Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (S2)
specjalność: Biotechnologia w produkcji roślinnej

Sylabus przedmiotu Ksenobiotyki w żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biotechnologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Ksenobiotyki w żywności
Specjalność Bioinżynieria produkcji żywności
Jednostka prowadząca Katedra Biotechnologii Rozrodu Zwierząt i Higieny Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Agnieszka Tomza-Marciniak <Agnieszka.Tomza-Marciniak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 5 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 15 1,50,41zaliczenie
wykładyW3 15 1,50,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1znajomość fizjologii, biochemii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zapoznanie studentów z metabolizmem trucizn i czynnikami wplywajacymi na toksyczność substancji
C-2zapoznanie studentów z charakterystyką toksykologiczną wybranych ksenobiotyków
C-3zapoznanie studentów z metodami wykrywania i oceny wielkości pobrania określonych ksenobiotyków

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Oszacowanie pobrania z dietą wybranych chemicznych zanieczyszczeń żywności.4
T-A-2Wpływ procesów technologicznych na zawartość wybranych zanieczyszczen chemicznych.2
T-A-3Wykrywanie obecności wybranych konserwantów w produktach spożywczych.2
T-A-4Ocena działania toksycznego metali toksycznych i innych pierwiatsków śladowych (działanie rakotwórcze, wpływ na wzrost, długość życia i przeżywalność, płodność i zdolność rozrodczą zwierząt doświadczalnych).4
T-A-5Zanieczyszczenia organiczne w żywności - ocena ryzyka dla konsumentów.3
15
wykłady
T-W-1Główne grupy ksenobiotyków. Źródła kesnobiotyków w żywności2
T-W-2Czynniki wpływające na toksyczność substancji (fizykochemiczne, biologiczne, środowiskowe).2
T-W-3Losy trucizn w organizmie. Dostępność biologiczna ksenobiotyków. Transport, dystrybucja wewnątrzustrojowa i przemiany.2
T-W-4Stopnie toksyczności substancji. Zależność dawka – efekt/dawka – odpowiedź.2
T-W-5Charakterystyka toksykologiczna głównych zanieczyszczeń żywności.4
T-W-6Charakterystyka toksykologiczna substancji dodowanych celowo do żywności.3
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach.15
A-A-2Przygotowanie się do zajęć audytoryjnych.15
A-A-3Przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń audytoryjnych.10
A-A-4Studiowanie literatury.6
46
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach.15
A-W-2Studiowanie literatury.15
A-W-3Przygotowanie się do zaliczenia wykładów.10
A-W-4Przygotowanie się do zajęć i zaliczenia części wykładowej.5
45

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Wykład konwersatoryjny
M-3dyskusja dydaktyczna
M-4pokaz

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: zaliczenie ustne
S-2Ocena formująca: zaliczenia pisemne
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_BPŻ-S-O5.1_W01
dokonuje charakterystyki toksykologicznej wybranych substancji dodawanych celowo do żywności i stanowiących jej zanieczyszczenie
BT_2A_W03R2A_W02InzA2_W04C-2T-W-5, T-W-1, T-W-6, T-A-4, T-A-5M-2, M-1, M-3S-2
BT_2A_BPŻ-S-O5.1_W02
zna przemiany substancji toksycznych i szkodliwych w organizmie i czynniki wpływające na toksyczność substancji
BT_2A_W01R2A_W01, R2A_W04C-1T-W-3, T-W-2, T-W-1, T-W-4, T-A-2M-2, M-1S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_BPŻ-S-O5.1_U01
student posiada umiejętność analizy i interpretacji wyników i dokonywania oceny ryzyka toksykologicznego konsumentów
BT_2A_U04R2A_U01, R2A_U04, R2A_U05, R2A_U06, R2A_U07C-3, C-2T-A-3, T-A-2, T-A-4, T-A-1, T-A-5M-4, M-3S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_BPŻ-S-O5.1_K01
umiejętnie korzysta z naukowych źródeł informaji
BT_2A_K01R2A_K01, R2A_K07InzA2_K02C-3, C-2, C-1T-W-5, T-W-3, T-W-2, T-W-1, T-W-4, T-W-6, T-A-3, T-A-2, T-A-4, T-A-1, T-A-5M-4, M-2, M-1, M-3S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_2A_BPŻ-S-O5.1_W01
dokonuje charakterystyki toksykologicznej wybranych substancji dodawanych celowo do żywności i stanowiących jej zanieczyszczenie
2,0
3,0student dokonuje charakterystyki toksykologicznej najważniejszych substancji dodawanych celowo do żywności i stanowiących jej zanieczyszczenie
3,5
4,0
4,5
5,0
BT_2A_BPŻ-S-O5.1_W02
zna przemiany substancji toksycznych i szkodliwych w organizmie i czynniki wpływające na toksyczność substancji
2,0
3,0student wykazuje znajomość przemian, jakim podlegają ksenobiotyki w organizmie człowieka oraz opisuje podstawowe czynniki wpływające na toksyczność substancji
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_2A_BPŻ-S-O5.1_U01
student posiada umiejętność analizy i interpretacji wyników i dokonywania oceny ryzyka toksykologicznego konsumentów
2,0
3,0student wykazuje umiejętność analizy i interpretacji wyników. Umie dokonać oceny ryzyka toksykologicznego konsumentów w podstawowym zakresie.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Seńczuk W. (red.), Toksykologia współczesna, Warszawa, PZWL, 2006
  2. Brzozowska A. (red.), Toksykologia żywności, SGGW, Warszawa, 2010

