Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (S2)
specjalność: Bioinżynieria produkcji żywności

Sylabus przedmiotu Chemiczne metody instrumentalne w biotechnologii:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biotechnologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Chemiczne metody instrumentalne w biotechnologii
Specjalność Biotechnologia w produkcji roślinnej z przedmiotami wyrównującymi efekty inżynierskie
Jednostka prowadząca Zakład Biochemii
Nauczyciel odpowiedzialny Arkadiusz Telesiński <Arkadiusz.Telesinski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 6 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 15 1,50,50zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA3 15 1,50,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomosc podstawowych zagadnien z chemii organicznej i nieorganicznej oraz chemii analitycznej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Dostarczenie studentowi wiedzy o istniejacych metodach i technikach analitycznych stosowanych w biotechnologii
C-2Zapoznanie studentów z podstawowymi problemami badań analitycznych tj.: wyborem metody analitycznej, planu badania, zasadami pobierania próbki, praktycznego pomiaru oraz oceny uzyskanego wyniku, ze szczególnym uwzględnieniem nauk przyrodniczych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Podstawy obliczeń w analizie chemicznej, okresśanie objętości roztworów, sposoby wyrażania stężeń - zadania2
T-A-2Metody kalibracji w analizie instrumentalnej - zadania2
T-A-3Spektrofotometria UV-VIS - zadania4
T-A-4Metody chromatograficzne - zadania4
T-A-5Ocena wyników analizy instrumentalnej - zadania3
15
wykłady
T-W-1Podstawowe pojęcia z zakresu chemii analitycznej: metody kalibracji w metodach instrumentalnych; ocena wyników analizy: statystyczna interpretacja wyników2
T-W-2Wprowadzenie do metod spektroskopowych, spektroskopia, podział spektroskopii, spektrofotometria UV-VIS, prawa absorpcji aparatura, zastosowanie spektrofotometrii UV-VIS w analizie jakościowej i ilosciowej.2
T-W-3Spektrometria atomowa: podstawy teoretyczne, podstawy metody AAS, aparatura, analiza ilościowa metoda AAS, emisyjna spektrometria atomowa.2
T-W-4Wprowadzenie do metod chromatograficznych: klasyfikacja metod chromatograficznych, podstawy teoretyczne procesu chromatograficznego. Chromatografia gazowa: aparatura, wybór parametrów analizy, zastosowanie.3
T-W-5Wysokosprawna chromatografia cieczowa: aparatura, fazy ruchome i mechanizmy rozdzielcze, zastosowanie. Cgromatografia jonowa2
T-W-6Elektrochemiczne metody analizy. Istota metod elektroanalitycznych. Potencjometria, konduktometria, polarografia2
T-W-7Spektrometria mas, metody luminescencyjne, metody termoanalityczne2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie do ćwiczeń10
A-A-3Wykonanie samodzielnie obliczeń z zakresu instrumentalnej chemii analitycznej10
A-A-4Opracowanie konspektów ćwiczeń10
45
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Samodzielne studiowanie materiału wykładowego15
A-W-3Przygotowanie się studenta do zaliczenia wykładów15
45

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykłady informacyjne z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych
M-2Metody problemowe: rozwiązywanie zadań, omawianie wyników analiz, dyskusja

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Zaliczenie sprawozdań z ćwiczeń audytoryjnych
S-2Ocena podsumowująca: Test zaliczeniowy z wykładów

