Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S1)

Sylabus przedmiotu Mikrobiologia sanitarna z epidemiologią:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiologia sanitarna z epidemiologią
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Waldemar Dąbrowski <Waldemar.Dabrowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>, Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 9 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL5 30 3,00,50zaliczenie
wykładyW5 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z mikrobiologii i biologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z metodami kontroli mikrobiologicznej środowiska dla celów sanitarnych oraz zapobiegania i rozprzestrzeniania się zakażeń

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Łańcuch epidemiologiczny2
T-L-2Metody oznaczania skażeń sanitarnych2
T-L-3Charakterystyka drobnoudstrojów wskaźnikowych i metody ich oznaczania8
T-L-4Charakterystyka i oznaczanie zanieczyszczeń bakteriologiczno-sanitarnych powietrza, gleby i osadów sciekowych.6
T-L-5Metody usuwania bakterii chorobotwórczych4
T-L-6Metody kontroli skażenia badanych środowisk4
T-L-7Ocena skuteczności działania dezynfektantów na mikroorganizmy4
30
wykłady
T-W-1Czynniki środowiskowe wpływajace na stan zdrowia ludności.2
T-W-2Systemy Dobrej Praktyki Sanitarnej2
T-W-3Zanieczyszczenia bakteriologiczno – sanitarne i zapobieganie skutkom ich wystepowania3
T-W-4Wyłaniające się patogeny2
T-W-5Drobnoustroje alertowe2
T-W-6Metody usuwania zanieczyszceń sanitarnych4
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie do zajęć15
A-L-3Przygotowanie sprawozdań zaliczeniowych15
A-L-4Konsultacje z prowadzącym15
A-L-5Przegląd literatury15
90
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Konsultacje z prowadzącycm zajęcia7
A-W-3Samodzielny przegląd literatury i przygotowanie do zaliczenia częsci teoretycznej8
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2zajęcia laboratoryjne
M-3panel dyskusyjny

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: ocena pracy na zajęciach
S-3Ocena formująca: ocena sprawozdań

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O9-1_W01
Student posiada wiedzę z zakresu metod kontroli mikrobiologicznej środowiska dla celów sanitarnych oraz procedur zapobiegających rozprzestrzeniu się zakażeń
MS_1A_W05, MS_1A_W07, MS_1A_W08, MS_1A_W03, MS_1A_W12P1A_W01, R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W07, R1A_W08, R1A_W09InzA_W02, InzA_W03, InzA_W05C-1T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-2, T-W-5, T-W-1, T-W-4, T-W-3, T-W-2, T-W-6M-1, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O9-1_U01
Student posiada umiejętności z zakresu zastosowania metod kontroli mikrobiologicznej środowiska dla celów sanitarnych oraz procedur zapobiegających rozprzestrzeniu się zakażeń
MS_1A_U06, MS_1A_U02, MS_1A_U07, MS_1A_U05R1A_U02, R1A_U03, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-1T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-2, T-W-5, T-W-1, T-W-4, T-W-3, T-W-2, T-W-6M-2, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O9-1_K01
Student ma świadomość konieczności podnoszenia swoich kwalifikacji zawodowych i popularyzacji nabytej wiedzy z zakresu mikrobiologii sanitarnej oraz procedur zapobiegających rozprzestrzeniu się zakażeń
MS_1A_K01, MS_1A_K05, MS_1A_K04, MS_1A_K03, MS_1A_K02R1A_K01, R1A_K02, R1A_K03, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07, R1A_K08InzA_K01, InzA_K02C-1T-L-1, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-2, T-W-5, T-W-1, T-W-4, T-W-3, T-W-2, T-W-6M-1, M-2, M-3S-1, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_O9-1_W01
Student posiada wiedzę z zakresu metod kontroli mikrobiologicznej środowiska dla celów sanitarnych oraz procedur zapobiegających rozprzestrzeniu się zakażeń
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakresu metod kontroli mikrobiologicznej środowiska dla celów sanitarnych oraz obowiązujących procedur zapobiegających rozprzestrzeniu się zakażeń. Nie potrafi samodzielnie wykorzystać swojej wiedzy w praktyce
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_O9-1_U01
Student posiada umiejętności z zakresu zastosowania metod kontroli mikrobiologicznej środowiska dla celów sanitarnych oraz procedur zapobiegających rozprzestrzeniu się zakażeń
2,0
3,0Student posiada umiejętności z zakresu podstawowych metod kontroli mikrobiologicznej środowiska dla celów sanitarnych oraz procedur zapobiegających rozprzestrzeniu się zakażeń. Samodzielnie nie potrafi zinterpertować uzyskanych wyników
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_O9-1_K01
Student ma świadomość konieczności podnoszenia swoich kwalifikacji zawodowych i popularyzacji nabytej wiedzy z zakresu mikrobiologii sanitarnej oraz procedur zapobiegających rozprzestrzeniu się zakażeń
2,0
3,0Student rozumie konieczność popularyzacji nabytej wiedzy i umiejetności ale nie wykazuje potrzeby podnoszenia swoich kwalifikacji
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Libudzisz Z., Mikrobiologia techniczna, PWN, Warszawa, 2008
  2. Zmysłowska I., Mikrobiologia ogólna i środowiskowa, Wyd. UW-M, Olsztyn, 2002
  3. Jabłoński l., Karwat I., Podstawy epidemiologii ogólnej, epidemiologia chorób zakaźnych, PZWL, Warszawa, 2002

