Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (N1)

Sylabus przedmiotu Techniki mikrobiologiczne:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauk przyrodniczych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Techniki mikrobiologiczne
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Daczkowska-Kozon <Elzbieta.Daczkowska-Kozon@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL1 30 3,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Posiadanie wiedzy i umiejetności z zakresu biologii i chemii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z klasycznymi i nowoczesnymi metodami izolacji mikroorganizmów oraz mozliwosciami wykorzystania różńych technik mikrobiologicznych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zasady BHP, przygotowanie szkła laboratoryjnego, podstawowy sprzęt2
T-L-2Techniki sterylizacji2
T-L-3Techniki przygotowania podłoży mikrobiologicznych3
T-L-4Metody hodowli drobnoustrojów4
T-L-5Techniki przygotowania prób do badań3
T-L-6Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku6
T-L-7Techniki mikroskopowe, techniki barwienia preparatów.10
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w ćwiczeniach20
A-L-2studiowanie literatury30
A-L-3przygotowanie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych40
90

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: kolowium pisemne
S-2Ocena formująca: Praktyczne zaliczenie ćwiczeń

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C2_W01
Student posiada ogólna wiedze w zakresie podstawowych metod mikrobiologicznych i wykorzystywanych do izolacji mikroorganizmów, budowy i zasady działania sprzętu laboratoryjnego
MS_1A_W04P1A_W01, P1A_W04, P1A_W05C-1T-L-7, T-L-4, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-6, T-L-5M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C2_U01
Student posiada umiejętność: potrafi ocenić przydatność określonej techniki mikrobiologicznej do wybranego doswiadczenia, wykonywania pod kierunkiem prowadzacego prostych testów, interpretacji i wyciagania wniosków, posługiwania sie naukową terminologią mikrobiologiczną dotyczaca technik mikrobiologicznych
MS_1A_U04P1A_U06C-1T-L-7, T-L-4, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-6, T-L-5M-1S-1, S-2
MS_1A_C2_U02
Student posiada umiejętność posługiwania sie sprzetem laboratoryjnym wykorzystywanym do analiz mikrobiologicznych, doboru właściwych technik diagnostycznych do doswiadczenia.
MS_1A_U08P1A_U01C-1T-L-7, T-L-4, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-6, T-L-5M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C2_K01
Student ma świadomość: różńorodności technik mikrobiologicznych wykorzystywanych do izolacji mikroorganizmów
MS_1A_K04P1A_K06C-1T-L-7, T-L-4, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-6, T-L-5M-1S-1, S-2
MS_1A_C2_K02
Student ma świadomość wad wynikających z zastosowania okreslonej techniki mikrobiologicznej
MS_1A_K04P1A_K06C-1T-L-7, T-L-4, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-6, T-L-5M-1S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_C2_W01
Student posiada ogólna wiedze w zakresie podstawowych metod mikrobiologicznych i wykorzystywanych do izolacji mikroorganizmów, budowy i zasady działania sprzętu laboratoryjnego
2,0
3,0Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie spełnia minimalne kryteria
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_C2_U01
Student posiada umiejętność: potrafi ocenić przydatność określonej techniki mikrobiologicznej do wybranego doswiadczenia, wykonywania pod kierunkiem prowadzacego prostych testów, interpretacji i wyciagania wniosków, posługiwania sie naukową terminologią mikrobiologiczną dotyczaca technik mikrobiologicznych
2,0
3,0Umiejętność studenta w wyzej wymienionym zakresie spełnia minimalne kryteria.
3,5
4,0
4,5
5,0
MS_1A_C2_U02
Student posiada umiejętność posługiwania sie sprzetem laboratoryjnym wykorzystywanym do analiz mikrobiologicznych, doboru właściwych technik diagnostycznych do doswiadczenia.
2,0
3,0Umiejetność studenta w wyzej wymienionym zakresie spełnia wymagania minimalne
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_C2_K01
Student ma świadomość: różńorodności technik mikrobiologicznych wykorzystywanych do izolacji mikroorganizmów
2,0
3,0Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakreise spełnia wymagania minimalne
3,5
4,0
4,5
5,0
MS_1A_C2_K02
Student ma świadomość wad wynikających z zastosowania okreslonej techniki mikrobiologicznej
2,0
3,0Swiadomość studenta w wyzej wymienionym zakresie spełnia wymagania minimalne
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Buczek J., Buczek K., Zarys mikrobiologii ogólnej, Lublin, 2000
  2. Burbianka M., Pliszka A., Mikrobiologia żywności, PZWL, 1983
  3. Duszkiewicz-Reinhard W., Teoria i cwiczenia z mikrobiologii ogólnej i technicznej, SGGW, Warszawa, 2000
  4. Kocwowa E., Ćwczenia z mikrobiologii ogólnej, PWN, Warszawa, 1984
  5. Różalski A., Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej, wyd. Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź, 1996

