Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (S1)

Sylabus przedmiotu Mikrobiocenozy środowisk naturalnych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiocenozy środowisk naturalnych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Waldemar Dąbrowski <Waldemar.Dabrowski@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 5 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA6 15 1,00,50zaliczenie
wykładyW6 15 1,00,00zaliczenie
laboratoriaL6 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu mikrobiologii i ekologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów ze strukturą i funkcjonalną rolą mikrobiocenoz środowisk naturalnych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Rola mikroorganizmów w biocenozach o róznym stopniu zeutrofizowania4
T-A-2Sukcesja ekologiczna w mikrobiocenozach naturalnych4
T-A-3Środowiska ekstremalne i charakterystyka mikroorganizmów w nich bytujace4
T-A-4Środowiska ekstremalne jako źródło pozyskiwania mikroorganizmów wykorzystywanych w biotechnologii i przemyśle3
15
laboratoria
T-L-1Człowiek jako środowisko bytowania mikroorganizmów4
T-L-2Mikroflora wód4
T-L-3Mikroflora powietrza2
T-L-4Rola mikroorganizmów w środowisku ich bytowania3
T-L-5Wykorzytsanie drobnoustrojów wprocesach kontrolowanych2
15
wykłady
T-W-1Podstawowe pojęcia z mikrobiologii środowiskowej1
T-W-2Różnorodność i mechanizmy ewolucji w procesach życiowych mikroorganzimów zasiedlających zróżnicowane ekosystemy5
T-W-3Zespoły drobnoustrojów w środowiskach naturalnych - różnice i podobieństwa3
T-W-4Wpływ mikroorganizmów w kształtowaniu zmian zachodzących w naturalnych ekosystemach3
T-W-5Środowiska estremalne jako miejsce bytowania mikroorganizmów3
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2samodzielne przygotowanie się do zaliczenia formy audytoryjnej przedmiotu10
A-A-3konsultacje5
30
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2przygotowanie do zajęć laboratoryjnych10
A-L-3konsultacje z prowadzącym zajęcia5
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia części teoretycznej10
A-W-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia5
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2metoda projeków
M-3ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena aktywności studentów na zajęciach
S-2Ocena formująca: ocena projektów przygotowanych na ćwiczenia
S-3Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O5-1_W01
Student posiada wiedzę w zakresie mikroorganizmów i tworzonych przez nie społeczności w środowiskach naturalnych, wpływu czynników determinujących obecność drobnoustrojów i ich roli w środowisku.
MS_1A_W10, MS_1A_W09, MS_1A_W03, MS_1A_W07R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W07, R1A_W08InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05C-1T-W-5, T-W-2, T-W-4, T-W-3, T-W-1, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-5M-3, M-2, M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O5-1_U01
Student potrafi wskazać charakterystyczne dla określonych środowisk mikroorganizmy, opisać zależności między nimi oraz określić wpływ tych mikroorganizmów na miejsce ich bytowania
MS_1A_U01, MS_1A_U08, MS_1A_U05, MS_1A_U02R1A_U01, R1A_U02, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07, R1A_U08, R1A_U09, R1A_U10InzA_U01, InzA_U03, InzA_U06, InzA_U07C-1T-W-5, T-W-2, T-W-4, T-W-3, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5M-3, M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_O5-1_K01
Ma świadomość związku między środowiskiem a strukturą gatunkową i funkcją mikroorganizmów w nim występujących
MS_1A_K01, MS_1A_K05, MS_1A_K03R1A_K01, R1A_K02, R1A_K03, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07InzA_K01, InzA_K02C-1T-W-5, T-W-2, T-W-4, T-W-3, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-5M-3, M-2, M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_O5-1_W01
Student posiada wiedzę w zakresie mikroorganizmów i tworzonych przez nie społeczności w środowiskach naturalnych, wpływu czynników determinujących obecność drobnoustrojów i ich roli w środowisku.
2,0Nie zna współzalezności pomiędzy strukturą i funkcją mikrobiocenoz i naturalnym środowiskiem ich bytowania
3,0Ma podstawową wiedzę na temat współzależności struktury i funkcji mikrobiocenoz i naturalnym środowiskiem ich bytowania.
3,5
4,0
4,5
5,0Ma wiedzę na temat zależności pomiędzy czynnikami wpływającymi na strukturę i funkcję mikrobiocenoz w środowisku oraz na podstawie zdobytej wiedzy potrafi przestawić i przeanalizowąć wyniki własnych doświadczeń

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_O5-1_U01
Student potrafi wskazać charakterystyczne dla określonych środowisk mikroorganizmy, opisać zależności między nimi oraz określić wpływ tych mikroorganizmów na miejsce ich bytowania
2,0Nie potrafi okreslić współzalezności pomiędzy mikroorganzimami oraz wskazać wzajemnego oddziaływania drobnoustrojów i środowiska ich bytowania
3,0Zna podstawowe zależności pomiędzy czynnikami kształtującymi różnorodność środowisk naturalnych a strukturą i funkcją mikrobiocenoz w nim występujących ale bez umiejętności ich efektywnej analizy.
3,5
4,0
4,5
5,0Potrafi wskazać i omówić zależności pomiędzy czynnikami wpływającymi na strukturę i funkcję mikrobiocenoz w środowisku oraz przeprowadzić efektywną analizę opartą na zdobytej wiedzy

