Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N2)

Sylabus przedmiotu Wybrane działy w chłodnictwie i przechowalnictwie żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Wybrane działy w chłodnictwie i przechowalnictwie żywności
Specjalność żywienie człowieka
Jednostka prowadząca Zakład Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności
Nauczyciel odpowiedzialny Krzysztof Kryża <Krzysztof.Kryza@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 6,0 ECTS (formy) 6,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny 5 Grupa obieralna 24

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 18 2,00,50egzamin
laboratoriaL2 29 4,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Chłodnictwo żywności Przechowalnictwo żywności

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Rozszerzenie wiedzy z podstaw technologii chłodnictwa żywności i przechowalnictwa w dystrybucji produktów rolno-spożywczych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Ćwiczenia wstępne, omówienie zakresu programowego.2
T-L-2Technologia surowców i produktów liofilizowanych.4
T-L-3Oznaczanie dynamiki zamrażania i rozmrażania roztworów o różnym stężeniu substancji żelujących.2
T-L-4Rola aktywności wody w trwałości przechowalniczej - zmiany aktywności wody w czasie przechowywania.2
T-L-5Kontrola i rejestracja klimatycznych parametrów przechowalniczych (temperatura, wilgotność).4
T-L-6Określenie wpływu zamrażania surowców mięsnych z dodatkiem substancji krioochronnych na ich właściwości hydratacyjne.2
T-L-7Wpływ rodzaju i zawartości tłuszczu w surowcach mięsnych na proces zamrażania i rozmrażania.4
T-L-8Wyznaczanie właściwości rehydratacyjnych suszu.3
T-L-9Zmiany oksydacyjne w lipidach.2
T-L-10Zapotrzebowanie lodu wodnego i suchego do przechowywania surowców schłodzonych i mrożonych.2
T-L-11Zaliczenie ćwiczeń.2
29
wykłady
T-W-1Klasyfikacja, charakterystyka, oznakowanie i wpływ na środowisko czynników chłodniczych, uwarunkowania prawne. Magazynowanie czynników chłodniczych, gazów skroplonych, wytyczne zachowania bezpieczeństwa pracy.2
T-W-2Podział i charakterystyka techniczna oraz konstrukcyjna magazynów, przechowalni KA, MAP i chłodni składowych. Rodzaje materiałów izolacyjnych stosowanych w urządzeniach i obiektach magazynowzch i chłodniczych.2
T-W-3Dobre Praktyki Konstrukcyjne. Dobór wyposażenia chłodniczego. Eksploatacja komór chłodniczych. Ogólne zasady klimatyzacji. Wpływ klimatyzacji na organizm człowieka.2
T-W-4Dynamika procesu sublimacji podczas przechowywania surowców żywnościowych. Wpływ opakowania, zabiegu glazurowania na szybkość sublimacji. Substancje ograniczające zmiany mrożonych surowców – kriokonserwanty (ryby, drób, mięso zwierząt rzeźnych).2
T-W-5Zmiany struktury wody podczas zamrażalniczego utrwalania i ich wpływ na procesy fizyczne, chemiczne i enzymatyczne na poziomie molekularnym.2
T-W-6Wpływ przechowywania chłodniczego, mrożenia – rozmrażania na temperaturę krioskopową surowców mięsnych i ryb.2
T-W-7Dynamika zamrażania i rozmrażania roztworów z zastosowaniem skrobi modyfikowanych i innych substancji żelujących.2
T-W-8Aktywność antyoksydantów w surowcach przechowywanych w warunkach zamrażalniczych.2
T-W-9Złożone metody chłodniczego i zamrażalniczego utrwalania żywności.2
18

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Udział w ćwiczeniach29
A-L-2Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim18
A-L-3Przygotowanie do zajęć40
A-L-4Przygotowanie do kolokwium18
A-L-5Przygotowanie pracy kontrolnej.14
119
wykłady
A-W-1Udział w wykładach18
A-W-2Analiza wskazanej literatury20
A-W-3Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim10
A-W-4Przygotowanie do egzaminu12
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: kolokwium pisemne
S-2Ocena formująca: odpowiedź ustna
S-3Ocena podsumowująca: egzamin ustny
S-4Ocena podsumowująca: opracowanie projektu

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Po1-21zc_W01
Poznanie rozszerzonej wiedzy w zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania produktów żywnościowych oraz technologii przechowalnictwa, w tym również organizacji i nadzoru dystrybucji żywności wewnątrz zakładowej
TZZ_2A_W03R2A_W04InzA2_W02, InzA2_W05C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9M-1, M-2S-1, S-2, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Po1-21zc_U01