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Łańcuch epidemiologiczny2
T-L-2Metody oznaczania skażeń sanitarnych2
T-L-3Charakterystyka drobnoudstrojów wskaźnikowych i metody ich oznaczania8
T-L-4Charakterystyka i oznaczanie zanieczyszczeń bakteriologiczno-sanitarnych powietrza, gleby i osadów sciekowych.6
T-L-5Metody usuwania bakterii chorobotwórczych4
T-L-6Metody kontroli skażenia badanych środowisk4
T-L-7Ocena skuteczności działania dezynfektantów na mikroorganizmy4
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Czynniki środowiskowe wpływajace na stan zdrowia ludności.2
T-W-2Systemy Dobrej Praktyki Sanitarnej2
T-W-3Zanieczyszczenia bakteriologiczno – sanitarne i zapobieganie skutkom ich wystepowania3
T-W-4Wyłaniające się patogeny2
T-W-5Drobnoustroje alertowe2
T-W-6Metody usuwania zanieczyszceń sanitarnych4
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie do zajęć15
A-L-3Przygotowanie sprawozdań zaliczeniowych15
A-L-4Konsultacje z prowadzącym15
A-L-5Przegląd literatury15
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Konsultacje z prowadzącycm zajęcia7
A-W-3Samodzielny przegląd literatury i przygotowanie do zaliczenia częsci teoretycznej8
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_O9-1_W01Student posiada wiedzę z zakresu metod kontroli mikrobiologicznej środowiska dla celów sanitarnych oraz procedur zapobiegających rozprzestrzeniu się zakażeń
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W05Ma wiedzę dotyczącą czynników fizycznych, chemicznych i biologicznych (mikroorganizmów, grzybów, parazytów i szkodników) występujących w żywności, nowoczesnych metod ich wykrywania, wpływu tych czynników na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności.
MS_1A_W07Ma podstawową wiedzę na temat mikroorganizmów i procesów zachodzęcych z ich udziałem w różnych gałęziach przemysłu i rolnictwa
MS_1A_W08Ma podstawową wiedzę dotyczącą patogenów roślin, zwierząt i ludzi oraz metod ich identyfikacji.
MS_1A_W03Ma podstawową wiedzę w zakresie ekologii i ochrony środowiska, roli i różnorodności biologicznej w biosferze oraz procesach w niej zachodzących. Zna niezbędne narzędzia, metody i techniki do kształtownia środowiska.
MS_1A_W12Ma wiedzę dotyczącą organizacji, wyposażenia oraz metod pracy i bezpieczeństwa laboratoriów badawczych i diagnostycznych w szczegółności laboratoriów mikrobiologicznych.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_W01rozumie podstawowe zjawiska i procesy przyrodnicze
R1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
R1A_W08zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego; potrafi korzystać z zasobów informacji patentowej
R1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z metodami kontroli mikrobiologicznej środowiska dla celów sanitarnych oraz zapobiegania i rozprzestrzeniania się zakażeń
Treści programoweT-L-1Łańcuch epidemiologiczny
T-L-3Charakterystyka drobnoudstrojów wskaźnikowych i metody ich oznaczania
T-L-4Charakterystyka i oznaczanie zanieczyszczeń bakteriologiczno-sanitarnych powietrza, gleby i osadów sciekowych.
T-L-5Metody usuwania bakterii chorobotwórczych
T-L-6Metody kontroli skażenia badanych środowisk
T-L-7Ocena skuteczności działania dezynfektantów na mikroorganizmy
T-L-2Metody oznaczania skażeń sanitarnych
T-W-5Drobnoustroje alertowe
T-W-1Czynniki środowiskowe wpływajace na stan zdrowia ludności.
T-W-4Wyłaniające się patogeny
T-W-3Zanieczyszczenia bakteriologiczno – sanitarne i zapobieganie skutkom ich wystepowania
T-W-2Systemy Dobrej Praktyki Sanitarnej
T-W-6Metody usuwania zanieczyszceń sanitarnych
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-3panel dyskusyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: ocena pracy na zajęciach
S-3Ocena formująca: ocena sprawozdań
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakresu metod kontroli mikrobiologicznej środowiska dla celów sanitarnych oraz obowiązujących procedur zapobiegających rozprzestrzeniu się zakażeń. Nie potrafi samodzielnie wykorzystać swojej wiedzy w praktyce
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_O9-1_U01Student posiada umiejętności z zakresu zastosowania metod kontroli mikrobiologicznej środowiska dla celów sanitarnych oraz procedur zapobiegających rozprzestrzeniu się zakażeń
