Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S1)

Sylabus przedmiotu Regulatory wzrostu roślin:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Regulatory wzrostu roślin
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Bioinżynierii
Nauczyciel odpowiedzialny Jacek Wróbel <Jacek.Wrobel@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Katarzyna Malinowska <Katarzyna.Malinowska@zut.edu.pl>, Małgorzata Mikiciuk <Malgorzata.Mikiciuk@zut.edu.pl>, Beata Smolik <Beata.Smolik@zut.edu.pl>, Arkadiusz Telesiński <Arkadiusz.Telesinski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 14 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 5 0,50,50zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA6 15 1,50,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z fizjologii roślin, botaniki i biochemii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z ważniejszymi regulatorami roślinnymi stosowanymi w ogrodnictwie i z mechanizmem ich działania
C-2Uzyskanie przez studentów umiejętności wykorzystania bioregulatorów roślinnych w praktyce ogrodniczej
C-3Uświadomienie studentów o potencjalnych zagrożeniach związanych z produkcją żywności oraz branie odpowiedzialności za powierzone im zadania

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Pochodzenie, właściwości chemiczne oraz sposób działania regulatorów roślinnych i związków o charakterze regulatorów stosowanych w sadownictwie3
T-A-2Pochodzenie, właściwości chemiczne oraz sposób działania regulatorów roślinnych i związków o charakterze regulatorów stosowanych w warzywnictwie3
T-A-3Pochodzenie, właściwości chemiczne oraz sposób działania regulatorów roślinnych i związków o charakterze regulatorów stosowanych w uprawie roślin ozdobnych3
T-A-4Pochodzenie, właściwości chemiczne oraz sposób działania regulatorów roślinnych i związków o charakterze regulatorów stosowanych w szkółkarstwie3
T-A-5Regulatory roślinne wykorzystywane w reakcjach stresowych u roślin2
T-A-6Regulatory wzrostu i rozwoju roślin a jakość plonu1
15
wykłady
T-W-1Nomenklatura oraz przegląd poszczególnych klas regulatorów roślinnych - charakterystyka i ich właściwości chemiczne3
T-W-2Sposób działania ważniejszych regulatorów roślinnych (endo- i egzogennych)2
5

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie do ćwiczeń audytoryjnych8
A-A-3Przygotowanie projektu8
A-A-4Opracowanie konspektów z ćwiczeń audytoryjnych4
A-A-5Przygotowanie prezentacji6
A-A-6Studiowanie fachowej literatury4
45
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach5
A-W-2Przygotowanie do pisemnego zaliczenia6
A-W-3Studiowanie fachowej literatury4
15

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Objaśnienie i wyjaśnienie
M-3Ćwiczenia przedmiotowe
M-4Pokaz i demonstracja
M-5Pogadanka

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena przygotowanej prezentacji multimedialnej
S-2Ocena formująca: Zaliczenia sprawozdań z ćwiczeń audytoryjnych
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O11-2_W01
Student ma wiedzę w zakresie gospodarki hormonalnej roślin oraz wpływu czynników endogennych (hormonalnych ) na fizjologiczne procesy wzrostu i rozwoju roślin ogrodniczych
OG_1A_W04R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05InzA_W01, InzA_W05C-1T-W-2, T-W-1M-1, M-2S-3, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O11-2_U01
Potrafi umiejętnie dobierać regulatory wzrostu celem wywołania pożądanego efektu fizjologicznego u roślin ogrodniczych
OG_1A_U05R1A_U01, R1A_U02, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-2T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-2, T-A-1M-4, M-1, M-5, M-3, M-2S-2, S-3, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O11-2_K01
Potrafi świadomie korzystać ze zdobytej wiedzy i brać odpowiedzialność za tworzenie plonu o wyskokiej wartości biologicznej (hołdować prawu pierwszeństwa wartości biologicznej plonu)
OG_1A_K03R1A_K03, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06InzA_K01C-3T-A-6, T-W-2, T-W-1M-5, M-3, M-1S-3, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O11-2_W01
Student ma wiedzę w zakresie gospodarki hormonalnej roślin oraz wpływu czynników endogennych (hormonalnych ) na fizjologiczne procesy wzrostu i rozwoju roślin ogrodniczych
2,0
3,0potrafi sklasyfikować i wymienić ważniejsze regulatory wzrostu stosowane w ogrodnictwie i krótko opisać ich podstawowe właściwości chemiczne
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O11-2_U01
Potrafi umiejętnie dobierać regulatory wzrostu celem wywołania pożądanego efektu fizjologicznego u roślin ogrodniczych
2,0
3,0potrafi w stopniu podstawowym ocenić wpływ poszczególnych klas bioregulatorów roślinnych na efekty fizjologiczne roślin ogrodniczych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O11-2_K01
Potrafi świadomie korzystać ze zdobytej wiedzy i brać odpowiedzialność za tworzenie plonu o wyskokiej wartości biologicznej (hołdować prawu pierwszeństwa wartości biologicznej plonu)
2,0
3,0Zna w podstawowym stopniu właściwośći chemiczne bioregulatorów roślinnych i jakie są podstawowe korzyści i zagrożenia z tytułu ich stosowania na rośliny uprawne.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Monika Kozłowska, Fizjologia roślin. Od teorii do nauk stosowanych, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa, 2007
  2. Jankiewicz Lesław, Regulatory wzrostu i rozwoju roślin, t. 1 i t. 2, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa, 1997