Potrafi dokonać doboru informacji specjalistycznych z różnych dostępnych źródeł, następnie poddać analizie i ocenie, oraz w sposób zintegrowany interpretować wyniki w sposób rozszerzony w zakresie chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii składowania i dystrybucji produktów żywnościowych wewnątrz zakładowej i między zakładowej
TZZ_2A_U01R2A_U01, R2A_U03C-1T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-10M-1, M-2S-1, S-2, S-4
TZZ_2A_Po1-21zc_U02
Umiejętność w sposób indywidualny i zespołowy realizacji działań i rozliczenie zadań w oparciu o analizę wyników i wniosków w zakresie chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładowej i między zakładowej
TZZ_2A_U02R2A_U02C-1T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-10M-1, M-2S-1, S-2, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Po1-21zc_K01
Nabycie świadomości odpowiedzialnego realizowania zadań indywidualnie i zespołowo w oparciu o postępującą wiedzę jak i umiejętności oceny rozwiązania w zakresie chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji produktów wewnątrz zakładu i między zakładowej
TZZ_2A_K03R2A_K02, R2A_K03InzA2_K02C-1T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-10M-1, M-2S-1, S-2, S-4
TZZ_2A_Po1-21zc_K02
Nabycie świadomości ciągłego doskonalenia, rozszerzania i integrowania postępującej wiedzy niezbędnej do realizacji zadań w sposób indywidualny i zespołowy w zakresie chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładowej i między zakładowej
TZZ_2A_K04R2A_K01, R2A_K07C-1T-W-9, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-10M-1, M-2S-1, S-2, S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Po1-21zc_W01
Poznanie rozszerzonej wiedzy w zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania produktów żywnościowych oraz technologii przechowalnictwa, w tym również organizacji i nadzoru dystrybucji żywności wewnątrz zakładowej
2,0Student nie ma wiedzy do prezentowania w najprostszy sposób wyników rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie rozszerzonym w technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu i między zakładowej
3,0Student ma wiedzę do prezentowania bez analizowania wyników rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie rozszerzonym w technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu i między zakładowej
3,5Student ma wiedzę do prezentowania wraz z analizowaniem rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie rozszerzonym w technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu i między zakładowej
4,0Student ma wiedzę do efektywnego prezentowania, analizowania i prowadzenia dyskusji o rozwiązaniach techniczno-technologicznych w zakresie rozszerzonym w technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu i między zakładowej
4,5Student ma wiedzę do efektywnego prezentowania, analizowania i prowadzenia dyskusji o rozwiązaniach techniczno-technologicznych oraz oszacować błędy w zakresie rozszerzonym w technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu i między zakładowej
5,0Student ma wiedzę do efektywnego prezentowania, analizowania i prowadzenia dyskusji o rozwiązaniach techniczno-technologicznych w zakresie rozszerzonym w technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu i między zakładowej

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Po1-21zc_U01
Potrafi dokonać doboru informacji specjalistycznych z różnych dostępnych źródeł, następnie poddać analizie i ocenie, oraz w sposób zintegrowany interpretować wyniki w sposób rozszerzony w zakresie chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii składowania i dystrybucji produktów żywnościowych wewnątrz zakładowej i między zakładowej
2,0Student nie potrafi w sposób najprostszy zaprezentować wyników rozwiązań techniczno-technologicznych w rozszerzonym zakresie w technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu oraz między zakładowej
3,0Student potrafi prezentować bez analizowania wyników rozwiązań techniczno-technologicznych w rozszerzonym zakresie w technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu oraz między zakładowej
3,5Student potrafi prezentować wraz z analizowaniem wyników rozwiązań techniczno-technologicznych w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu oraz między zakładowej
