Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (S1)

Sylabus przedmiotu Mikrobiologia karm:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil praktyczny
Moduł
Przedmiot Mikrobiologia karm
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Immunologii, Mikrobiologii i Chemii Fizjologicznej
Nauczyciel odpowiedzialny Małgorzata Jakubowska <Malgorzata-Jakubowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Jolanta Karakulska <Jolanta.Karakulska@zut.edu.pl>, Tadeusz Karamucki <Tadeusz.Karamucki@zut.edu.pl>, Paweł Nawrotek <Pawel.Nawrotek@zut.edu.pl>, Artur Rybarczyk <Artur.Rybarczyk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 18 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 10 1,00,40zaliczenie
laboratoriaL6 10 1,00,60zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy żywienia
W-2Podstawy mikrobiologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi problemami naukowymi dotyczącymi mikrobiologii pasz. Studenci zdobywają wiedzę w zakresie flory mikrobiologicznej surowców przemysłu paszowego oraz gotowych karm. Studenci rozumieją, że pasze są doskonałym środowiskiem do życia mikroorganizmów.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Przygotowanie próbek pasz do badań oraz ich analiza mikrobiologiczna.2
T-L-2Drobnoustroje wskaźnikowe: pałeczki z grupy coli, paciorkowce kałowe i metody oceny stanu sanitarnego pasz.4
T-L-3Charakterystyka Salmonella sp. oraz metody jej oznaczania w paszach.2
T-L-4Charakterystyka Clostridium perfingens i metody jego oznaczania w paszach.2
10
wykłady
T-W-1Drobnoustroje występujące w surowcach i produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.4
T-W-2Czynniki środowiskowe zewnętrzne i wewnętrzne mające wpływ na rozwój mikroorganizmów.2
T-W-3Procesy psucia się karm powodowane przez drobnoustroje. Zatrucia pokarmowe.Warunki mikrobiologiczne jakie powinny spełniać pasze i dodatki do pasz stosowane u zwierząt.4
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2Zebranie literatury naukowej i przygotowaniedo pisemnego zaliczenia ćwiczeń.10
A-L-3Przygotowanie do zajęć.10
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Opracowanie wykładów i przygotowanie do pisemnego zaliczenia.10
A-W-3Zebranie literatury naukowej zgodnej z tematyką wykładową.10
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2prezentacja multimedialna
M-3ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenia ćwiczeń
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne wykładów

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C35.2_W01
Studenci zdobywają wiedzę w zakresie flory mikrobiologicznej pasz zwierzęcych. Znają i rozumieją zagrożenia wynikające z obecności w paszach najważniejszych bakteryjnych, grzybowych i wirusowych patogenów.
Kn_1P_W07R1P_W01, R1P_W04, R1P_W05InzP_W02C-1T-L-1, T-W-1, T-L-2, T-W-2M-2, M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C35.2_U01
Zdobywają umiejętności identyfikacji mikroorganizmów w karmach oraz określania zagrożeń wynikających ze skażeń mikrobiologicznych pasz zwierzęcych.
Kn_1P_U02R1P_U01, R1P_U03, R1P_U04, R1P_U05, R1P_U06, R1P_U08, R1P_U10, R1P_U11InzP_U01, InzP_U02, InzP_U03, InzP_U05, InzP_U07, InzP_U09, InzP_U11C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-L-1, T-L-2M-3S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C35.2_K01
Analizują zagrożenia sanitarne oraz rozumieją zasady dobrej praktyki produkcji pasz.
Kn_1P_K03R1P_K01, R1P_K03, R1P_K04, R1P_K07, R1P_K08InzP_K01, InzP_K02C-1T-L-1, T-L-2, T-W-3, T-W-2, T-W-1M-3, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C35.2_W01
Studenci zdobywają wiedzę w zakresie flory mikrobiologicznej pasz zwierzęcych. Znają i rozumieją zagrożenia wynikające z obecności w paszach najważniejszych bakteryjnych, grzybowych i wirusowych patogenów.
2,0Studenci wykazują brak wiedzy w zakresie flory mikrobiologicznej pasz zwierzęcych. Nie znaja zagrożenia wynikające z obecności w paszach najważniejszych bakteryjnych, grzybowych i wirusowych patogenów.
3,0Studenci wykazują wiedzę na poziomie dostatecznym w zakresie flory mikrobiologicznej pasz zwierzęcych. Znają dostatecznie zagrożenia wynikające z obecności w paszach najważniejszych bakteryjnych, grzybowych i wirusowych patogenów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C35.2_U01
Zdobywają umiejętności identyfikacji mikroorganizmów w karmach oraz określania zagrożeń wynikających ze skażeń mikrobiologicznych pasz zwierzęcych.
2,0Nie posiada umiejętności identyfikacji mikroorganizmów w karmach oraz określania zagrożeń wynikających ze skażeń mikrobiologicznych pasz zwierzęcych.
3,0Posiada umiejętności na poziomie dostatecznym identyfikacji mikroorganizmów w karmach oraz określania zagrożeń wynikających ze skażeń mikrobiologicznych pasz zwierzęcych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C35.2_K01
Analizują zagrożenia sanitarne oraz rozumieją zasady dobrej praktyki produkcji pasz.
2,0Nie potrafi analizować zagrożeń sanitarnych oraz nie rozumieją zasady dobrej praktyki produkcji pasz.
3,0Analizują zagrożenia sanitarne oraz rozumieją zasady dobrej praktyki produkcji pasz.na poziomie dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Jerzy Molenda, Mikrobiologia żywności, Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2010, 1
  2. Jamroz D., Żywienie zwierząt i paszoznawstwo, PWN, 2009
  3. Jadwiga Szostak -Kot, Mikrobiologia produktów, Uniwersytetu Przyrodniczego w Krakowie, 2010

