Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Kynologia (S1)

Sylabus przedmiotu Chów i hodowla zwierząt amatorskich:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Kynologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil praktyczny
Moduł
Przedmiot Chów i hodowla zwierząt amatorskich
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności
Nauczyciel odpowiedzialny Beata Matysiak <Beata.Matysiak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Anita Kołodziej-Skalska <Anita.Kolodziej@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 7 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 14 0,80,40zaliczenie
laboratoriaL3 16 1,20,60zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Zagadnienia z fizjologii i anatomii zwierząt

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przedstawienie studentom bioróżnorodności zwierząt amatorskich oraz prowadzenia prawidłowego chowu i hodowli spełniającego wymogi oraz standardy utrzymania gatunków.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Omówienie zagadnień związanych z hodowlą i chowem wybranych gatunków zwierząt amatorskich.12
T-L-2Prawidłowa pielęgancja i postepowanie ze zwierzętami2
T-L-3Projektowanie pomieszczeń dla wybranych gatunków zwierząt amatorskich2
16
wykłady
T-W-1Bogactwo gatunków w biosferze. Zwierzęta amatorskie i towarzyszące ich systematyka, klasyfikacja, wystepowanie, możliwości wykorzystania.2
T-W-2Znaczenie zwierzat amatorkich dla człowieka2
T-W-3Cele i zadania chowu i hodowli zwierząt amatorskich2
T-W-4Warunki utrzymania zwierząt amatorskich2
T-W-5Prawidłowe żywienie i pielęgnacja zwierząt amatorskich.2
T-W-6Rozród zwierząt amatorskich.2
T-W-7Zapobieganie chorobom oraz postępowanie ze zwierzętami chorymi2
14

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach ćwiczeniowych16
A-L-2Czytanie wskazanej literatury6
A-L-3Przygotowanie wystapienia z wybranego materiału5
A-L-4Uczestnictwo w wyjeście studyjnym do osrodka hodowli zwierząt amatorkich8
35
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach14
A-W-2Czytanie wskazanej literatury6
A-W-3Przygotowanie do dyskusji na wybrane tematy4
24

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Wykład konwersatoryjny.
M-3Pokaz multimedialny przy użyciu komputera i rzutnika multimedialnego
M-4Film
M-5Wyjazd studyjny

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca na zakończenie cyklu wykładów i ćwiczeń

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C08.1_W01
Student charakteryzuje i tłumaczy znaczenie i zasady prawidłowego chowu i hodowli zwierząt amatorskich
Kn_1P_W22R1P_W01, R1P_W03, R1P_W04, R1P_W06, R1P_W08, R1P_W09InzP_W03, InzP_W04, InzP_W05C-1T-W-5, T-L-2, T-L-1M-5, M-4, M-2, M-1, M-3S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C08.1_U02
Student umie planować podejmowanie świadomych decyzji związanych z hodowlą i chowem zwierząt amatorskich
Kn_1P_U03R1P_U01, R1P_U03, R1P_U05, R1P_U07InzP_U01, InzP_U03, InzP_U11C-1T-L-2, T-L-3M-2, M-3, M-4S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
Kn_1P_C08.1_K01
Student orientuje sie i jest świadomy możliwości utrzymywania zwierząt należących do różnych grup taksonomicznych….
Kn_1P_K03R1P_K01, R1P_K03, R1P_K04, R1P_K07, R1P_K08InzP_K01, InzP_K02C-1T-W-2, T-W-1M-2, M-1, M-3S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C08.1_W01
Student charakteryzuje i tłumaczy znaczenie i zasady prawidłowego chowu i hodowli zwierząt amatorskich
2,0Student nie zna zasad prwidłowego chowu i hodowli zwierząt amatorskich
3,0Student w sposób umiarkowany objaśnia zasady prawidłowego chowu i hodowli zwierząt amatorskich
3,5Student orientuje się i tłumaczy niektóre zasady prawidłowego chowu i hodowli zwierzat amatorskich
4,0Student orientuje się i tłumaczy większość zasad prawidłowego chowu i hodowli zwierzat amatorskich
4,5Student orientuje się, zna i tłumaczy większość zasad prawidłowego chowu i hodowli zwierzat amatorskich
5,0Student zna, i tłumaczy zasady prawidłowego chowu i hodowli zwierzat amatorskich

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C08.1_U02
Student umie planować podejmowanie świadomych decyzji związanych z hodowlą i chowem zwierząt amatorskich
2,0Student nie umie planować podejmowania świadomych decyzji związanych z chowem i hodowlą zwierząt amatorskich
3,0Student w niewielkim stoponiu umie planować podejmowanie świadomych decyzji związanych z chowem i hodowlą zwierząt amatorskich
3,5Student umie formułować decyzje związane z chowem i hodowlą zwierząt amatorskich
4,0Student umie formułować i łączyć decyzje związane z chowem i hodowlą zwierząt amatorskich
4,5Student umie świadomie formułować i łączyć decyzje związane z chowem i hodowlą zwierząt amatorskich
5,0Student umie świadomie formułować, oceniać i łączyć decyzje związane z chowem i hodowlą zwierząt amatorskich

