Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (S1)
Sylabus przedmiotu Biochemia plonów roślin uprawnych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Rolnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Biochemia plonów roślin uprawnych | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Bioinżynierii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Beata Smolik <Beata.Smolik@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Katarzyna Malinowska <Katarzyna.Malinowska@zut.edu.pl>, Małgorzata Mikiciuk <Malgorzata.Mikiciuk@zut.edu.pl>, Arkadiusz Telesiński <Arkadiusz.Telesinski@zut.edu.pl>, Jacek Wróbel <Jacek.Wrobel@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 13 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Student ma podstawowe wiadomości z biochemii ogólnej oraz fizjologii roślin |
W-2 | Student zna podstawowe procesy fizjologiczne oraz mechanizmy ich regulacji |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Student posiada umiejetność opisu podstawowych przemian biochemicznych zachodzących w trakcie wzrostu i rozwoju roślin oraz dojrzewania nasion |
C-2 | Student posiada wiedzę na temat wpływu czynników abiotycznych na skład chemiczny plonów roślin uprawnych |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Doskonalenie cech biochemicznych w czasie wzrostu i rozwoju roślin uprawnych | 2 |
T-A-2 | Znaczenie metabolotów wtórnych w plonowaniu | 2 |
T-A-3 | Wpływ stresów abiotycznych na plon roślin | 3 |
T-A-4 | Problemy uprawy roślin w warunkach skażonego środowiska | 3 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Fizjologiczno-biochemiczne podstawy plonowania roślin | 2 |
T-W-2 | Transport i dystrybucja substancji pokarmowych a wytwarzanie plonu | 2 |
T-W-3 | Zboża: skład chemiczny ziarniaków i jego zmiany podczas rozwoju i dojrzewania; wpływ warunków klimatyczno-glebowych na zmienność skłądu chemicznego ziarna, wpływ nawożenia mineralnego na skład chemiczny ziarna | 4 |
T-W-4 | Rośliny motylkowate grubonasienne: skład chemiczny nasion i jego zmiany podczas rozwoju i dojrzewania; wpływ czynników genetycznych i siedliskowych na jakość i zawartość białka w nasionach | 2 |
T-W-5 | Rośliny oleiste: skłąd chemiczny nasion, lipidy rozwijających się nasion, wpływ warunków uprawy na zawartość i skład kwasów tłuszczowych w nasionach | 2 |
T-W-6 | Ziemnaiaki: skład chemiczny bulw ziemniaków i jego zmiany podczas rozwoju bulw, wpływ warunków uprawy na skład chemiczny bulw | 2 |
T-W-7 | Burak cukrowy i inne rośliny okopowe: skład chemiczny korzeni i jego zmiany podczas rozwoju oraz w zależności od warunków uprawy. Warzywa i owoce: Skład chemiczny i jego zmienność podczas rozwoju i dojrzewania | 2 |
T-W-8 | Zielonki i trawy: skład chemiczny i jego zmiany podczas ontogenezy, wpływ warunków uprawy na skład chemiczny zielonek | 2 |
T-W-9 | Zależność plonów roślin od ich produktywności | 2 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-A-2 | Przygotowanie konspektów ćwiczeń | 10 |
A-A-3 | Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń | 10 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-W-2 | Czytanie wskazanej literatury | 15 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia wykładów | 15 |
A-W-4 | Konsultacje | 10 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Prezentacje multimedialne |
M-2 | Praca grupowa przy interpretacji wyników |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Zaliczenie konspektów ćwiczeń |
S-2 | Ocena formująca: Zaliczenie pisemne ćwiczeń |
S-3 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_O10- P_W01 Student posiada wiedzę na temat zmian składu chemicznego w trakcie rozwoju i dojrzewania plonów roślinnych w zależności od uprawy | ROL_1A_W05 | R1A_W03, R1A_W04, R1A_W06, R1A_W07 | — | C-2, C-1 | T-A-2, T-W-8, T-W-5, T-W-7, T-A-4, T-A-3, T-W-3, T-W-2, T-W-1, T-W-4, T-W-6, T-A-1, T-W-9 | M-2, M-1 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_O10- P_U01 Student posiada umiejętność oceny wpływu czynników siedliskowych oraz warunków uprawy na skład chemiczny plonów roślin uprawnych | ROL_1A_U10 | R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07 | — | C-2 | T-W-7, T-W-2, T-W-9, T-W-1, T-A-2, T-A-1, T-A-4, T-W-5, T-A-3, T-W-4, T-W-3, T-W-6, T-W-8 | M-2, M-1 | S-2, S-3, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_O10- P_K01 Student potrafi ocenić ryzyko produkcji rolniczej na plonowanie roślin | ROL_1A_K05, ROL_1A_K06 | R1A_K05, R1A_K06 | InzA_K01 | C-2, C-1 | T-A-3, T-W-9, T-W-1, T-W-3, T-A-1, T-A-2, T-W-7, T-A-4, T-W-4, T-W-6, T-W-8, T-W-2, T-W-5 | M-2, M-1 | S-3, S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_O10- P_W01 Student posiada wiedzę na temat zmian składu chemicznego w trakcie rozwoju i dojrzewania plonów roślinnych w zależności od uprawy | 2,0 | |
3,0 | Student posiada podstawowa wiedzę na temat zmian składu chemicznego w trakcie rozwoju i dojrzewania plonów roślin uprawnych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_O10- P_U01 Student posiada umiejętność oceny wpływu czynników siedliskowych oraz warunków uprawy na skład chemiczny plonów roślin uprawnych | 2,0 | |
3,0 | Student umie ocenić wpływ czynników siedliskowych oraz warunków uprawy na plonowanie roślin | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_O10- P_K01 Student potrafi ocenić ryzyko produkcji rolniczej na plonowanie roślin | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi oszacować wpływ produkcji rolniczej na plonowanie roślin | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Kulka K., Rejowski A, Biochemia, Wyd. ART, Olsztyn, 1998
- Grzebisz W., Technologia nawożenia roślin uprawnych - Fizjologia plonowania, PWRiL, Warszawa, 2011
Literatura dodatkowa
- Górecki R.J, Grzesiuk S. (red.), Fizjologia plonowania roślin, Wyd. UWM, Olsztyn, 2002