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_O5-1_K01
Ma świadomość związku między środowiskiem a strukturą gatunkową i funkcją mikroorganizmów w nim występujących
2,0Nie ma świadomości roli społecznej w propagowaniu wiedzy na temat zależności pomiędzy czynnikami kształtującymi różnorodność środowisk naturalnych a strukturą i funkcją mikrobiocenoz w nim występujących
3,0Ma podstawową świadomość roli społecznej w propagowaniu wiedzy na temat czynników wpływające na strukturę i funkcje mikrobiocenoz występujących w środowiskach naturalnych oraz wskazania potencjalnych możliwości ich wykorzystania
3,5
4,0
4,5
5,0Ma świadomość roli społecznej w propagowaniu wiedzy na temat czynników wpływające na strukturę i funkcje mikrobiocenoz występujących w środowiskach naturalnych oraz wskazania potencjalnych możliwości ich wykorzystania

Literatura podstawowa

  1. Martin Alexander, Ekologia mikroorganizmów, PWN, Warszawa, 1975
  2. Sayers A.A., Whitt D.D., Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko., PWN, Warszawa, 2003

Literatura dodatkowa

  1. Schlegel H.G., Mikrobiologia ogólna, PWN, 2007

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Rola mikroorganizmów w biocenozach o róznym stopniu zeutrofizowania4
T-A-2Sukcesja ekologiczna w mikrobiocenozach naturalnych4
T-A-3Środowiska ekstremalne i charakterystyka mikroorganizmów w nich bytujace4
T-A-4Środowiska ekstremalne jako źródło pozyskiwania mikroorganizmów wykorzystywanych w biotechnologii i przemyśle3
15

