Wydział Techniki Morskiej i Transportu - Jachting (S1)
Sylabus przedmiotu Techniki przechowalnictwa żywności:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Jachting | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk technicznych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Techniki przechowalnictwa żywności | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Klimatyzacji i Transportu Chłodniczego | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Sergiy Filin <Sergiy.Filin@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Michał Chmielowski <Michal.Chmielowski@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawy termodynamiki |
W-2 | Podstawy wentylacji i klimatyzacji |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przekazanie wiedzy w zakresie przechowywania produktów szybko psujących się w chłodniach lądowych i na środkach transportu. |
C-2 | Ukształtowanie umiejętności prowadzenia i dokumentowania pomiarów kontrolnych wielkości fizycznych charakterystycznych dla szeroko rozumianej technologii chłodniczej oraz interpretacji wyników pomiarów i wyciągania wniosków. |
C-3 | Ukształtowanie umiejętności przeprowadzania symulacji komputerowej pracy chłodni oraz wyciągania wniosków. |
C-4 | Nabycie kompetencji współdziałania i pracy w grupie. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Wprowadzenie do zajęć laboratoryjnych: zapoznanie studentów z zasadami organizacji zajęć oraz zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium, kryteriami zaliczenia laboratoriów. | 1 |
T-L-2 | Dobór warunków klimatycznych składowania wybranych środków spożywczych w obiekcie chłodzonym oraz określenie przewidywanego okresu ich przechowywania. | 2 |
T-L-3 | Pomiar prędkości lokalnych powietrza wypływającego z wentylatorowego oziębiacza powietrza znajdującego się w komorze chłodniczej. | 2 |
T-L-4 | Pomiar parametrów mikroklimatu w obiekcie chłodzonym, kształtujących warunki chłodniczego przechowywania żywności. | 2 |
T-L-5 | Wyznaczanie globalnego współczynnika przenikania ciepła przez przegrody obiektu chłodzonego – ocena przydatności obiektu do przechowania produktów spożywczych w warunkach chłodniczych. | 2 |
T-L-6 | Symulacja komputerowa pracy chłodni dwukomorowej znajdującej się na jednostce pływającej. | 2 |
T-L-7 | Analiza procesu technologicznego wytwarzania lodu kostkowego. | 2 |
T-L-8 | Zaliczenie laboratoriów. | 2 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Kryteria i stopnie utrwalania żywności. Ogólna charakterystyka stosowanych metod utrwalania żywności. Podstawowe zadania i procesy technologii chłodniczej. Pojecie łańcuchu chłodniczego. | 2 |
T-W-2 | Wpływ warunków przechowywania żywności w niskich temperaturach na jej jakość i trwałość. Procesy ususzki, oddychania, dojrzewania. | 2 |
T-W-3 | Schładzanie i zamrażanie środków spożywczych – przebieg tych procesów, wybrane zagadnienia obliczeniowe. Przegląd współczesnych technik zamrażania. | 4 |
T-W-4 | Przechowywanie w atmosferze zmodyfikowanej i kontrolowanej. Opakowanie żywności. | 2 |
T-W-5 | Chłodzenie lodem. Wytwornice lodu. | 2 |
T-W-6 | Magazynowanie żywności na jednostkach pływających. | 2 |
T-W-7 | Zaliczenie | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w zajęciach. | 15 |
A-L-2 | Przygotowanie do zajęć i udział w opracowywaniu sprawozdań. | 6 |
A-L-3 | Przygotowanie do zaliczenia laboratoriów. | 4 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach. | 15 |
A-W-2 | Czytanie wskazanej literatury. | 5 |
A-W-3 | Przygotowanie się do zaliczenia. | 5 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podajace: wykład informacyjny, opowiadanie, objaśnienie lub wyjaśnienie. |
