Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia stosowana (N1)

Sylabus przedmiotu Mikrobiologia rolna:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia stosowana
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauk przyrodniczych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiologia rolna
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Mikrobiologii i Biotechnologii Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Andrzej Nowak <Andrzej.Nowak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Magdalena Błaszak <Magdalena.Blaszak@zut.edu.pl>, Krystyna Cybulska <Krystyna.Cybulska@zut.edu.pl>, Małgorzata Hawrot-Paw <Malgorzata.Hawrot-Paw@zut.edu.pl>, Wiera Michalcewicz <Wiera.Michalcewicz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 15 2,00,50egzamin
laboratoriaL5 10 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu biologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Poznanie grup mikroorganizmów odpowiedzialnych za zachodzące procesy biochemiczne w glebach. Nabycie wiedzy o roli mikroorganizmów w kształtowaniu żyzności gleb.
C-2Zapoznanie z biopreparatami stosowanymi w rolnictwie. Nabycie wiedzy i umiejętności dotyczących podstawowych badań mikrobilogicznych gleby.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Zapoznanie z regulaminem pracowni i zasadami BHP1
T-L-2Oznaczanie systematyczne promieniowców i grzybów glebowych.2
T-L-3Diazotrofia jako przykład przystosowania bakterii do niekorzystnych warunków środowiskowych. Obserwacje mikroskopowe.2
T-L-4Oznaczanie liczebności i aktywności drobnoustrojów w glebie.3
T-L-5Mikrobiologiczne przemiany bezazotowej materii organicznej oraz azotu.2
10
wykłady
T-W-1Powstanie i rozwój mikrobiologii. Rozwój technik mikrobiologicznych. Współczesna mikrobiologia. Drobnoustroje środowisk naturalnych.2
T-W-2Procesy fizjologiczne drobnoustrojów. Enzymatyka procesów metabolicznych.2
T-W-3Elementy genetyki bakterii (mutacje, rekombinacja genetyczna, przenoszenie materiału genetycznego, genetyczne mechanizmy regulacji metabolizmu).2
T-W-4Podstawy ekologii drobnoustrojów.2
T-W-5Mikrobiologia gleb. Mikrobiologiczne przemiany bezazotowej materii organicznej, azotu, fosforu, siarki, żelaza. Synteza i rozkład próchnicy glebowej.2
T-W-6Wpływ działalności człowieka na mikroflorę gleby. Nawożenie mineralne i organiczne. Szczepionki bakteryjne.2
T-W-7Mikroflora płodów rolnych. Procesy mikrobiologiczne w przechowywaniu i przetwarzaniu produktów rolnych.3
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnicwo w zajęciach8
A-L-2przygotowanie do zajęć12
A-L-3przygotowanie do zaliczeń10
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2konsultacje5
A-W-3przygotowanie do zaliczenia przedmiotu20
A-W-4studiowanie literatury20
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1multimedialny wykład informacyjny i problemowy
M-2ćwiczenie laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: kolokwium
S-2Ocena podsumowująca: egzamin

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C12_W01
Student ma wiedzę na temat wpływu mikroorganizmów na żyzność gleb i kondycję roślin uprawnych.
MS_1A_W16, MS_1A_W10P1A_W04, P1A_W05, P1A_W07, P1A_W09, P1A_W11C-2, C-1T-W-1, T-W-2, T-W-5, T-W-4, T-W-3, T-W-7, T-W-6M-1S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C12_U01
Student potrafi analizować i interpretować zmiany w środowisku glebowym zachodzące przy udziale drobnoustrojów i dobierać odpowiednie metody oceny ich liczebności i aktywności
MS_1A_U09, MS_1A_U03, MS_1A_U08, MS_1A_U07P1A_U01, P1A_U03, P1A_U04, P1A_U06, P1A_U11C-2, C-1T-L-5, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_C12_K01
Student ma świadomość istotnej roli mikroorganizmów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska glebowego
MS_1A_K06, MS_1A_K01P1A_K01, P1A_K04, P1A_K05, P1A_K07C-2, C-1T-L-5, T-L-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-1, T-W-5, T-W-7, T-W-6, T-L-2, T-L-3, T-L-4M-2, M-1S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_C12_W01
Student ma wiedzę na temat wpływu mikroorganizmów na żyzność gleb i kondycję roślin uprawnych.