4,0Student potrafi efektywnie prezentować, analizować i prowadzić dyskusję o rozwiązaniach techniczno-technologicznych w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu oraz między zakładowej
4,5Student potrafi efektywnie prezentować, analizować i prowadzić dyskusję o rozwiązaniach techniczno-technologicznych z oszacowaniem błędów, w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu oraz między zakładowej
5,0Student potrafi efektywnie prezentować, analizować i prowadzić dyskusję o rozwiązaniach techniczno-technologicznych w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu oraz między zakładowej
TZZ_2A_Po1-21zc_U02
Umiejętność w sposób indywidualny i zespołowy realizacji działań i rozliczenie zadań w oparciu o analizę wyników i wniosków w zakresie chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładowej i między zakładowej
2,0Student nie potrafi zastosować wiedzy w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu i między zakładowej celem zaprezentowania w najprosztszy sposób studium przypadku rozwiązania
3,0Student potrafi zastosować wiedzę w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu i między zakładowej celem prezentowania bez analizowania studium przypadku rozwiązania
3,5Student potrafi zastosować wiedzę w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu i między zakładowej celem prezentowania wraz z analizowania studium przypadku rozwiązania
4,0Student potrafi integrować wiedzę w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu i między zakładowej celem analizowania studium przypadku, efektywnej prezentacji, prowadzenia dyskusji i uzyskiwaniu rozwiązania
4,5Student potrafi efektywnie integrować wiedzę w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu i między zakładowej celem analizowania wraz z oszacowaniem błędów w studium przypadku, efektywnej prezentacji, prowadzenia dyskusji i uzyskiwaniu rozwiązania
5,0Student potrafi efektywnie integrować wiedzę w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu i między zakładowej celem analizowania studium przypadku, efektywnej prezentacji, prowadzenia dyskusji i uzyskiwaniu rozwiązania

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Po1-21zc_K01
Nabycie świadomości odpowiedzialnego realizowania zadań indywidualnie i zespołowo w oparciu o postępującą wiedzę jak i umiejętności oceny rozwiązania w zakresie chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji produktów wewnątrz zakładu i między zakładowej
2,0Student ma świadomość odpowiedzialności w braku umięjętności prezentowania w najprostszy sposób o osiągniętych wynikach rozwiązań podczas realizacji zadań w zakresie chłodniczego zabezpieczenia żywności, technologii przechowywania i dystrybucji produktów wewnątrz zakładu i między zakładowej w oparciu o poznaną wiedzę i umiejętności
3,0Student ma świadomość odpowiedzialności w prezentowaniu bez analizowania osiągniętych wyników rozwiązań podczas realizacji zadań w zakresie chłodniczego zabezpieczenia żywności, technologii przechowywania i dystrybucji produktów wewnątrz zakładu i między zakładowej w oparciu o poznaną wiedzę i umiejętności
3,5Student ma świadomość odpowiedzialności w prezentowaniu, analizowaniu o osiągniętych wynikach rozwiązań podczas realizacji zadań w zakresie chłodniczego zabezpieczenia żywności, technologii przechowywania i dystrybucji produktów wewnątrz zakładu i między zakładowej w oparciu o poznaną wiedzę i umiejętności
4,0Student ma świadomość odpowiedzialności w efektywnym prezentowaniu, analizowaniu i prowadzeniu dyskusji o osiągniętych wynikach rozwiązań podczas realizacji zadań w zakresie chłodniczego zabezpieczenia żywności, technologii przechowywania i dystrybucji produktów wewnątrz zakładu i między zakładowej w oparciu o poznaną wiedzę i umiejętności
4,5Student ma świadomość odpowiedzialności w efektywnym prezentowaniu, analizowaniu wraz z oszacowaniem błędów i prowadzeniu dyskusji o osiągniętych wynikach rozwiązań podczas realizacji zadań w zakresie chłodniczego zabezpieczenia żywności, technologii przechowywania i dystrybucji produktów wewnątrz zakładu i między zakładowej w oparciu o poznaną wiedzę i umiejętności
5,0Student ma świadomość odpowiedzialności w efektywnym prezentowaniu, analizowaniu i prowadzeniu dyskusji o osiągniętych wynikach rozwiązań podczas realizacji zadań w zakresie chłodniczego zabezpieczenia żywności, technologii przechowywania i dystrybucji produktów wewnątrz zakładu i między zakładowej w oparciu o poznaną wiedzę i umiejętności
