Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | BT_2A_BPŻ-S-D_U01 | Student potrafi wybrać odpowiednią technikę mutagenezy do modyfikacji genetycznej konkretnego organizmu. Potrafi in silico stworzyć przykładowy projekt ukierunkowanej mutagenezy organizmu. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | BT_2A_U06 | Potrafi wykorzystać techniki molekularne stosowane w taksonomii roślin, zwierząt i ludzi; rozumie budowę i funkcje genomu oraz transkryptomu organizmów eukariotycznych i prokariotycznych; zna procesy dziedziczenia i rozwoju organizmu; wykorzystuje metody molekularne w biotechnologii stosowanej; rozumie molekularne podstawy ewolucji; zna czynniki wpływające na zmienność organizmu. |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R2A_U01 | posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
R2A_U04 | samodzielnie planuje, przeprowadza, analizuje i ocenia poprawność wykonanego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
R2A_U05 | samodzielnie i wszechstronnie analizuje problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania specjalistycznych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów i profilu kształcenia |
R2A_U06 | posiada umiejętność doboru i modyfikacji typowych działań (w tym technik i technologii) dostosowanych do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów |
R2A_U07 | ocenia wady i zalety podjętych działań, w tym ich oryginalność w rozwiązywaniu zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA2_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
---|
InzA2_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
Cel przedmiotu | C-1 | Celem realizowanego przedmiotu jest zapoznanie studentów z możliością praktycznego wykorzystania technik mutagenezy w modyfikowaniu organizmów wykorzystywanych w produkcji żywności. |
---|
Treści programowe | T-A-4 | Czynniki wpływające na wydajność transkrypcji/translacji genów, procesy fałdowania i agregacji białek w komórce. |
---|
T-A-5 | Klonowanie zmutowanych genów do wektorów ekspresyjnych. Transformacja bakterii. Hodowla E. coli w celu uzyskania białek rekombinowanych. |
T-A-2 | Wykorzystanie reakcji łańcuchowej polimerazy (PCR) do modyfikacji białek na drodze mutagenezy ukierunkowanej. |
T-A-3 | Metody wprowadzania mutacji i tworzenia białek fuzyjnych. Oczyszczanie oraz detekcja białek rekombinowanych. |
T-A-1 | Projektowanie oraz wytwarzanie białek o zmodyfikowanej strukturze i/lub funkcji w wybranych systemach ekspresyjnych. |
T-W-1 | Charakterystyka mutacji DNA, skutki fenotypowe oraz przyczyny powstawania. |
T-W-4 | Mutageneza chemiczna. |
T-W-2 | Charakterystyka czynników mutagennych. |
T-W-5 | Mutageneza genetyczna (T-DNA, elementy transpozycyjne, celowanie genowe, Cre-LoxP, iRNA, pułapki genowe) |
T-W-7 | Przykłady wykorzystania mutagenezy genetycznej w produkcji żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. |
T-W-3 | Mutacje indukowane czynnikami fizycznymi (UV, promieniowanie jonizujące, szok temperaturowy). |
T-W-6 | Praktyczne wykorzystanie mutagenezy w tworzeniu zmodyfikowanych cech mikroorganizmów. |
Metody nauczania | M-3 | objaśnienie lub wyjaśnienie |
---|
M-2 | wykład konwersatoryjny |
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: podsumowujący - zaliczenie testowe |
---|
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Student na podstawie posiadanej wiedzy teoretycznej potrafi zaproponować odpowiednią technikę w celu wywołania trwałych zmian (mutacji) w genomach organizmów wykorzystywanych w produkcji żywności. |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |