Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (S1)
Sylabus przedmiotu Chemia:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Rolnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Chemia | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Chemii, Mikrobiologii i Biotechnologii Środowiska | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Grażyna Jurgiel-Małecka <Grazyna.Jurgiel-Malecka@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Małgorzata Gałczyńska <Malgorzata.Galczynska@zut.edu.pl>, Marzena Gibczyńska <Marzena.Gibczynska@zut.edu.pl>, Hanna Siwek <Hanna.Siwek@zut.edu.pl>, Małgorzata Włodarczyk <Malgorzata.Wlodarczyk@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 5,0 | ECTS (formy) | 5,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość podstawowych zagadnień z chemii nieorganicznej i organicznej z zakresu szkoły średniej. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z podstawowymi reakcjami i zjawiskami chemicznymi. |
C-2 | Zapoznanie studentów z właściwościami wybranych grup związków nieorganicznych i organicznych. |
C-3 | Nabycie przez studentów umiejętności pracy w laboratorium chemicznym w zakresie analizy jakościowej i ilościowej związków chemicznych. |
C-4 | Nabycie przez studentów umiejętności wykonywania obliczeń chemicznych. |
C-5 | Nabycie przez studentów umiejętności interpretacji i opracowywania wyników analiz chemicznych. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Technika pracy w laboratorium chemicznym. Wykonywanie reakcji. | 3 |
T-L-2 | Elementy analizy jakościowej. Reakcje charakterystyczne wybranych kationów i anionów. Identyfikacja soli prostych. | 10 |
T-L-3 | Elementy analizy ilościowej. Obliczenia stechiometryczne. Acydymetria. Redoksometria. Kompleksometria. | 12 |
25 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Budowa atomu, układ okresowy pierwiastków | 2 |
T-W-2 | Wiązania chemiczne. Wpływ wiązania na właściwości związku. Typy reakcji chemicznych. Kataliza chemiczna. Reakcje utlenienia i redukcji. | 4 |
T-W-3 | Roztwory i zjawiska zachodzące w roztworach. Równowagi jonowe w wodnych roztworach elektrolitów. | 4 |
T-W-4 | Budowa i właściwości wybranych grup związków organicznych jedno i wielofunkcyjnych: alkany, alkeny, alkiny, węglowodory aromatyczne, związki heterocykliczne, alkohole, aminy, aldehydy i ketony, kwasy karboksylowe, hydroksykwasy, aminokwasy, białka, węglowodany, tłuszcze. | 10 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w ćwiczeniach laboratoryjnych. | 25 |
A-L-2 | Przygotowanie do ćwiczeń. | 15 |
A-L-3 | Przygotowanie do sprawdzianów i kolokwiów. | 20 |
A-L-4 | Dokończenie w domu sprawozdań z ćwiczeń. | 15 |
75 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach. | 20 |
A-W-2 | Przygotowanie do zaliczenia wykładów. | 20 |
A-W-3 | Udział w konsultacjach. | 5 |
A-W-4 | Czytanie wskazanej literatury. | 30 |
75 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny i problemowy z wykorzystaniem prezentacji multimedialnych. |
M-2 | Metody problemowe (rozwiązywanie zadań, omawianie wyników analiz, dyskusje). |
M-3 | Metody praktyczne (samodzielne wykonywanie reakcji i analiz). |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Zaliczenie samodzielnie wykonanej analizy. |
S-2 | Ocena formująca: Kolokwium z wybranej części materiału. |
S-3 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie ćwiczeń. |
S-4 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie wykładów. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_B03_W01 Posiada wiedzę na temat zjawisk chemicznych zachodzących w otoczeniu i potrafi je jakościowo i ilościowo opisać przy pomocy reakcji chemicznych i obliczeń stechiometrycznych. Zna podstawowe właściwości wybranych grup związków nieorganicznych i organicznych. Potrafi przewidzieć kierunki przemian związków chemicznych oraz ocenić wpływ tych przemian na środowisko. | ROL_1A_W01 | R1A_W01 | InzA_W01, InzA_W02, InzA_W05 | C-2, C-1, C-5 | T-L-3, T-W-2, T-W-3, T-W-1 | M-1, M-2 | S-2, S-4 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_B03_U01 Student zna technikę pracy w laboratorium chemicznym. Samodzielnie wykonuje oznaczenia z analizy jakościowej i ilościowej (np. oznacza chemiczny skład roślin). Potrafi opracować i zinterpretować wyniki analiz chemicznych. | ROL_1A_U12 | R1A_U08 | InzA_U01 | C-4, C-3, C-5 | T-L-3, T-L-1, T-L-2 | M-2, M-3 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_B03_K01 Ma świadomość i rozumie pozatechniczne aspekty stosowania związków chemicznych w rolnictwie. | ROL_1A_K01 | R1A_K01, R1A_K07 | — | C-5 | T-W-2, T-W-3, T-W-1, T-W-4 | M-1, M-2, M-3 | S-3, S-4 |
ROL_1A_B03_K02 Potrafi pracować w zespole, myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy. | ROL_1A_K02 | R1A_K02 | — | C-4, C-2, C-3, C-5 | T-L-1 | M-2, M-3 | S-3, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_B03_W01 Posiada wiedzę na temat zjawisk chemicznych zachodzących w otoczeniu i potrafi je jakościowo i ilościowo opisać przy pomocy reakcji chemicznych i obliczeń stechiometrycznych. Zna podstawowe właściwości wybranych grup związków nieorganicznych i organicznych. Potrafi przewidzieć kierunki przemian związków chemicznych oraz ocenić wpływ tych przemian na środowisko. | 2,0 | |
3,0 | Student ma ogólną wiedzę na temat zjawisk chemicznych zachodzących w otoczeniu, potrafi pisać proste reakcje chemiczne i wykonuje proste obliczenia stechiometryczne, zna w wąskim zakresie właściwości wybranych grup związków nieorganicznych i organicznych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_B03_U01 Student zna technikę pracy w laboratorium chemicznym. Samodzielnie wykonuje oznaczenia z analizy jakościowej i ilościowej (np. oznacza chemiczny skład roślin). Potrafi opracować i zinterpretować wyniki analiz chemicznych. | 2,0 | |
3,0 | Student zna ogólnie technikę pracy w laboratorium chemicznym. Umie samodzielnie wykonać analizę, ale jest ona czasami obarczona błędami. Potrafi opracować i zinterpretować wyniki analizy, ale czasami popełnia przy tym błędy. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_B03_K01 Ma świadomość i rozumie pozatechniczne aspekty stosowania związków chemicznych w rolnictwie. | 2,0 | |
3,0 | Student ma świadomość i rozumie pozatechniczne aspekty stosowania środków chemicznych w rolnictwie. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ROL_1A_B03_K02 Potrafi pracować w zespole, myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy. | 2,0 | |
3,0 | Student pracuje w zespole, ale nie jest przedsiębiorczy, niektóre polecenia wykonuje bezmyślnie i naogół naśladuje innych studentów. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- LL. Jones, P.W. Atkins, Chemia ogólna, PWN, Warszawa, 2006
- J.D.Lee, Zwięzła chemia nieorganiczna, PWN, Warszawa, 1997
- P. Mastalerz, Chemia organiczna, Wydawnictwo Chemiczne, Warszawa, 2000
Literatura dodatkowa
- A. Bielański, Chemia ogólna i nieorganiczna, PWN, Warszawa, 1982
- M. Homby, J. Peach, Podstawy chemii organicznej, WNT, Warszawa, 1996