Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | BT_2A_BTZ-A-O1.2_U01 | The student uses skills relating to knowledge of production methods and mechanisms of action of selected pharmaceuticals |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | BT_2A_U05 | Potrafi zaprojektować oraz zrealizować proces eksperymentalny; zna i stosuje metody oraz systemy diagnostyki laboratoryjnej i molekularnej; posiada umiejętność prowadzenia prac badawczych z użyciem materiału biologicznego; potrafi przeprowadzać badania z użyciem mikroskopów; stosuje w analizie i diagnostyce narzędzia bioinformatyczne. Zna systemy i procesy wykorzystywane w ocenie stanu środowiska. |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R2A_U01 | posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
R2A_U03 | rozumie i stosuje odpowiednie technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej |
R2A_U04 | samodzielnie planuje, przeprowadza, analizuje i ocenia poprawność wykonanego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
R2A_U05 | samodzielnie i wszechstronnie analizuje problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania specjalistycznych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów i profilu kształcenia |
R2A_U06 | posiada umiejętność doboru i modyfikacji typowych działań (w tym technik i technologii) dostosowanych do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów |
R2A_U07 | ocenia wady i zalety podjętych działań, w tym ich oryginalność w rozwiązywaniu zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA2_U01 | potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski |
---|
InzA2_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzA2_U08 | potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi |
Cel przedmiotu | C-1 | Understanding the roles of microorganisms in the production of selected pharmaceuticals |
---|
C-2 | Knowledge of selected laboratory techniques used in pharmaceutical biotechnology |
Treści programowe | T-A-1 | The application of pharmaceutical biotechnology. |
---|
T-A-2 | Microorganisms in the production of selected pharmaceuticals. |
T-A-3 | Laboratory techniques in pharmaceutical biotechnology. |
T-A-4 | Screening for pharmacological agents. |
T-A-5 | Cell cultures in pharmaceutical biotechnology. |
T-A-6 | Prospects for combating of pathogenic bacteria. |
T-A-7 | Problems and directions of development of the pharmaceutical industry. |
T-W-1 | The location of biosynthesis of antibiotics in the cells. |
T-W-2 | Mechanisms of action of antibiotics. |
T-W-3 | Bacterial resistance to antibiotics. |
T-W-4 | Enzyme preparations. The synthesis of vitamins. |
T-W-5 | Acquisition of insulin by E. coli. |
T-W-6 | Methods for producing and mechanism of action of interferons. |
T-W-7 | Production of interleukins. |
Metody nauczania | M-1 | Lecture wit a multimedia presentation |
---|
M-2 | Work in groups |
M-3 | Discussion |
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: Control of proper operation during the laboratory classes. |
---|
S-2 | Ocena formująca: Written test of lectures and exercises. |
S-3 | Ocena podsumowująca: Preparation of the multimedia presentation. |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | The student does not use knowledge on methods of manufacture and mechanisms of action of selected pharmaceuticals |
3,0 | Student is able to sufficiently utilize knowledge regarding production methods and mechanisms of action of selected pharmaceuticals |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | Student is able at very good level to use the skills relating to production methods and mechanisms of action of selected pharmaceuticals |