Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej - Technologia chemiczna (S2)

Sylabus przedmiotu Zanieczyszczenia i substancje dodatkowe w produktach:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia chemiczna
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk technicznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zanieczyszczenia i substancje dodatkowe w produktach
Specjalność Kontrola jakości produktów organicznych
Jednostka prowadząca Instytut Technologii Chemicznej Organicznej
Nauczyciel odpowiedzialny Małgorzata Dzięcioł <Malgorzata.Dzieciol@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Elżbieta Huzar <Elzbieta.Huzar@zut.edu.pl>, Alicja Wodnicka <Alicja.Wodnicka@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 1,0 ECTS (formy) 1,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 15 0,50,62zaliczenie
laboratoriaL2 15 0,50,38zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość metod analizy związków organicznych.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z problematyką i technicznymi aspektami kontroli jakości produktów przemysłowych w odniesieniu do występujących w nich zanieczyszczeń i substancji dodatkowych, zwłaszcza o potencjalnym działaniu toksycznym bądź szkodliwym.
C-2Wykształcenie umiejętności praktycznego wykorzystania odpowiednich technik przygotowania próby i metod analitycznych do oznaczeń zanieczyszczeń i substancji dodatkowych w wybranych produktach przemysłu polimerowego, chemicznego, kosmetycznego i spożywczego.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Omówienie wymagań, kryteriów zaliczenia, sposobu pracy na zajęciach laboratoryjnych oraz zasad BHP.1
T-L-2Wykorzystanie statycznej techniki analizy fazy nadpowierzchniowej (headspace) w analizie lotnych zanieczyszczeń produktów ciekłych.3
T-L-3Badania emisji substancji lotnych z materiałów wyposażenia wnętrz z wykorzystaniem dynamicznej techniki analizy fazy nadpowierzchniowej (headspace).4
T-L-4Ekstrakcja i analiza potencjalnie szkodliwych składników opakowań żywności, kosmetyków lub zabawek.4
T-L-5Analiza wybranych konserwantów w produktach spożywczych.3
15
wykłady
T-W-1Omówienie programu zajęć, literatury, wymagań oraz kryteriów zaliczenia.1
T-W-2Techniki przygotowania próby oraz metody badań stosowane w kontroli jakości produktów przemysłowych. Statyczna i dynamiczna technika analizy fazy nadpowierzchniowej (headspace), techniki ekstrakcji rozpuszczalnikami. Kontrola czystości rozpuszczalników i odczynników chemicznych.3
T-W-3Substancje dodatkowe stosowane w materiałach polimerowych (plastyfikatory, stabilizatory, antystatyki, antypireny, pigmenty i in.). Pozostałości substancji stosowanych w procesie polimeryzacji. Produkty degradacji materiałów polimerowych. Kryteria oceny materiałów polimerowych przeznaczonych do wyrobu opakowań żywności. Migracja globalna i specyficzna. Metody i warunki badań migracji substancji z opakowań polimerowych do żywności.4
T-W-4Substancje dodatkowe stosowane w kosmetykach (konserwanty, substancje zapachowe, barwniki, substancje promieniochronne i in.) i ich możliwe działania niepożądane.2
T-W-5Toksyczne zanieczyszczenia występujące w przedmiotach codziennego użytku oraz artykułach wyposażenia wnętrz.1
T-W-6Substancje dodatkowe i zanieczyszczenia w produktach spożywczych. Dozwolone substancje dodatkowe i substancje pomagające w przetwarzaniu żywności (barwniki, konserwanty, antyutleniacze, substancje zapachowe i smakowe, substancje słodzące i in.). Substancje toksyczne przenikające do żywności ze środowiska. Substancje toksyczne powstające podczas przechowywania oraz przygotowania żywności. Przypadkowe zanieczyszczenia żywności.3
T-W-7Kolokwium zaliczeniowe1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1udział w zajęciach laboratoryjnych15
15
wykłady
A-W-1udział w wykładach15
15

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny połączony z wyjaśnieniem i dyskusją
M-2ćwiczenia laboratoryjne (praktyczne zastosowanie i utrwalenie materiału)

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena pracy i aktywności na zajęciach laboratoryjnych
S-2Ocena formująca: aprobata
S-3Ocena podsumowująca: ocena sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych
S-4Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne (1-godzinne) z wykładów