2,0
3,0student ma w niewielkim zakresie wiedzę z zakresu mikrobiologii rolnej, zna i potrafi wmienić podstawowe grupy mikroorganizmów glebowych i ich funkcję.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_C12_U01
Student potrafi analizować i interpretować zmiany w środowisku glebowym zachodzące przy udziale drobnoustrojów i dobierać odpowiednie metody oceny ich liczebności i aktywności
2,0
3,0student potrafi wymienić i opisać podstawowe metody oceniające aktywność mikroorganizmów glebowych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
MS_1A_C12_K01
Student ma świadomość istotnej roli mikroorganizmów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska glebowego
2,0
3,0student w niewielkim stopniu ma świadomość istotnej roli drobnoustrojów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska glebowego
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Szember A., Zarys mikrobiologii rolniczej, Wyd. UP w Lublinie, 2001
  2. Paul E. A., CArk F. E., Mikrobiologia i biochemia gleb, Wyd. UMCS w Lublinie, 2000
  3. Kunicki-Goldfinger W., Życie bakterii, PWN, Warszawa, 2007
  4. A. Nowak, B. Marska, H. Wronkowska, W. Michalcewicz, Błaszak M., Przybulewska K., Hawrot-Paw M., Ćwiczenia z mikrobiologii dla kierunków:biologia, biotechnologia, ochrona środowiska, ogrodnictwo, rolnictwo, towaroznawstwo. Szczecin., Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny, Szczecin, 2010
  5. A.Nowak, Mikrobiologia, Akademia Rolnicza, 2000

Literatura dodatkowa

  1. Drewniak J., Drewniak T., Mikrobiologia żywności, WSiP, Warszawa, 1999
  2. Fassatiova O., Grzyby mikroskopowe w mikrobiologii technicznej, WNT, Warszawa, 1983

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Zapoznanie z regulaminem pracowni i zasadami BHP1
T-L-2Oznaczanie systematyczne promieniowców i grzybów glebowych.2
T-L-3Diazotrofia jako przykład przystosowania bakterii do niekorzystnych warunków środowiskowych. Obserwacje mikroskopowe.2
T-L-4Oznaczanie liczebności i aktywności drobnoustrojów w glebie.3
T-L-5Mikrobiologiczne przemiany bezazotowej materii organicznej oraz azotu.2
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Powstanie i rozwój mikrobiologii. Rozwój technik mikrobiologicznych. Współczesna mikrobiologia. Drobnoustroje środowisk naturalnych.2
T-W-2Procesy fizjologiczne drobnoustrojów. Enzymatyka procesów metabolicznych.2
T-W-3Elementy genetyki bakterii (mutacje, rekombinacja genetyczna, przenoszenie materiału genetycznego, genetyczne mechanizmy regulacji metabolizmu).2
T-W-4Podstawy ekologii drobnoustrojów.2
T-W-5Mikrobiologia gleb. Mikrobiologiczne przemiany bezazotowej materii organicznej, azotu, fosforu, siarki, żelaza. Synteza i rozkład próchnicy glebowej.2
T-W-6Wpływ działalności człowieka na mikroflorę gleby. Nawożenie mineralne i organiczne. Szczepionki bakteryjne.2
T-W-7Mikroflora płodów rolnych. Procesy mikrobiologiczne w przechowywaniu i przetwarzaniu produktów rolnych.3
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnicwo w zajęciach8
A-L-2przygotowanie do zajęć12
A-L-3przygotowanie do zaliczeń10
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2konsultacje5
A-W-3przygotowanie do zaliczenia przedmiotu20
A-W-4studiowanie literatury20
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C12_W01Student ma wiedzę na temat wpływu mikroorganizmów na żyzność gleb i kondycję roślin uprawnych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W16Ma wiedzę dotyczącą organizacji, wyposażenia oraz metod pracy i bezpieczeństwa laboratoriów badawczych i diagnostycznych w szczególności laboratoriów mikrobiologicznych.