Literatura dodatkowa

  1. Nikonorow M., Urbanek-Karłowska B., Toksykologia żywności, PZWL, Warszawa, 1987

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Oszacowanie pobrania z dietą wybranych chemicznych zanieczyszczeń żywności.4
T-A-2Wpływ procesów technologicznych na zawartość wybranych zanieczyszczen chemicznych.2
T-A-3Wykrywanie obecności wybranych konserwantów w produktach spożywczych.2
T-A-4Ocena działania toksycznego metali toksycznych i innych pierwiatsków śladowych (działanie rakotwórcze, wpływ na wzrost, długość życia i przeżywalność, płodność i zdolność rozrodczą zwierząt doświadczalnych).4
T-A-5Zanieczyszczenia organiczne w żywności - ocena ryzyka dla konsumentów.3
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Główne grupy ksenobiotyków. Źródła kesnobiotyków w żywności2
T-W-2Czynniki wpływające na toksyczność substancji (fizykochemiczne, biologiczne, środowiskowe).2
T-W-3Losy trucizn w organizmie. Dostępność biologiczna ksenobiotyków. Transport, dystrybucja wewnątrzustrojowa i przemiany.2
T-W-4Stopnie toksyczności substancji. Zależność dawka – efekt/dawka – odpowiedź.2
T-W-5Charakterystyka toksykologiczna głównych zanieczyszczeń żywności.4
T-W-6Charakterystyka toksykologiczna substancji dodowanych celowo do żywności.3
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach.15
A-A-2Przygotowanie się do zajęć audytoryjnych.15
A-A-3Przygotowanie się do zaliczenia ćwiczeń audytoryjnych.10
A-A-4Studiowanie literatury.6
46
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach.15
A-W-2Studiowanie literatury.15
A-W-3Przygotowanie się do zaliczenia wykładów.10
A-W-4Przygotowanie się do zajęć i zaliczenia części wykładowej.5
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_2A_BPŻ-S-O5.1_W01dokonuje charakterystyki toksykologicznej wybranych substancji dodawanych celowo do żywności i stanowiących jej zanieczyszczenie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_W03zna zasady zarządzania, w tym zarządzania jakością
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W02ma zaawansowaną wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-2zapoznanie studentów z charakterystyką toksykologiczną wybranych ksenobiotyków
Treści programoweT-W-5Charakterystyka toksykologiczna głównych zanieczyszczeń żywności.
T-W-1Główne grupy ksenobiotyków. Źródła kesnobiotyków w żywności
T-W-6Charakterystyka toksykologiczna substancji dodowanych celowo do żywności.
T-A-4Ocena działania toksycznego metali toksycznych i innych pierwiatsków śladowych (działanie rakotwórcze, wpływ na wzrost, długość życia i przeżywalność, płodność i zdolność rozrodczą zwierząt doświadczalnych).
T-A-5Zanieczyszczenia organiczne w żywności - ocena ryzyka dla konsumentów.
Metody nauczaniaM-2Wykład konwersatoryjny
M-1Wykład informacyjny
M-3dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: zaliczenia pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student dokonuje charakterystyki toksykologicznej najważniejszych substancji dodawanych celowo do żywności i stanowiących jej zanieczyszczenie
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_2A_BPŻ-S-O5.1_W02zna przemiany substancji toksycznych i szkodliwych w organizmie i czynniki wpływające na toksyczność substancji
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_W01ma poszerzoną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki oraz nauk pokrewnych dostosowaną do kierunku biotechnologia
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W01ma rozszerzoną wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R2A_W04ma pogłębioną wiedzę o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1zapoznanie studentów z metabolizmem trucizn i czynnikami wplywajacymi na toksyczność substancji
Treści programoweT-W-3Losy trucizn w organizmie. Dostępność biologiczna ksenobiotyków. Transport, dystrybucja wewnątrzustrojowa i przemiany.
T-W-2Czynniki wpływające na toksyczność substancji (fizykochemiczne, biologiczne, środowiskowe).
T-W-1Główne grupy ksenobiotyków. Źródła kesnobiotyków w żywności
T-W-4Stopnie toksyczności substancji. Zależność dawka – efekt/dawka – odpowiedź.
T-A-2Wpływ procesów technologicznych na zawartość wybranych zanieczyszczen chemicznych.
Metody nauczaniaM-2Wykład konwersatoryjny
M-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: zaliczenia pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student wykazuje znajomość przemian, jakim podlegają ksenobiotyki w organizmie człowieka oraz opisuje podstawowe czynniki wpływające na toksyczność substancji
