Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (S1)

Sylabus przedmiotu Grzybice psów:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil praktyczny
Moduł
Przedmiot Grzybice psów
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Immunologii, Mikrobiologii i Chemii Fizjologicznej
Nauczyciel odpowiedzialny Jolanta Karakulska <Jolanta.Karakulska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL5 14 1,20,60zaliczenie
wykładyW5 6 0,80,40zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość mikrobiologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów ze znaczeniem klinicznym, epizootycznym i epidemiologicznym grzybic psów.
C-2Zapoznanie z charakterystyką systematyczną, morfologiczną i cechami biologicznymi grzybów izolowanych od psów.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Przepisy BHP obowiązujące w pracowni mikologicznej. Metody pobierania, przygotowania i transportu materiału do badań.2
T-L-2Podłoża diagnostyczne do hodowli grzybów. Metody hodowli grzybów.2
T-L-3Izolacja grzybów z materiału pobranego od psów.2
T-L-4Identyfikacja makro- i mikroskopowa grzybów chorobotwórczych.6
T-L-5Metody biochemiczne, immunologiczne i molekularne stosowane w diagnostyce grzybic.2
14
wykłady
T-W-1Etiopatogeneza i objawy kliniczne grzybic.2
T-W-2Diagnostyka zakażeń grzybiczych.2
T-W-3Profilaktyka i leczenie grzybic psów.2
6

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach.14
A-L-2Studiowanie literatury.12
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu.10
36
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach6
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu12
A-W-3Przygotowanie się do zaliczenia wykładów3
A-W-4Konsultacje2
A-W-5Zaliczenie wykładów1
24

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykłady informacyjne wspomagane prezentacjami multimedialnymi
M-2Wykład problemowy powiązany z dyskusją dydaktyczną
M-3Praca w grupach

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena aktywności studentów na zajęciach
S-2Ocena formująca: Ocena przygotowania studentów do zajęć
S-3Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie wykładów oraz zajęć laboratoryjnych

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C17_W01
Student rozumie rolę grzybów w wywoływaniu zakażeń u psów, zna budowę, biologię grzybów i metody ich identyfikacji, zna zasady współczesnej nomenklatury mikologicznej
Kn_1P_W03, Kn_1P_W07, Kn_1P_W01, Kn_1P_W21R1P_W01, R1P_W03, R1P_W04, R1P_W05, R1P_W06, R1P_W09InzP_W01, InzP_W02, InzP_W03, InzP_W04C-1, C-2T-W-1, T-W-3, T-L-4, T-W-2M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C17_U01
Student posiada umiejętność izolowania i prowadzenia hodowli grzybów patogennych, obserwacji makro- i mikroskopowych oraz identyfikacji grzybów.
Kn_1P_U11, Kn_1P_U02R1P_U01, R1P_U02, R1P_U03, R1P_U04, R1P_U05, R1P_U06, R1P_U07, R1P_U08, R1P_U10, R1P_U11InzP_U01, InzP_U02, InzP_U03, InzP_U04, InzP_U05, InzP_U07, InzP_U09, InzP_U11C-1, C-2T-L-4, T-L-2, T-L-3, T-L-1M-1, M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C17_K01
Student ma świadomość zagrożeń wynikających z pracy z materiałem zakaźnym oraz epizootycznych i zoonotycznych aspektów zakażeń grzybiczych.
Kn_1P_K03, Kn_1P_K04R1P_K01, R1P_K02, R1P_K03, R1P_K04, R1P_K06, R1P_K07, R1P_K08InzP_K01, InzP_K02C-1, C-2T-W-2, T-W-1, T-L-1, T-W-3M-1, M-2, M-3S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C17_W01
Student rozumie rolę grzybów w wywoływaniu zakażeń u psów, zna budowę, biologię grzybów i metody ich identyfikacji, zna zasady współczesnej nomenklatury mikologicznej
2,0
3,0Student wykazuje minimum wiedzy na temat roli grzybów w wywoływaniu zakażeń u psów, budowy, biologii grzybów i metod ich identyfikacji oraz zasad współczesnej nomenklatury mikologicznej; w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C17_U01
Student posiada umiejętność izolowania i prowadzenia hodowli grzybów patogennych, obserwacji makro- i mikroskopowych oraz identyfikacji grzybów.
2,0
3,0Student potrafi w dostateczny sposób wykorzystać metody służące do izolacji, hodowli i identyfikacji grzybów izolowanych od psów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C17_K01
Student ma świadomość zagrożeń wynikających z pracy z materiałem zakaźnym oraz epizootycznych i zoonotycznych aspektów zakażeń grzybiczych.
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym wykazuje aktywną postawę w realizacji wyznaczonych zadań oraz rozwijaniu własnej wiedzy i kompetencji.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Januszkiewicz J., Zarys kliniki chorób zakaźnych, PZWL, Warszawa, 1994
  2. Larski Z., Truszczyński M., Zarys mikrobiologii weterynaryjnej, ART, Olsztyn, 1992
  3. Schollenberger A., Sadowski J. M., Mikrobiologia i choroby zakaźne zwierząt, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa, 1982
  4. Zaremba M. L., Borowski J., Mikrobiologia lekarska, Wydaw. Lekarskie PZWL, Warszawa, 1997
  5. Müller E., Loeffler W., Zarys mikologii dla przyrodników i lekarzy, PWRiL, Warszawa, 1987
  6. Marcinkowska J., Oznaczanie rodzajów grzybów ważnych w patologii roślin, Fundacja-Rozwój SGGW, Warszawa, 2003
  7. Gumińska B., Wojewoda W., Grzyby i ich oznaczanie, PWRiL, Warszawa, 1983
  8. Burakiewicz A., Lisiewska M., Nita J., Mikologia. Przewodnik do ćwiczeń terenowych i laboratoryjnych, Bogucki Wyd. Naukowe, Poznań, 2007
  9. Burda P.R., Zatrucia ostre grzybami i roślinami wyższymi, PWN, Warszawa, 1998
  10. Pod red. Dynowskiej M.& Ejdys E., Mikologia laboratoryjna. Przygotowanie materiału badawczego i diagnostyka, Wyd. Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Gabiniewicz J., Zarys mikrobiologii z epizootiologią, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa, 1971