TZZ_2A_Po1-21zc_K02
Nabycie świadomości ciągłego doskonalenia, rozszerzania i integrowania postępującej wiedzy niezbędnej do realizacji zadań w sposób indywidualny i zespołowy w zakresie chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładowej i między zakładowej
2,0Student posiada świadomość nie rozwijania i nie doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych technologii chłodniczego zabezpieczenia żywności i dystrybucji żywności, co staje się efektem że nie potrafi w najprostszy sposób prezentować postępujących wyników rozwiązań techniczno-technologicznych w tym obszarze zagadnień
3,0Student posiada świadomość do rozwijania i ciągłego doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych technologii chłodniczego zabezpieczenia żywności i dystrybucji żywności celem prezentowania bez analizowania wyników rozwiązań w tym zakresie w oparciu o uzyskane umiejętności
3,5Student posiada świadomość do rozwijania i ciągłego doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych technologii chłodniczego zabezpieczenia żywności i dystrybucji żywności celem prezentowania wraz z analizowaniem wyników rozwiązań w tym zakresie w oparciu o uzyskane umiejętności
4,0Student posiada świadomość do rozwijania i ciągłego doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych technologii chłodniczego zabezpieczenia żywności i dystrybucji żywności celem efektywnego prezentowania, analizowania wyników i prowadzenia dyskusji o rozwiązaniach w tym zakresie w oparciu o uzyskane umiejętności
4,5Student posiada świadomość do rozwijania i ciągłego doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych technologii chłodniczego zabezpieczenia żywności i dystrybucji żywności celem efektywnego prezentowania, analizowania wyników wraz z oszacowaniem błędów i prowadzenia dyskusji o rozwiązaniach w tym zakresie w oparciu o uzyskane umiejętności
5,0Student posiada świadomość do rozwijania i ciągłego doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych technologii chłodniczego zabezpieczenia żywności i dystrybucji żywności celem efektywnego prezentowania, analizowania i prowadzenia dyskusji o rozwiązaniach w tym zakresie w oparciu o uzyskane umiejętności

Literatura podstawowa

  1. Gaziński B., Technika chłodnicza dla praktyków. Przechowalnictwo i transport., Wyd. Systherm. Poznań., Poznań, 2003
  2. Zwierzycki W., Transport chłodniczy żywności., Wyd. Politechnika Poznańska. Poznań., Poznań, 2005
  3. Kwaśniewski S.T., Pojazdy izotermiczne i chłodnicze. Teoria, konstrukcja, badania., OWPW. Wrocław, Wrocław, 1997
  4. Leśmian-Kordas R., Pilawski T., Towary pochodzenia roślinnego i zwierzęcego w transporcie morskim., WSM Szczecin., Szczecin, 1990
  5. Szczechowiak E., Poradnik Klimatyzacja., Poznań, 2001
  6. Bykowski P., Sikorski Z., Zimińska H., Technologia chłodniczego utrwalania morskich surowców żywnościowych., Wyd. Morskie. Gdańsk., Gdańsk, 1977
  7. Cziżov G.B., Procesy cieplne w technologii chłodniczej produktów żywnościowych., WNT, Warszawa, 1980
  8. Podeszewski Z., Ćwiczenia rachunkowe z technologii zabezpieczenia surowców rybnych., Akademia Rolnicza Szczecin., Szczecin, 1978
  9. Podeszewski Z., Stodolnik L., Ćwiczenia z technologii zabezpieczenia surowców rybnych., Miniskrypt Akademia Rolnicza Szczecin., Szczecin, 1980

Literatura dodatkowa

  1. Michałowski S., Technologia chłodnictwa żywności. Składniki pokarmowe i kontrola ich przemian., Polit. Łódzka., Łódź, 1995
  2. Zina M., Utrwalanie i przechowywanie żywności., Wyd. Uniwersytet Rzeszowski., Rzeszów, 2008
  3. Gaziński B., Technika klimatyzacyjna dla praktyków., Wyd. Systherm. Poznań., Poznań, 2005

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Ćwiczenia wstępne, omówienie zakresu programowego.2
T-L-2Technologia surowców i produktów liofilizowanych.4
T-L-3Oznaczanie dynamiki zamrażania i rozmrażania roztworów o różnym stężeniu substancji żelujących.2
T-L-4Rola aktywności wody w trwałości przechowalniczej - zmiany aktywności wody w czasie przechowywania.2
T-L-5Kontrola i rejestracja klimatycznych parametrów przechowalniczych (temperatura, wilgotność).4
T-L-6Określenie wpływu zamrażania surowców mięsnych z dodatkiem substancji krioochronnych na ich właściwości hydratacyjne.2