Literatura dodatkowa

  1. Krystyna Trojanowska, Helena Giebel, Barbara Gołębiowska, Mikrobiologia żywności, niwersytetu Prrzyrodniczego w Poznaniu, 2013

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Przygotowanie próbek pasz do badań oraz ich analiza mikrobiologiczna.2
T-L-2Drobnoustroje wskaźnikowe: pałeczki z grupy coli, paciorkowce kałowe i metody oceny stanu sanitarnego pasz.4
T-L-3Charakterystyka Salmonella sp. oraz metody jej oznaczania w paszach.2
T-L-4Charakterystyka Clostridium perfingens i metody jego oznaczania w paszach.2
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Drobnoustroje występujące w surowcach i produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.4
T-W-2Czynniki środowiskowe zewnętrzne i wewnętrzne mające wpływ na rozwój mikroorganizmów.2
T-W-3Procesy psucia się karm powodowane przez drobnoustroje. Zatrucia pokarmowe.Warunki mikrobiologiczne jakie powinny spełniać pasze i dodatki do pasz stosowane u zwierząt.4
10

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2Zebranie literatury naukowej i przygotowaniedo pisemnego zaliczenia ćwiczeń.10
A-L-3Przygotowanie do zajęć.10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Opracowanie wykładów i przygotowanie do pisemnego zaliczenia.10
A-W-3Zebranie literatury naukowej zgodnej z tematyką wykładową.10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C35.2_W01Studenci zdobywają wiedzę w zakresie flory mikrobiologicznej pasz zwierzęcych. Znają i rozumieją zagrożenia wynikające z obecności w paszach najważniejszych bakteryjnych, grzybowych i wirusowych patogenów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W07Ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, mikrobiologii, immunologii i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1P_W01ma ogólną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych o charakterze aplikacyjnym dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1P_W04ma wiedzę ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrodzie nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1P_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narzędzi, materiałów i ich praktycznych zastosowań pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzP_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu złożonych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi problemami naukowymi dotyczącymi mikrobiologii pasz. Studenci zdobywają wiedzę w zakresie flory mikrobiologicznej surowców przemysłu paszowego oraz gotowych karm. Studenci rozumieją, że pasze są doskonałym środowiskiem do życia mikroorganizmów.
Treści programoweT-L-1Przygotowanie próbek pasz do badań oraz ich analiza mikrobiologiczna.
T-W-1Drobnoustroje występujące w surowcach i produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.
T-L-2Drobnoustroje wskaźnikowe: pałeczki z grupy coli, paciorkowce kałowe i metody oceny stanu sanitarnego pasz.
T-W-2Czynniki środowiskowe zewnętrzne i wewnętrzne mające wpływ na rozwój mikroorganizmów.
Metody nauczaniaM-2prezentacja multimedialna
M-1wykład informacyjny
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne wykładów
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenia ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Studenci wykazują brak wiedzy w zakresie flory mikrobiologicznej pasz zwierzęcych. Nie znaja zagrożenia wynikające z obecności w paszach najważniejszych bakteryjnych, grzybowych i wirusowych patogenów.
3,0Studenci wykazują wiedzę na poziomie dostatecznym w zakresie flory mikrobiologicznej pasz zwierzęcych. Znają dostatecznie zagrożenia wynikające z obecności w paszach najważniejszych bakteryjnych, grzybowych i wirusowych patogenów.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C35.2_U01Zdobywają umiejętności identyfikacji mikroorganizmów w karmach oraz określania zagrożeń wynikających ze skażeń mikrobiologicznych pasz zwierzęcych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U02W oparciu o powszechnie stosowane metody diagnostyki laboratoryjnej i molekularnej potrafi przeprowadzić podstawowe procedury analityczne, w tym także z zastosowaniem podstawowych narzędzi bioinformatycznych; interpretuje wyniki przeprowadzonych doświadczeń
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1P_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1P_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1P_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie inżynierskie lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1P_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1P_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów
R1P_U08ma doświadczenie związane z rozwiązywaniem praktycznych zadań inżynierskich, zdobyte w środowisku zajmującym się zawodowo działalnością odpowiadającą studiowanemu kierunkowi studiów
