Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biotechnologia (N1)

Sylabus przedmiotu Praktyka specjalizacyjna:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biotechnologia
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Praktyka specjalizacyjna
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Hodowli Trzody Chlewnej, Żywienia Zwierząt i Żywności
Nauczyciel odpowiedzialny Beata Matysiak <Beata.Matysiak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 8,0 ECTS (formy) 8,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
praktykiPR6 6 8,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu biologii, mikrobiologii, enzymologii, genetyki, ochrony środowiska.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie z pracą w przemyśle biotechnologicznym i przemysłach pokrewnych, pracy w laboratoriach badawczych, kontrolnych i diagnostycznych, wykonywania podstawowej analityki i podstawowych prac badawczych z użyciem materiału biologicznego, obsługi aparatury badawczej i/lub urządzeń technologicznych, samodzielnego rozwijania własnych umiejętności zawodowych.
C-2Zapoznanie z wykonywaniem analiz jakościowych, wdrażaniem technik biotechnologicznych w produkcji rolnej i przemysłowej oraz w ochronie zdrowia człowieka, bioróżnorodności i środowiska naturalnego.
C-3Zapoznanie z wykorzystaniem metod biotechnologicznych w ochronie środowiska, zdrowia ludzi, zwierząt, ochronie roślin, wykorzystywaniem kultur komórkowych i tkankowych roślin i zwierząt. Zastosowaniem inżynierii genetycznej, enzymologią i technikami biochemicznymi. Możliwości połączenia wiedzy zdobytej w zakresie biologii, chemii i fizyki z elementami innych dyscyplin, w tym dyscyplin technicznych i ekonomii. Prowadzenia prac badawczych w zakresie biotechnologii.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
praktyki
T-PR-1Zapoznanie z zasadami BHP (instruktaż ogólny i stanowiskowy). Zapoznanie ze sprzętem i możliwościami oraz działaniem urzadzeń wchodzących w skład wyposażenia danej jednostki organizacyjnej.1
T-PR-2Blok zagadnień związany z przygotowaniem materiału i wykonywaniem analiz w specjalistycznych laboratoriach: Mikroskopia elektronowa, mikroanaliza rentgenowska, zagadnienia biochemiczne, operacje termiczne, kontrola biopreparatów, komputerowa analiza danych, badania serologiczne krwi, itp. zaleznie od zakresu prowadzonej działalności wybranej jednostki organizacyjnej1
T-PR-3Wykorzystanie biotechnologii w przemyśle spożywczym, paszowym, farmaceutycznym i kosmetycznym: produkcja surowic, szczepionek i hormonów, biopreparatów, dodatków paszowych, leków, enzymów, autoszczepionek, procesy fermentacyjne, utrwalanie żywności, ocena jakościowa produktów, itp.1
T-PR-4Blok zagadniń związany z biotechnologią w produkcji zwierzęcej i roślinnej: Kultury in vitro, infekcje bakteryjne, testy immunologiczne, izolacje drobnoustrojów, toksykologia, inżynieria genetyczna i enzymatyczna, rola grzybów, inseminacja i transplantacja zarodków, biologia molekularna, modyfikacje genetyczne, mapy genomów, aspekty ekonomiczne przedsięwzięcia, itp.1
T-PR-5Biotechnologia i ochrona środowiska: Utylizacja ścieków, biodegradacja polutantów i odpadów, monitoring środowiska, likwidacja skażeń środowiska, produkcja biomasy, przepisy prawne, itp.1
T-PR-6Przygotowanie i analiza materiału badawczego do prac wykonywanych w katedrach ZUT lub innych instytucjach i uczelniach.1
6

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
praktyki
A-PR-1Uczestnictwo w szkoleniu BHP (instruktaż ogólny i stanowiskowy). Uczestnictwo i przygotowanie do zajęć praktycznych. Przestrzeganie zasad BHP w trakcie trwania zajęć praktycznych210
A-PR-2Czytanie wskazanej literatury (m.in. instukcje, metodyki, regulaminy). Prowadzenie dzienniczka praktyk, napisanie konspektu z wybranego zagadnienia.25
A-PR-3Przygotowanie do zaliczenia zajęć praktycznych5
240