T-L-7Wpływ rodzaju i zawartości tłuszczu w surowcach mięsnych na proces zamrażania i rozmrażania.4
T-L-8Wyznaczanie właściwości rehydratacyjnych suszu.3
T-L-9Zmiany oksydacyjne w lipidach.2
T-L-10Zapotrzebowanie lodu wodnego i suchego do przechowywania surowców schłodzonych i mrożonych.2
T-L-11Zaliczenie ćwiczeń.2
29

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Klasyfikacja, charakterystyka, oznakowanie i wpływ na środowisko czynników chłodniczych, uwarunkowania prawne. Magazynowanie czynników chłodniczych, gazów skroplonych, wytyczne zachowania bezpieczeństwa pracy.2
T-W-2Podział i charakterystyka techniczna oraz konstrukcyjna magazynów, przechowalni KA, MAP i chłodni składowych. Rodzaje materiałów izolacyjnych stosowanych w urządzeniach i obiektach magazynowzch i chłodniczych.2
T-W-3Dobre Praktyki Konstrukcyjne. Dobór wyposażenia chłodniczego. Eksploatacja komór chłodniczych. Ogólne zasady klimatyzacji. Wpływ klimatyzacji na organizm człowieka.2
T-W-4Dynamika procesu sublimacji podczas przechowywania surowców żywnościowych. Wpływ opakowania, zabiegu glazurowania na szybkość sublimacji. Substancje ograniczające zmiany mrożonych surowców – kriokonserwanty (ryby, drób, mięso zwierząt rzeźnych).2
T-W-5Zmiany struktury wody podczas zamrażalniczego utrwalania i ich wpływ na procesy fizyczne, chemiczne i enzymatyczne na poziomie molekularnym.2
T-W-6Wpływ przechowywania chłodniczego, mrożenia – rozmrażania na temperaturę krioskopową surowców mięsnych i ryb.2
T-W-7Dynamika zamrażania i rozmrażania roztworów z zastosowaniem skrobi modyfikowanych i innych substancji żelujących.2
T-W-8Aktywność antyoksydantów w surowcach przechowywanych w warunkach zamrażalniczych.2
T-W-9Złożone metody chłodniczego i zamrażalniczego utrwalania żywności.2
18

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Udział w ćwiczeniach29
A-L-2Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim18
A-L-3Przygotowanie do zajęć40
A-L-4Przygotowanie do kolokwium18
A-L-5Przygotowanie pracy kontrolnej.14
119
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział w wykładach18
A-W-2Analiza wskazanej literatury20
A-W-3Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim10
A-W-4Przygotowanie do egzaminu12
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZZ_2A_Po1-21zc_W01Poznanie rozszerzonej wiedzy w zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania produktów żywnościowych oraz technologii przechowalnictwa, w tym również organizacji i nadzoru dystrybucji żywności wewnątrz zakładowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_W03Ma pogłębioną wiedzę w zakresie wymagań higienicznych i technologicznych stawianych zakładom spożywczym.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W04ma pogłębioną wiedzę o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA2_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Rozszerzenie wiedzy z podstaw technologii chłodnictwa żywności i przechowalnictwa w dystrybucji produktów rolno-spożywczych.
Treści programoweT-W-1Klasyfikacja, charakterystyka, oznakowanie i wpływ na środowisko czynników chłodniczych, uwarunkowania prawne. Magazynowanie czynników chłodniczych, gazów skroplonych, wytyczne zachowania bezpieczeństwa pracy.
T-W-2Podział i charakterystyka techniczna oraz konstrukcyjna magazynów, przechowalni KA, MAP i chłodni składowych. Rodzaje materiałów izolacyjnych stosowanych w urządzeniach i obiektach magazynowzch i chłodniczych.
T-W-3Dobre Praktyki Konstrukcyjne. Dobór wyposażenia chłodniczego. Eksploatacja komór chłodniczych. Ogólne zasady klimatyzacji. Wpływ klimatyzacji na organizm człowieka.
T-W-4Dynamika procesu sublimacji podczas przechowywania surowców żywnościowych. Wpływ opakowania, zabiegu glazurowania na szybkość sublimacji. Substancje ograniczające zmiany mrożonych surowców – kriokonserwanty (ryby, drób, mięso zwierząt rzeźnych).
T-W-5Zmiany struktury wody podczas zamrażalniczego utrwalania i ich wpływ na procesy fizyczne, chemiczne i enzymatyczne na poziomie molekularnym.
T-W-6Wpływ przechowywania chłodniczego, mrożenia – rozmrażania na temperaturę krioskopową surowców mięsnych i ryb.
T-W-7Dynamika zamrażania i rozmrażania roztworów z zastosowaniem skrobi modyfikowanych i innych substancji żelujących.
T-W-8Aktywność antyoksydantów w surowcach przechowywanych w warunkach zamrażalniczych.
