Wydział Techniki Morskiej i Transportu - Jachting (S1)
specjalność: Wodna turystyka zbiorowa
Sylabus przedmiotu Inżynieria jakości:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Jachting | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk technicznych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Inżynieria jakości | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Konstrukcji, Mechaniki i Technologii Okrętów | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Radosław Rutkowski <Radoslaw.Rutkowski@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Remigiusz Iwańkowicz <Remigiusz.Iwankowicz@zut.edu.pl>, Radosław Rutkowski <Radoslaw.Rutkowski@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z zakresu technik wytwarzania. |
W-2 | Podstawy statystyki. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Korzystanie z systemów ISO w działalności inżynierskiej. |
C-2 | Analiza procesów produkcyjnych z uwzględnieniem kryteriów jakościowych. |
C-3 | Statystyczna analiza wyników pomiarów. |
C-4 | Podstawowa umiejętność wykorzystania metod oraz urządzeń pomiarowych stosowanych w budowie jachtów. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Analiza wybranych stoczniowych procesów technologicznych pod kątem doboru wskaźników oceny jakości. | 3 |
T-A-2 | Porównanie wariantów technologii substytucyjnych ze względu na ekonomiczne kryteria jakościowe. | 4 |
T-A-3 | Metody oraz instrumenty pomiarowe stosowane w procesach sterowania jakością wymiarową konstrukcji jachótw. | 4 |
T-A-4 | Wykorzystanie metod statystycznych w zarządzaniu jakością wymiarową jachtów. | 4 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Pojęcie jakości w przedsiębiorstwie przemysłowym. | 1 |
T-W-2 | Jakość produktu, a jakość technologii. | 1 |
T-W-3 | Projektowanie i analiza jakości z zastosowaniem wskaźników techniczno-ekonomicznych. | 1 |
T-W-4 | Stan prawny i certyfikacja systemów zapewnienia i doskonalenia jakości. | 1 |
T-W-5 | Zarządzanie projakościowe. Kryteria i metody oceny jakości przy produkcji jachtów | 1 |
T-W-6 | Kontrola wadliwości spoin spawalniczych. | 1 |
T-W-7 | Komputerowe wspomaganie zarządzania informacją w systemach zapewnienia i doskonalenia jakości. | 1 |
T-W-8 | Systemy sterowania jakością wymiarową w procesie budowy jachtów | 4 |
T-W-9 | Metody pomiarowe stosowane w procesach produkcji konstrukcji jachtów. | 4 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Udział w zajęciach | 15 |
A-A-2 | Przygotowanie do zajęć, praca własna | 6 |
A-A-3 | Studiowanie literatury | 4 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | studiowanie literatury | 6 |
A-W-3 | przygotowanie do zaliczenia | 3 |
A-W-4 | Udział w egazminie | 1 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykłady: metody podające oraz problemowe. |
M-2 | Ćwiczenia: metody praktyczne z wykorzystaniem bazy laboratoryjnej katedry i bazy technicznej zakładów przemysłu oceanotechnicznego. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Zaliczenie pisemne (zestaw 3 pytań, każde pytanie oceniane, ocena łączna jest średnią uzyskanych ocen cząstkowych za każde pytanie) obejmuje zakres tematyczny wykładów i sprawdzające uzyskane efekty kształcenia |
S-2 | Ocena formująca: Ocena poszczególnych etapów realizacji cwiczeń audytoryjnych |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
J_1A_C24_W11 Student ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych | J_1A_W11 | T1A_W06 | InzA_W01 | C-2, C-3, C-1, C-4 | T-W-5, T-W-8, T-W-9, T-W-7, T-W-4, T-W-6, T-W-1, T-W-3, T-W-2, T-A-3, T-A-4, T-A-2, T-A-1 | M-1, M-2 | S-1 |
J_1A_C24_W14 Student ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością i prowadzenia działalności gospodarczej | J_1A_W14 | T1A_W09 | InzA_W04 | C-2, C-3, C-1, C-4 | T-W-5, T-W-8, T-W-9, T-W-7, T-W-4, T-W-6, T-W-1, T-W-3, T-W-2, T-A-3, T-A-4, T-A-2, T-A-1 | M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
J_1A_C24_U15 Student potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić istniejące pływające i stacjonarne obiekty na których bazuje kierunek jachting | J_1A_U15 | T1A_U13 | InzA_U05 | C-2, C-3, C-1, C-4 | T-W-5, T-W-7, T-W-6, T-A-3, T-A-4, T-A-1 | M-1, M-2 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
J_1A_C24_W11 Student ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych | 2,0 | Student nie posiada podstawowej wiedzy w zakresie przedmiotu, nie potrafi podać definicji pojęć i zagadnień omawianych na zajęciach |
3,0 | Student wykazuje elementarną wiedzę adekwatną do efektu kształcenia | |
3,5 | Student poprawnie identyfikuje podstawowe zagadnienia wymaganego przez efekt zakresu kształcenia | |
4,0 | Student wykazuje pełną wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie | |
4,5 | Student wykazuje pełną wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie oraz uzupełniającą wiedzę literaturową | |
5,0 | Student wykazuje pełną wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie, uzupełniającą wiedzę literaturową oraz wiedzę praktyczną | |
J_1A_C24_W14 Student ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością i prowadzenia działalności gospodarczej | 2,0 | Student nie posiada podstawowej wiedzy w zakresie przedmiotu, nie potrafi podać definicji pojęć i zagadnień omawianych na zajęciach |
3,0 | Student wykazuje elementarną wiedzę adekwatną do efektu kształcenia | |
3,5 | Student poprawnie identyfikuje podstawowe zagadnienia wymaganego przez efekt zakresu kształcenia | |
4,0 | Student wykazuje pełną wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie | |
4,5 | Student wykazuje pełną wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie oraz uzupełniającą wiedzę literaturową | |
5,0 | Student wykazuje pełną wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie, uzupełniającą wiedzę literaturową oraz wiedzę praktyczną |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
J_1A_C24_U15 Student potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić istniejące pływające i stacjonarne obiekty na których bazuje kierunek jachting | 2,0 | Student nie potrafi w najprostszy sposób zaprezentować umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie |
3,0 | Student prezentuje elementarne umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie. | |
3,5 | Student prezentuje podstawowe umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie. | |
4,0 | Student prezentuje pełnię umiejętności w wymaganym zakresie efektu kształcenia | |
4,5 | Student prezentuje pełnię umiejętności i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym zakresie efektu kształcenia | |
5,0 | Student prezentuje pełnię umiejętności i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym zakresie efektu kształcenia, a także proponuje modyfikacje |
Literatura podstawowa
- Doerffer J., Organizacja produkcji w stoczni, Wydawnictwo Morskie, Gdańsk, 1971
- Hatch M. J., Teoria organizacji, PWN, Warszawa, 2002
- Juran J., Jakość, PWE, Warszawa, 1978
- PN-EN ISO 14253-1: 2000 – Specyfikacja geometrii wyrobów (GPS) – Kontrola wyrobów i sprzętu pomiarowego za pomocą pomiarów – Reguły orzekania zgodności lub niezgodności ze specyfikacją. Problemy jakości, Wyd. Czasopism i Książek Technicznych, SIGMA – NOT sp. z o.o., 2000
- Rutkowski R., Modelowanie systemów kontroli geometrycznej przestrzennych konstrukcji stalowych w aspekcie wymaganych standardów dokładnościowych, Politechnika Szczecińska, Wydział Techniki Morskiej, Szczecin, 1995