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia produkcyjne
M-3Ćwiczenia laboratoryjne i metoda projektów
M-4Dyskusja dydaktyczna, praca w grupach

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena okresowa studenta przez Opiekuna Praktyk na powierzonym stanowisku w trakcie odbywania praktyki w wybranej instytucji
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca na zakończenie praktyki specjalizacyjnej. Pisemna opinia Opiekuna praktyk. Złożenie 1 konspektu. Zaliczenie ustne po zakończeniu praktyk w obecności Komisji Wydziałowej

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_1A_BT-S-P1_W01
Student tłumaczy zasady prawidłowego postępowania i przestrzegania metodyki w wykorzystaniu aparatury diagnostycznej
BT_1A_W10R1A_W04InzA_W02, InzA_W05C-2, C-3, C-1T-PR-2M-4, M-1, M-3, M-2S-2, S-1
BT_1A_BT-S-P1_W02
student identyfikuje i tłumaczy procesy fizjologiczne żywych organizmów oraz ma wiedzę o wykorzystaniu procesów biotechnologicznych w różnych dziedzinach nauki i przemysłu
BT_1A_W12, BT_1A_W09, BT_1A_W04, BT_1A_W08R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W08C-3T-PR-3, T-PR-4M-4, M-1, M-3, M-2S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_1A_BT-S-P1_U01
student weryfikuje i wykorzystuje informacje z różnych dostępnych zródeł w celu wyjaśnienia i zrozumienia procesów zachodzacych w żywych organizmach i w przyrodzie
BT_1A_U17, BT_1A_U04R1A_U01, R1A_U02, R1A_U03, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07, R1A_U08, R1A_U09InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-2, C-1T-PR-2, T-PR-3, T-PR-4M-4, M-1, M-3S-2, S-1
BT_1A_BT-S-P1_U02
student dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
BT_1A_U14, BT_1A_U10R1A_U01, R1A_U02, R1A_U03, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-3T-PR-6, T-PR-4, T-PR-5M-1, M-3, M-2S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BT_1A_BT-S-P1_K01
student jest otwarty i świadomy na zdobywanie wiedzy i umiejętności praktycznych oraz rozwoju osobowego przez całe życie.
BT_1A_K05, BT_1A_K03R1A_K01, R1A_K02, R1A_K03, R1A_K07, R1A_K08InzA_K02C-2, C-3, C-1T-PR-2, T-PR-3, T-PR-4, T-PR-5M-4, M-3, M-2S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_1A_BT-S-P1_W01
Student tłumaczy zasady prawidłowego postępowania i przestrzegania metodyki w wykorzystaniu aparatury diagnostycznej
2,0Student nie umie dobierać i rozpoznać metodyki w wykorzystaniu aparatury diagnostycznej
3,0Student w niewielkim zakresie tłumaczy i dobiera metodykę do wykorzystania w określonym rodzaju aparatury diagnostycznej
3,5Student tłumaczy, rozpoznaje metodykę i potrafi ją zastosować do określonych aparatur diagnostycznych
4,0Student tłumaczy, rozpoznaje, wybiera i wskazuje metodykę do określonych rodzajów aparatury diagnostycznej
4,5Student objaśnia, zasady prawidłowego doboru metodyki do wykorzystania w diagnostyce
5,0Student rozumie i tłumaczy prawidłowy dobór odpowiedniej metodyki do konkretnej apatury diagnostycznej i trafnie tłumaczy dobór odowiednich metod
BT_1A_BT-S-P1_W02
student identyfikuje i tłumaczy procesy fizjologiczne żywych organizmów oraz ma wiedzę o wykorzystaniu procesów biotechnologicznych w różnych dziedzinach nauki i przemysłu
2,0Student nie rozpoznaje procesów fizjologicznych zachodzących w żywych organizmach i nie rozumie możliwości zastosowania biotechnologii w nauce i przemyśle
3,0Student rozpoznaje niektóre procesy fizjologiczne zchodzące w żywych organizmach i w niewielkim zakresie znajduje zastosowanie biotechnologii w nauce i przemyśle
3,5Student rozpoznaje procesy fizjologiczne zchodzące w żywych organizmach i znajduje zastosowanie biotechnologii w niektórych dziedzinach nauki i przemysłu
4,0Student rozpoznaje i rozumie procesy fizjologiczne zchodzące w żywych organizmach i znajduje zastosowanie biotechnologii w dziedzinach nauki i przemysłu