T-W-9Złożone metody chłodniczego i zamrażalniczego utrwalania żywności.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolokwium pisemne
S-2Ocena formująca: odpowiedź ustna
S-4Ocena podsumowująca: opracowanie projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie ma wiedzy do prezentowania w najprostszy sposób wyników rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie rozszerzonym w technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu i między zakładowej
3,0Student ma wiedzę do prezentowania bez analizowania wyników rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie rozszerzonym w technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu i między zakładowej
3,5Student ma wiedzę do prezentowania wraz z analizowaniem rozwiązań techniczno-technologicznych w zakresie rozszerzonym w technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu i między zakładowej
4,0Student ma wiedzę do efektywnego prezentowania, analizowania i prowadzenia dyskusji o rozwiązaniach techniczno-technologicznych w zakresie rozszerzonym w technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu i między zakładowej
4,5Student ma wiedzę do efektywnego prezentowania, analizowania i prowadzenia dyskusji o rozwiązaniach techniczno-technologicznych oraz oszacować błędy w zakresie rozszerzonym w technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu i między zakładowej
5,0Student ma wiedzę do efektywnego prezentowania, analizowania i prowadzenia dyskusji o rozwiązaniach techniczno-technologicznych w zakresie rozszerzonym w technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu i między zakładowej
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZZ_2A_Po1-21zc_U01Potrafi dokonać doboru informacji specjalistycznych z różnych dostępnych źródeł, następnie poddać analizie i ocenie, oraz w sposób zintegrowany interpretować wyniki w sposób rozszerzony w zakresie chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii składowania i dystrybucji produktów żywnościowych wewnątrz zakładowej i między zakładowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z literatury, baz danych i innych źródeł. Potrafi uzyskane informacje integrować, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U03rozumie i stosuje odpowiednie technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
Cel przedmiotuC-1Rozszerzenie wiedzy z podstaw technologii chłodnictwa żywności i przechowalnictwa w dystrybucji produktów rolno-spożywczych.
Treści programoweT-L-2Technologia surowców i produktów liofilizowanych.
T-L-3Oznaczanie dynamiki zamrażania i rozmrażania roztworów o różnym stężeniu substancji żelujących.
T-L-4Rola aktywności wody w trwałości przechowalniczej - zmiany aktywności wody w czasie przechowywania.
T-L-5Kontrola i rejestracja klimatycznych parametrów przechowalniczych (temperatura, wilgotność).
T-L-6Określenie wpływu zamrażania surowców mięsnych z dodatkiem substancji krioochronnych na ich właściwości hydratacyjne.
T-L-7Wpływ rodzaju i zawartości tłuszczu w surowcach mięsnych na proces zamrażania i rozmrażania.
T-L-10Zapotrzebowanie lodu wodnego i suchego do przechowywania surowców schłodzonych i mrożonych.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolokwium pisemne
S-2Ocena formująca: odpowiedź ustna
S-4Ocena podsumowująca: opracowanie projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi w sposób najprostszy zaprezentować wyników rozwiązań techniczno-technologicznych w rozszerzonym zakresie w technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu oraz między zakładowej
3,0Student potrafi prezentować bez analizowania wyników rozwiązań techniczno-technologicznych w rozszerzonym zakresie w technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu oraz między zakładowej
3,5Student potrafi prezentować wraz z analizowaniem wyników rozwiązań techniczno-technologicznych w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu oraz między zakładowej
4,0Student potrafi efektywnie prezentować, analizować i prowadzić dyskusję o rozwiązaniach techniczno-technologicznych w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu oraz między zakładowej
4,5Student potrafi efektywnie prezentować, analizować i prowadzić dyskusję o rozwiązaniach techniczno-technologicznych z oszacowaniem błędów, w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu oraz między zakładowej
5,0Student potrafi efektywnie prezentować, analizować i prowadzić dyskusję o rozwiązaniach techniczno-technologicznych w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu oraz między zakładowej
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZZ_2A_Po1-21zc_U02Umiejętność w sposób indywidualny i zespołowy realizacji działań i rozliczenie zadań w oparciu o analizę wyników i wniosków w zakresie chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładowej i między zakładowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_U02Potrafi pracować indywidualnie i w zespole, umie oszacować czas potrzebny na realizację zleconego zadania, potrafi opracować i zrealizować harmonogram prac zapewniający dotrzymanie terminów.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
Cel przedmiotuC-1Rozszerzenie wiedzy z podstaw technologii chłodnictwa żywności i przechowalnictwa w dystrybucji produktów rolno-spożywczych.
Treści programoweT-L-2Technologia surowców i produktów liofilizowanych.
T-L-3Oznaczanie dynamiki zamrażania i rozmrażania roztworów o różnym stężeniu substancji żelujących.
T-L-4Rola aktywności wody w trwałości przechowalniczej - zmiany aktywności wody w czasie przechowywania.
T-L-5Kontrola i rejestracja klimatycznych parametrów przechowalniczych (temperatura, wilgotność).
