Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S1)
Sylabus przedmiotu Moduł D (sadownictwo) - Metody produkcji owoców wysokiej jakości:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Moduł D (sadownictwo) - Metody produkcji owoców wysokiej jakości | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wiedza o morfologii, anatomii, fizjologii i wymaganiach siedliskowych roślin sadowniczych, znajomość wymagań roślin sadowniczych, podstawy sadownictwa, znajomość zagrożeń występujących w trakcie uprawy. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zaznajomienie z właściwościami odżywczymi i zdrowotnymi owoców. |
C-2 | Zaznajomienie ze sposobami zwiększania jakości owoców. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Właściwości zdrowotne i odżywcze owoców. | 6 |
T-W-2 | Wpływ agrotechniki na jakość owoców. | 14 |
T-W-3 | Czynniki środowiska kształtujące jakość owoców. | 10 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-W-2 | konsultacje | 10 |
A-W-3 | studiowanie literatury fachowej | 12 |
A-W-4 | przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 8 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające ( wykład informacyjny, konwersatoryjny) |
M-2 | Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem) |
M-3 | Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin) |
M-4 | Metody praktyczne (pokaz) |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: sprawdzian |
S-2 | Ocena formująca: dyskusja |
S-3 | Ocena podsumowująca: kolokwium |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_C30-2_W01 Posiada wiedzę na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych owoców. | OG_1A_W14 | R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W09 | InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05 | C-1 | T-W-1 | M-4, M-3, M-2, M-1 | S-3, S-1 |
OG_1A_C30-2_W02 Rozumie wpływ czynników środowiskowych na uprawy sadownicze i jakość owoców. | OG_1A_W04, OG_1A_W14 | R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W09 | InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05 | C-2 | T-W-2 | M-1, M-3, M-4, M-2 | S-3, S-1 |
OG_1A_C30-2_W03 Zna metody poprawiania biologicznych właściwości plonów. | OG_1A_W03, OG_1A_W14 | R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W09 | InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05 | C-1, C-2 | T-W-3 | M-2, M-3, M-1, M-4 | S-1, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_C30-2_U01 Potrafi zaplanować zabiegi agrotechniczne poprawiające jakość owoców. | OG_1A_U05, OG_1A_U06, OG_1A_U10 | R1A_U01, R1A_U02, R1A_U03, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07, R1A_U08, R1A_U09 | InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08 | C-2 | T-W-2 | M-3, M-2, M-1, M-4 | S-3, S-1 |
OG_1A_C30-2_U02 Potrafi określić termin zbioru oraz ocenić jakość owoców. | OG_1A_U06 | R1A_U01, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07 | InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08 | C-2 | T-W-3 | M-2, M-1, M-3, M-4 | S-3, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_C30-2_K01 Jest zorientowany w aktualnych technologiach poprawiających jakość owoców. | OG_1A_K07 | R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07, R1A_K08 | InzA_K02 | C-2, C-1 | T-W-3, T-W-2 | M-3, M-4, M-1, M-2 | S-3, S-2, S-1 |
OG_1A_C30-2_K02 Ma świadomość potrzeby produkcji owoców wysokiej jakości | OG_1A_K07 | R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07, R1A_K08 | InzA_K02 | C-2, C-1 | T-W-2, T-W-1, T-W-3 | M-3, M-2, M-4, M-1 | S-3, S-1, S-2 |
OG_1A_C30-2_K03 Student potrafi zorganizować pracę w zespole | OG_1A_K05 | R1A_K02, R1A_K03, R1A_K05, R1A_K07, R1A_K08 | InzA_K01, InzA_K02 | C-2, C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-3 | M-1, M-3, M-2, M-4 | S-1, S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_C30-2_W01 Posiada wiedzę na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych owoców. | 2,0 | |
3,0 | student w stopniu dostatecznym posiada wiedzę na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych owoców | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
OG_1A_C30-2_W02 Rozumie wpływ czynników środowiskowych na uprawy sadownicze i jakość owoców. | 2,0 | |
3,0 | student potrafi wymienić metody poprawiania biologicznych właściwości plonów | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
OG_1A_C30-2_W03 Zna metody poprawiania biologicznych właściwości plonów. | 2,0 | |
3,0 | student w stopniu podstawowym rozumie wpływ czynników środowiskowych na uprawy sadownicze i jakość owoców | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_C30-2_U01 Potrafi zaplanować zabiegi agrotechniczne poprawiające jakość owoców. | 2,0 | |
3,0 | student w stopniu podstawowym potrafi zaplanować zabiegi agrotechniczne poprawiające jakość owoców | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
OG_1A_C30-2_U02 Potrafi określić termin zbioru oraz ocenić jakość owoców. | 2,0 | |
3,0 | student w stopniu dostatecznym jest w stanie określić termin zbioru oraz ocenić jakość owoców | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_C30-2_K01 Jest zorientowany w aktualnych technologiach poprawiających jakość owoców. | 2,0 | |
3,0 | student jest zorientowany w stopniu podstawowym w aktualnych technologiach poprawiających jakość owoców | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
OG_1A_C30-2_K02 Ma świadomość potrzeby produkcji owoców wysokiej jakości | 2,0 | |
3,0 | student ma podstawową wiedzę dotyczącą produkcji owoców wysokiej jakości | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
OG_1A_C30-2_K03 Student potrafi zorganizować pracę w zespole | 2,0 | |
3,0 | student stara się pracować w zespole | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Mika A., Cięcie drzew i krzewów owocowych, PWRiL, W-wa, 1984
- Pieniążek S., Sadownictwo, PWRiL, W-wa, 2000
Literatura dodatkowa
- Hasło Ogrodnicze, Sad Nowoczesny, 2012