Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej - Ochrona środowiska (S1)

Sylabus przedmiotu Mikrobiologia:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ochrona środowiska
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk technicznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiologia
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Instytut Technologii Chemicznej Nieorganicznej i Inżynierii Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Agata Markowska-Szczupak <Agata.Markowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Piotr Sobolewski <psobolewski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA2 15 1,00,26zaliczenie
laboratoriaL2 15 1,00,37zaliczenie
wykładyW2 30 2,00,37zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-11. Podstawowa wiedza z biologii. 2. Podstawowa wiedza z biochemii. 3. Podstawowa wiedza z chemii (umiejętność wykonywania przeliczeń chemicznych). 4. Umiejętność pracy z materiałami niebezpiecznymi (chemikalia, mikroorganizmy potencjalnie patogenne), zgodnie z zasadami bezpieczeństwa higieny pracy. 5. Doświadczenie związane z pracą zespołową i przyjmowaniem w grupie roboczej różnych ról; odpowiedzialność za powierzony sprzęt, pracę własną i innych.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zdobycie wiedzy dotyczącej budowy i fizjologii komórek bakteryjnych, w tym sinic i promieniowców. Zdobycie podstawowej wiedzy o grzybach (podstawy mykologii) Poznanie roli mikroorganizmów w przyrodzie. Poznanie możliwości wykorzystywania mikroorganizmów w procesach biotechnologicznych. Nabycie umiejętności mikroskopowania w badaniach mikrobiologicznych. Poznanie specyfiki pracy w laboratorium mikrobiologicznym, metod sterylizacji i dezynfekcji, typów podłoży, podstawowych technik posiewów mikroorganizmów, metod oznaczania liczebności drobnoustrojów w środowisku wodnym, glebowym i w powietrzu, mechanizmów działania bakteriobójczego metali ciężkich, detergentów, promieniowania UV, antybiotyków i fitoncydów.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Kinetyka śmierci mikroorganizmów. Parametry wzrostu mikroorganizmów. Hodowle okresowe i ciągłe. Obliczanie liczby bakterii i grzybów w powietrzu metodą impakcji (wykorzystanie impaktora Andersena). Obliczanie dziennego przyrostu średnicy kolonii, wskaźnika aktywności hydrolitycznej grzybów oraz wskaźnika hamowania/stymulacji wzrostu tych organizmów na różnych substratach. Obliczanie NPL wybranych gatunków bakterii i grzybów pleśniowych w glebie ze wzorów statystycznych oraz przy użyciu programu komputerowego. Obliczanie NPL bakterii z grupy coli w wodzie metodą fermentacyjną na podstawie tablic statystycznych oraz przy uzyciu programu komputerowego. Obliczanie aktywności lipazy grzybowej. Obliczanie stopnia wydajności fermentacji etanolowej, z wykorzystaniem drożdży Saccharomyces cerevisiae. Obliczenia stopnia wydajności fermentacji cytrynianowej Aspergillus niger.15
15
laboratoria
T-L-1Przygotowanie podłoży mikrobiologicznych. Metody wyjaławiania. Kontrola jałowości. Techniki posiewów. Przeszczepianie z pożywek płynnych i stałych. Liczenie bakterii. Metoda rozcieńczeń. Barwienie bakterii metodą Gramma. Oznaczanie miana coli wody wodociągowej i akwariowej. Oznaczanie składu jakościowego grzybów kserofilnych w kurzu i w powietrzu: Pobór próbek powietrza w zanieczyszczonym pomieszczeniu zamkniętym i na otwartej przestrzeni; Pobór próbek kurzu; Oznaczanie liczby grzybów w powietrzu; Wykonywanie preparatów grzybów w PVA; Obserwacje mikroskopowe preparatów i identyfikacja grzybów (co najmniej do rodzaju); oraz porównanie liczebności i składu grzybów w powietrzu i w kurzu. Ocena podatności polimerów, w tym biopolimerów (pochodzących ze źródeł odnawialnych) na biodegradację w teście płytkowym i w testach glebowych.15
15
wykłady
T-W-1Wprowadzenie do mikrobiologii. Najważniejsze grupy taksonomiczne bakterii. Wirusy, wiroidy i priony. Gleba, woda, powietrze jako środowiska życia bakterii. Bakterie w biotechnologii i medycynie. Genetyka bakterii. Budowa komórki prokariotycznej. Budowa komórki eukariotycznej. Wstęp do mykologii. Dezynfekcja i sterylizacja. Biodeterioracja materiałów technicznych Biodeterioracja żywności. Grzyby chorobotwórcze. Wykorzystanie grzybów w biotechnologii.30
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach (rozwiązywanie zadań)15
A-A-2Przygotowanie i prezentacja referatów.10
A-A-3Przygotowanie do kolokwiów.5
30
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2przygotowanie do kolokwiów15
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Analiza piśmiennictwa30
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykłady multimedialne (w tym krótkie filmy)
M-2Referaty
M-3Zadania obliczeniowe
M-4Udział w doświadczeniach mikrobiologicznych

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Dyskusja i ocena referatów
S-2Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach
S-3Ocena formująca: Kolokwia pisemne
S-4Ocena formująca: Egzamin końcowy testowy

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
KOS_1A_B04_W01
Zdobycie wiedzy na temat budowy, fizjologii i ekologii mikroorganizmów.