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_null_W01
Student posiada wiedzę z zakresu instrumentalnej analizy chemicznej i metod stosowanych w biotechnologii, zna podstawowe metody kalibracji i obliczeń stosowanych w instrumentalnej analizie chemicznej
BT_2A_W08R2A_W04InzA2_W02C-1, C-2T-W-1, T-W-7, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-A-5, T-A-1, T-A-2, T-A-4, T-A-3M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_null_U01
Student posiada umiejętność doboru metod instrumentalnych do odpowiednich analiz chemicznych stosowanych w biotechnologii; potrafi opracować i interpretować wyniki analizy
BT_2A_U05R2A_U01, R2A_U03, R2A_U04, R2A_U05, R2A_U06, R2A_U07InzA2_U01, InzA2_U05, InzA2_U08C-1, C-2T-W-1, T-W-7, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-A-5, T-A-1, T-A-2, T-A-4, T-A-3M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_2A_null_K01
Student potrafi pracować w zespole, działać w sposób świadomy
BT_2A_K05R2A_K03, R2A_K04InzA2_K02C-1, C-2T-A-5, T-A-1, T-A-2, T-A-4, T-A-3M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_2A_null_W01
Student posiada wiedzę z zakresu instrumentalnej analizy chemicznej i metod stosowanych w biotechnologii, zna podstawowe metody kalibracji i obliczeń stosowanych w instrumentalnej analizie chemicznej
2,0
3,0Student posiada dostateczną wiedzę z zakresu instrumentalnej analizy chemicznej i metod stosowanych w biotechnologii; posiada dostateczną wiedzę dotyczącą kryteriów wyboru metody analitycznej, planu badania, zasad pobierania i przygotowania próbek do analizy; w stopniu dostatecznym zna podsatwowe metody kalibracji i obliczenia stosowane w instrumentalnej analizie chemicznej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_2A_null_U01
Student posiada umiejętność doboru metod instrumentalnych do odpowiednich analiz chemicznych stosowanych w biotechnologii; potrafi opracować i interpretować wyniki analizy
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym posiada umiejętność doboru metod instrumentalnych do odpowiednich analiz chemicznych stosowanych w biotechnologii; potrafi opracować i interpretować wyniki analizy
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_2A_null_K01
Student potrafi pracować w zespole, działać w sposób świadomy
2,0
3,0Student w dostatecznym stopniu potrafi pracować w zespole, działać w sposób świadomy
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Szczepaniak W., Metody instrumentalne w analizie chemicznej, PWN, Warszawa, 2008
  2. Namieśnik A.J., Łukasiak J., Jamrógiewicz Z., Pobieranie próbek środowiskowych do analizy, PWN, Warszawa, 1995

Literatura dodatkowa

  1. Witkiewicz Z., Podstawy chromatografii, WNT, Warszawa, 2001
  2. Zieliński W., Rajca A. (red.), Metody spektroskopowe, WNT, Warszaw, 2000