4,5Student rozpoznaje, rozumie i tłumaczy procesy fizjologiczne zchodzące w żywych organizmach i znajduje praktyczne zastosowanie biotechnologii w dziedzinach nauki i przemysłu
5,0Student trafnie rozpoznaje, rozumie, tłumaczy i definiuje procesy fizjologiczne zchodzące w żywych organizmach i znajduje praktyczne zastosowanie biotechnologii w licznych dziedzinach nauki i przemysłu oraz rozumie celowość podejmowanych działań

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_1A_BT-S-P1_U01
student weryfikuje i wykorzystuje informacje z różnych dostępnych zródeł w celu wyjaśnienia i zrozumienia procesów zachodzacych w żywych organizmach i w przyrodzie
2,0Student nie weryfikuje informacji dostępnych w różnych żródłach dotyczących procesów zachodzących w żywych organizmach
3,0Student w niewielkim zakresie weryfikuje informacje dostępne w różnych żródłach dotyczące procesów zachodzących w żywych organizmach
3,5Student weryfikuje informacje dostępne w różnych żródłach dotyczące procesów zachodzących w żywych organizmach i w przyrodzie
4,0Student weryfikuje i definiuje informacje dostępne w różnych żródłach dotyczące procesów zachodzących w żywych organizmach i w przyrodzie
4,5Student weryfikuje, definiuje tłumaczy informacje dostępne w różnych żródłach dotyczące procesów zachodzących w żywych organizmach i w przyrodzie
5,0Student weryfikuje, definiuje tłumaczy, podsumowuje i odtwarza informacje dostępne w różnych żródłach dotyczące procesów zachodzących w żywych organizmach i w przyrodzie
BT_1A_BT-S-P1_U02
student dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
2,0Student nie umie identyfikować zjawisk wpływających na zdrowie ludzi i zwieząt oraz stan środowiska naturalnego oraz powiązać tych zjawisk ze studiowanym kierunkiem
3,0Student w niewielkim zakresie umie identyfikować zjawiska wpływające na zdrowie ludzi i zwieząt oraz stan środowiska naturalnego oraz powiązać te zjawiska ze studiowanym kierunkiem
3,5Student umie identyfikować zjawiska wpływające na zdrowie ludzi i zwieząt oraz stan środowiska naturalnego oraz powiązać te zjawiska ze studiowanym kierunkiem
4,0Student umie identyfikować zjawiska wpływające na zdrowie ludzi i zwieząt oraz stan środowiska naturalnego oraz powiązać i interpretować te zjawiska ze studiowanym kierunkiem
4,5Student trafnie umie identyfikować i analizować zjawiska wpływające na zdrowie ludzi i zwieząt oraz stan środowiska naturalnego oraz umie powiązać i łączyć te zjawiska ze studiowanym kierunkiem
5,0Student trafnie umie identyfikować, analizować i inicjować zjawiska wpływające na zdrowie ludzi i zwieząt oraz stan środowiska naturalnego oraz umie trafnie powiązać i łączyć te zjawiska ze studiowanym kierunkiem oraz planować i rozwiązywać problemy z zakresu nauk biologicznych

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BT_1A_BT-S-P1_K01
student jest otwarty i świadomy na zdobywanie wiedzy i umiejętności praktycznych oraz rozwoju osobowego przez całe życie.
2,0Student nie jest otwarty i świadomy zdobywania umiejętności praktycznych w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem
3,0Student raczej jest otwarty i świadomy zdobywania umiejętności praktycznych w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem ale nie przejawia aktywnej postawy kształcenia ustawicznego
3,5Student jest otwarty i świadomy zdobywania umiejętności praktycznych w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem i w niewielkim zakresie przejawia aktywną postawę kształcenia ustawicznego
4,0Student postrzega relacje i jest otwarty oraz świadomy zdobywania umiejętności praktycznych w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem i przejawia aktywną postawę kształcenia ustawicznego
4,5Student postrzega relacje i jest otwarty, świadomy i kreatywny do zdobywania umiejętności praktycznych w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem i przejawia aktywną postawę kształcenia ustawicznego