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U06Stosuje podstawowe techniki i narzędzia badawcze właściwe dla mikrobiologii stosowanej i dziedzin pokrewnych oraz ma umiejętność przeprowadzania obserwacji i oceny zjawisk procesowych.
MS_1A_U02Posługuje się poprawną terminologią biologiczną, chemiczną i fizyczną, potrafi dobrać właściwe procedury i metody badawcze.
MS_1A_U07Posiada umiejętność zorganizowania pracy w laboratorium oraz przeprowadzania analiz. Zna podstawowe zasady walidacji metod badawczych. Umie przeprowadzić analizy statystyczne uzyskanych wyników.
MS_1A_U05Potrafi różnicować organizmy patogenne i korzystne wpływające na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludz, stan środowiska naturalnego i zasoby naturalne.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R1A_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z metodami kontroli mikrobiologicznej środowiska dla celów sanitarnych oraz zapobiegania i rozprzestrzeniania się zakażeń
Treści programoweT-L-1Łańcuch epidemiologiczny
T-L-3Charakterystyka drobnoudstrojów wskaźnikowych i metody ich oznaczania
T-L-4Charakterystyka i oznaczanie zanieczyszczeń bakteriologiczno-sanitarnych powietrza, gleby i osadów sciekowych.
T-L-5Metody usuwania bakterii chorobotwórczych
T-L-6Metody kontroli skażenia badanych środowisk
T-L-7Ocena skuteczności działania dezynfektantów na mikroorganizmy
T-L-2Metody oznaczania skażeń sanitarnych
T-W-5Drobnoustroje alertowe
T-W-1Czynniki środowiskowe wpływajace na stan zdrowia ludności.
T-W-4Wyłaniające się patogeny
T-W-3Zanieczyszczenia bakteriologiczno – sanitarne i zapobieganie skutkom ich wystepowania
T-W-2Systemy Dobrej Praktyki Sanitarnej
T-W-6Metody usuwania zanieczyszceń sanitarnych
Metody nauczaniaM-2zajęcia laboratoryjne
M-3panel dyskusyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-2Ocena formująca: ocena pracy na zajęciach
S-3Ocena formująca: ocena sprawozdań
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada umiejętności z zakresu podstawowych metod kontroli mikrobiologicznej środowiska dla celów sanitarnych oraz procedur zapobiegających rozprzestrzeniu się zakażeń. Samodzielnie nie potrafi zinterpertować uzyskanych wyników
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_O9-1_K01Student ma świadomość konieczności podnoszenia swoich kwalifikacji zawodowych i popularyzacji nabytej wiedzy z zakresu mikrobiologii sanitarnej oraz procedur zapobiegających rozprzestrzeniu się zakażeń
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia .
MS_1A_K05Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni a zwłaszcza rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy.
MS_1A_K04Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole.
MS_1A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Umie postępować w stanach zagrożenia.
MS_1A_K02Ma świadomość ważności przestrzegania zasad etyki zawodowej i poszanowania różnorodności płci, poglądów i kultur.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z metodami kontroli mikrobiologicznej środowiska dla celów sanitarnych oraz zapobiegania i rozprzestrzeniania się zakażeń
Treści programoweT-L-1Łańcuch epidemiologiczny
T-L-3Charakterystyka drobnoudstrojów wskaźnikowych i metody ich oznaczania
T-L-4Charakterystyka i oznaczanie zanieczyszczeń bakteriologiczno-sanitarnych powietrza, gleby i osadów sciekowych.
T-L-5Metody usuwania bakterii chorobotwórczych
T-L-6Metody kontroli skażenia badanych środowisk
T-L-7Ocena skuteczności działania dezynfektantów na mikroorganizmy
T-L-2Metody oznaczania skażeń sanitarnych
T-W-5Drobnoustroje alertowe
T-W-1Czynniki środowiskowe wpływajace na stan zdrowia ludności.
T-W-4Wyłaniające się patogeny
T-W-3Zanieczyszczenia bakteriologiczno – sanitarne i zapobieganie skutkom ich wystepowania
T-W-2Systemy Dobrej Praktyki Sanitarnej
T-W-6Metody usuwania zanieczyszceń sanitarnych
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2zajęcia laboratoryjne
M-3panel dyskusyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-3Ocena formująca: ocena sprawozdań
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student rozumie konieczność popularyzacji nabytej wiedzy i umiejetności ale nie wykazuje potrzeby podnoszenia swoich kwalifikacji
3,5
4,0
4,5
5,0