Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (S1)

Sylabus przedmiotu Chów ptaków użytkowych i ozdobnych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil praktyczny
Moduł
Przedmiot Chów ptaków użytkowych i ozdobnych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Hodowli Ptaków Użytkowych i Ozdobnych
Nauczyciel odpowiedzialny Danuta Majewska <Danuta.Majewska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 8 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 14 0,80,40zaliczenie
laboratoriaL3 16 1,20,60zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość systematyki oraz podstaw anatomii i fizjologii ptaków

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z gatunkami, rasami i odmianami ptaków użytkowych i ozdobnych
C-2Ukształtowanie umiejętności prowadzenia chowu ptaków uzytkowych i ozdobnych oraz zapewnienia im dobrostanu

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Rozpoznawanie gatunków, typów użytkowych i ras ptaków użytkowych i ozdobnych.3
T-L-2Topografia, morfologia i anatomia ptaków. Układ powłokowy, rodzaje piór i ich budowa. Rozpoznawanie piór wybranych gatunków.3
T-L-3Rozpoznawanie jaj wybranych gatunków ptaków Ocena jakości jaj. Pomiary podstawowych cech fizycznych jaja kurzego. Ustalanie świeżości jaj na podstawie wyznaczanych indeksów i pomiaru wielkości komory powietrznej.3
T-L-4Poznanie zasad budowy aparatów wylęgowych i regulacji warunków inkubacji. Nakład jaj do aparatu wylęgowego, ważenie, dezynfekcja, świetlenia jaj za pomocą ovoskopów. Analiza czynników wpływających na zdolność wylęgową jaj.3
T-L-5Układanie dawek żywieniowych dla ptaków użytkowych i ozdobnych.4
16
wykłady
T-W-1Pochodzenie i udomowienie ptaków użytkowych i ozdobnych. Znaczenie produkcji drobiarskiej.2
T-W-2Gatunki, typy użytkowe i rasy ptaków użytkowych i ozdobnych.2
T-W-3Technika chowu ptaków w zależności od gatunku. Sposoby alternatywnego utrzymania drobiu.3
T-W-4Podstawy rozrodu i użytkowanie nieśne. Technika lęgów naturalnych i sztucznych.3
T-W-5Specyfika żywienia ptaków, zasady komponowania mieszanek i układania dawek pokarmowych.4
14

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach16
A-L-2Samodzielne studiowanie wskazanej literatury7
A-L-3Przygotowanie sprawozdania z ćwiczeń7
A-L-4Opracowanie dawek pokarmowych5
35
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach14
A-W-2Czytanie wskazanej literatury3
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia6
A-W-4Pisemne zaliczenie treści zawartych w wykładach1
24