5,0Student postrzega relacje i jest zdeterminowany do zdobywania umiejętności praktycznych w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem i przejawia aktywną postawę oraz jest zorientowany w zakresie kształcenia ustawicznego

Treści programowe - praktyki

KODTreść programowaGodziny
T-PR-1Zapoznanie z zasadami BHP (instruktaż ogólny i stanowiskowy). Zapoznanie ze sprzętem i możliwościami oraz działaniem urzadzeń wchodzących w skład wyposażenia danej jednostki organizacyjnej.1
T-PR-2Blok zagadnień związany z przygotowaniem materiału i wykonywaniem analiz w specjalistycznych laboratoriach: Mikroskopia elektronowa, mikroanaliza rentgenowska, zagadnienia biochemiczne, operacje termiczne, kontrola biopreparatów, komputerowa analiza danych, badania serologiczne krwi, itp. zaleznie od zakresu prowadzonej działalności wybranej jednostki organizacyjnej1
T-PR-3Wykorzystanie biotechnologii w przemyśle spożywczym, paszowym, farmaceutycznym i kosmetycznym: produkcja surowic, szczepionek i hormonów, biopreparatów, dodatków paszowych, leków, enzymów, autoszczepionek, procesy fermentacyjne, utrwalanie żywności, ocena jakościowa produktów, itp.1
T-PR-4Blok zagadniń związany z biotechnologią w produkcji zwierzęcej i roślinnej: Kultury in vitro, infekcje bakteryjne, testy immunologiczne, izolacje drobnoustrojów, toksykologia, inżynieria genetyczna i enzymatyczna, rola grzybów, inseminacja i transplantacja zarodków, biologia molekularna, modyfikacje genetyczne, mapy genomów, aspekty ekonomiczne przedsięwzięcia, itp.1
T-PR-5Biotechnologia i ochrona środowiska: Utylizacja ścieków, biodegradacja polutantów i odpadów, monitoring środowiska, likwidacja skażeń środowiska, produkcja biomasy, przepisy prawne, itp.1
T-PR-6Przygotowanie i analiza materiału badawczego do prac wykonywanych w katedrach ZUT lub innych instytucjach i uczelniach.1
6

Formy aktywności - praktyki

KODForma aktywnościGodziny
A-PR-1Uczestnictwo w szkoleniu BHP (instruktaż ogólny i stanowiskowy). Uczestnictwo i przygotowanie do zajęć praktycznych. Przestrzeganie zasad BHP w trakcie trwania zajęć praktycznych210
A-PR-2Czytanie wskazanej literatury (m.in. instukcje, metodyki, regulaminy). Prowadzenie dzienniczka praktyk, napisanie konspektu z wybranego zagadnienia.25
A-PR-3Przygotowanie do zaliczenia zajęć praktycznych5
240
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_1A_BT-S-P1_W01Student tłumaczy zasady prawidłowego postępowania i przestrzegania metodyki w wykorzystaniu aparatury diagnostycznej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_1A_W10posiada pogłębioną wiedzę związaną z posługiwaniem się podstawowym metodami laboratoryjnymi, technikami i narzędziami inżynierskimi pozwalającymi na wykonywanie technicznych zadań dostosowanych do kierunku biotechnologia
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie z wykonywaniem analiz jakościowych, wdrażaniem technik biotechnologicznych w produkcji rolnej i przemysłowej oraz w ochronie zdrowia człowieka, bioróżnorodności i środowiska naturalnego.
C-3Zapoznanie z wykorzystaniem metod biotechnologicznych w ochronie środowiska, zdrowia ludzi, zwierząt, ochronie roślin, wykorzystywaniem kultur komórkowych i tkankowych roślin i zwierząt. Zastosowaniem inżynierii genetycznej, enzymologią i technikami biochemicznymi. Możliwości połączenia wiedzy zdobytej w zakresie biologii, chemii i fizyki z elementami innych dyscyplin, w tym dyscyplin technicznych i ekonomii. Prowadzenia prac badawczych w zakresie biotechnologii.
C-1Zapoznanie z pracą w przemyśle biotechnologicznym i przemysłach pokrewnych, pracy w laboratoriach badawczych, kontrolnych i diagnostycznych, wykonywania podstawowej analityki i podstawowych prac badawczych z użyciem materiału biologicznego, obsługi aparatury badawczej i/lub urządzeń technologicznych, samodzielnego rozwijania własnych umiejętności zawodowych.
