Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka z uz (S2)
specjalność: ocena, analiza i zarządzanie jakością żywności
Sylabus przedmiotu Mikrobiologia przemysłowa:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka z uz | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Mikrobiologia przemysłowa | ||
Specjalność | technologia i biotechnologia żywności | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Waldemar Dąbrowski <Waldemar.Dabrowski@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | 4 | Grupa obieralna | 3 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podtawowa widza z zakresu chemii i biochemii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wykorzystywaniem drobnoustrojów w różnych gałęziach przemysłu |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Drobnoustroje wskaźnikowe i kontrola jakości mikrobiologicznej otoczenia przemysłowego | 4 |
T-L-2 | Kultury starterowe jako podstawa kontrolowanych procesów biotechnologicznych | 6 |
T-L-3 | Regulacja i kontrola wzrostu drobnoustrojów | 4 |
T-L-4 | Modele prognostyczne | 2 |
T-L-5 | Wyznaczanie podstawowych parametrów opisujących wydajność procesową | 4 |
T-L-6 | Immobilizacja drobnoustrojów w procesach technologicznych | 4 |
T-L-7 | Charakterystyka i metody pozyskiwania wybranych dodatków do żywności pochodzenia mikrobiologicznego | 10 |
T-L-8 | Regulacja syntezy wybranych produktów metabolicznych drobnoustrojów wykorzystywanych w przemyśle | 4 |
T-L-9 | Techniczne wykorzystanie drożdży | 6 |
T-L-10 | Techniczne wykorzystanie grzybów pleśniowych | 4 |
48 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Drobnoustroje wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu | 2 |
T-W-2 | Bakterie fermentacji mlekowej | 2 |
T-W-3 | Wybrane szlaki metaboloczne , efekt Pasteura, Crabtree, szlak tagatozowy, Le Ley Doudorfa, Leroila | 2 |
T-W-4 | Podstawowe mechanizmy regulacyjne metabolizmu drobnoustrojów | 2 |
T-W-5 | Wykorzystanie drobnoustrojów w przemyśle spożywczym | 4 |
T-W-6 | Drobnoustroje środowisk ekstremalnych | 2 |
T-W-7 | Biodegradacja i bioremediacja | 2 |
T-W-8 | Quorum sensing | 2 |
T-W-9 | Metody niszczenia i hamowania wzrostu drobnoustrojów, temperatura, ciśnienie, radiacja, zimna plazma, elektroporacja, chemiczne i biologiczne metody konserwacji | 4 |
T-W-10 | Pozyskiwanie wybranych biopreparatów | 2 |
T-W-11 | Bioreaktory w róznych gałęziach przemysłu, uzyskanie bioproduktu | 4 |
T-W-12 | Krzywa wzrostu drobnoustrojów | 2 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 48 |
A-L-2 | Samodzielny przegląd literatury obejmującej bierzące zagadnienia | 15 |
A-L-3 | Opracowanie sprawozdań z przeprowadzonych ćwiczeń | 20 |
A-L-4 | Samodzielne przygotowanie do zaliczeń cząstkowych i zaliczenia końcowego | 22 |
A-L-5 | Konsultacje z prowadzącym zajęcia | 15 |
120 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-W-2 | Samodzielne przygotowanie do egzaminu | 10 |
A-W-3 | Konsultacje z prowadącym zajęcia | 10 |
A-W-4 | Samodzielny przegląd literatury tematycznie związanej z zagadnieniami wykładowymi | 10 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład z prezentacjami multimedialnymi |
M-2 | Dyskusja panelowa |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne |
S-2 | Ocena formująca: ocena pracy na zajęciach |
S-3 | Ocena formująca: ocena sprawozdań |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_2A_PO1-7tibz_W01 Efektem kształcenia jest nabycie wiedzy faktograficznej i teoretycznej dotyczącej zagadnień związanych z zastosowanie mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu | TZiZu_2A_W05, TZiZu_2A_W11, TZiZu_2A_W14 | R2A_W04, R2A_W05 | InzA2_W01, InzA2_W02, InzA2_W05 | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-11, T-W-12 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_2A_PO1-7tibz_U01 Efektem kształcenia nabycie zdolności do zrozumienia i rozwiązywania podstawowych problemów związanych z mikrobiologią przemysłową | TZiZu_2A_U06, TZiZu_2A_U15, TZiZu_2A_U16 | R2A_U03, R2A_U05, R2A_U06 | InzA2_U01, InzA2_U02, InzA2_U06, InzA2_U07 | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-9, T-W-11 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_2A_PO1-7tibz_K01 Ma świadomość znaczenia i ryzyka wykonywanej działalności w zakresie mikorobiologii przemysłowej | TZiZu_2A_K01, TZiZu_2A_K02, TZiZu_2A_K03, TZiZu_2A_K04 | R2A_K01, R2A_K02, R2A_K03, R2A_K04, R2A_K05, R2A_K06, R2A_K07, R2A_K08 | InzA2_K01, InzA2_K02 | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-9, T-W-11 | M-1 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_2A_PO1-7tibz_W01 Efektem kształcenia jest nabycie wiedzy faktograficznej i teoretycznej dotyczącej zagadnień związanych z zastosowanie mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu | 2,0 | |
3,0 | Student ma podstawową wiedzę dotycząca wykorzystania mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_2A_PO1-7tibz_U01 Efektem kształcenia nabycie zdolności do zrozumienia i rozwiązywania podstawowych problemów związanych z mikrobiologią przemysłową | 2,0 | |
3,0 | Student ma podstawową umiejętność wykorzystania technik stosowanych w mikrobiologii przemysłowej | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_2A_PO1-7tibz_K01 Ma świadomość znaczenia i ryzyka wykonywanej działalności w zakresie mikorobiologii przemysłowej | 2,0 | |
3,0 | Student ma świadomość konieczności wykorzytania mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu oraz konieczności propagowania posiadej wiedzy | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Libudzisz Z, Mikrobiologia techniczna, PWN, 2010
- Drewniak E, Mikrobiologia żywności, PWN, 2010