Literatura dodatkowa

  1. Schlegel H.G., Mikrobiologia ogólna, PWN, Warszawa, 2005

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zasady BHP, przygotowanie szkła laboratoryjnego, podstawowy sprzęt2
T-L-2Techniki sterylizacji2
T-L-3Techniki przygotowania podłoży mikrobiologicznych3
T-L-4Metody hodowli drobnoustrojów4
T-L-5Techniki przygotowania prób do badań3
T-L-6Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku6
T-L-7Techniki mikroskopowe, techniki barwienia preparatów.10
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w ćwiczeniach20
A-L-2studiowanie literatury30
A-L-3przygotowanie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych40
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C2_W01Student posiada ogólna wiedze w zakresie podstawowych metod mikrobiologicznych i wykorzystywanych do izolacji mikroorganizmów, budowy i zasady działania sprzętu laboratoryjnego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W04Student ma podstawową wiedzę na temat mikroorganizmów, ich specyfiki i różnorodności.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_W01rozumie podstawowe zjawiska i procesy przyrodnicze
P1A_W04ma wiedzę w zakresie najważniejszych problemów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów oraz zna ich powiązania z innymi dyscyplinami przyrodniczymi
P1A_W05ma wiedzę w zakresie podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii przyrodniczej oraz ma znajomość rozwoju dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów i stosowanych w nich metod badawczych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z klasycznymi i nowoczesnymi metodami izolacji mikroorganizmów oraz mozliwosciami wykorzystania różńych technik mikrobiologicznych
Treści programoweT-L-7Techniki mikroskopowe, techniki barwienia preparatów.
T-L-4Metody hodowli drobnoustrojów
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zasady BHP, przygotowanie szkła laboratoryjnego, podstawowy sprzęt
T-L-2Techniki sterylizacji
T-L-3Techniki przygotowania podłoży mikrobiologicznych
T-L-6Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku
T-L-5Techniki przygotowania prób do badań
Metody nauczaniaM-1ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolowium pisemne
S-2Ocena formująca: Praktyczne zaliczenie ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Wiedza studenta w wyżej wymienionym zakresie spełnia minimalne kryteria
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C2_U01Student posiada umiejętność: potrafi ocenić przydatność określonej techniki mikrobiologicznej do wybranego doswiadczenia, wykonywania pod kierunkiem prowadzacego prostych testów, interpretacji i wyciagania wniosków, posługiwania sie naukową terminologią mikrobiologiczną dotyczaca technik mikrobiologicznych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U04Posługuje się poprawną terminologią biologiczną, chemiczną i fizyczną, potrafi dobrać właściwe procedury i metody analityczne.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_U06przeprowadza obserwacje oraz wykonuje w terenie lub laboratorium proste pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z klasycznymi i nowoczesnymi metodami izolacji mikroorganizmów oraz mozliwosciami wykorzystania różńych technik mikrobiologicznych
Treści programoweT-L-7Techniki mikroskopowe, techniki barwienia preparatów.
T-L-4Metody hodowli drobnoustrojów
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zasady BHP, przygotowanie szkła laboratoryjnego, podstawowy sprzęt
T-L-2Techniki sterylizacji
T-L-3Techniki przygotowania podłoży mikrobiologicznych
T-L-6Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku
T-L-5Techniki przygotowania prób do badań
Metody nauczaniaM-1ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolowium pisemne