C-1T-W-1M-1, M-2S-1, S-2, S-3, S-4
KOS_1A_B04_W02
Zdobycie wiedzy na temat drobnoustrojów chorobotwórczych.
C-1T-W-1M-1, M-2S-1, S-2, S-3, S-4
KOS_1A_B04_W03
Poznanie roli drobnoustrojów w gospodarce człowieka.
C-1T-W-1M-1, M-2S-1, S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
KOS_1A_B04_U01
Umiejętność wykonania różnych typów posiewów mikrobiologicznych.
C-1T-W-1M-4S-2, S-3
KOS_1A_B04_U02
Umiejętność przeprowadzenia barwień mikroorganizmów oraz obserwacji preparatów mikroskopowych.
C-1T-W-1M-2, M-4S-2, S-3
KOS_1A_B04_U03
Umiejętność rozróżnienia podstawowych typów morfologicznych bakterii oraz podstawowych elementów budowy grzybów mikroskopowych.
C-1T-W-1M-4S-2, S-3
KOS_1A_B04_U04
Umiejętność identyfikacji bakterii i grzybów metodami mikroskopowymi i hodowlanymi.
C-1T-W-1M-1, M-2, M-4S-1, S-2, S-3, S-4
KOS_1A_B04_U05
Umiejętność określenia liczeby mikroorganizmów w środowisku wodnym, glebowym i w powietrzu.
KOS_1A_B04_U06
Umiejętność wykonywania obliczeń mających znaczenie w procesach mikrobiologicznych i biotechnologicznych.
C-1T-W-1M-1, M-2, M-3, M-4S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
KOS_1A_B04_K01
Doświadczenie związane z pracą zespołową i przyjmowaniem w grupie roboczej różnych ról, podziałem pracy w swojej sekcji w trakcie eksperymentów.
C-1T-W-1M-2, M-4S-2, S-3
KOS_1A_B04_K02
Świadomość nieustannego rozwoju mikrobiologii, udoskonalania technik i metod stosowanych w izolacji i identyfikacji drobnoustrojów.
C-1T-W-1M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3, S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
KOS_1A_B04_W01
Zdobycie wiedzy na temat budowy, fizjologii i ekologii mikroorganizmów.
2,0
3,0Przeciętna wiedza w zakresie zamierzonego efektu kształcenia
3,5
4,0
4,5
5,0
KOS_1A_B04_W02
Zdobycie wiedzy na temat drobnoustrojów chorobotwórczych.
2,0
3,0Przeciętna wiedza w zakresie zamierzonego efektu kształcenia
3,5
4,0
4,5
5,0
KOS_1A_B04_W03
Poznanie roli drobnoustrojów w gospodarce człowieka.
2,0
3,0Przeciętna wiedza w zakresie zamierzonego efektu kształcenia
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
KOS_1A_B04_U01
Umiejętność wykonania różnych typów posiewów mikrobiologicznych.
2,0
3,0Przeciętne umiejętności w zamierzonym efekcie kształcenia.