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
Kn_1P_C08.1_K01
Student orientuje sie i jest świadomy możliwości utrzymywania zwierząt należących do różnych grup taksonomicznych….
2,0student nie jest świadomy o możlwościach utrzymywania zwierząt amatorskich
3,0student jest świadomy o możlwościach utrzymywania zwierząt amatorskich jednak nie przejawia kreatywności w zdobywaniiu wiedzy w tym zakresie
3,5student świadomie orientuje się o możlwościach utrzymywania zwierząt amatorskich, jednak nie przejawia kreatywności w zdobywaniiu wiedzy w tym zakresie
4,0student kreatywnie i świadomie orientuje się o możlwościach utrzymywania zwierząt amatorskich i jest otwarty na poszerzanie swoich kompetencji
4,5student kreatywnie i świadomie orientuje się o możlwościach utrzymywania zwierząt amatorskich i jest zdeterminowany do poszerzania swoich kompetencji
5,0student bardzo kreatywnie i świadomie orientuje się o możlwościach utrzymywania zwierząt amatorskich i jest zdeterminowany do poszerzania swoich kompetencji oraz postrzega mozliwości rozwoju osobistego

Literatura podstawowa

  1. Lorek M., Gugołek A., Zwierzęta amatorskie i towarzyszące, UWM, Olsztyn, 2008, I
  2. Gugołek A., Amatorska hodowla wybranych gatunków ssaków, UWM, Olsztyn, 2011, I
  3. Stawicka J., Szymczak -Piątek M., Wieczorek J., Wybrane zagadnienia ekologiczne, SGGW, Warszawa, 2010, III
  4. Jurd R., D., Biologia zwierząt. Krótkie wykłady, PWN, Warszawa, 2007, II

Literatura dodatkowa

  1. Burt J., Szczur, Uniwesitas, Kraków, 2006
  2. Kośla T., Higiena utrzymania zwierząt amatorkich, UWM, Olsztyn, 2008

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Omówienie zagadnień związanych z hodowlą i chowem wybranych gatunków zwierząt amatorskich.12
T-L-2Prawidłowa pielęgancja i postepowanie ze zwierzętami2
T-L-3Projektowanie pomieszczeń dla wybranych gatunków zwierząt amatorskich2
16

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Bogactwo gatunków w biosferze. Zwierzęta amatorskie i towarzyszące ich systematyka, klasyfikacja, wystepowanie, możliwości wykorzystania.2
T-W-2Znaczenie zwierzat amatorkich dla człowieka2
T-W-3Cele i zadania chowu i hodowli zwierząt amatorskich2
T-W-4Warunki utrzymania zwierząt amatorskich2
T-W-5Prawidłowe żywienie i pielęgnacja zwierząt amatorskich.2
T-W-6Rozród zwierząt amatorskich.2
T-W-7Zapobieganie chorobom oraz postępowanie ze zwierzętami chorymi2
14