Treści programoweT-PR-2Blok zagadnień związany z przygotowaniem materiału i wykonywaniem analiz w specjalistycznych laboratoriach: Mikroskopia elektronowa, mikroanaliza rentgenowska, zagadnienia biochemiczne, operacje termiczne, kontrola biopreparatów, komputerowa analiza danych, badania serologiczne krwi, itp. zaleznie od zakresu prowadzonej działalności wybranej jednostki organizacyjnej
Metody nauczaniaM-4Dyskusja dydaktyczna, praca w grupach
M-1Wykład informacyjny
M-3Ćwiczenia laboratoryjne i metoda projektów
M-2Ćwiczenia produkcyjne
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca na zakończenie praktyki specjalizacyjnej. Pisemna opinia Opiekuna praktyk. Złożenie 1 konspektu. Zaliczenie ustne po zakończeniu praktyk w obecności Komisji Wydziałowej
S-1Ocena formująca: Ocena okresowa studenta przez Opiekuna Praktyk na powierzonym stanowisku w trakcie odbywania praktyki w wybranej instytucji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie umie dobierać i rozpoznać metodyki w wykorzystaniu aparatury diagnostycznej
3,0Student w niewielkim zakresie tłumaczy i dobiera metodykę do wykorzystania w określonym rodzaju aparatury diagnostycznej
3,5Student tłumaczy, rozpoznaje metodykę i potrafi ją zastosować do określonych aparatur diagnostycznych
4,0Student tłumaczy, rozpoznaje, wybiera i wskazuje metodykę do określonych rodzajów aparatury diagnostycznej
4,5Student objaśnia, zasady prawidłowego doboru metodyki do wykorzystania w diagnostyce
5,0Student rozumie i tłumaczy prawidłowy dobór odpowiedniej metodyki do konkretnej apatury diagnostycznej i trafnie tłumaczy dobór odowiednich metod
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_1A_BT-S-P1_W02student identyfikuje i tłumaczy procesy fizjologiczne żywych organizmów oraz ma wiedzę o wykorzystaniu procesów biotechnologicznych w różnych dziedzinach nauki i przemysłu
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_1A_W12wykazuje ogólną wiedzę związaną z wykorzystaniem procesów i metod biotechnologicznych w różnych gałęziach nauki i przemysłu
BT_1A_W09ma ugruntowaną wiedzę na temat budowy, funkcji oraz analizy komputerowej genów i genomów, metod dziedziczenia, jak również wpływu czynników genetycznych na kształtowanie środowiska
BT_1A_W04zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony własności intelektualnej
BT_1A_W08ma uporządkowaną wiedzę z zakresu analizy procesów molekularnych, enzymatycznych i fizjologicznych organizmów żywych,
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W08zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego; potrafi korzystać z zasobów informacji patentowej
Cel przedmiotuC-3Zapoznanie z wykorzystaniem metod biotechnologicznych w ochronie środowiska, zdrowia ludzi, zwierząt, ochronie roślin, wykorzystywaniem kultur komórkowych i tkankowych roślin i zwierząt. Zastosowaniem inżynierii genetycznej, enzymologią i technikami biochemicznymi. Możliwości połączenia wiedzy zdobytej w zakresie biologii, chemii i fizyki z elementami innych dyscyplin, w tym dyscyplin technicznych i ekonomii. Prowadzenia prac badawczych w zakresie biotechnologii.
Treści programoweT-PR-3Wykorzystanie biotechnologii w przemyśle spożywczym, paszowym, farmaceutycznym i kosmetycznym: produkcja surowic, szczepionek i hormonów, biopreparatów, dodatków paszowych, leków, enzymów, autoszczepionek, procesy fermentacyjne, utrwalanie żywności, ocena jakościowa produktów, itp.
T-PR-4Blok zagadniń związany z biotechnologią w produkcji zwierzęcej i roślinnej: Kultury in vitro, infekcje bakteryjne, testy immunologiczne, izolacje drobnoustrojów, toksykologia, inżynieria genetyczna i enzymatyczna, rola grzybów, inseminacja i transplantacja zarodków, biologia molekularna, modyfikacje genetyczne, mapy genomów, aspekty ekonomiczne przedsięwzięcia, itp.
Metody nauczaniaM-4Dyskusja dydaktyczna, praca w grupach
M-1Wykład informacyjny
M-3Ćwiczenia laboratoryjne i metoda projektów
M-2Ćwiczenia produkcyjne
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca na zakończenie praktyki specjalizacyjnej. Pisemna opinia Opiekuna praktyk. Złożenie 1 konspektu. Zaliczenie ustne po zakończeniu praktyk w obecności Komisji Wydziałowej
S-1Ocena formująca: Ocena okresowa studenta przez Opiekuna Praktyk na powierzonym stanowisku w trakcie odbywania praktyki w wybranej instytucji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie rozpoznaje procesów fizjologicznych zachodzących w żywych organizmach i nie rozumie możliwości zastosowania biotechnologii w nauce i przemyśle
3,0Student rozpoznaje niektóre procesy fizjologiczne zchodzące w żywych organizmach i w niewielkim zakresie znajduje zastosowanie biotechnologii w nauce i przemyśle
3,5Student rozpoznaje procesy fizjologiczne zchodzące w żywych organizmach i znajduje zastosowanie biotechnologii w niektórych dziedzinach nauki i przemysłu
4,0Student rozpoznaje i rozumie procesy fizjologiczne zchodzące w żywych organizmach i znajduje zastosowanie biotechnologii w dziedzinach nauki i przemysłu
4,5Student rozpoznaje, rozumie i tłumaczy procesy fizjologiczne zchodzące w żywych organizmach i znajduje praktyczne zastosowanie biotechnologii w dziedzinach nauki i przemysłu
5,0Student trafnie rozpoznaje, rozumie, tłumaczy i definiuje procesy fizjologiczne zchodzące w żywych organizmach i znajduje praktyczne zastosowanie biotechnologii w licznych dziedzinach nauki i przemysłu oraz rozumie celowość podejmowanych działań
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_1A_BT-S-P1_U01student weryfikuje i wykorzystuje informacje z różnych dostępnych zródeł w celu wyjaśnienia i zrozumienia procesów zachodzacych w żywych organizmach i w przyrodzie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_1A_U17Posiada umiejętność praktycznego zastosowania wiedzy teoretycznej z zakresu biotechnologii stosowanej; zna i rozumie zasady przygotowania i opracowania pracy dyplomowej.