3,5
4,0
4,5
5,0
KOS_1A_B04_U02
Umiejętność przeprowadzenia barwień mikroorganizmów oraz obserwacji preparatów mikroskopowych.
2,0
3,0Przeciętne umiejętności w zamierzonym efekcie kształcenia.
3,5
4,0
4,5
5,0
KOS_1A_B04_U03
Umiejętność rozróżnienia podstawowych typów morfologicznych bakterii oraz podstawowych elementów budowy grzybów mikroskopowych.
2,0
3,0Przeciętne umiejętności w zamierzonym efekcie kształcenia.
3,5
4,0
4,5
5,0
KOS_1A_B04_U04
Umiejętność identyfikacji bakterii i grzybów metodami mikroskopowymi i hodowlanymi.
2,0
3,0Przeciętne umiejętności w zamierzonym efekcie kształcenia.
3,5
4,0
4,5
5,0
KOS_1A_B04_U05
Umiejętność określenia liczeby mikroorganizmów w środowisku wodnym, glebowym i w powietrzu.
2,0
3,0Przeciętne umiejętności w zamierzonym efekcie kształcenia.
3,5
4,0
4,5
5,0
KOS_1A_B04_U06
Umiejętność wykonywania obliczeń mających znaczenie w procesach mikrobiologicznych i biotechnologicznych.
2,0
3,0Przeciętne umiejętności w zamierzonym efekcie kształcenia.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
KOS_1A_B04_K01
Doświadczenie związane z pracą zespołową i przyjmowaniem w grupie roboczej różnych ról, podziałem pracy w swojej sekcji w trakcie eksperymentów.
2,0
3,0Słabe wyniki w zamierzonym efekcie kształcenia.
3,5
4,0
4,5
5,0
KOS_1A_B04_K02
Świadomość nieustannego rozwoju mikrobiologii, udoskonalania technik i metod stosowanych w izolacji i identyfikacji drobnoustrojów.
2,0
3,0Słabe wyniki w zamierzonym efekcie kształcenia.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. ZIEMBIŃSKA A., WIECHETEK A., Laboratorium mikrobiologiczne – wybrane ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej i stosowanej., Wydawnictwo Politechniki Śląskiej, Gliwice, 2010
  2. SCHLEGEL G. H., Mikrobiologia ogólna., Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2003
  3. CHMIEL A., Biotechnologia – podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne., Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 1998
  4. LIBUDZISZ Z., KOWAL K., ŻAKOWSKA Z., Mikrobiologia techniczna T1 i T2., Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2007

Literatura dodatkowa

  1. KUNICKI-GOLDFINGER W., Życie bakterii., Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2005

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Kinetyka śmierci mikroorganizmów. Parametry wzrostu mikroorganizmów. Hodowle okresowe i ciągłe. Obliczanie liczby bakterii i grzybów w powietrzu metodą impakcji (wykorzystanie impaktora Andersena). Obliczanie dziennego przyrostu średnicy kolonii, wskaźnika aktywności hydrolitycznej grzybów oraz wskaźnika hamowania/stymulacji wzrostu tych organizmów na różnych substratach. Obliczanie NPL wybranych gatunków bakterii i grzybów pleśniowych w glebie ze wzorów statystycznych oraz przy użyciu programu komputerowego. Obliczanie NPL bakterii z grupy coli w wodzie metodą fermentacyjną na podstawie tablic statystycznych oraz przy uzyciu programu komputerowego. Obliczanie aktywności lipazy grzybowej. Obliczanie stopnia wydajności fermentacji etanolowej, z wykorzystaniem drożdży Saccharomyces cerevisiae. Obliczenia stopnia wydajności fermentacji cytrynianowej Aspergillus niger.15
15

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Przygotowanie podłoży mikrobiologicznych. Metody wyjaławiania. Kontrola jałowości. Techniki posiewów. Przeszczepianie z pożywek płynnych i stałych. Liczenie bakterii. Metoda rozcieńczeń. Barwienie bakterii metodą Gramma. Oznaczanie miana coli wody wodociągowej i akwariowej. Oznaczanie składu jakościowego grzybów kserofilnych w kurzu i w powietrzu: Pobór próbek powietrza w zanieczyszczonym pomieszczeniu zamkniętym i na otwartej przestrzeni; Pobór próbek kurzu; Oznaczanie liczby grzybów w powietrzu; Wykonywanie preparatów grzybów w PVA; Obserwacje mikroskopowe preparatów i identyfikacja grzybów (co najmniej do rodzaju); oraz porównanie liczebności i składu grzybów w powietrzu i w kurzu. Ocena podatności polimerów, w tym biopolimerów (pochodzących ze źródeł odnawialnych) na biodegradację w teście płytkowym i w testach glebowych.15