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach ćwiczeniowych16
A-L-2Czytanie wskazanej literatury6
A-L-3Przygotowanie wystapienia z wybranego materiału5
A-L-4Uczestnictwo w wyjeście studyjnym do osrodka hodowli zwierząt amatorkich8
35
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach14
A-W-2Czytanie wskazanej literatury6
A-W-3Przygotowanie do dyskusji na wybrane tematy4
24
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C08.1_W01Student charakteryzuje i tłumaczy znaczenie i zasady prawidłowego chowu i hodowli zwierząt amatorskich
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_W22Posiada podstawową wiedzę z zakresu kształtowania środowiska zoohigienicznego oraz jego wpływu na dobrostan zwierząt
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1P_W01ma ogólną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych o charakterze aplikacyjnym dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1P_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwościach surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1P_W04ma wiedzę ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrodzie nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1P_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz o jego zagrożeniach
R1P_W08ma podstawową wiedzę w zakresie utrzymania urządzeń, obiektów i systemów technicznych i technologii typowych dla obszarów rolniczych, leśnych i przetwórstwa rolno-spożywczego dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1P_W09ma podstawową wiedzę w zakresie standardów i norm technicznych związanych ze studiowanym kierunkiem studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzP_W03ma podstawową wiedzę w zakresie utrzymania obiektów i systemów typowych dla studiowanego kierunku studiów
InzP_W04ma podstawową wiedzę w zakresie standardów i norm technicznych w zakresie studiowanego kierunku studiów
InzP_W05ma wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej oraz ich uwzględniania w działalności inżynierskiej
Cel przedmiotuC-1Przedstawienie studentom bioróżnorodności zwierząt amatorskich oraz prowadzenia prawidłowego chowu i hodowli spełniającego wymogi oraz standardy utrzymania gatunków.
Treści programoweT-W-5Prawidłowe żywienie i pielęgnacja zwierząt amatorskich.
T-L-2Prawidłowa pielęgancja i postepowanie ze zwierzętami
T-L-1Omówienie zagadnień związanych z hodowlą i chowem wybranych gatunków zwierząt amatorskich.
Metody nauczaniaM-5Wyjazd studyjny
M-4Film
M-2Wykład konwersatoryjny.
M-1Wykład informacyjny
M-3Pokaz multimedialny przy użyciu komputera i rzutnika multimedialnego
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca na zakończenie cyklu wykładów i ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna zasad prwidłowego chowu i hodowli zwierząt amatorskich
3,0Student w sposób umiarkowany objaśnia zasady prawidłowego chowu i hodowli zwierząt amatorskich
3,5Student orientuje się i tłumaczy niektóre zasady prawidłowego chowu i hodowli zwierzat amatorskich
4,0Student orientuje się i tłumaczy większość zasad prawidłowego chowu i hodowli zwierzat amatorskich
4,5Student orientuje się, zna i tłumaczy większość zasad prawidłowego chowu i hodowli zwierzat amatorskich
5,0Student zna, i tłumaczy zasady prawidłowego chowu i hodowli zwierzat amatorskich
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C08.1_U02Student umie planować podejmowanie świadomych decyzji związanych z hodowlą i chowem zwierząt amatorskich
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_U03Posiada podstawową umiejętność oceny zjawisk wpływających na stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych. Umie zatosować podstawowe prawa biologiczne, w tym genetyczne, oraz potrafi przewidzieć pozytywne i negatywne skutki ich działania u różnych zwierząt, w tym udomowionych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1P_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1P_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1P_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1P_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia umiejętności inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzP_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzP_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - integrować wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów oraz zastosować podejście systemowe, uwzględniające także aspekty pozatechniczne
InzP_U11ma umiejętność korzystania i doświadczenie w korzystaniu z norm i standardów w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Przedstawienie studentom bioróżnorodności zwierząt amatorskich oraz prowadzenia prawidłowego chowu i hodowli spełniającego wymogi oraz standardy utrzymania gatunków.
Treści programoweT-L-2Prawidłowa pielęgancja i postepowanie ze zwierzętami
T-L-3Projektowanie pomieszczeń dla wybranych gatunków zwierząt amatorskich
Metody nauczaniaM-2Wykład konwersatoryjny.
M-3Pokaz multimedialny przy użyciu komputera i rzutnika multimedialnego
M-4Film
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca na zakończenie cyklu wykładów i ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie umie planować podejmowania świadomych decyzji związanych z chowem i hodowlą zwierząt amatorskich
3,0Student w niewielkim stoponiu umie planować podejmowanie świadomych decyzji związanych z chowem i hodowlą zwierząt amatorskich
3,5Student umie formułować decyzje związane z chowem i hodowlą zwierząt amatorskich
4,0Student umie formułować i łączyć decyzje związane z chowem i hodowlą zwierząt amatorskich
4,5Student umie świadomie formułować i łączyć decyzje związane z chowem i hodowlą zwierząt amatorskich
5,0Student umie świadomie formułować, oceniać i łączyć decyzje związane z chowem i hodowlą zwierząt amatorskich
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKn_1P_C08.1_K01Student orientuje sie i jest świadomy możliwości utrzymywania zwierząt należących do różnych grup taksonomicznych….
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKn_1P_K03Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności oraz rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się zawodowego i osobistego
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1P_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1P_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1P_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1P_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1P_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzP_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzP_K02potrafi myśleć i działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Przedstawienie studentom bioróżnorodności zwierząt amatorskich oraz prowadzenia prawidłowego chowu i hodowli spełniającego wymogi oraz standardy utrzymania gatunków.
Treści programoweT-W-2Znaczenie zwierzat amatorkich dla człowieka
T-W-1Bogactwo gatunków w biosferze. Zwierzęta amatorskie i towarzyszące ich systematyka, klasyfikacja, wystepowanie, możliwości wykorzystania.
Metody nauczaniaM-2Wykład konwersatoryjny.
M-1Wykład informacyjny
M-3Pokaz multimedialny przy użyciu komputera i rzutnika multimedialnego
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca na zakończenie cyklu wykładów i ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie jest świadomy o możlwościach utrzymywania zwierząt amatorskich
3,0student jest świadomy o możlwościach utrzymywania zwierząt amatorskich jednak nie przejawia kreatywności w zdobywaniiu wiedzy w tym zakresie
3,5student świadomie orientuje się o możlwościach utrzymywania zwierząt amatorskich, jednak nie przejawia kreatywności w zdobywaniiu wiedzy w tym zakresie
4,0student kreatywnie i świadomie orientuje się o możlwościach utrzymywania zwierząt amatorskich i jest otwarty na poszerzanie swoich kompetencji
4,5student kreatywnie i świadomie orientuje się o możlwościach utrzymywania zwierząt amatorskich i jest zdeterminowany do poszerzania swoich kompetencji
5,0student bardzo kreatywnie i świadomie orientuje się o możlwościach utrzymywania zwierząt amatorskich i jest zdeterminowany do poszerzania swoich kompetencji oraz postrzega mozliwości rozwoju osobistego