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Podstawy obliczeń w analizie chemicznej, okresśanie objętości roztworów, sposoby wyrażania stężeń - zadania2
T-A-2Metody kalibracji w analizie instrumentalnej - zadania2
T-A-3Spektrofotometria UV-VIS - zadania4
T-A-4Metody chromatograficzne - zadania4
T-A-5Ocena wyników analizy instrumentalnej - zadania3
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawowe pojęcia z zakresu chemii analitycznej: metody kalibracji w metodach instrumentalnych; ocena wyników analizy: statystyczna interpretacja wyników2
T-W-2Wprowadzenie do metod spektroskopowych, spektroskopia, podział spektroskopii, spektrofotometria UV-VIS, prawa absorpcji aparatura, zastosowanie spektrofotometrii UV-VIS w analizie jakościowej i ilosciowej.2
T-W-3Spektrometria atomowa: podstawy teoretyczne, podstawy metody AAS, aparatura, analiza ilościowa metoda AAS, emisyjna spektrometria atomowa.2
T-W-4Wprowadzenie do metod chromatograficznych: klasyfikacja metod chromatograficznych, podstawy teoretyczne procesu chromatograficznego. Chromatografia gazowa: aparatura, wybór parametrów analizy, zastosowanie.3
T-W-5Wysokosprawna chromatografia cieczowa: aparatura, fazy ruchome i mechanizmy rozdzielcze, zastosowanie. Cgromatografia jonowa2
T-W-6Elektrochemiczne metody analizy. Istota metod elektroanalitycznych. Potencjometria, konduktometria, polarografia2
T-W-7Spektrometria mas, metody luminescencyjne, metody termoanalityczne2
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie do ćwiczeń10
A-A-3Wykonanie samodzielnie obliczeń z zakresu instrumentalnej chemii analitycznej10
A-A-4Opracowanie konspektów ćwiczeń10
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Samodzielne studiowanie materiału wykładowego15
A-W-3Przygotowanie się studenta do zaliczenia wykładów15
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_2A_null_W01Student posiada wiedzę z zakresu instrumentalnej analizy chemicznej i metod stosowanych w biotechnologii, zna podstawowe metody kalibracji i obliczeń stosowanych w instrumentalnej analizie chemicznej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_W08posiada znajomość zaawansowanych metod laboratoryjnych, technik i narzędzi inżynierskich pozwalających na wykonywanie technicznych zadań dostosowanych do kierunku biotechnologia
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W04ma pogłębioną wiedzę o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Dostarczenie studentowi wiedzy o istniejacych metodach i technikach analitycznych stosowanych w biotechnologii
C-2Zapoznanie studentów z podstawowymi problemami badań analitycznych tj.: wyborem metody analitycznej, planu badania, zasadami pobierania próbki, praktycznego pomiaru oraz oceny uzyskanego wyniku, ze szczególnym uwzględnieniem nauk przyrodniczych
Treści programoweT-W-1Podstawowe pojęcia z zakresu chemii analitycznej: metody kalibracji w metodach instrumentalnych; ocena wyników analizy: statystyczna interpretacja wyników
T-W-7Spektrometria mas, metody luminescencyjne, metody termoanalityczne
T-W-2Wprowadzenie do metod spektroskopowych, spektroskopia, podział spektroskopii, spektrofotometria UV-VIS, prawa absorpcji aparatura, zastosowanie spektrofotometrii UV-VIS w analizie jakościowej i ilosciowej.
T-W-3Spektrometria atomowa: podstawy teoretyczne, podstawy metody AAS, aparatura, analiza ilościowa metoda AAS, emisyjna spektrometria atomowa.
T-W-4Wprowadzenie do metod chromatograficznych: klasyfikacja metod chromatograficznych, podstawy teoretyczne procesu chromatograficznego. Chromatografia gazowa: aparatura, wybór parametrów analizy, zastosowanie.
T-W-5Wysokosprawna chromatografia cieczowa: aparatura, fazy ruchome i mechanizmy rozdzielcze, zastosowanie. Cgromatografia jonowa
T-W-6Elektrochemiczne metody analizy. Istota metod elektroanalitycznych. Potencjometria, konduktometria, polarografia
T-A-5Ocena wyników analizy instrumentalnej - zadania
T-A-1Podstawy obliczeń w analizie chemicznej, okresśanie objętości roztworów, sposoby wyrażania stężeń - zadania
T-A-2Metody kalibracji w analizie instrumentalnej - zadania
T-A-4Metody chromatograficzne - zadania
T-A-3Spektrofotometria UV-VIS - zadania
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjne z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych
M-2Metody problemowe: rozwiązywanie zadań, omawianie wyników analiz, dyskusja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie sprawozdań z ćwiczeń audytoryjnych