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wprowadzenie do mikrobiologii. Najważniejsze grupy taksonomiczne bakterii. Wirusy, wiroidy i priony. Gleba, woda, powietrze jako środowiska życia bakterii. Bakterie w biotechnologii i medycynie. Genetyka bakterii. Budowa komórki prokariotycznej. Budowa komórki eukariotycznej. Wstęp do mykologii. Dezynfekcja i sterylizacja. Biodeterioracja materiałów technicznych Biodeterioracja żywności. Grzyby chorobotwórcze. Wykorzystanie grzybów w biotechnologii.30
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach (rozwiązywanie zadań)15
A-A-2Przygotowanie i prezentacja referatów.10
A-A-3Przygotowanie do kolokwiów.5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2przygotowanie do kolokwiów15
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Analiza piśmiennictwa30
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKOS_1A_B04_W01Zdobycie wiedzy na temat budowy, fizjologii i ekologii mikroorganizmów.
Cel przedmiotuC-1Zdobycie wiedzy dotyczącej budowy i fizjologii komórek bakteryjnych, w tym sinic i promieniowców. Zdobycie podstawowej wiedzy o grzybach (podstawy mykologii) Poznanie roli mikroorganizmów w przyrodzie. Poznanie możliwości wykorzystywania mikroorganizmów w procesach biotechnologicznych. Nabycie umiejętności mikroskopowania w badaniach mikrobiologicznych. Poznanie specyfiki pracy w laboratorium mikrobiologicznym, metod sterylizacji i dezynfekcji, typów podłoży, podstawowych technik posiewów mikroorganizmów, metod oznaczania liczebności drobnoustrojów w środowisku wodnym, glebowym i w powietrzu, mechanizmów działania bakteriobójczego metali ciężkich, detergentów, promieniowania UV, antybiotyków i fitoncydów.
Treści programoweT-W-1Wprowadzenie do mikrobiologii. Najważniejsze grupy taksonomiczne bakterii. Wirusy, wiroidy i priony. Gleba, woda, powietrze jako środowiska życia bakterii. Bakterie w biotechnologii i medycynie. Genetyka bakterii. Budowa komórki prokariotycznej. Budowa komórki eukariotycznej. Wstęp do mykologii. Dezynfekcja i sterylizacja. Biodeterioracja materiałów technicznych Biodeterioracja żywności. Grzyby chorobotwórcze. Wykorzystanie grzybów w biotechnologii.
Metody nauczaniaM-1Wykłady multimedialne (w tym krótkie filmy)
M-2Referaty
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Dyskusja i ocena referatów
S-2Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach
S-3Ocena formująca: Kolokwia pisemne
S-4Ocena formująca: Egzamin końcowy testowy
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Przeciętna wiedza w zakresie zamierzonego efektu kształcenia
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKOS_1A_B04_W02Zdobycie wiedzy na temat drobnoustrojów chorobotwórczych.
Cel przedmiotuC-1Zdobycie wiedzy dotyczącej budowy i fizjologii komórek bakteryjnych, w tym sinic i promieniowców. Zdobycie podstawowej wiedzy o grzybach (podstawy mykologii) Poznanie roli mikroorganizmów w przyrodzie. Poznanie możliwości wykorzystywania mikroorganizmów w procesach biotechnologicznych. Nabycie umiejętności mikroskopowania w badaniach mikrobiologicznych. Poznanie specyfiki pracy w laboratorium mikrobiologicznym, metod sterylizacji i dezynfekcji, typów podłoży, podstawowych technik posiewów mikroorganizmów, metod oznaczania liczebności drobnoustrojów w środowisku wodnym, glebowym i w powietrzu, mechanizmów działania bakteriobójczego metali ciężkich, detergentów, promieniowania UV, antybiotyków i fitoncydów.