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TCH_2A_D16-12_W01
Zna techniki wyodrębniania analitów i przygotowania próby stosowane w kontroli jakości wybranych produktów przemysłowych.
TCH_2A_W08T2A_W03InzA2_W02C-1T-W-2M-1, M-2S-4
TCH_2A_D16-12_W02
Posiada wiedzę na temat substancji dodatkowych i zanieczyszczeń występujących w produktach przemysłu polimerowego, kosmetycznego oraz spożywczego i ich możliwych szkodliwych bądź toksycznych działań.
TCH_2A_W01, TCH_2A_W10T2A_W01, T2A_W03InzA2_W01, InzA2_W02, InzA2_W05C-1T-W-3, T-W-5, T-W-4, T-W-6M-1, M-2S-4

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TCH_2A_D16-12_U01
Potrafi zastosować odpowiednią technikę przygotowania próby i metodę analityczną do kontroli jakości wybranych produktów przemysłowych.
TCH_2A_U16T2A_U18InzA2_U01C-2T-L-2, T-L-3, T-L-5, T-L-4M-1, M-2S-1, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TCH_2A_D16-12_K01
Rozumie kwestie odpowiedzialności zawodowej i odpowiada za rzetelność uzyskanych wyników.
TCH_2A_K01T2A_K02, T2A_K06InzA2_K01, InzA2_K02C-1, C-2T-L-2, T-L-3, T-L-5, T-L-4M-1, M-2S-1, S-3, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TCH_2A_D16-12_W01
Zna techniki wyodrębniania analitów i przygotowania próby stosowane w kontroli jakości wybranych produktów przemysłowych.
2,0nie spełnia kryteriów określonych dla oceny 3,0
3,0potrafi wymienić podstawowe techniki wyodrębniania analitów i przygotowania próby do analizy
3,5potrafi wymienić i krótko scharakteryzować podstawowe techniki wyodrębniania analitów i przygotowania próby do analizy
4,0potrafi wymienić i scharakteryzować większość omawianych technik wyodrębniania analitów i przygotowania próby do analizy
4,5potrafi wymienić i scharakteryzować omawiane techniki wyodrębniania analitów i przygotowania próby do analizy
5,0zna i potrafi scharakteryzować techniki wyodrębniania analitów i przygotowania próby; potrafi trafnie ocenić ich możliwości i ograniczenia oraz przydatność do kontroli jakości wybranych produktów przemysłowych
TCH_2A_D16-12_W02
Posiada wiedzę na temat substancji dodatkowych i zanieczyszczeń występujących w produktach przemysłu polimerowego, kosmetycznego oraz spożywczego i ich możliwych szkodliwych bądź toksycznych działań.
2,0nie spełnia kryteriów określonych dla oceny 3,0
3,0potrafi wymienić podstawowe substancje dodatkowe oraz rodzaje zanieczyszczeń występujących w wybranych produktach przemysłu polimerowego, kosmetycznego i spożywczego
3,5potrafi wymienić i krótko scharakteryzować podstawowe substancje dodatkowe oraz rodzaje zanieczyszczeń występujących w wybranych produktach przemysłu polimerowego, kosmetycznego i spożywczego
4,0potrafi wymienić i krótko scharakteryzować większość omawianych substancji dodatkowych oraz zanieczyszczeń występujących w wybranych produktach przemysłu polimerowego, kosmetycznego i spożywczego
4,5potrafi wymienić i krótko scharakteryzować omawiane substancje dodatkowe oraz zanieczyszczenia występujące w wybranych produktach przemysłu polimerowego, kosmetycznego i spożywczego
5,0zna i potrafi scharakteryzować substancje dodatkowe oraz zanieczyszczenia występujące w wybranych produktach przemysłu polimerowego, kosmetycznego i spożywczego, określając ich możliwe szkodliwe i toksyczne działania