S-2Ocena podsumowująca: Test zaliczeniowy z wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada dostateczną wiedzę z zakresu instrumentalnej analizy chemicznej i metod stosowanych w biotechnologii; posiada dostateczną wiedzę dotyczącą kryteriów wyboru metody analitycznej, planu badania, zasad pobierania i przygotowania próbek do analizy; w stopniu dostatecznym zna podsatwowe metody kalibracji i obliczenia stosowane w instrumentalnej analizie chemicznej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_2A_null_U01Student posiada umiejętność doboru metod instrumentalnych do odpowiednich analiz chemicznych stosowanych w biotechnologii; potrafi opracować i interpretować wyniki analizy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_U05Potrafi zaprojektować oraz zrealizować proces eksperymentalny; zna i stosuje metody oraz systemy diagnostyki laboratoryjnej i molekularnej; posiada umiejętność prowadzenia prac badawczych z użyciem materiału biologicznego; potrafi przeprowadzać badania z użyciem mikroskopów; stosuje w analizie i diagnostyce narzędzia bioinformatyczne. Zna systemy i procesy wykorzystywane w ocenie stanu środowiska.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U03rozumie i stosuje odpowiednie technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R2A_U04samodzielnie planuje, przeprowadza, analizuje i ocenia poprawność wykonanego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U05samodzielnie i wszechstronnie analizuje problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania specjalistycznych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów i profilu kształcenia
R2A_U06posiada umiejętność doboru i modyfikacji typowych działań (w tym technik i technologii) dostosowanych do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów
R2A_U07ocenia wady i zalety podjętych działań, w tym ich oryginalność w rozwiązywaniu zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA2_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA2_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Dostarczenie studentowi wiedzy o istniejacych metodach i technikach analitycznych stosowanych w biotechnologii
C-2Zapoznanie studentów z podstawowymi problemami badań analitycznych tj.: wyborem metody analitycznej, planu badania, zasadami pobierania próbki, praktycznego pomiaru oraz oceny uzyskanego wyniku, ze szczególnym uwzględnieniem nauk przyrodniczych
Treści programoweT-W-1Podstawowe pojęcia z zakresu chemii analitycznej: metody kalibracji w metodach instrumentalnych; ocena wyników analizy: statystyczna interpretacja wyników
T-W-7Spektrometria mas, metody luminescencyjne, metody termoanalityczne
T-W-2Wprowadzenie do metod spektroskopowych, spektroskopia, podział spektroskopii, spektrofotometria UV-VIS, prawa absorpcji aparatura, zastosowanie spektrofotometrii UV-VIS w analizie jakościowej i ilosciowej.
T-W-3Spektrometria atomowa: podstawy teoretyczne, podstawy metody AAS, aparatura, analiza ilościowa metoda AAS, emisyjna spektrometria atomowa.
T-W-4Wprowadzenie do metod chromatograficznych: klasyfikacja metod chromatograficznych, podstawy teoretyczne procesu chromatograficznego. Chromatografia gazowa: aparatura, wybór parametrów analizy, zastosowanie.
T-W-5Wysokosprawna chromatografia cieczowa: aparatura, fazy ruchome i mechanizmy rozdzielcze, zastosowanie. Cgromatografia jonowa
T-W-6Elektrochemiczne metody analizy. Istota metod elektroanalitycznych. Potencjometria, konduktometria, polarografia
T-A-5Ocena wyników analizy instrumentalnej - zadania
T-A-1Podstawy obliczeń w analizie chemicznej, okresśanie objętości roztworów, sposoby wyrażania stężeń - zadania
T-A-2Metody kalibracji w analizie instrumentalnej - zadania
T-A-4Metody chromatograficzne - zadania
T-A-3Spektrofotometria UV-VIS - zadania
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjne z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych
M-2Metody problemowe: rozwiązywanie zadań, omawianie wyników analiz, dyskusja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie sprawozdań z ćwiczeń audytoryjnych
S-2Ocena podsumowująca: Test zaliczeniowy z wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym posiada umiejętność doboru metod instrumentalnych do odpowiednich analiz chemicznych stosowanych w biotechnologii; potrafi opracować i interpretować wyniki analizy
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_2A_null_K01Student potrafi pracować w zespole, działać w sposób świadomy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_2A_K05wykazuje zdyscyplinowanie w pracy indywidualnej; chętnie uczestniczy w pracy grupowej; potrafi kreatywnie planować i realizować działania własne i zespołowe
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R2A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Dostarczenie studentowi wiedzy o istniejacych metodach i technikach analitycznych stosowanych w biotechnologii
C-2Zapoznanie studentów z podstawowymi problemami badań analitycznych tj.: wyborem metody analitycznej, planu badania, zasadami pobierania próbki, praktycznego pomiaru oraz oceny uzyskanego wyniku, ze szczególnym uwzględnieniem nauk przyrodniczych
Treści programoweT-A-5Ocena wyników analizy instrumentalnej - zadania
T-A-1Podstawy obliczeń w analizie chemicznej, okresśanie objętości roztworów, sposoby wyrażania stężeń - zadania
T-A-2Metody kalibracji w analizie instrumentalnej - zadania
T-A-4Metody chromatograficzne - zadania
T-A-3Spektrofotometria UV-VIS - zadania
Metody nauczaniaM-2Metody problemowe: rozwiązywanie zadań, omawianie wyników analiz, dyskusja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie sprawozdań z ćwiczeń audytoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w dostatecznym stopniu potrafi pracować w zespole, działać w sposób świadomy
3,5
4,0
4,5
5,0