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_2A_BPŻ-S-O5.1_U01student posiada umiejętność analizy i interpretacji wyników i dokonywania oceny ryzyka toksykologicznego konsumentów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_U04Zna czynniki wpływające na produkcję żywności; potrafi analizować substancje niepożądane w surowcach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego; zna i rozumie zasady uwalniania GMO do środowiska, analizuje zagrożenia oraz szacuje skutki tworzenia i stosowania GMO; umie określić wpływ i znaczenie biotechnologii w ochronie środowiska; docenia znaczenie zasobów genowych roślin i zwierząt.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U04samodzielnie planuje, przeprowadza, analizuje i ocenia poprawność wykonanego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U05samodzielnie i wszechstronnie analizuje problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania specjalistycznych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów i profilu kształcenia
R2A_U06posiada umiejętność doboru i modyfikacji typowych działań (w tym technik i technologii) dostosowanych do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów
R2A_U07ocenia wady i zalety podjętych działań, w tym ich oryginalność w rozwiązywaniu zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Cel przedmiotuC-3zapoznanie studentów z metodami wykrywania i oceny wielkości pobrania określonych ksenobiotyków
C-2zapoznanie studentów z charakterystyką toksykologiczną wybranych ksenobiotyków
Treści programoweT-A-3Wykrywanie obecności wybranych konserwantów w produktach spożywczych.
T-A-2Wpływ procesów technologicznych na zawartość wybranych zanieczyszczen chemicznych.
T-A-4Ocena działania toksycznego metali toksycznych i innych pierwiatsków śladowych (działanie rakotwórcze, wpływ na wzrost, długość życia i przeżywalność, płodność i zdolność rozrodczą zwierząt doświadczalnych).
T-A-1Oszacowanie pobrania z dietą wybranych chemicznych zanieczyszczeń żywności.
T-A-5Zanieczyszczenia organiczne w żywności - ocena ryzyka dla konsumentów.
Metody nauczaniaM-4pokaz
M-3dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: zaliczenia pisemne
S-1Ocena formująca: zaliczenie ustne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student wykazuje umiejętność analizy i interpretacji wyników. Umie dokonać oceny ryzyka toksykologicznego konsumentów w podstawowym zakresie.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_2A_BPŻ-S-O5.1_K01umiejętnie korzysta z naukowych źródeł informaji
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_K01wykazuje potrzebę ciągłego podnoszenia wiedzy ogólnej i kierunkowej, ma świadomość celowości podnoszenia zdobytej wiedzy zarówno w działaniach zawodowych, jak i rozwoju osobistym
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
R2A_K07ma świadomość potrzeby ukierunkowanego dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-3zapoznanie studentów z metodami wykrywania i oceny wielkości pobrania określonych ksenobiotyków
C-2zapoznanie studentów z charakterystyką toksykologiczną wybranych ksenobiotyków
C-1zapoznanie studentów z metabolizmem trucizn i czynnikami wplywajacymi na toksyczność substancji
Treści programoweT-W-5Charakterystyka toksykologiczna głównych zanieczyszczeń żywności.
T-W-3Losy trucizn w organizmie. Dostępność biologiczna ksenobiotyków. Transport, dystrybucja wewnątrzustrojowa i przemiany.
T-W-2Czynniki wpływające na toksyczność substancji (fizykochemiczne, biologiczne, środowiskowe).
T-W-1Główne grupy ksenobiotyków. Źródła kesnobiotyków w żywności
T-W-4Stopnie toksyczności substancji. Zależność dawka – efekt/dawka – odpowiedź.
T-W-6Charakterystyka toksykologiczna substancji dodowanych celowo do żywności.
T-A-3Wykrywanie obecności wybranych konserwantów w produktach spożywczych.
T-A-2Wpływ procesów technologicznych na zawartość wybranych zanieczyszczen chemicznych.
T-A-4Ocena działania toksycznego metali toksycznych i innych pierwiatsków śladowych (działanie rakotwórcze, wpływ na wzrost, długość życia i przeżywalność, płodność i zdolność rozrodczą zwierząt doświadczalnych).
T-A-1Oszacowanie pobrania z dietą wybranych chemicznych zanieczyszczeń żywności.
T-A-5Zanieczyszczenia organiczne w żywności - ocena ryzyka dla konsumentów.
Metody nauczaniaM-4pokaz
M-2Wykład konwersatoryjny
M-1Wykład informacyjny
M-3dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie ustne