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TCH_2A_D16-12_U01
Potrafi zastosować odpowiednią technikę przygotowania próby i metodę analityczną do kontroli jakości wybranych produktów przemysłowych.
2,0nie spełnia wymagań określonych dla oceny 3,0
3,0korzystając z pomocy prowadzącego zajęcia potrafi zastosować podstawowe techniki przygotowania próby i metody analityczne do kontroli jakości wybranych produktów przemysłowych
3,5korzystając ze wskazówek prowadzącego zajęcia potrafi zastosować techniki przygotowania próby i metody analityczne do kontroli jakości wybranych produktów przemysłowych
4,0potrafi samodzielnie zastosować większość wymaganych technik przygotowania próby i metod analitycznych do kontroli jakości wybranych produktów przemysłowych
4,5potrafi samodzielnie zastosować wymagane techniki przygotowania próby i metody analityczne do kontroli jakości wybranych produktów przemysłowych
5,0potrafi samodzielnie zastosować wszystkie wymagane techniki przygotowania próby i metody analityczne oraz ocenić ich ograniczenia i przydatność do kontroli jakości wybranych produktów przemysłowych

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TCH_2A_D16-12_K01
Rozumie kwestie odpowiedzialności zawodowej i odpowiada za rzetelność uzyskanych wyników.
2,0otrzymane wyniki są błędne i nierzetelne
3,0otrzymane wyniki są błędne, ale błąd wynika z pomyłki
3,5otrzymane wyniki są poprawne, ale nie zostały w żaden sposób zweryfikowane i ocenione
4,0otrzymane wyniki są prawidłowe, są elementy sprawdzające oraz próba interpretacji
4,5otrzymane wyniki są prawidłowe, są elementy sprawdzające, zostały przedstawione w sposób poprawny i zinterpretowane
5,0otrzymane wyniki są prawidłowe, zostały sprawdzone, krytycznie ocenione, prawidłowo zinterpretowane i przedstawione w sposób jasny i czytelny

Literatura podstawowa

  1. Timbrell J., Paradoks trucizn, Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2008
  2. Rabek J. F., Współczesna wiedza o polimerach, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2008
  3. Sikorski Z.E. (red.), Chemia żywności, WNT, Warszawa, 2000
  4. Brzozowska A. (red.), Toksykologia żywności, Wyd. SGGW, Warszawa, 2010
  5. Malinka W., Zarys chemii kosmetycznej, Volumed, Wrocław, 1999
  6. Namieśnik J., Przygotowanie próbek środowiskowych do analizy, WNT, Warszawa, 2000
  7. Namieśnik J., Jamrógiewicz Z. (red.), Fizykochemiczne metody kontroli zanieczyszczeń środowiska, WNT, Warszawa, 1998