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Człowiek jako środowisko bytowania mikroorganizmów4
T-L-2Mikroflora wód4
T-L-3Mikroflora powietrza2
T-L-4Rola mikroorganizmów w środowisku ich bytowania3
T-L-5Wykorzytsanie drobnoustrojów wprocesach kontrolowanych2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawowe pojęcia z mikrobiologii środowiskowej1
T-W-2Różnorodność i mechanizmy ewolucji w procesach życiowych mikroorganzimów zasiedlających zróżnicowane ekosystemy5
T-W-3Zespoły drobnoustrojów w środowiskach naturalnych - różnice i podobieństwa3
T-W-4Wpływ mikroorganizmów w kształtowaniu zmian zachodzących w naturalnych ekosystemach3
T-W-5Środowiska estremalne jako miejsce bytowania mikroorganizmów3
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2samodzielne przygotowanie się do zaliczenia formy audytoryjnej przedmiotu10
A-A-3konsultacje5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2przygotowanie do zajęć laboratoryjnych10
A-L-3konsultacje z prowadzącym zajęcia5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia części teoretycznej10
A-W-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_O5-1_W01Student posiada wiedzę w zakresie mikroorganizmów i tworzonych przez nie społeczności w środowiskach naturalnych, wpływu czynników determinujących obecność drobnoustrojów i ich roli w środowisku.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W10Ma podstawową wiedzę dotyczącą oprzyrządowania i technik biotechnologicznych oraz ich wykorzystania w przeprowadzaniu bioprocesów.
MS_1A_W09Zna kierunki i mechanizmy ewolucji, rozumie warunkujące je procesy na poziomie molekularnym. Ma wiedzę na temat postawowych technik biologii molekularnej i inżynierii genetycznej oraz możliwości wykorzystania organizmów modyfikowanych w rolnictwie i przemyśle spożywczym.
MS_1A_W03Ma podstawową wiedzę w zakresie ekologii i ochrony środowiska, roli i różnorodności biologicznej w biosferze oraz procesach w niej zachodzących. Zna niezbędne narzędzia, metody i techniki do kształtownia środowiska.
MS_1A_W07Ma podstawową wiedzę na temat mikroorganizmów i procesów zachodzęcych z ich udziałem w różnych gałęziach przemysłu i rolnictwa
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
R1A_W08zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego; potrafi korzystać z zasobów informacji patentowej
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów ze strukturą i funkcjonalną rolą mikrobiocenoz środowisk naturalnych
Treści programoweT-W-5Środowiska estremalne jako miejsce bytowania mikroorganizmów
T-W-2Różnorodność i mechanizmy ewolucji w procesach życiowych mikroorganzimów zasiedlających zróżnicowane ekosystemy
T-W-4Wpływ mikroorganizmów w kształtowaniu zmian zachodzących w naturalnych ekosystemach
T-W-3Zespoły drobnoustrojów w środowiskach naturalnych - różnice i podobieństwa
T-W-1Podstawowe pojęcia z mikrobiologii środowiskowej
T-L-1Człowiek jako środowisko bytowania mikroorganizmów
T-L-2Mikroflora wód
T-L-3Mikroflora powietrza
T-L-5Wykorzytsanie drobnoustrojów wprocesach kontrolowanych
Metody nauczaniaM-3ćwiczenia laboratoryjne
M-2metoda projeków
M-1wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena aktywności studentów na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie zna współzalezności pomiędzy strukturą i funkcją mikrobiocenoz i naturalnym środowiskiem ich bytowania
3,0Ma podstawową wiedzę na temat współzależności struktury i funkcji mikrobiocenoz i naturalnym środowiskiem ich bytowania.
3,5
4,0
4,5
5,0Ma wiedzę na temat zależności pomiędzy czynnikami wpływającymi na strukturę i funkcję mikrobiocenoz w środowisku oraz na podstawie zdobytej wiedzy potrafi przestawić i przeanalizowąć wyniki własnych doświadczeń
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_O5-1_U01Student potrafi wskazać charakterystyczne dla określonych środowisk mikroorganizmy, opisać zależności między nimi oraz określić wpływ tych mikroorganizmów na miejsce ich bytowania
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł w języku polskim i języku obcym. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
MS_1A_U08Potrafi dobierać metody i wykonać analizy próbek środowiskowych i biologicznych.
MS_1A_U05Potrafi różnicować organizmy patogenne i korzystne wpływające na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludz, stan środowiska naturalnego i zasoby naturalne.
MS_1A_U02Posługuje się poprawną terminologią biologiczną, chemiczną i fizyczną, potrafi dobrać właściwe procedury i metody badawcze.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
R1A_U08posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
R1A_U09posiada umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
R1A_U10ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów ze strukturą i funkcjonalną rolą mikrobiocenoz środowisk naturalnych
Treści programoweT-W-5Środowiska estremalne jako miejsce bytowania mikroorganizmów
T-W-2Różnorodność i mechanizmy ewolucji w procesach życiowych mikroorganzimów zasiedlających zróżnicowane ekosystemy
T-W-4Wpływ mikroorganizmów w kształtowaniu zmian zachodzących w naturalnych ekosystemach
T-W-3Zespoły drobnoustrojów w środowiskach naturalnych - różnice i podobieństwa
T-L-1Człowiek jako środowisko bytowania mikroorganizmów
T-L-2Mikroflora wód
T-L-3Mikroflora powietrza
T-L-4Rola mikroorganizmów w środowisku ich bytowania
T-L-5Wykorzytsanie drobnoustrojów wprocesach kontrolowanych
Metody nauczaniaM-3ćwiczenia laboratoryjne
M-2metoda projeków
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena aktywności studentów na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie potrafi okreslić współzalezności pomiędzy mikroorganzimami oraz wskazać wzajemnego oddziaływania drobnoustrojów i środowiska ich bytowania
3,0Zna podstawowe zależności pomiędzy czynnikami kształtującymi różnorodność środowisk naturalnych a strukturą i funkcją mikrobiocenoz w nim występujących ale bez umiejętności ich efektywnej analizy.
3,5
4,0
4,5
5,0Potrafi wskazać i omówić zależności pomiędzy czynnikami wpływającymi na strukturę i funkcję mikrobiocenoz w środowisku oraz przeprowadzić efektywną analizę opartą na zdobytej wiedzy
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_O5-1_K01Ma świadomość związku między środowiskiem a strukturą gatunkową i funkcją mikroorganizmów w nim występujących
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia .
MS_1A_K05Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni a zwłaszcza rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy.
MS_1A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Umie postępować w stanach zagrożenia.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów ze strukturą i funkcjonalną rolą mikrobiocenoz środowisk naturalnych
Treści programoweT-W-5Środowiska estremalne jako miejsce bytowania mikroorganizmów
T-W-2Różnorodność i mechanizmy ewolucji w procesach życiowych mikroorganzimów zasiedlających zróżnicowane ekosystemy
T-W-4Wpływ mikroorganizmów w kształtowaniu zmian zachodzących w naturalnych ekosystemach
T-W-3Zespoły drobnoustrojów w środowiskach naturalnych - różnice i podobieństwa
T-L-1Człowiek jako środowisko bytowania mikroorganizmów
T-L-2Mikroflora wód
T-L-3Mikroflora powietrza
T-L-5Wykorzytsanie drobnoustrojów wprocesach kontrolowanych
Metody nauczaniaM-3ćwiczenia laboratoryjne
M-2metoda projeków
M-1wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena aktywności studentów na zajęciach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie ma świadomości roli społecznej w propagowaniu wiedzy na temat zależności pomiędzy czynnikami kształtującymi różnorodność środowisk naturalnych a strukturą i funkcją mikrobiocenoz w nim występujących
3,0Ma podstawową świadomość roli społecznej w propagowaniu wiedzy na temat czynników wpływające na strukturę i funkcje mikrobiocenoz występujących w środowiskach naturalnych oraz wskazania potencjalnych możliwości ich wykorzystania
3,5
4,0
4,5
5,0Ma świadomość roli społecznej w propagowaniu wiedzy na temat czynników wpływające na strukturę i funkcje mikrobiocenoz występujących w środowiskach naturalnych oraz wskazania potencjalnych możliwości ich wykorzystania