MS_1A_W10Ma podstawową wiedzę na temat wpływu mikroorganizmów na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_W04ma wiedzę w zakresie najważniejszych problemów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów oraz zna ich powiązania z innymi dyscyplinami przyrodniczymi
P1A_W05ma wiedzę w zakresie podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii przyrodniczej oraz ma znajomość rozwoju dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów i stosowanych w nich metod badawczych
P1A_W07ma wiedzę w zakresie podstawowych technik i narzędzi badawczych stosowanych w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P1A_W09zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ergonomii
P1A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie z biopreparatami stosowanymi w rolnictwie. Nabycie wiedzy i umiejętności dotyczących podstawowych badań mikrobilogicznych gleby.
C-1Poznanie grup mikroorganizmów odpowiedzialnych za zachodzące procesy biochemiczne w glebach. Nabycie wiedzy o roli mikroorganizmów w kształtowaniu żyzności gleb.
Treści programoweT-W-1Powstanie i rozwój mikrobiologii. Rozwój technik mikrobiologicznych. Współczesna mikrobiologia. Drobnoustroje środowisk naturalnych.
T-W-2Procesy fizjologiczne drobnoustrojów. Enzymatyka procesów metabolicznych.
T-W-5Mikrobiologia gleb. Mikrobiologiczne przemiany bezazotowej materii organicznej, azotu, fosforu, siarki, żelaza. Synteza i rozkład próchnicy glebowej.
T-W-4Podstawy ekologii drobnoustrojów.
T-W-3Elementy genetyki bakterii (mutacje, rekombinacja genetyczna, przenoszenie materiału genetycznego, genetyczne mechanizmy regulacji metabolizmu).
T-W-7Mikroflora płodów rolnych. Procesy mikrobiologiczne w przechowywaniu i przetwarzaniu produktów rolnych.
T-W-6Wpływ działalności człowieka na mikroflorę gleby. Nawożenie mineralne i organiczne. Szczepionki bakteryjne.
Metody nauczaniaM-1multimedialny wykład informacyjny i problemowy
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: egzamin
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student ma w niewielkim zakresie wiedzę z zakresu mikrobiologii rolnej, zna i potrafi wmienić podstawowe grupy mikroorganizmów glebowych i ich funkcję.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C12_U01Student potrafi analizować i interpretować zmiany w środowisku glebowym zachodzące przy udziale drobnoustrojów i dobierać odpowiednie metody oceny ich liczebności i aktywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U09Ma umiejętność przeprowadzanie obserwacji i oceny zjawisk przyrodniczych w tym mikrobiologicznych w środowiskach.
MS_1A_U03Ma umiejętność samokształcenia się m.in. w celu podnoszenia kompetencji zawodowych.
MS_1A_U08Stosuje podstawowe techniki i narzędzia badawcze właściwe dla mikrobiologii stosowanej i dziedzin pokrewnych.
MS_1A_U07Potrafi różnicować organizmy patogenne i korzystne dla człowieka, zwierząt i środowiska.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_U01stosuje podstawowe techniki i narzędzia badawcze w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
P1A_U03wykorzystuje dostępne źródła informacji, w tym źródła elektroniczne
P1A_U04wykonuje zlecone proste zadania badawcze lub ekspertyzy pod kierunkiem opiekuna naukowego
P1A_U06przeprowadza obserwacje oraz wykonuje w terenie lub laboratorium proste pomiary fizyczne, biologiczne i chemiczne
P1A_U11uczy się samodzielnie w sposób ukierunkowany
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie z biopreparatami stosowanymi w rolnictwie. Nabycie wiedzy i umiejętności dotyczących podstawowych badań mikrobilogicznych gleby.