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Przepisy BHP obowiązujące w pracowni mikologicznej. Metody pobierania, przygotowania i transportu materiału do badań.2
T-L-2Podłoża diagnostyczne do hodowli grzybów. Metody hodowli grzybów.2
T-L-3Izolacja grzybów z materiału pobranego od psów.2
T-L-4Identyfikacja makro- i mikroskopowa grzybów chorobotwórczych.6
T-L-5Metody biochemiczne, immunologiczne i molekularne stosowane w diagnostyce grzybic.2
14

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Etiopatogeneza i objawy kliniczne grzybic.2
T-W-2Diagnostyka zakażeń grzybiczych.2
T-W-3Profilaktyka i leczenie grzybic psów.2
6

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach.14
A-L-2Studiowanie literatury.12
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu.10
36
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach6
A-W-2Studiowanie literatury przedmiotu12
A-W-3Przygotowanie się do zaliczenia wykładów3
A-W-4Konsultacje2
A-W-5Zaliczenie wykładów1
24
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C17_W01Student rozumie rolę grzybów w wywoływaniu zakażeń u psów, zna budowę, biologię grzybów i metody ich identyfikacji, zna zasady współczesnej nomenklatury mikologicznej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W03Ma podstawową wiedzę z zakresu systematyki i taksonomii Prokaryota i Eukaryota w zakresie opisu faktograficznego oraz rekonstrukcji filogenetycznej, a także ich budowy, rozwoju, rozmnażania, występowania oraz znaczenia biologicznego i gospodarczego
Kn_1P_W07Ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, mikrobiologii, immunologii i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku
Kn_1P_W01Posiada wiedzę ogólną o charakterze aplikacyjnym oraz zna nomenklaturę oraz pojęcia, teorie i prawa z zakresu biologii, chemii, matematyki i informatyki
Kn_1P_W21Posiada wiedzę na temat wybranych jednostek chorobowych psów, ich etiologii, objawach oraz sposobach zapobiegania
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1P_W01ma ogólną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych o charakterze aplikacyjnym dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1P_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwościach surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1P_W04ma wiedzę ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrodzie nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1P_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narzędzi, materiałów i ich praktycznych zastosowań pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1P_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz o jego zagrożeniach
R1P_W09ma podstawową wiedzę w zakresie standardów i norm technicznych związanych ze studiowanym kierunkiem studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzP_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzP_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu złożonych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzP_W03ma podstawową wiedzę w zakresie utrzymania obiektów i systemów typowych dla studiowanego kierunku studiów
InzP_W04ma podstawową wiedzę w zakresie standardów i norm technicznych w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów ze znaczeniem klinicznym, epizootycznym i epidemiologicznym grzybic psów.
C-2Zapoznanie z charakterystyką systematyczną, morfologiczną i cechami biologicznymi grzybów izolowanych od psów.
Treści programoweT-W-1Etiopatogeneza i objawy kliniczne grzybic.
T-W-3Profilaktyka i leczenie grzybic psów.
T-L-4Identyfikacja makro- i mikroskopowa grzybów chorobotwórczych.
T-W-2Diagnostyka zakażeń grzybiczych.
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjne wspomagane prezentacjami multimedialnymi
M-2Wykład problemowy powiązany z dyskusją dydaktyczną
M-3Praca w grupach
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena aktywności studentów na zajęciach
S-2Ocena formująca: Ocena przygotowania studentów do zajęć
S-3Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie wykładów oraz zajęć laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje minimum wiedzy na temat roli grzybów w wywoływaniu zakażeń u psów, budowy, biologii grzybów i metod ich identyfikacji oraz zasad współczesnej nomenklatury mikologicznej; w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C17_U01Student posiada umiejętność izolowania i prowadzenia hodowli grzybów patogennych, obserwacji makro- i mikroskopowych oraz identyfikacji grzybów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U11Potrafi rozpoznać objawy najczęściej występujących jednostek chorobowych zwierząt domowych stosując w tym celu odpowiednie metody diagnostyczne; w zależności od wieku i stanu fizjologicznego zwierzęcia potrafi zastosować odpowiednie programy profilaktyki zdrowotnej
Kn_1P_U02W oparciu o powszechnie stosowane metody diagnostyki laboratoryjnej i molekularnej potrafi przeprowadzić podstawowe procedury analityczne, w tym także z zastosowaniem podstawowych narzędzi bioinformatycznych; interpretuje wyniki przeprowadzonych doświadczeń