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej.
M-2Wyklad konwersatoryjny
M-3Dyskusja
M-4Film
M-5Pokaz
M-6Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocenianie ciągłe na podstawie aktywności na zajęciach
S-2Ocena formująca: Sprawozdanie z ćwiczeń
S-3Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C07.4_W01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi wymieniać gatunki, rasy i odmiany ptaków uzytkowych i ozdobnych oraz posiada specjalistyczną wiedzę dotyczącą chowu ptaków.
Kn_1P_W06R1P_W01, R1P_W04, R1P_W05, R1P_W06InzP_W02C-1, C-2T-W-2, T-L-4, T-W-4, T-W-3, T-W-1, T-W-5, T-L-5, T-L-2, T-L-1, T-L-3M-1, M-2, M-3, M-4, M-6, M-5S-3, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C07.4_U01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student posiada umiejętność prowadzenia chowu ptaków użytkowych i ozdobnych. Potrafi odpowiednio zinterpretować potrzebę prawidłowej lokalizacji i wyposażenia pomieszczeń dla ptaków w aspekcie ich dobrostanu. Potrafi przeprowadzić ocenę jakości jaj. Posiada umiejętność komponowania dawek pokarmowych z uwzględnieniem specyfiki żywienia różnych gatunków ptaków.
Kn_1P_U18R1P_U03, R1P_U05, R1P_U09, R1P_U10InzP_U02, InzP_U04, InzP_U05, InzP_U07, InzP_U10, InzP_U11C-2, C-1T-L-5, T-L-3, T-L-1, T-L-2, T-L-4, T-W-3, T-W-5M-1, M-2, M-3, M-4, M-6S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C07.4_K01
Student wykazuje umiejętność pracy samodzielnej i zespołowej
Kn_1P_K04R1P_K02, R1P_K03, R1P_K04, R1P_K06, R1P_K08InzP_K01, InzP_K02C-2T-L-5, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4M-2, M-3, M-6S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C07.4_W01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi wymieniać gatunki, rasy i odmiany ptaków uzytkowych i ozdobnych oraz posiada specjalistyczną wiedzę dotyczącą chowu ptaków.
2,0
3,0Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C07.4_U01
W wyniku przeprowadzonych zajęć student posiada umiejętność prowadzenia chowu ptaków użytkowych i ozdobnych. Potrafi odpowiednio zinterpretować potrzebę prawidłowej lokalizacji i wyposażenia pomieszczeń dla ptaków w aspekcie ich dobrostanu. Potrafi przeprowadzić ocenę jakości jaj. Posiada umiejętność komponowania dawek pokarmowych z uwzględnieniem specyfiki żywienia różnych gatunków ptaków.
2,0
3,0Student: - potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z wydatną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z projektowaniem i wyposażeniem pomieszczeń dla ptaków w aspekcie ich dobrostanu, oceną jakości jaj, dobieraniem pokarmów z uwzględnieniem specyfiki żywienia poszczególnych gatunków ptaków,
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C07.4_K01
Student wykazuje umiejętność pracy samodzielnej i zespołowej
2,0
3,0Student wykazuje niewielką aktywność na zajęciach
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. red. Jan Jankowski, Hodowla i uzytkowanie drobiu, PWRiL, Warszawa, 2012
  2. Swierczewska E., Wężyk S., Horbańczuk J., Chów drobiu, OW "Hoża", Warszawa, 1999
  3. Kruszewicz G., Hodowla ptaków ozdobnych, MULTICO Oficyna Wydawnicza, Warszawa, 2002
  4. praca zbiorowa pod redakcją D. Jamroz i A. Potkańskiego, Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt, PWN, Warszawa, 2004

Literatura dodatkowa

  1. praca zbiorowa pod redakcją M. Mazurkiewicza, Choroby drobiu, Akademia Rolnicza, Wrocław, 1995
  2. D.Szczerbińska, D.Majewska, A.Dańczak, Z.Tarasewicz, Emu, Akademia Rolnicza, Szczecin, 2007
  3. praca zbiorowa pod redakcją Ewy Świerczewskiej, Hodowla i użytkowanie drobiu, SGGW, Warszawa, 1993
  4. Kruszewicz A., Tarasewicz L., Kury ozdobne, MULTICO Oficyna Wydawnicza, Warszawa, 2002
  5. E. Świerczewska, M. Stępińska, J. Niemiec, Chów kur, SGGW, Warszawa, 1999
  6. A. Faruga, J. Jankowski, Indyki- hodowla i Użytkowanie, PWRiL, Warszawa, 1996

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Rozpoznawanie gatunków, typów użytkowych i ras ptaków użytkowych i ozdobnych.3
T-L-2Topografia, morfologia i anatomia ptaków. Układ powłokowy, rodzaje piór i ich budowa. Rozpoznawanie piór wybranych gatunków.3
T-L-3Rozpoznawanie jaj wybranych gatunków ptaków Ocena jakości jaj. Pomiary podstawowych cech fizycznych jaja kurzego. Ustalanie świeżości jaj na podstawie wyznaczanych indeksów i pomiaru wielkości komory powietrznej.3
T-L-4Poznanie zasad budowy aparatów wylęgowych i regulacji warunków inkubacji. Nakład jaj do aparatu wylęgowego, ważenie, dezynfekcja, świetlenia jaj za pomocą ovoskopów. Analiza czynników wpływających na zdolność wylęgową jaj.3
T-L-5Układanie dawek żywieniowych dla ptaków użytkowych i ozdobnych.4
16

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Pochodzenie i udomowienie ptaków użytkowych i ozdobnych. Znaczenie produkcji drobiarskiej.2
T-W-2Gatunki, typy użytkowe i rasy ptaków użytkowych i ozdobnych.2
T-W-3Technika chowu ptaków w zależności od gatunku. Sposoby alternatywnego utrzymania drobiu.3
T-W-4Podstawy rozrodu i użytkowanie nieśne. Technika lęgów naturalnych i sztucznych.3
T-W-5Specyfika żywienia ptaków, zasady komponowania mieszanek i układania dawek pokarmowych.4
14