Literatura dodatkowa

  1. 2011, Rozporządzenie Komisji (WE) nr 10/2011 z dnia 14 stycznia 2011 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Omówienie wymagań, kryteriów zaliczenia, sposobu pracy na zajęciach laboratoryjnych oraz zasad BHP.1
T-L-2Wykorzystanie statycznej techniki analizy fazy nadpowierzchniowej (headspace) w analizie lotnych zanieczyszczeń produktów ciekłych.3
T-L-3Badania emisji substancji lotnych z materiałów wyposażenia wnętrz z wykorzystaniem dynamicznej techniki analizy fazy nadpowierzchniowej (headspace).4
T-L-4Ekstrakcja i analiza potencjalnie szkodliwych składników opakowań żywności, kosmetyków lub zabawek.4
T-L-5Analiza wybranych konserwantów w produktach spożywczych.3
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Omówienie programu zajęć, literatury, wymagań oraz kryteriów zaliczenia.1
T-W-2Techniki przygotowania próby oraz metody badań stosowane w kontroli jakości produktów przemysłowych. Statyczna i dynamiczna technika analizy fazy nadpowierzchniowej (headspace), techniki ekstrakcji rozpuszczalnikami. Kontrola czystości rozpuszczalników i odczynników chemicznych.3
T-W-3Substancje dodatkowe stosowane w materiałach polimerowych (plastyfikatory, stabilizatory, antystatyki, antypireny, pigmenty i in.). Pozostałości substancji stosowanych w procesie polimeryzacji. Produkty degradacji materiałów polimerowych. Kryteria oceny materiałów polimerowych przeznaczonych do wyrobu opakowań żywności. Migracja globalna i specyficzna. Metody i warunki badań migracji substancji z opakowań polimerowych do żywności.4
T-W-4Substancje dodatkowe stosowane w kosmetykach (konserwanty, substancje zapachowe, barwniki, substancje promieniochronne i in.) i ich możliwe działania niepożądane.2
T-W-5Toksyczne zanieczyszczenia występujące w przedmiotach codziennego użytku oraz artykułach wyposażenia wnętrz.1
T-W-6Substancje dodatkowe i zanieczyszczenia w produktach spożywczych. Dozwolone substancje dodatkowe i substancje pomagające w przetwarzaniu żywności (barwniki, konserwanty, antyutleniacze, substancje zapachowe i smakowe, substancje słodzące i in.). Substancje toksyczne przenikające do żywności ze środowiska. Substancje toksyczne powstające podczas przechowywania oraz przygotowania żywności. Przypadkowe zanieczyszczenia żywności.3
T-W-7Kolokwium zaliczeniowe1
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1udział w zajęciach laboratoryjnych15
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1udział w wykładach15
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTCH_2A_D16-12_W01Zna techniki wyodrębniania analitów i przygotowania próby stosowane w kontroli jakości wybranych produktów przemysłowych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_2A_W08ma uporządkowaną wiedzę z zakresu technik i metod wydzielania, identyfikacji i charakteryzowania produktów chemicznych, zagospodarowania odpadów uszlachetniania produktów, opracowywania technologii bezodpadowych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT2A_W03ma uporządkowaną, podbudowaną teoretycznie wiedzę ogólną obejmującą kluczowe zagadnienia z zakresu studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z problematyką i technicznymi aspektami kontroli jakości produktów przemysłowych w odniesieniu do występujących w nich zanieczyszczeń i substancji dodatkowych, zwłaszcza o potencjalnym działaniu toksycznym bądź szkodliwym.
Treści programoweT-W-2Techniki przygotowania próby oraz metody badań stosowane w kontroli jakości produktów przemysłowych. Statyczna i dynamiczna technika analizy fazy nadpowierzchniowej (headspace), techniki ekstrakcji rozpuszczalnikami. Kontrola czystości rozpuszczalników i odczynników chemicznych.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny połączony z wyjaśnieniem i dyskusją
M-2ćwiczenia laboratoryjne (praktyczne zastosowanie i utrwalenie materiału)
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne (1-godzinne) z wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie spełnia kryteriów określonych dla oceny 3,0
3,0potrafi wymienić podstawowe techniki wyodrębniania analitów i przygotowania próby do analizy
3,5potrafi wymienić i krótko scharakteryzować podstawowe techniki wyodrębniania analitów i przygotowania próby do analizy
4,0potrafi wymienić i scharakteryzować większość omawianych technik wyodrębniania analitów i przygotowania próby do analizy
4,5potrafi wymienić i scharakteryzować omawiane techniki wyodrębniania analitów i przygotowania próby do analizy