C-1Poznanie grup mikroorganizmów odpowiedzialnych za zachodzące procesy biochemiczne w glebach. Nabycie wiedzy o roli mikroorganizmów w kształtowaniu żyzności gleb.
Treści programoweT-L-5Mikrobiologiczne przemiany bezazotowej materii organicznej oraz azotu.
T-L-1Zapoznanie z regulaminem pracowni i zasadami BHP
T-L-2Oznaczanie systematyczne promieniowców i grzybów glebowych.
T-L-3Diazotrofia jako przykład przystosowania bakterii do niekorzystnych warunków środowiskowych. Obserwacje mikroskopowe.
T-L-4Oznaczanie liczebności i aktywności drobnoustrojów w glebie.
Metody nauczaniaM-2ćwiczenie laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student potrafi wymienić i opisać podstawowe metody oceniające aktywność mikroorganizmów glebowych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaMS_1A_C12_K01Student ma świadomość istotnej roli mikroorganizmów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska glebowego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K06Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni a zwłaszcza rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy.
MS_1A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (studia drugiego i trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy) .
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
P1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
P1A_K05rozumie potrzebę podnoszenia kompetencji zawodowych i osobistych
P1A_K07wykazuje potrzebę stałego aktualizowania wiedzy kierunkowej
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie z biopreparatami stosowanymi w rolnictwie. Nabycie wiedzy i umiejętności dotyczących podstawowych badań mikrobilogicznych gleby.
C-1Poznanie grup mikroorganizmów odpowiedzialnych za zachodzące procesy biochemiczne w glebach. Nabycie wiedzy o roli mikroorganizmów w kształtowaniu żyzności gleb.
Treści programoweT-L-5Mikrobiologiczne przemiany bezazotowej materii organicznej oraz azotu.
T-L-1Zapoznanie z regulaminem pracowni i zasadami BHP
T-W-2Procesy fizjologiczne drobnoustrojów. Enzymatyka procesów metabolicznych.
T-W-3Elementy genetyki bakterii (mutacje, rekombinacja genetyczna, przenoszenie materiału genetycznego, genetyczne mechanizmy regulacji metabolizmu).
T-W-4Podstawy ekologii drobnoustrojów.
T-W-1Powstanie i rozwój mikrobiologii. Rozwój technik mikrobiologicznych. Współczesna mikrobiologia. Drobnoustroje środowisk naturalnych.
T-W-5Mikrobiologia gleb. Mikrobiologiczne przemiany bezazotowej materii organicznej, azotu, fosforu, siarki, żelaza. Synteza i rozkład próchnicy glebowej.
T-W-7Mikroflora płodów rolnych. Procesy mikrobiologiczne w przechowywaniu i przetwarzaniu produktów rolnych.
T-W-6Wpływ działalności człowieka na mikroflorę gleby. Nawożenie mineralne i organiczne. Szczepionki bakteryjne.
T-L-2Oznaczanie systematyczne promieniowców i grzybów glebowych.
T-L-3Diazotrofia jako przykład przystosowania bakterii do niekorzystnych warunków środowiskowych. Obserwacje mikroskopowe.
T-L-4Oznaczanie liczebności i aktywności drobnoustrojów w glebie.
Metody nauczaniaM-2ćwiczenie laboratoryjne
M-1multimedialny wykład informacyjny i problemowy
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: egzamin
S-1Ocena podsumowująca: kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student w niewielkim stopniu ma świadomość istotnej roli drobnoustrojów w prawidłowym funkcjonowaniu środowiska glebowego
3,5
4,0
4,5
5,0