M-2 | Metody praktyczne: ćwiczenia laboratoryjne, symulacja. |
M-3 | Metody podające: objaśnienie. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie ustnej: losowanie zestawu 2 pytań z uprzednio udostępnionej studentom listy pytań, która tematycznie pokrywa się z treścią programową wykładów. |
S-2 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne i ustne w postaci zadań i pytań problemowych, mające na celu sprawdzenie czy student opanował zakładany efekt kształcenia. |
S-3 | Ocena formująca: Sprawdzenie sprawozdań. |
S-4 | Ocena formująca: Ocena zachowań studenta pod kątem sprawdzenia jego umiejętności pracy w grupie. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
J_1A_C26_W01 Wiedza w zakresie warunków przechowywania żywności szybko psującej się, w zakresie wpływu tych warunków na jakość zywności oraz w zakresie możliwości technicznych stworzenia odpowiednich warunków na wybranych jednostkach pływających | J_1A_W04, J_1A_W05 | T1A_W02 | InzA_W05 | C-1 | T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-1, T-W-5, T-W-6 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
J_1A_C26_U01 Student potrafi przeprowadzać pomiary wielkości fizycznych (w tym parametrów mikroklimatu obiektów chłodzonych), charakterystycznych dla szeroko rozumianej technologii chłodniczej, oraz symulację komputerową pracy chłodni znajdującej się na jednostce pływającej, zinterpretować uzyskane wyniki i wyciągnąć wnioski. | J_1A_U08, J_1A_U10 | T1A_U08 | InzA_U01 | C-2, C-3 | T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-1, T-L-8, T-L-2, T-L-7, T-L-6 | M-3, M-2 | S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
J_1A_C26_K01 Student potrafi współdziałać i pracować w grupie. | J_1A_K04 | T1A_K03 | — | C-4 | T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-1, T-L-2, T-L-7, T-L-6 | M-3, M-2 | S-4 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
J_1A_C26_W01 Wiedza w zakresie warunków przechowywania żywności szybko psującej się, w zakresie wpływu tych warunków na jakość zywności oraz w zakresie możliwości technicznych stworzenia odpowiednich warunków na wybranych jednostkach pływających | 2,0 | Student nie zna podstawowych pojęć, albo zna je częściowo bez zrozumienia ich istoty |
3,0 | Student potrafi zdefiniować większość podstawowych pojęć | |
3,5 | Student jest w stanie zilustrować przykładami podawanymi na zajęciach podstawowe pojęcia. | |
4,0 | Student jest w stanie zilustrować własnymi przykładami podstawowe pojęcia. | |
4,5 | Student jest w stanie przedstawić ogólne zależności lub parametry opisujące wybrane właściwości analizowanego procesu lub urządzenia. | |
5,0 | Student potrafi wyznaczyć parametry ilościowe i jakościowe opisywanego procesu lub urządzenia. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
J_1A_C26_U01 Student potrafi przeprowadzać pomiary wielkości fizycznych (w tym parametrów mikroklimatu obiektów chłodzonych), charakterystycznych dla szeroko rozumianej technologii chłodniczej, oraz symulację komputerową pracy chłodni znajdującej się na jednostce pływającej, zinterpretować uzyskane wyniki i wyciągnąć wnioski. | 2,0 | Student nie potrafi przeprowadzać pomiarów wielkości fizycznych zrealizowanych na ćwiczeniach laboratoryjnych lub symulacji komputerowej pracy chłodni. Student nie potrafi zinterpretować uzyskanych wyników lub wyciągnąć wniosków. |
3,0 | Student potrafi przeprowadzać pomiary wielkości fizycznych zrealizowane na ćwiczeniach laboratoryjnych i symulację komputerową pracy chłodni. Student w elementarnym stopniu potrafi zinterpretować uzyskane wyniki i wyciągnąć wnioski, jednak przy dodatkowych wskazówkach nauczyciela. | |