BT_1A_U04Wykorzystuje wiedzę z zakresu mikrobiologii i immunologii; posiada umiejętność hodowli drobnoustrojów; posiada umiejętność rozumienia mechanizmów warunkujących zjadliwość drobnoustrojów, potrafi scharakteryzować wybrane choroby zakaźne; rozumie funkcjonowanie układu odpornościowego; umie stosować odpowiednie techniki diagnostyczne.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R1A_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
R1A_U08posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
R1A_U09posiada umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie z wykonywaniem analiz jakościowych, wdrażaniem technik biotechnologicznych w produkcji rolnej i przemysłowej oraz w ochronie zdrowia człowieka, bioróżnorodności i środowiska naturalnego.
C-1Zapoznanie z pracą w przemyśle biotechnologicznym i przemysłach pokrewnych, pracy w laboratoriach badawczych, kontrolnych i diagnostycznych, wykonywania podstawowej analityki i podstawowych prac badawczych z użyciem materiału biologicznego, obsługi aparatury badawczej i/lub urządzeń technologicznych, samodzielnego rozwijania własnych umiejętności zawodowych.
Treści programoweT-PR-2Blok zagadnień związany z przygotowaniem materiału i wykonywaniem analiz w specjalistycznych laboratoriach: Mikroskopia elektronowa, mikroanaliza rentgenowska, zagadnienia biochemiczne, operacje termiczne, kontrola biopreparatów, komputerowa analiza danych, badania serologiczne krwi, itp. zaleznie od zakresu prowadzonej działalności wybranej jednostki organizacyjnej
T-PR-3Wykorzystanie biotechnologii w przemyśle spożywczym, paszowym, farmaceutycznym i kosmetycznym: produkcja surowic, szczepionek i hormonów, biopreparatów, dodatków paszowych, leków, enzymów, autoszczepionek, procesy fermentacyjne, utrwalanie żywności, ocena jakościowa produktów, itp.
T-PR-4Blok zagadniń związany z biotechnologią w produkcji zwierzęcej i roślinnej: Kultury in vitro, infekcje bakteryjne, testy immunologiczne, izolacje drobnoustrojów, toksykologia, inżynieria genetyczna i enzymatyczna, rola grzybów, inseminacja i transplantacja zarodków, biologia molekularna, modyfikacje genetyczne, mapy genomów, aspekty ekonomiczne przedsięwzięcia, itp.
Metody nauczaniaM-4Dyskusja dydaktyczna, praca w grupach
M-1Wykład informacyjny
M-3Ćwiczenia laboratoryjne i metoda projektów
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca na zakończenie praktyki specjalizacyjnej. Pisemna opinia Opiekuna praktyk. Złożenie 1 konspektu. Zaliczenie ustne po zakończeniu praktyk w obecności Komisji Wydziałowej
S-1Ocena formująca: Ocena okresowa studenta przez Opiekuna Praktyk na powierzonym stanowisku w trakcie odbywania praktyki w wybranej instytucji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie weryfikuje informacji dostępnych w różnych żródłach dotyczących procesów zachodzących w żywych organizmach
3,0Student w niewielkim zakresie weryfikuje informacje dostępne w różnych żródłach dotyczące procesów zachodzących w żywych organizmach
3,5Student weryfikuje informacje dostępne w różnych żródłach dotyczące procesów zachodzących w żywych organizmach i w przyrodzie
4,0Student weryfikuje i definiuje informacje dostępne w różnych żródłach dotyczące procesów zachodzących w żywych organizmach i w przyrodzie
4,5Student weryfikuje, definiuje tłumaczy informacje dostępne w różnych żródłach dotyczące procesów zachodzących w żywych organizmach i w przyrodzie
5,0Student weryfikuje, definiuje tłumaczy, podsumowuje i odtwarza informacje dostępne w różnych żródłach dotyczące procesów zachodzących w żywych organizmach i w przyrodzie
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_1A_BT-S-P1_U02student dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_1A_U14Umie przedstawić metody przeciwdziałania skażeniu środowiska; zna oznaczania stężeń substancji niebezpiecznych; zna podstawy wpływu substancji toksycznych na organizmy, posługuje się wiedzą z zakresu zastosowania biotechnologii w ochronie środowiska.