Treści programoweT-W-1Wprowadzenie do mikrobiologii. Najważniejsze grupy taksonomiczne bakterii. Wirusy, wiroidy i priony. Gleba, woda, powietrze jako środowiska życia bakterii. Bakterie w biotechnologii i medycynie. Genetyka bakterii. Budowa komórki prokariotycznej. Budowa komórki eukariotycznej. Wstęp do mykologii. Dezynfekcja i sterylizacja. Biodeterioracja materiałów technicznych Biodeterioracja żywności. Grzyby chorobotwórcze. Wykorzystanie grzybów w biotechnologii.
Metody nauczaniaM-1Wykłady multimedialne (w tym krótkie filmy)
M-2Referaty
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Dyskusja i ocena referatów
S-2Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach
S-3Ocena formująca: Kolokwia pisemne
S-4Ocena formująca: Egzamin końcowy testowy
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Przeciętna wiedza w zakresie zamierzonego efektu kształcenia
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKOS_1A_B04_W03Poznanie roli drobnoustrojów w gospodarce człowieka.
Cel przedmiotuC-1Zdobycie wiedzy dotyczącej budowy i fizjologii komórek bakteryjnych, w tym sinic i promieniowców. Zdobycie podstawowej wiedzy o grzybach (podstawy mykologii) Poznanie roli mikroorganizmów w przyrodzie. Poznanie możliwości wykorzystywania mikroorganizmów w procesach biotechnologicznych. Nabycie umiejętności mikroskopowania w badaniach mikrobiologicznych. Poznanie specyfiki pracy w laboratorium mikrobiologicznym, metod sterylizacji i dezynfekcji, typów podłoży, podstawowych technik posiewów mikroorganizmów, metod oznaczania liczebności drobnoustrojów w środowisku wodnym, glebowym i w powietrzu, mechanizmów działania bakteriobójczego metali ciężkich, detergentów, promieniowania UV, antybiotyków i fitoncydów.
Treści programoweT-W-1Wprowadzenie do mikrobiologii. Najważniejsze grupy taksonomiczne bakterii. Wirusy, wiroidy i priony. Gleba, woda, powietrze jako środowiska życia bakterii. Bakterie w biotechnologii i medycynie. Genetyka bakterii. Budowa komórki prokariotycznej. Budowa komórki eukariotycznej. Wstęp do mykologii. Dezynfekcja i sterylizacja. Biodeterioracja materiałów technicznych Biodeterioracja żywności. Grzyby chorobotwórcze. Wykorzystanie grzybów w biotechnologii.
Metody nauczaniaM-1Wykłady multimedialne (w tym krótkie filmy)
M-2Referaty
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Dyskusja i ocena referatów
S-2Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach
S-3Ocena formująca: Kolokwia pisemne
S-4Ocena formująca: Egzamin końcowy testowy
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Przeciętna wiedza w zakresie zamierzonego efektu kształcenia
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKOS_1A_B04_U01Umiejętność wykonania różnych typów posiewów mikrobiologicznych.
Cel przedmiotuC-1Zdobycie wiedzy dotyczącej budowy i fizjologii komórek bakteryjnych, w tym sinic i promieniowców. Zdobycie podstawowej wiedzy o grzybach (podstawy mykologii) Poznanie roli mikroorganizmów w przyrodzie. Poznanie możliwości wykorzystywania mikroorganizmów w procesach biotechnologicznych. Nabycie umiejętności mikroskopowania w badaniach mikrobiologicznych. Poznanie specyfiki pracy w laboratorium mikrobiologicznym, metod sterylizacji i dezynfekcji, typów podłoży, podstawowych technik posiewów mikroorganizmów, metod oznaczania liczebności drobnoustrojów w środowisku wodnym, glebowym i w powietrzu, mechanizmów działania bakteriobójczego metali ciężkich, detergentów, promieniowania UV, antybiotyków i fitoncydów.