3,5 | Student potrafi przeprowadzać pomiary wielkości fizycznych zrealizowane na ćwiczeniach laboratoryjnych i symulację komputerową pracy chłodni. Student w elementarnym stopniu potrafi zinterpretować uzyskane wyniki i wyciągnąć wnioski. | |
4,0 | Student potrafi przeprowadzać pomiary wielkości fizycznych zrealizowane na ćwiczeniach laboratoryjnych i symulację komputerową pracy chłodni. Student potrafi właściwie zinterpretować uzyskane wyniki i wyciągnąć odpowiednie wnioski. | |
4,5 | Student potrafi przeprowadzać pomiary wielkości fizycznych zrealizowane na ćwiczeniach laboratoryjnych i symulację komputerową pracy chłodni. Student potrafi dokonać poprawnej analizy niepewności pomiarowych oraz właściwie zinterpretować uzyskane wyniki i wyciągnąć istotne wnioski. | |
5,0 | Student potrafi przeprowadzać pomiary wielkości fizycznych zrealizowane na ćwiczeniach laboratoryjnych i symulację komputerową pracy chłodni. Student potrafi dokonać poprawnej analizy niepewności pomiarowych oraz właściwie zinterpretować uzyskane wyniki i wyciągnąć pełne wnioski, w tym dokonać odpowiedniej oceny obiektu badań. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
J_1A_C26_K01 Student potrafi współdziałać i pracować w grupie. | 2,0 | Student nie potrafi pracować w grupie. |
3,0 | Student potrafi współdziałać i pracować w grupie, jednak nie jest w niej aktywny i ogranicza się do realizacji poleceń wydawanych przez pozostałych członków zespołu. | |
3,5 | Student potrafi współdziałać i pracować w grupie, przejawiając w niej wystarczającą aktywność, jednak nie potrafi kierować zespołem. | |
4,0 | Student potrafi współdziałać i pracować w grupie, przejawiając w niej odpowiednią aktywność i poprawnie realizując stojące przed nim zadania. Potrafi również sprostać roli kierownika zespołu. | |
4,5 | Student potrafi współdziałać i pracować w grupie, przejawiając w niej pełną aktywność i znakomicie realizując stojące przed nim zadania. Wykazuje również zdolności do kierowania zespołem. | |
5,0 | Student potrafi współdziałać i pracować w grupie, przejawiając w niej pełną aktywność i realizując w stopniu wyróżniającym stojące przed nim zadania. Potrafi również doskonale kierować zespołem. |
Literatura podstawowa
- Cziżow G.B., Procesy cieplne w technologii chłodniczej produktów żywnościowych, WNT, Warszawa, 1974
- Gruda J., Postolski Z., Zamrażanie żywności, WNT, Warszawa, 1999
- Czapp M., Charun H., Bilans cieplny pomieszczeń chłodni: zasady opracowania, Politechnika Koszalińska, Koszalin, 1997
- Piotrowski I., Okrętowe urządzenia chłodnicze, Wydawnictwo Morskie, Gdańsk, 1994
- Czapp M., Charun H., Bohdal T., Badania laboratoryjne urządzeń chłodniczych i klimatyzacyjnych, Politechnika Koszalińska, Koszalin, 2000
- PN-A-07005:2006. Produkty żywnościowe – Warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach, PKN, Warszawa, 2006
- PN-A-07005:2006/Az1:2008. Produkty żywnościowe – Warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach, PKN, Warszawa, 2008, Zmiany
Literatura dodatkowa
- Czumak I.G., Transportirowka i chranienie tropiczeskich plodow, Refprintinfo, Odessa, 2004
- Filin S., Technika i technologia produkcji sztucznego lodu, IPPU MASTA, Gdańsk, 2006
- Fodemski T. R. [i in.], Pomiary cieplne. cz. 1. Podstawowe pomiary cieplne., WNT, Warszawa, 2001, Praca zbiorowa pod red. T. R. Fodemskiego
- Szydłowski H., Niepewności w pomiarach : międzynarodowe standardy w praktyce, Wydaw. Naukowe Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza, Poznań, 2001