S-2Ocena formująca: Praktyczne zaliczenie ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Umiejętność studenta w wyzej wymienionym zakresie spełnia minimalne kryteria.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C2_U02Student posiada umiejętność posługiwania sie sprzetem laboratoryjnym wykorzystywanym do analiz mikrobiologicznych, doboru właściwych technik diagnostycznych do doswiadczenia.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U08Stosuje podstawowe techniki i narzędzia badawcze właściwe dla mikrobiologii stosowanej i dziedzin pokrewnych.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_U01stosuje podstawowe techniki i narzędzia badawcze w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z klasycznymi i nowoczesnymi metodami izolacji mikroorganizmów oraz mozliwosciami wykorzystania różńych technik mikrobiologicznych
Treści programoweT-L-7Techniki mikroskopowe, techniki barwienia preparatów.
T-L-4Metody hodowli drobnoustrojów
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zasady BHP, przygotowanie szkła laboratoryjnego, podstawowy sprzęt
T-L-2Techniki sterylizacji
T-L-3Techniki przygotowania podłoży mikrobiologicznych
T-L-6Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku
T-L-5Techniki przygotowania prób do badań
Metody nauczaniaM-1ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolowium pisemne
S-2Ocena formująca: Praktyczne zaliczenie ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Umiejetność studenta w wyzej wymienionym zakresie spełnia wymagania minimalne
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C2_K01Student ma świadomość: różńorodności technik mikrobiologicznych wykorzystywanych do izolacji mikroorganizmów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K04Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie analiz diagnostycznych. Jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Umie postępować w stanach zagrożenia.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_K06jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych; umie postępować w stanach zagrożenia
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z klasycznymi i nowoczesnymi metodami izolacji mikroorganizmów oraz mozliwosciami wykorzystania różńych technik mikrobiologicznych
Treści programoweT-L-7Techniki mikroskopowe, techniki barwienia preparatów.
T-L-4Metody hodowli drobnoustrojów
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zasady BHP, przygotowanie szkła laboratoryjnego, podstawowy sprzęt
T-L-2Techniki sterylizacji
T-L-3Techniki przygotowania podłoży mikrobiologicznych
T-L-6Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku
T-L-5Techniki przygotowania prób do badań
Metody nauczaniaM-1ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolowium pisemne
S-2Ocena formująca: Praktyczne zaliczenie ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Świadomość studenta w wyżej wymienionym zakreise spełnia wymagania minimalne
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C2_K02Student ma świadomość wad wynikających z zastosowania okreslonej techniki mikrobiologicznej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K04Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie analiz diagnostycznych. Jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Umie postępować w stanach zagrożenia.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_K06jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych; umie postępować w stanach zagrożenia
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z klasycznymi i nowoczesnymi metodami izolacji mikroorganizmów oraz mozliwosciami wykorzystania różńych technik mikrobiologicznych
Treści programoweT-L-7Techniki mikroskopowe, techniki barwienia preparatów.
T-L-4Metody hodowli drobnoustrojów
T-L-1Organizacja pracy w laboratorium mikrobiologicznym. Zasady BHP, przygotowanie szkła laboratoryjnego, podstawowy sprzęt
T-L-2Techniki sterylizacji
T-L-3Techniki przygotowania podłoży mikrobiologicznych
T-L-6Techniki oznaczania mikroorganizmów w środowisku
T-L-5Techniki przygotowania prób do badań
Metody nauczaniaM-1ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: kolowium pisemne
S-2Ocena formująca: Praktyczne zaliczenie ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Swiadomość studenta w wyzej wymienionym zakresie spełnia wymagania minimalne
3,5
4,0
4,5
5,0