5,0zna i potrafi scharakteryzować techniki wyodrębniania analitów i przygotowania próby; potrafi trafnie ocenić ich możliwości i ograniczenia oraz przydatność do kontroli jakości wybranych produktów przemysłowych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTCH_2A_D16-12_W02Posiada wiedzę na temat substancji dodatkowych i zanieczyszczeń występujących w produktach przemysłu polimerowego, kosmetycznego oraz spożywczego i ich możliwych szkodliwych bądź toksycznych działań.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_2A_W01ma rozszerzoną wiedzę z zakresu biotechnologii, technologii chemicznej, organicznej, nieorganicznej oraz technologii polimerów, której zakres dostosowany jest do formułowania i rozwiązywania złożonych zadań z zakresu ukończonej specjalności
TCH_2A_W10ma uporządkowaną pogłębioną wiedzę o surowcach, produktach i procesach stosowanych w przemyśle chemicznym w zakresie związanym z ukończoną specjalnością
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT2A_W01ma rozszerzoną i pogłębioną wiedzę z zakresu matematyki, fizyki, chemii i innych obszarów właściwych dla studiowanego kierunku studiów przydatną do formułowania i rozwiązywania złożonych zadań z zakresu studiowanego kierunku studiów
T2A_W03ma uporządkowaną, podbudowaną teoretycznie wiedzę ogólną obejmującą kluczowe zagadnienia z zakresu studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA2_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA2_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z problematyką i technicznymi aspektami kontroli jakości produktów przemysłowych w odniesieniu do występujących w nich zanieczyszczeń i substancji dodatkowych, zwłaszcza o potencjalnym działaniu toksycznym bądź szkodliwym.
Treści programoweT-W-3Substancje dodatkowe stosowane w materiałach polimerowych (plastyfikatory, stabilizatory, antystatyki, antypireny, pigmenty i in.). Pozostałości substancji stosowanych w procesie polimeryzacji. Produkty degradacji materiałów polimerowych. Kryteria oceny materiałów polimerowych przeznaczonych do wyrobu opakowań żywności. Migracja globalna i specyficzna. Metody i warunki badań migracji substancji z opakowań polimerowych do żywności.
T-W-5Toksyczne zanieczyszczenia występujące w przedmiotach codziennego użytku oraz artykułach wyposażenia wnętrz.
T-W-4Substancje dodatkowe stosowane w kosmetykach (konserwanty, substancje zapachowe, barwniki, substancje promieniochronne i in.) i ich możliwe działania niepożądane.
T-W-6Substancje dodatkowe i zanieczyszczenia w produktach spożywczych. Dozwolone substancje dodatkowe i substancje pomagające w przetwarzaniu żywności (barwniki, konserwanty, antyutleniacze, substancje zapachowe i smakowe, substancje słodzące i in.). Substancje toksyczne przenikające do żywności ze środowiska. Substancje toksyczne powstające podczas przechowywania oraz przygotowania żywności. Przypadkowe zanieczyszczenia żywności.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny połączony z wyjaśnieniem i dyskusją
M-2ćwiczenia laboratoryjne (praktyczne zastosowanie i utrwalenie materiału)
Sposób ocenyS-4Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne (1-godzinne) z wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie spełnia kryteriów określonych dla oceny 3,0
3,0potrafi wymienić podstawowe substancje dodatkowe oraz rodzaje zanieczyszczeń występujących w wybranych produktach przemysłu polimerowego, kosmetycznego i spożywczego
3,5potrafi wymienić i krótko scharakteryzować podstawowe substancje dodatkowe oraz rodzaje zanieczyszczeń występujących w wybranych produktach przemysłu polimerowego, kosmetycznego i spożywczego
4,0potrafi wymienić i krótko scharakteryzować większość omawianych substancji dodatkowych oraz zanieczyszczeń występujących w wybranych produktach przemysłu polimerowego, kosmetycznego i spożywczego
4,5potrafi wymienić i krótko scharakteryzować omawiane substancje dodatkowe oraz zanieczyszczenia występujące w wybranych produktach przemysłu polimerowego, kosmetycznego i spożywczego
5,0zna i potrafi scharakteryzować substancje dodatkowe oraz zanieczyszczenia występujące w wybranych produktach przemysłu polimerowego, kosmetycznego i spożywczego, określając ich możliwe szkodliwe i toksyczne działania
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTCH_2A_D16-12_U01Potrafi zastosować odpowiednią technikę przygotowania próby i metodę analityczną do kontroli jakości wybranych produktów przemysłowych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_2A_U16posiada umiejętność doboru technik laboratoryjnych i rozwiązań inżynieryjnych do realizacji zadań zwłaszcza w zakresie ukończonej specjalności
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT2A_U18potrafi ocenić przydatność metod i narzędzi służących do rozwiązania zadania inżynierskiego, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów, w tym dostrzec ograniczenia tych metod i narzędzi; potrafi - stosując także koncepcyjnie nowe metody - rozwiązywać złożone zadania inżynierskie, charakterystyczne dla studiowanego kierunku studiów, w tym zadania nietypowe oraz zadania zawierające komponent badawczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