Treści programoweT-W-1Wprowadzenie do mikrobiologii. Najważniejsze grupy taksonomiczne bakterii. Wirusy, wiroidy i priony. Gleba, woda, powietrze jako środowiska życia bakterii. Bakterie w biotechnologii i medycynie. Genetyka bakterii. Budowa komórki prokariotycznej. Budowa komórki eukariotycznej. Wstęp do mykologii. Dezynfekcja i sterylizacja. Biodeterioracja materiałów technicznych Biodeterioracja żywności. Grzyby chorobotwórcze. Wykorzystanie grzybów w biotechnologii.
Metody nauczaniaM-4Udział w doświadczeniach mikrobiologicznych
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach
S-3Ocena formująca: Kolokwia pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Przeciętne umiejętności w zamierzonym efekcie kształcenia.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKOS_1A_B04_U02Umiejętność przeprowadzenia barwień mikroorganizmów oraz obserwacji preparatów mikroskopowych.
Cel przedmiotuC-1Zdobycie wiedzy dotyczącej budowy i fizjologii komórek bakteryjnych, w tym sinic i promieniowców. Zdobycie podstawowej wiedzy o grzybach (podstawy mykologii) Poznanie roli mikroorganizmów w przyrodzie. Poznanie możliwości wykorzystywania mikroorganizmów w procesach biotechnologicznych. Nabycie umiejętności mikroskopowania w badaniach mikrobiologicznych. Poznanie specyfiki pracy w laboratorium mikrobiologicznym, metod sterylizacji i dezynfekcji, typów podłoży, podstawowych technik posiewów mikroorganizmów, metod oznaczania liczebności drobnoustrojów w środowisku wodnym, glebowym i w powietrzu, mechanizmów działania bakteriobójczego metali ciężkich, detergentów, promieniowania UV, antybiotyków i fitoncydów.
Treści programoweT-W-1Wprowadzenie do mikrobiologii. Najważniejsze grupy taksonomiczne bakterii. Wirusy, wiroidy i priony. Gleba, woda, powietrze jako środowiska życia bakterii. Bakterie w biotechnologii i medycynie. Genetyka bakterii. Budowa komórki prokariotycznej. Budowa komórki eukariotycznej. Wstęp do mykologii. Dezynfekcja i sterylizacja. Biodeterioracja materiałów technicznych Biodeterioracja żywności. Grzyby chorobotwórcze. Wykorzystanie grzybów w biotechnologii.
Metody nauczaniaM-2Referaty
M-4Udział w doświadczeniach mikrobiologicznych
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach
S-3Ocena formująca: Kolokwia pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Przeciętne umiejętności w zamierzonym efekcie kształcenia.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKOS_1A_B04_U03Umiejętność rozróżnienia podstawowych typów morfologicznych bakterii oraz podstawowych elementów budowy grzybów mikroskopowych.
Cel przedmiotuC-1Zdobycie wiedzy dotyczącej budowy i fizjologii komórek bakteryjnych, w tym sinic i promieniowców. Zdobycie podstawowej wiedzy o grzybach (podstawy mykologii) Poznanie roli mikroorganizmów w przyrodzie. Poznanie możliwości wykorzystywania mikroorganizmów w procesach biotechnologicznych. Nabycie umiejętności mikroskopowania w badaniach mikrobiologicznych. Poznanie specyfiki pracy w laboratorium mikrobiologicznym, metod sterylizacji i dezynfekcji, typów podłoży, podstawowych technik posiewów mikroorganizmów, metod oznaczania liczebności drobnoustrojów w środowisku wodnym, glebowym i w powietrzu, mechanizmów działania bakteriobójczego metali ciężkich, detergentów, promieniowania UV, antybiotyków i fitoncydów.
Treści programoweT-W-1Wprowadzenie do mikrobiologii. Najważniejsze grupy taksonomiczne bakterii. Wirusy, wiroidy i priony. Gleba, woda, powietrze jako środowiska życia bakterii. Bakterie w biotechnologii i medycynie. Genetyka bakterii. Budowa komórki prokariotycznej. Budowa komórki eukariotycznej. Wstęp do mykologii. Dezynfekcja i sterylizacja. Biodeterioracja materiałów technicznych Biodeterioracja żywności. Grzyby chorobotwórcze. Wykorzystanie grzybów w biotechnologii.