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1P_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1P_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R1P_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1P_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie inżynierskie lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1P_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1P_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów
R1P_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia umiejętności inżynierskich
R1P_U08ma doświadczenie związane z rozwiązywaniem praktycznych zadań inżynierskich, zdobyte w środowisku zajmującym się zawodowo działalnością odpowiadającą studiowanemu kierunkowi studiów
R1P_U10ma umiejętność korzystania z norm i standardów inżynierskich
R1P_U11posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzP_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzP_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich i prostych problemów badawczych metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzP_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - integrować wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów oraz zastosować podejście systemowe, uwzględniające także aspekty pozatechniczne
InzP_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzP_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzP_U07potrafi ocenić przydatność metod i narzędzi służących do rozwiązania zadania inżynierskiego, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów, w tym dostrzec ograniczenia tych metod i narzędzi; potrafi - stosując także koncepcyjnie nowe metody - rozwiązywać złożone zadania inżynierskie, charakterystyczne dla studiowanego kierunku studiów, w tym zadania nietypowe oraz zadania zawierające komponent badawczy
InzP_U09ma doświadczenie w rozwiązywaniu praktycznych zadań, zdobyte w środowisku zajmującym się zawodowo działalnością inżynierską oraz związane z wykorzystaniem materiałów i narzędzi odpowiednich dla studiowanego kierunku studiów
InzP_U11ma umiejętność korzystania i doświadczenie w korzystaniu z norm i standardów w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów ze znaczeniem klinicznym, epizootycznym i epidemiologicznym grzybic psów.
C-2Zapoznanie z charakterystyką systematyczną, morfologiczną i cechami biologicznymi grzybów izolowanych od psów.
Treści programoweT-L-4Identyfikacja makro- i mikroskopowa grzybów chorobotwórczych.
T-L-2Podłoża diagnostyczne do hodowli grzybów. Metody hodowli grzybów.
T-L-3Izolacja grzybów z materiału pobranego od psów.
T-L-1Przepisy BHP obowiązujące w pracowni mikologicznej. Metody pobierania, przygotowania i transportu materiału do badań.
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjne wspomagane prezentacjami multimedialnymi
M-2Wykład problemowy powiązany z dyskusją dydaktyczną
M-3Praca w grupach
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena aktywności studentów na zajęciach
S-2Ocena formująca: Ocena przygotowania studentów do zajęć
S-3Ocena podsumowująca: Pisemne zaliczenie wykładów oraz zajęć laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi w dostateczny sposób wykorzystać metody służące do izolacji, hodowli i identyfikacji grzybów izolowanych od psów.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C17_K01Student ma świadomość zagrożeń wynikających z pracy z materiałem zakaźnym oraz epizootycznych i zoonotycznych aspektów zakażeń grzybiczych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K03Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się zawodowego i osobistego
Kn_1P_K04Potrafi pracować samodzielnie i w zespole oraz wykazuje się kreatywnością i przedsiębiorczością w organizacji wykonywania zleconych zadań
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1P_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1P_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R1P_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1P_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1P_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1P_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1P_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzP_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzP_K02potrafi myśleć i działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów ze znaczeniem klinicznym, epizootycznym i epidemiologicznym grzybic psów.
C-2Zapoznanie z charakterystyką systematyczną, morfologiczną i cechami biologicznymi grzybów izolowanych od psów.
Treści programoweT-W-2Diagnostyka zakażeń grzybiczych.
T-W-1Etiopatogeneza i objawy kliniczne grzybic.
T-L-1Przepisy BHP obowiązujące w pracowni mikologicznej. Metody pobierania, przygotowania i transportu materiału do badań.
T-W-3Profilaktyka i leczenie grzybic psów.
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjne wspomagane prezentacjami multimedialnymi
M-2Wykład problemowy powiązany z dyskusją dydaktyczną
M-3Praca w grupach
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena aktywności studentów na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym wykazuje aktywną postawę w realizacji wyznaczonych zadań oraz rozwijaniu własnej wiedzy i kompetencji.
3,5
4,0
4,5
5,0