R1P_U10ma umiejętność korzystania z norm i standardów inżynierskich
R1P_U11posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzP_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzP_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich i prostych problemów badawczych metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzP_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - integrować wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów oraz zastosować podejście systemowe, uwzględniające także aspekty pozatechniczne
InzP_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzP_U07potrafi ocenić przydatność metod i narzędzi służących do rozwiązania zadania inżynierskiego, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów, w tym dostrzec ograniczenia tych metod i narzędzi; potrafi - stosując także koncepcyjnie nowe metody - rozwiązywać złożone zadania inżynierskie, charakterystyczne dla studiowanego kierunku studiów, w tym zadania nietypowe oraz zadania zawierające komponent badawczy
InzP_U09ma doświadczenie w rozwiązywaniu praktycznych zadań, zdobyte w środowisku zajmującym się zawodowo działalnością inżynierską oraz związane z wykorzystaniem materiałów i narzędzi odpowiednich dla studiowanego kierunku studiów
InzP_U11ma umiejętność korzystania i doświadczenie w korzystaniu z norm i standardów w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi problemami naukowymi dotyczącymi mikrobiologii pasz. Studenci zdobywają wiedzę w zakresie flory mikrobiologicznej surowców przemysłu paszowego oraz gotowych karm. Studenci rozumieją, że pasze są doskonałym środowiskiem do życia mikroorganizmów.
Treści programoweT-W-1Drobnoustroje występujące w surowcach i produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.
T-W-2Czynniki środowiskowe zewnętrzne i wewnętrzne mające wpływ na rozwój mikroorganizmów.
T-W-3Procesy psucia się karm powodowane przez drobnoustroje. Zatrucia pokarmowe.Warunki mikrobiologiczne jakie powinny spełniać pasze i dodatki do pasz stosowane u zwierząt.
T-L-1Przygotowanie próbek pasz do badań oraz ich analiza mikrobiologiczna.
T-L-2Drobnoustroje wskaźnikowe: pałeczki z grupy coli, paciorkowce kałowe i metody oceny stanu sanitarnego pasz.
Metody nauczaniaM-3ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenia ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie posiada umiejętności identyfikacji mikroorganizmów w karmach oraz określania zagrożeń wynikających ze skażeń mikrobiologicznych pasz zwierzęcych.
3,0Posiada umiejętności na poziomie dostatecznym identyfikacji mikroorganizmów w karmach oraz określania zagrożeń wynikających ze skażeń mikrobiologicznych pasz zwierzęcych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C35.2_K01Analizują zagrożenia sanitarne oraz rozumieją zasady dobrej praktyki produkcji pasz.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K03Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się zawodowego i osobistego
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1P_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1P_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1P_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1P_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1P_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzP_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzP_K02potrafi myśleć i działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi problemami naukowymi dotyczącymi mikrobiologii pasz. Studenci zdobywają wiedzę w zakresie flory mikrobiologicznej surowców przemysłu paszowego oraz gotowych karm. Studenci rozumieją, że pasze są doskonałym środowiskiem do życia mikroorganizmów.
Treści programoweT-L-1Przygotowanie próbek pasz do badań oraz ich analiza mikrobiologiczna.
T-L-2Drobnoustroje wskaźnikowe: pałeczki z grupy coli, paciorkowce kałowe i metody oceny stanu sanitarnego pasz.
T-W-3Procesy psucia się karm powodowane przez drobnoustroje. Zatrucia pokarmowe.Warunki mikrobiologiczne jakie powinny spełniać pasze i dodatki do pasz stosowane u zwierząt.
T-W-2Czynniki środowiskowe zewnętrzne i wewnętrzne mające wpływ na rozwój mikroorganizmów.
T-W-1Drobnoustroje występujące w surowcach i produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.
Metody nauczaniaM-3ćwiczenia laboratoryjne
M-2prezentacja multimedialna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenia ćwiczeń
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie potrafi analizować zagrożeń sanitarnych oraz nie rozumieją zasady dobrej praktyki produkcji pasz.
3,0Analizują zagrożenia sanitarne oraz rozumieją zasady dobrej praktyki produkcji pasz.na poziomie dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0