Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | TRL_1A_O13-2_U01 | Potrafi pozyskiwać informacje z literatury. Ma umiejetności dalszego zawodowego samokształcenia się. Potarfi dobierac oraz właściwie i racjonalnie użytkować maszyny do przetwórstwa owoców i warzyw |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | TRL_1A_U19 | potrafi dobierać oraz właściwie i racjonalnie użytkować pojazdy, maszyny i urządzenia stosowane w produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz gospodarce le-śnej; |
---|
TRL_1A_U03 | ma umiejętność dalszego zawodowego samokształcenia się; |
TRL_1A_U01 | potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych i innych źródeł (również w języku obcym) oraz informacje te integrować, interpretować i krytycznie oceniać, a także wyciągać z nich wnioski; |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_U01 | posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
R1A_U04 | wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski |
R1A_U06 | posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów |
R1A_U07 | posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
---|
InzA_U03 | potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne |
InzA_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzA_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
InzA_U07 | potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia |
InzA_U08 | potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi |
Cel przedmiotu | C-1 | zapoznanie studentów z maszynami i urządzeniami stosowanymi w technologiach pozyskania i przetwarzania owoców i warzyw. |
---|
Treści programowe | T-W-1 | Znaczenie gospodarcze i zakres przetwórstwa warzyw, owoców, kukurydzy cukrowej, grzybów. Podział maszyn do przetwórstwa warzyw i owoców. Maszyny i urządzenia do selektywnego zbioru warzyw dla przetwórstwa.Rozwiązania konstrukcyjne urządzeń do mieszania, podających, dozujących oraz ważących stosowanych w procesach przetwórczych. Rozwiązania konstrukcyjne blanszowników oraz efektywność ich stosowania w przetwórstwie. Rozwiązania konstrukcyjne pasteryzatorów oraz efektywność ich stosowania w przetwórstwie. Technologie i technika mająca zastosowanie w procesie termicznego zmiękczania owoców i warzyw w procesach przetwórczych. Rozwiązania konstrukcyjne urządzeń do przecierania oraz efektywność ich stosowania w przetwórstwie. Technologie i technika mająca zastosowanie w procesie oddzielania soku oraz efektywność ich stosowania w przetwórstwie. Technologie i technika mająca zastosowanie w procesie zamrażania owoców i warzyw w przetwórstwie. Technologie i technika mająca zastosowanie w procesie mycia opakowań oraz efektywność ich stosowania w przetwórstwie. Rozwiązania konstrukcyjne urządzeń do napełniania opakowań oraz dobór i efektywność ich stosowania w przetwórstwie.Urządzenia elektroniczne stosowane w przetwórstwie warzyw i owoców . |
---|
Metody nauczania | M-1 | Wykłady - przezentacje multimedialne |
---|
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: Pozytywna ocena z kolokwium obejmującego tematykę wykładów |
---|
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | Student nie posiada wystarczających umiejętności, w odniesieniu do zakresu programu, niezbędnych do uzyskania zaliczenia przedmiotu |
3,0 | Student posiada ograniczone, podstawowe umiejętności w odniesieniu do programu przedmiotu |
3,5 | Student posiada podstawowe umiejętności w odniesieniu do programu przedmiotu |
4,0 | Student opanował dobrze umiejętności w odniesieniu do programu przedmiotu |
4,5 | Student opanował ponad dobrze umiejętności w odniesieniu do programu przedmiotu |
5,0 | Student opanował bardzo dobrze umiejętności w odniesieniu do programu przedmiotu |