Metody nauczaniaM-4Udział w doświadczeniach mikrobiologicznych
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach
S-3Ocena formująca: Kolokwia pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Przeciętne umiejętności w zamierzonym efekcie kształcenia.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKOS_1A_B04_U04Umiejętność identyfikacji bakterii i grzybów metodami mikroskopowymi i hodowlanymi.
Cel przedmiotuC-1Zdobycie wiedzy dotyczącej budowy i fizjologii komórek bakteryjnych, w tym sinic i promieniowców. Zdobycie podstawowej wiedzy o grzybach (podstawy mykologii) Poznanie roli mikroorganizmów w przyrodzie. Poznanie możliwości wykorzystywania mikroorganizmów w procesach biotechnologicznych. Nabycie umiejętności mikroskopowania w badaniach mikrobiologicznych. Poznanie specyfiki pracy w laboratorium mikrobiologicznym, metod sterylizacji i dezynfekcji, typów podłoży, podstawowych technik posiewów mikroorganizmów, metod oznaczania liczebności drobnoustrojów w środowisku wodnym, glebowym i w powietrzu, mechanizmów działania bakteriobójczego metali ciężkich, detergentów, promieniowania UV, antybiotyków i fitoncydów.
Treści programoweT-W-1Wprowadzenie do mikrobiologii. Najważniejsze grupy taksonomiczne bakterii. Wirusy, wiroidy i priony. Gleba, woda, powietrze jako środowiska życia bakterii. Bakterie w biotechnologii i medycynie. Genetyka bakterii. Budowa komórki prokariotycznej. Budowa komórki eukariotycznej. Wstęp do mykologii. Dezynfekcja i sterylizacja. Biodeterioracja materiałów technicznych Biodeterioracja żywności. Grzyby chorobotwórcze. Wykorzystanie grzybów w biotechnologii.
Metody nauczaniaM-1Wykłady multimedialne (w tym krótkie filmy)
M-2Referaty
M-4Udział w doświadczeniach mikrobiologicznych
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Dyskusja i ocena referatów
S-2Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach
S-3Ocena formująca: Kolokwia pisemne
S-4Ocena formująca: Egzamin końcowy testowy
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Przeciętne umiejętności w zamierzonym efekcie kształcenia.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKOS_1A_B04_U05Umiejętność określenia liczeby mikroorganizmów w środowisku wodnym, glebowym i w powietrzu.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Przeciętne umiejętności w zamierzonym efekcie kształcenia.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKOS_1A_B04_U06Umiejętność wykonywania obliczeń mających znaczenie w procesach mikrobiologicznych i biotechnologicznych.
Cel przedmiotuC-1Zdobycie wiedzy dotyczącej budowy i fizjologii komórek bakteryjnych, w tym sinic i promieniowców. Zdobycie podstawowej wiedzy o grzybach (podstawy mykologii) Poznanie roli mikroorganizmów w przyrodzie. Poznanie możliwości wykorzystywania mikroorganizmów w procesach biotechnologicznych. Nabycie umiejętności mikroskopowania w badaniach mikrobiologicznych. Poznanie specyfiki pracy w laboratorium mikrobiologicznym, metod sterylizacji i dezynfekcji, typów podłoży, podstawowych technik posiewów mikroorganizmów, metod oznaczania liczebności drobnoustrojów w środowisku wodnym, glebowym i w powietrzu, mechanizmów działania bakteriobójczego metali ciężkich, detergentów, promieniowania UV, antybiotyków i fitoncydów.
Treści programoweT-W-1Wprowadzenie do mikrobiologii. Najważniejsze grupy taksonomiczne bakterii. Wirusy, wiroidy i priony. Gleba, woda, powietrze jako środowiska życia bakterii. Bakterie w biotechnologii i medycynie. Genetyka bakterii. Budowa komórki prokariotycznej. Budowa komórki eukariotycznej. Wstęp do mykologii. Dezynfekcja i sterylizacja. Biodeterioracja materiałów technicznych Biodeterioracja żywności. Grzyby chorobotwórcze. Wykorzystanie grzybów w biotechnologii.