T-L-6Określenie wpływu zamrażania surowców mięsnych z dodatkiem substancji krioochronnych na ich właściwości hydratacyjne.
T-L-7Wpływ rodzaju i zawartości tłuszczu w surowcach mięsnych na proces zamrażania i rozmrażania.
T-L-10Zapotrzebowanie lodu wodnego i suchego do przechowywania surowców schłodzonych i mrożonych.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolokwium pisemne
S-2Ocena formująca: odpowiedź ustna
S-4Ocena podsumowująca: opracowanie projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi zastosować wiedzy w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu i między zakładowej celem zaprezentowania w najprosztszy sposób studium przypadku rozwiązania
3,0Student potrafi zastosować wiedzę w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu i między zakładowej celem prezentowania bez analizowania studium przypadku rozwiązania
3,5Student potrafi zastosować wiedzę w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu i między zakładowej celem prezentowania wraz z analizowania studium przypadku rozwiązania
4,0Student potrafi integrować wiedzę w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu i między zakładowej celem analizowania studium przypadku, efektywnej prezentacji, prowadzenia dyskusji i uzyskiwaniu rozwiązania
4,5Student potrafi efektywnie integrować wiedzę w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu i między zakładowej celem analizowania wraz z oszacowaniem błędów w studium przypadku, efektywnej prezentacji, prowadzenia dyskusji i uzyskiwaniu rozwiązania
5,0Student potrafi efektywnie integrować wiedzę w rozszerzonym zakresie technologii chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładu i między zakładowej celem analizowania studium przypadku, efektywnej prezentacji, prowadzenia dyskusji i uzyskiwaniu rozwiązania
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZZ_2A_Po1-21zc_K01Nabycie świadomości odpowiedzialnego realizowania zadań indywidualnie i zespołowo w oparciu o postępującą wiedzę jak i umiejętności oceny rozwiązania w zakresie chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji produktów wewnątrz zakładu i między zakładowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. Potrafi przyjąć rolę lidera.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R2A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Rozszerzenie wiedzy z podstaw technologii chłodnictwa żywności i przechowalnictwa w dystrybucji produktów rolno-spożywczych.
Treści programoweT-L-2Technologia surowców i produktów liofilizowanych.
T-L-3Oznaczanie dynamiki zamrażania i rozmrażania roztworów o różnym stężeniu substancji żelujących.
T-L-4Rola aktywności wody w trwałości przechowalniczej - zmiany aktywności wody w czasie przechowywania.
T-L-5Kontrola i rejestracja klimatycznych parametrów przechowalniczych (temperatura, wilgotność).
T-L-6Określenie wpływu zamrażania surowców mięsnych z dodatkiem substancji krioochronnych na ich właściwości hydratacyjne.
T-L-7Wpływ rodzaju i zawartości tłuszczu w surowcach mięsnych na proces zamrażania i rozmrażania.
T-L-10Zapotrzebowanie lodu wodnego i suchego do przechowywania surowców schłodzonych i mrożonych.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolokwium pisemne
S-2Ocena formująca: odpowiedź ustna
S-4Ocena podsumowująca: opracowanie projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student ma świadomość odpowiedzialności w braku umięjętności prezentowania w najprostszy sposób o osiągniętych wynikach rozwiązań podczas realizacji zadań w zakresie chłodniczego zabezpieczenia żywności, technologii przechowywania i dystrybucji produktów wewnątrz zakładu i między zakładowej w oparciu o poznaną wiedzę i umiejętności
3,0Student ma świadomość odpowiedzialności w prezentowaniu bez analizowania osiągniętych wyników rozwiązań podczas realizacji zadań w zakresie chłodniczego zabezpieczenia żywności, technologii przechowywania i dystrybucji produktów wewnątrz zakładu i między zakładowej w oparciu o poznaną wiedzę i umiejętności
3,5Student ma świadomość odpowiedzialności w prezentowaniu, analizowaniu o osiągniętych wynikach rozwiązań podczas realizacji zadań w zakresie chłodniczego zabezpieczenia żywności, technologii przechowywania i dystrybucji produktów wewnątrz zakładu i między zakładowej w oparciu o poznaną wiedzę i umiejętności
4,0Student ma świadomość odpowiedzialności w efektywnym prezentowaniu, analizowaniu i prowadzeniu dyskusji o osiągniętych wynikach rozwiązań podczas realizacji zadań w zakresie chłodniczego zabezpieczenia żywności, technologii przechowywania i dystrybucji produktów wewnątrz zakładu i między zakładowej w oparciu o poznaną wiedzę i umiejętności