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach16
A-L-2Samodzielne studiowanie wskazanej literatury7
A-L-3Przygotowanie sprawozdania z ćwiczeń7
A-L-4Opracowanie dawek pokarmowych5
35
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach14
A-W-2Czytanie wskazanej literatury3
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia6
A-W-4Pisemne zaliczenie treści zawartych w wykładach1
24
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C07.4_W01W wyniku przeprowadzonych zajęć student potrafi wymieniać gatunki, rasy i odmiany ptaków uzytkowych i ozdobnych oraz posiada specjalistyczną wiedzę dotyczącą chowu ptaków.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W06Zna metody chowu, oceny wartości hodowlanej i użytkowej zwierząt oraz metody selekcji i rodzaje krzyżowania zwierząt
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1P_W01ma ogólną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych o charakterze aplikacyjnym dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1P_W04ma wiedzę ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrodzie nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1P_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narzędzi, materiałów i ich praktycznych zastosowań pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1P_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz o jego zagrożeniach
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzP_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu złożonych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z gatunkami, rasami i odmianami ptaków użytkowych i ozdobnych
C-2Ukształtowanie umiejętności prowadzenia chowu ptaków uzytkowych i ozdobnych oraz zapewnienia im dobrostanu
Treści programoweT-W-2Gatunki, typy użytkowe i rasy ptaków użytkowych i ozdobnych.
T-L-4Poznanie zasad budowy aparatów wylęgowych i regulacji warunków inkubacji. Nakład jaj do aparatu wylęgowego, ważenie, dezynfekcja, świetlenia jaj za pomocą ovoskopów. Analiza czynników wpływających na zdolność wylęgową jaj.
T-W-4Podstawy rozrodu i użytkowanie nieśne. Technika lęgów naturalnych i sztucznych.
T-W-3Technika chowu ptaków w zależności od gatunku. Sposoby alternatywnego utrzymania drobiu.
T-W-1Pochodzenie i udomowienie ptaków użytkowych i ozdobnych. Znaczenie produkcji drobiarskiej.
T-W-5Specyfika żywienia ptaków, zasady komponowania mieszanek i układania dawek pokarmowych.
T-L-5Układanie dawek żywieniowych dla ptaków użytkowych i ozdobnych.
T-L-2Topografia, morfologia i anatomia ptaków. Układ powłokowy, rodzaje piór i ich budowa. Rozpoznawanie piór wybranych gatunków.
T-L-1Rozpoznawanie gatunków, typów użytkowych i ras ptaków użytkowych i ozdobnych.
T-L-3Rozpoznawanie jaj wybranych gatunków ptaków Ocena jakości jaj. Pomiary podstawowych cech fizycznych jaja kurzego. Ustalanie świeżości jaj na podstawie wyznaczanych indeksów i pomiaru wielkości komory powietrznej.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej.
M-2Wyklad konwersatoryjny
M-3Dyskusja
M-4Film
M-6Ćwiczenia laboratoryjne
M-5Pokaz
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Kolokwium pisemne
S-1Ocena formująca: Ocenianie ciągłe na podstawie aktywności na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student: - w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje średnie zainteresowanie, - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele błędów.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C07.4_U01W wyniku przeprowadzonych zajęć student posiada umiejętność prowadzenia chowu ptaków użytkowych i ozdobnych. Potrafi odpowiednio zinterpretować potrzebę prawidłowej lokalizacji i wyposażenia pomieszczeń dla ptaków w aspekcie ich dobrostanu. Potrafi przeprowadzić ocenę jakości jaj. Posiada umiejętność komponowania dawek pokarmowych z uwzględnieniem specyfiki żywienia różnych gatunków ptaków.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U18Wykazuje umiejętność organizacji chowu i hodowli różnych gatunków zwierząt udomowionych oraz gospodarowania populacjami zwierząt wolno żyjących
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1P_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1P_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1P_U09ma doświadczenie związane z utrzymaniem urządzeń i systemów technicznych i technologicznych typowych dla produkcji rolniczej, leśnej i przetwórstwa rolno-spożywczego odpowiednie dla studiowanego kierunku studiów