Metody nauczaniaM-1Wykłady multimedialne (w tym krótkie filmy)
M-2Referaty
M-3Zadania obliczeniowe
M-4Udział w doświadczeniach mikrobiologicznych
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach
S-3Ocena formująca: Kolokwia pisemne
S-4Ocena formująca: Egzamin końcowy testowy
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Przeciętne umiejętności w zamierzonym efekcie kształcenia.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKOS_1A_B04_K01Doświadczenie związane z pracą zespołową i przyjmowaniem w grupie roboczej różnych ról, podziałem pracy w swojej sekcji w trakcie eksperymentów.
Cel przedmiotuC-1Zdobycie wiedzy dotyczącej budowy i fizjologii komórek bakteryjnych, w tym sinic i promieniowców. Zdobycie podstawowej wiedzy o grzybach (podstawy mykologii) Poznanie roli mikroorganizmów w przyrodzie. Poznanie możliwości wykorzystywania mikroorganizmów w procesach biotechnologicznych. Nabycie umiejętności mikroskopowania w badaniach mikrobiologicznych. Poznanie specyfiki pracy w laboratorium mikrobiologicznym, metod sterylizacji i dezynfekcji, typów podłoży, podstawowych technik posiewów mikroorganizmów, metod oznaczania liczebności drobnoustrojów w środowisku wodnym, glebowym i w powietrzu, mechanizmów działania bakteriobójczego metali ciężkich, detergentów, promieniowania UV, antybiotyków i fitoncydów.
Treści programoweT-W-1Wprowadzenie do mikrobiologii. Najważniejsze grupy taksonomiczne bakterii. Wirusy, wiroidy i priony. Gleba, woda, powietrze jako środowiska życia bakterii. Bakterie w biotechnologii i medycynie. Genetyka bakterii. Budowa komórki prokariotycznej. Budowa komórki eukariotycznej. Wstęp do mykologii. Dezynfekcja i sterylizacja. Biodeterioracja materiałów technicznych Biodeterioracja żywności. Grzyby chorobotwórcze. Wykorzystanie grzybów w biotechnologii.
Metody nauczaniaM-2Referaty
M-4Udział w doświadczeniach mikrobiologicznych
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach
S-3Ocena formująca: Kolokwia pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Słabe wyniki w zamierzonym efekcie kształcenia.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaKOS_1A_B04_K02Świadomość nieustannego rozwoju mikrobiologii, udoskonalania technik i metod stosowanych w izolacji i identyfikacji drobnoustrojów.
Cel przedmiotuC-1Zdobycie wiedzy dotyczącej budowy i fizjologii komórek bakteryjnych, w tym sinic i promieniowców. Zdobycie podstawowej wiedzy o grzybach (podstawy mykologii) Poznanie roli mikroorganizmów w przyrodzie. Poznanie możliwości wykorzystywania mikroorganizmów w procesach biotechnologicznych. Nabycie umiejętności mikroskopowania w badaniach mikrobiologicznych. Poznanie specyfiki pracy w laboratorium mikrobiologicznym, metod sterylizacji i dezynfekcji, typów podłoży, podstawowych technik posiewów mikroorganizmów, metod oznaczania liczebności drobnoustrojów w środowisku wodnym, glebowym i w powietrzu, mechanizmów działania bakteriobójczego metali ciężkich, detergentów, promieniowania UV, antybiotyków i fitoncydów.
Treści programoweT-W-1Wprowadzenie do mikrobiologii. Najważniejsze grupy taksonomiczne bakterii. Wirusy, wiroidy i priony. Gleba, woda, powietrze jako środowiska życia bakterii. Bakterie w biotechnologii i medycynie. Genetyka bakterii. Budowa komórki prokariotycznej. Budowa komórki eukariotycznej. Wstęp do mykologii. Dezynfekcja i sterylizacja. Biodeterioracja materiałów technicznych Biodeterioracja żywności. Grzyby chorobotwórcze. Wykorzystanie grzybów w biotechnologii.
Metody nauczaniaM-1Wykłady multimedialne (w tym krótkie filmy)
M-2Referaty
M-3Zadania obliczeniowe
M-4Udział w doświadczeniach mikrobiologicznych
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Dyskusja i ocena referatów
S-2Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach
S-3Ocena formująca: Kolokwia pisemne
S-4Ocena formująca: Egzamin końcowy testowy
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Słabe wyniki w zamierzonym efekcie kształcenia.
3,5
4,0
4,5
5,0