BT_1A_U10Posługuje się kluczowymi pojęciami z zakresu biotechnologii; zna i ocenia znaczenie biotechnologii w różnych dziedzinach życia oraz w tworzeniu nowych i pozyskiwaniu istniejących substancji biologicznie aktywnych; zna podstawe zagadnienia z farmakologii i farmakokinetyki leków; potrafi zaprojektować linie biotechnologiczne oraz wykorzystywać różne urządzenia i aparaturę badawczą w biotechnologii; zdaje sobie sprawę z zagrożeń wynikających z osiągnięć biotechnologii; zna zagadnienia związane z biobezpieczeństwem.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R1A_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-3Zapoznanie z wykorzystaniem metod biotechnologicznych w ochronie środowiska, zdrowia ludzi, zwierząt, ochronie roślin, wykorzystywaniem kultur komórkowych i tkankowych roślin i zwierząt. Zastosowaniem inżynierii genetycznej, enzymologią i technikami biochemicznymi. Możliwości połączenia wiedzy zdobytej w zakresie biologii, chemii i fizyki z elementami innych dyscyplin, w tym dyscyplin technicznych i ekonomii. Prowadzenia prac badawczych w zakresie biotechnologii.
Treści programoweT-PR-6Przygotowanie i analiza materiału badawczego do prac wykonywanych w katedrach ZUT lub innych instytucjach i uczelniach.
T-PR-4Blok zagadniń związany z biotechnologią w produkcji zwierzęcej i roślinnej: Kultury in vitro, infekcje bakteryjne, testy immunologiczne, izolacje drobnoustrojów, toksykologia, inżynieria genetyczna i enzymatyczna, rola grzybów, inseminacja i transplantacja zarodków, biologia molekularna, modyfikacje genetyczne, mapy genomów, aspekty ekonomiczne przedsięwzięcia, itp.
T-PR-5Biotechnologia i ochrona środowiska: Utylizacja ścieków, biodegradacja polutantów i odpadów, monitoring środowiska, likwidacja skażeń środowiska, produkcja biomasy, przepisy prawne, itp.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-3Ćwiczenia laboratoryjne i metoda projektów
M-2Ćwiczenia produkcyjne
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca na zakończenie praktyki specjalizacyjnej. Pisemna opinia Opiekuna praktyk. Złożenie 1 konspektu. Zaliczenie ustne po zakończeniu praktyk w obecności Komisji Wydziałowej
S-1Ocena formująca: Ocena okresowa studenta przez Opiekuna Praktyk na powierzonym stanowisku w trakcie odbywania praktyki w wybranej instytucji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie umie identyfikować zjawisk wpływających na zdrowie ludzi i zwieząt oraz stan środowiska naturalnego oraz powiązać tych zjawisk ze studiowanym kierunkiem
3,0Student w niewielkim zakresie umie identyfikować zjawiska wpływające na zdrowie ludzi i zwieząt oraz stan środowiska naturalnego oraz powiązać te zjawiska ze studiowanym kierunkiem
3,5Student umie identyfikować zjawiska wpływające na zdrowie ludzi i zwieząt oraz stan środowiska naturalnego oraz powiązać te zjawiska ze studiowanym kierunkiem
4,0Student umie identyfikować zjawiska wpływające na zdrowie ludzi i zwieząt oraz stan środowiska naturalnego oraz powiązać i interpretować te zjawiska ze studiowanym kierunkiem
4,5Student trafnie umie identyfikować i analizować zjawiska wpływające na zdrowie ludzi i zwieząt oraz stan środowiska naturalnego oraz umie powiązać i łączyć te zjawiska ze studiowanym kierunkiem
5,0Student trafnie umie identyfikować, analizować i inicjować zjawiska wpływające na zdrowie ludzi i zwieząt oraz stan środowiska naturalnego oraz umie trafnie powiązać i łączyć te zjawiska ze studiowanym kierunkiem oraz planować i rozwiązywać problemy z zakresu nauk biologicznych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBT_1A_BT-S-P1_K01student jest otwarty i świadomy na zdobywanie wiedzy i umiejętności praktycznych oraz rozwoju osobowego przez całe życie.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBT_1A_K05wykazuje otwartość dla ogólnego i kierunkowego kształtowania i rozwijania własnej aktywności poznawczej w oparciu o różne źródła informacji naukowe; umie myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
BT_1A_K03rozumie konieczność zaangażowania i zdyscyplinowania w pracy indywidualnej i zespołowej; potrafi współdziałać zarówno jako szeregowy członek zespołu, jak i jego lider
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie z wykonywaniem analiz jakościowych, wdrażaniem technik biotechnologicznych w produkcji rolnej i przemysłowej oraz w ochronie zdrowia człowieka, bioróżnorodności i środowiska naturalnego.