R1P_U10ma umiejętność korzystania z norm i standardów inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzP_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich i prostych problemów badawczych metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzP_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzP_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzP_U07potrafi ocenić przydatność metod i narzędzi służących do rozwiązania zadania inżynierskiego, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów, w tym dostrzec ograniczenia tych metod i narzędzi; potrafi - stosując także koncepcyjnie nowe metody - rozwiązywać złożone zadania inżynierskie, charakterystyczne dla studiowanego kierunku studiów, w tym zadania nietypowe oraz zadania zawierające komponent badawczy
InzP_U10ma doświadczenie związane z utrzymaniem obiektów i systemów typowych dla studiowanego kierunku studiów
InzP_U11ma umiejętność korzystania i doświadczenie w korzystaniu z norm i standardów w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Ukształtowanie umiejętności prowadzenia chowu ptaków uzytkowych i ozdobnych oraz zapewnienia im dobrostanu
C-1Zapoznanie studentów z gatunkami, rasami i odmianami ptaków użytkowych i ozdobnych
Treści programoweT-L-5Układanie dawek żywieniowych dla ptaków użytkowych i ozdobnych.
T-L-3Rozpoznawanie jaj wybranych gatunków ptaków Ocena jakości jaj. Pomiary podstawowych cech fizycznych jaja kurzego. Ustalanie świeżości jaj na podstawie wyznaczanych indeksów i pomiaru wielkości komory powietrznej.
T-L-1Rozpoznawanie gatunków, typów użytkowych i ras ptaków użytkowych i ozdobnych.
T-L-2Topografia, morfologia i anatomia ptaków. Układ powłokowy, rodzaje piór i ich budowa. Rozpoznawanie piór wybranych gatunków.
T-L-4Poznanie zasad budowy aparatów wylęgowych i regulacji warunków inkubacji. Nakład jaj do aparatu wylęgowego, ważenie, dezynfekcja, świetlenia jaj za pomocą ovoskopów. Analiza czynników wpływających na zdolność wylęgową jaj.
T-W-3Technika chowu ptaków w zależności od gatunku. Sposoby alternatywnego utrzymania drobiu.
T-W-5Specyfika żywienia ptaków, zasady komponowania mieszanek i układania dawek pokarmowych.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej.
M-2Wyklad konwersatoryjny
M-3Dyskusja
M-4Film
M-6Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocenianie ciągłe na podstawie aktywności na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student: - potrafi zidentyfikować i poradzić sobie, z wydatną pomocą nauczyciela, z wybranymi trudnościami związanymi z projektowaniem i wyposażeniem pomieszczeń dla ptaków w aspekcie ich dobrostanu, oceną jakości jaj, dobieraniem pokarmów z uwzględnieniem specyfiki żywienia poszczególnych gatunków ptaków,
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C07.4_K01Student wykazuje umiejętność pracy samodzielnej i zespołowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K04Potrafi pracować samodzielnie i w zespole oraz wykazuje się kreatywnością i przedsiębiorczością w organizacji wykonywania zleconych zadań
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1P_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R1P_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1P_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1P_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1P_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzP_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzP_K02potrafi myśleć i działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-2Ukształtowanie umiejętności prowadzenia chowu ptaków uzytkowych i ozdobnych oraz zapewnienia im dobrostanu
Treści programoweT-L-5Układanie dawek żywieniowych dla ptaków użytkowych i ozdobnych.
T-L-1Rozpoznawanie gatunków, typów użytkowych i ras ptaków użytkowych i ozdobnych.
T-L-2Topografia, morfologia i anatomia ptaków. Układ powłokowy, rodzaje piór i ich budowa. Rozpoznawanie piór wybranych gatunków.
T-L-3Rozpoznawanie jaj wybranych gatunków ptaków Ocena jakości jaj. Pomiary podstawowych cech fizycznych jaja kurzego. Ustalanie świeżości jaj na podstawie wyznaczanych indeksów i pomiaru wielkości komory powietrznej.
T-L-4Poznanie zasad budowy aparatów wylęgowych i regulacji warunków inkubacji. Nakład jaj do aparatu wylęgowego, ważenie, dezynfekcja, świetlenia jaj za pomocą ovoskopów. Analiza czynników wpływających na zdolność wylęgową jaj.
Metody nauczaniaM-2Wyklad konwersatoryjny
M-3Dyskusja
M-6Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocenianie ciągłe na podstawie aktywności na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje niewielką aktywność na zajęciach
3,5
4,0
4,5
5,0