4,5Student ma świadomość odpowiedzialności w efektywnym prezentowaniu, analizowaniu wraz z oszacowaniem błędów i prowadzeniu dyskusji o osiągniętych wynikach rozwiązań podczas realizacji zadań w zakresie chłodniczego zabezpieczenia żywności, technologii przechowywania i dystrybucji produktów wewnątrz zakładu i między zakładowej w oparciu o poznaną wiedzę i umiejętności
5,0Student ma świadomość odpowiedzialności w efektywnym prezentowaniu, analizowaniu i prowadzeniu dyskusji o osiągniętych wynikach rozwiązań podczas realizacji zadań w zakresie chłodniczego zabezpieczenia żywności, technologii przechowywania i dystrybucji produktów wewnątrz zakładu i między zakładowej w oparciu o poznaną wiedzę i umiejętności
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTZZ_2A_Po1-21zc_K02Nabycie świadomości ciągłego doskonalenia, rozszerzania i integrowania postępującej wiedzy niezbędnej do realizacji zadań w sposób indywidualny i zespołowy w zakresie chłodniczego zabezpieczania żywności, technologii przechowywania i dystrybucji żywności wewnątrz zakładowej i między zakładowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_K04Ma świadomość potrzeby ciągłego dokształcania, poszerzania i aktualizowania swojej wiedzy.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób
R2A_K07ma świadomość potrzeby ukierunkowanego dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
Cel przedmiotuC-1Rozszerzenie wiedzy z podstaw technologii chłodnictwa żywności i przechowalnictwa w dystrybucji produktów rolno-spożywczych.
Treści programoweT-W-9Złożone metody chłodniczego i zamrażalniczego utrwalania żywności.
T-L-2Technologia surowców i produktów liofilizowanych.
T-L-3Oznaczanie dynamiki zamrażania i rozmrażania roztworów o różnym stężeniu substancji żelujących.
T-L-4Rola aktywności wody w trwałości przechowalniczej - zmiany aktywności wody w czasie przechowywania.
T-L-5Kontrola i rejestracja klimatycznych parametrów przechowalniczych (temperatura, wilgotność).
T-L-6Określenie wpływu zamrażania surowców mięsnych z dodatkiem substancji krioochronnych na ich właściwości hydratacyjne.
T-L-7Wpływ rodzaju i zawartości tłuszczu w surowcach mięsnych na proces zamrażania i rozmrażania.
T-L-10Zapotrzebowanie lodu wodnego i suchego do przechowywania surowców schłodzonych i mrożonych.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolokwium pisemne
S-2Ocena formująca: odpowiedź ustna
S-4Ocena podsumowująca: opracowanie projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student posiada świadomość nie rozwijania i nie doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych technologii chłodniczego zabezpieczenia żywności i dystrybucji żywności, co staje się efektem że nie potrafi w najprostszy sposób prezentować postępujących wyników rozwiązań techniczno-technologicznych w tym obszarze zagadnień
3,0Student posiada świadomość do rozwijania i ciągłego doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych technologii chłodniczego zabezpieczenia żywności i dystrybucji żywności celem prezentowania bez analizowania wyników rozwiązań w tym zakresie w oparciu o uzyskane umiejętności
3,5Student posiada świadomość do rozwijania i ciągłego doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych technologii chłodniczego zabezpieczenia żywności i dystrybucji żywności celem prezentowania wraz z analizowaniem wyników rozwiązań w tym zakresie w oparciu o uzyskane umiejętności
4,0Student posiada świadomość do rozwijania i ciągłego doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych technologii chłodniczego zabezpieczenia żywności i dystrybucji żywności celem efektywnego prezentowania, analizowania wyników i prowadzenia dyskusji o rozwiązaniach w tym zakresie w oparciu o uzyskane umiejętności
4,5Student posiada świadomość do rozwijania i ciągłego doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych technologii chłodniczego zabezpieczenia żywności i dystrybucji żywności celem efektywnego prezentowania, analizowania wyników wraz z oszacowaniem błędów i prowadzenia dyskusji o rozwiązaniach w tym zakresie w oparciu o uzyskane umiejętności
5,0Student posiada świadomość do rozwijania i ciągłego doskonalenia zdobywanej wiedzy w zakresie nowych rozwiązań techniczno-technologicznych technologii chłodniczego zabezpieczenia żywności i dystrybucji żywności celem efektywnego prezentowania, analizowania i prowadzenia dyskusji o rozwiązaniach w tym zakresie w oparciu o uzyskane umiejętności