Cel przedmiotuC-2Wykształcenie umiejętności praktycznego wykorzystania odpowiednich technik przygotowania próby i metod analitycznych do oznaczeń zanieczyszczeń i substancji dodatkowych w wybranych produktach przemysłu polimerowego, chemicznego, kosmetycznego i spożywczego.
Treści programoweT-L-2Wykorzystanie statycznej techniki analizy fazy nadpowierzchniowej (headspace) w analizie lotnych zanieczyszczeń produktów ciekłych.
T-L-3Badania emisji substancji lotnych z materiałów wyposażenia wnętrz z wykorzystaniem dynamicznej techniki analizy fazy nadpowierzchniowej (headspace).
T-L-5Analiza wybranych konserwantów w produktach spożywczych.
T-L-4Ekstrakcja i analiza potencjalnie szkodliwych składników opakowań żywności, kosmetyków lub zabawek.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny połączony z wyjaśnieniem i dyskusją
M-2ćwiczenia laboratoryjne (praktyczne zastosowanie i utrwalenie materiału)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena pracy i aktywności na zajęciach laboratoryjnych
S-3Ocena podsumowująca: ocena sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie spełnia wymagań określonych dla oceny 3,0
3,0korzystając z pomocy prowadzącego zajęcia potrafi zastosować podstawowe techniki przygotowania próby i metody analityczne do kontroli jakości wybranych produktów przemysłowych
3,5korzystając ze wskazówek prowadzącego zajęcia potrafi zastosować techniki przygotowania próby i metody analityczne do kontroli jakości wybranych produktów przemysłowych
4,0potrafi samodzielnie zastosować większość wymaganych technik przygotowania próby i metod analitycznych do kontroli jakości wybranych produktów przemysłowych
4,5potrafi samodzielnie zastosować wymagane techniki przygotowania próby i metody analityczne do kontroli jakości wybranych produktów przemysłowych
5,0potrafi samodzielnie zastosować wszystkie wymagane techniki przygotowania próby i metody analityczne oraz ocenić ich ograniczenia i przydatność do kontroli jakości wybranych produktów przemysłowych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTCH_2A_D16-12_K01Rozumie kwestie odpowiedzialności zawodowej i odpowiada za rzetelność uzyskanych wyników.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTCH_2A_K01potrafi myśleć i działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy, ma świadomość ważności pozatechnicznych aspektów działalności inżynierskiej i odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT2A_K02ma świadomość ważności i zrozumienie pozatechnicznych aspektów i skutków działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
T2A_K06potrafi myśleć i działać w sposób kreatywny i przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA2_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z problematyką i technicznymi aspektami kontroli jakości produktów przemysłowych w odniesieniu do występujących w nich zanieczyszczeń i substancji dodatkowych, zwłaszcza o potencjalnym działaniu toksycznym bądź szkodliwym.
C-2Wykształcenie umiejętności praktycznego wykorzystania odpowiednich technik przygotowania próby i metod analitycznych do oznaczeń zanieczyszczeń i substancji dodatkowych w wybranych produktach przemysłu polimerowego, chemicznego, kosmetycznego i spożywczego.
Treści programoweT-L-2Wykorzystanie statycznej techniki analizy fazy nadpowierzchniowej (headspace) w analizie lotnych zanieczyszczeń produktów ciekłych.
T-L-3Badania emisji substancji lotnych z materiałów wyposażenia wnętrz z wykorzystaniem dynamicznej techniki analizy fazy nadpowierzchniowej (headspace).
T-L-5Analiza wybranych konserwantów w produktach spożywczych.
T-L-4Ekstrakcja i analiza potencjalnie szkodliwych składników opakowań żywności, kosmetyków lub zabawek.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny połączony z wyjaśnieniem i dyskusją
M-2ćwiczenia laboratoryjne (praktyczne zastosowanie i utrwalenie materiału)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena pracy i aktywności na zajęciach laboratoryjnych
S-3Ocena podsumowująca: ocena sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych
S-2Ocena formująca: aprobata
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0otrzymane wyniki są błędne i nierzetelne
3,0otrzymane wyniki są błędne, ale błąd wynika z pomyłki
3,5otrzymane wyniki są poprawne, ale nie zostały w żaden sposób zweryfikowane i ocenione
4,0otrzymane wyniki są prawidłowe, są elementy sprawdzające oraz próba interpretacji
4,5otrzymane wyniki są prawidłowe, są elementy sprawdzające, zostały przedstawione w sposób poprawny i zinterpretowane
5,0otrzymane wyniki są prawidłowe, zostały sprawdzone, krytycznie ocenione, prawidłowo zinterpretowane i przedstawione w sposób jasny i czytelny