcyjność i dobrostan zwierząt
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapozananie studentów z rozwiązaniami technicznymi w produkcji świń, odnosząc się do jej potrzeb biologicznych.
Treści programoweT-W-1Technologie utrzymania, budynki i pomieszczenia dla świń.
T-W-5Technika usuwania obornika i utylizacja odchodów
T-W-6Przegrupowywanie jako stały element procesu produkcyjnego i transport świń na wystawy hodowlane
T-W-4Wyposażenie paszarni - przechowywanie pasz, dozowniki, mieszanie pasz i programy żywieniowe. Mechanizacja i automatyzacja żywienia loch warchlaków i tuczników.
T-W-2Rozwiązania organizacyjne i techniczne w celu ochrony zdrowia świń
T-W-3Systemy utrzymania dla poszczególnych grup produkcyjnych świń - wady i zalety kojców, ich wyposażenie umożliwiające aktywność ruchową i ograniczającą straty.
Metody nauczaniaM-1Prezentacja multimedialna wykładów przy wykorzystaniu komputera i projektora
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opisuje podstawowych zagadnień związanych z utrzymaniem swiń
3,0Student opisuje tylko część zagadnień związanych z utrzymaniem swiń
3,5Student opisuje tylko część zagadnień związanych z utrzymaniem swiń, potrafi wskazać te które mają niekorzystny wpływ na produkcyjność świń
4,0Student opisuje wszytkie zagadnienia związane z utrzymaniem swiń, nie zawsze potrafi wskazać te które zapewniają korzystny wpływ na produkcyjność świń
4,5Student opisuje wszystkie zagadnienia związane z utrzymaniem swiń, potrafi wskazać te które mają korzystny wpływ na produkcyjność świń
5,0Student opisuje wszystkie zagadnienia związane z utrzymaniem swiń, potrafi wskazać te które mają korzystny wpływ na produkcyjność świń, umie umiejętnie korzystać z literatury.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-O9.4_U01Student potrafi nakreślać prawidłowe rozwiązania techniczne chlewni.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U10Potrafi wykorzystać odpowiednie metody i narzędzia do rozwiązywania problemów w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt i ludzi. Umie zaprezentować podstawy produkcji żywności funkcjonalnej i wygodnej; rozumie zasady prawidłowego żywienia ludzi i zwierząt, posługuje się zasadami prawidłowego żywienia oraz zdrowego trybu życia.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapozananie studentów z rozwiązaniami technicznymi w produkcji świń, odnosząc się do jej potrzeb biologicznych.
Treści programoweT-W-1Technologie utrzymania, budynki i pomieszczenia dla świń.
T-W-4Wyposażenie paszarni - przechowywanie pasz, dozowniki, mieszanie pasz i programy żywieniowe. Mechanizacja i automatyzacja żywienia loch warchlaków i tuczników.
T-W-2Rozwiązania organizacyjne i techniczne w celu ochrony zdrowia świń
T-W-3Systemy utrzymania dla poszczególnych grup produkcyjnych świń - wady i zalety kojców, ich wyposażenie umożliwiające aktywność ruchową i ograniczającą straty.
Metody nauczaniaM-1Prezentacja multimedialna wykładów przy wykorzystaniu komputera i projektora
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi nakreślić prawidłowych rozwiązań technicznych chlewni
3,0Student potrafi nakreślić tylko niektóre rozwiązania techniczne chlewni
3,5Student potrafi nakreślić tylko niektóre rozwiązania techniczne chlewni i ocenić je
4,0Student potrafi nakreślić wszystkie większość rozwiązań technicznych chlewni i ocenić je
4,5Student potrafi nakreślić wszystkie rozwiązania techniczne chlewni i nie wszystkie ocenić
5,0Student potrafi nakreślić wszystkie rozwiązania techniczne chlewni i wszystkie ocenić, umie korzystać z literatury