C-3Zapoznanie z wykorzystaniem metod biotechnologicznych w ochronie środowiska, zdrowia ludzi, zwierząt, ochronie roślin, wykorzystywaniem kultur komórkowych i tkankowych roślin i zwierząt. Zastosowaniem inżynierii genetycznej, enzymologią i technikami biochemicznymi. Możliwości połączenia wiedzy zdobytej w zakresie biologii, chemii i fizyki z elementami innych dyscyplin, w tym dyscyplin technicznych i ekonomii. Prowadzenia prac badawczych w zakresie biotechnologii.
C-1Zapoznanie z pracą w przemyśle biotechnologicznym i przemysłach pokrewnych, pracy w laboratoriach badawczych, kontrolnych i diagnostycznych, wykonywania podstawowej analityki i podstawowych prac badawczych z użyciem materiału biologicznego, obsługi aparatury badawczej i/lub urządzeń technologicznych, samodzielnego rozwijania własnych umiejętności zawodowych.
Treści programoweT-PR-2Blok zagadnień związany z przygotowaniem materiału i wykonywaniem analiz w specjalistycznych laboratoriach: Mikroskopia elektronowa, mikroanaliza rentgenowska, zagadnienia biochemiczne, operacje termiczne, kontrola biopreparatów, komputerowa analiza danych, badania serologiczne krwi, itp. zaleznie od zakresu prowadzonej działalności wybranej jednostki organizacyjnej
T-PR-3Wykorzystanie biotechnologii w przemyśle spożywczym, paszowym, farmaceutycznym i kosmetycznym: produkcja surowic, szczepionek i hormonów, biopreparatów, dodatków paszowych, leków, enzymów, autoszczepionek, procesy fermentacyjne, utrwalanie żywności, ocena jakościowa produktów, itp.
T-PR-4Blok zagadniń związany z biotechnologią w produkcji zwierzęcej i roślinnej: Kultury in vitro, infekcje bakteryjne, testy immunologiczne, izolacje drobnoustrojów, toksykologia, inżynieria genetyczna i enzymatyczna, rola grzybów, inseminacja i transplantacja zarodków, biologia molekularna, modyfikacje genetyczne, mapy genomów, aspekty ekonomiczne przedsięwzięcia, itp.
T-PR-5Biotechnologia i ochrona środowiska: Utylizacja ścieków, biodegradacja polutantów i odpadów, monitoring środowiska, likwidacja skażeń środowiska, produkcja biomasy, przepisy prawne, itp.
Metody nauczaniaM-4Dyskusja dydaktyczna, praca w grupach
M-3Ćwiczenia laboratoryjne i metoda projektów
M-2Ćwiczenia produkcyjne
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowująca na zakończenie praktyki specjalizacyjnej. Pisemna opinia Opiekuna praktyk. Złożenie 1 konspektu. Zaliczenie ustne po zakończeniu praktyk w obecności Komisji Wydziałowej
S-1Ocena formująca: Ocena okresowa studenta przez Opiekuna Praktyk na powierzonym stanowisku w trakcie odbywania praktyki w wybranej instytucji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie jest otwarty i świadomy zdobywania umiejętności praktycznych w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem
3,0Student raczej jest otwarty i świadomy zdobywania umiejętności praktycznych w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem ale nie przejawia aktywnej postawy kształcenia ustawicznego
3,5Student jest otwarty i świadomy zdobywania umiejętności praktycznych w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem i w niewielkim zakresie przejawia aktywną postawę kształcenia ustawicznego
4,0Student postrzega relacje i jest otwarty oraz świadomy zdobywania umiejętności praktycznych w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem i przejawia aktywną postawę kształcenia ustawicznego
4,5Student postrzega relacje i jest otwarty, świadomy i kreatywny do zdobywania umiejętności praktycznych w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem i przejawia aktywną postawę kształcenia ustawicznego
5,0Student postrzega relacje i jest zdeterminowany do zdobywania umiejętności praktycznych w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem i przejawia aktywną postawę oraz jest zorientowany w zakresie kształcenia ustawicznego