Literatura dodatkowa

  1. Gregorczyk A., Marska E., Mikiciuk M., Wróbel J., Fizjologia roślin. Przewodnik do ćwiczeń., Wydawnictwo Naukowe AR Szczecin, Szczecin, 2002

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Pochodzenie, właściwości chemiczne oraz sposób działania regulatorów roślinnych i związków o charakterze regulatorów stosowanych w sadownictwie3
T-A-2Pochodzenie, właściwości chemiczne oraz sposób działania regulatorów roślinnych i związków o charakterze regulatorów stosowanych w warzywnictwie3
T-A-3Pochodzenie, właściwości chemiczne oraz sposób działania regulatorów roślinnych i związków o charakterze regulatorów stosowanych w uprawie roślin ozdobnych3
T-A-4Pochodzenie, właściwości chemiczne oraz sposób działania regulatorów roślinnych i związków o charakterze regulatorów stosowanych w szkółkarstwie3
T-A-5Regulatory roślinne wykorzystywane w reakcjach stresowych u roślin2
T-A-6Regulatory wzrostu i rozwoju roślin a jakość plonu1
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Nomenklatura oraz przegląd poszczególnych klas regulatorów roślinnych - charakterystyka i ich właściwości chemiczne3
T-W-2Sposób działania ważniejszych regulatorów roślinnych (endo- i egzogennych)2
5

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie do ćwiczeń audytoryjnych8
A-A-3Przygotowanie projektu8
A-A-4Opracowanie konspektów z ćwiczeń audytoryjnych4
A-A-5Przygotowanie prezentacji6
A-A-6Studiowanie fachowej literatury4
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach5
A-W-2Przygotowanie do pisemnego zaliczenia6
A-W-3Studiowanie fachowej literatury4
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O11-2_W01Student ma wiedzę w zakresie gospodarki hormonalnej roślin oraz wpływu czynników endogennych (hormonalnych ) na fizjologiczne procesy wzrostu i rozwoju roślin ogrodniczych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W04student ma wiedzę w zakresie fizjologii roślin ogrodniczych, obejmującą mechanizmy regulacji procesów życiowych roślin, gospodarkę wodną i mineralną roślin, transport i dystrybucję związków mineralnych i organicznych w roślinach oraz ich wpływ na plonowanie
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z ważniejszymi regulatorami roślinnymi stosowanymi w ogrodnictwie i z mechanizmem ich działania
Treści programoweT-W-2Sposób działania ważniejszych regulatorów roślinnych (endo- i egzogennych)
T-W-1Nomenklatura oraz przegląd poszczególnych klas regulatorów roślinnych - charakterystyka i ich właściwości chemiczne
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Objaśnienie i wyjaśnienie
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów
S-1Ocena formująca: Ocena przygotowanej prezentacji multimedialnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0potrafi sklasyfikować i wymienić ważniejsze regulatory wzrostu stosowane w ogrodnictwie i krótko opisać ich podstawowe właściwości chemiczne
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O11-2_U01Potrafi umiejętnie dobierać regulatory wzrostu celem wywołania pożądanego efektu fizjologicznego u roślin ogrodniczych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U05student potrafi ocenić i dobrać stanowisko pod uprawę roślin ogrodniczych dokonując analizy czynników środowiskowych wpływających na rozwój roślin
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-2Uzyskanie przez studentów umiejętności wykorzystania bioregulatorów roślinnych w praktyce ogrodniczej
Treści programoweT-A-3Pochodzenie, właściwości chemiczne oraz sposób działania regulatorów roślinnych i związków o charakterze regulatorów stosowanych w uprawie roślin ozdobnych
T-A-4Pochodzenie, właściwości chemiczne oraz sposób działania regulatorów roślinnych i związków o charakterze regulatorów stosowanych w szkółkarstwie
T-A-5Regulatory roślinne wykorzystywane w reakcjach stresowych u roślin
T-A-2Pochodzenie, właściwości chemiczne oraz sposób działania regulatorów roślinnych i związków o charakterze regulatorów stosowanych w warzywnictwie
T-A-1Pochodzenie, właściwości chemiczne oraz sposób działania regulatorów roślinnych i związków o charakterze regulatorów stosowanych w sadownictwie
Metody nauczaniaM-4Pokaz i demonstracja
M-1Wykład informacyjny
M-5Pogadanka
M-3Ćwiczenia przedmiotowe
M-2Objaśnienie i wyjaśnienie
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Zaliczenia sprawozdań z ćwiczeń audytoryjnych
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów
S-1Ocena formująca: Ocena przygotowanej prezentacji multimedialnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0potrafi w stopniu podstawowym ocenić wpływ poszczególnych klas bioregulatorów roślinnych na efekty fizjologiczne roślin ogrodniczych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O11-2_K01Potrafi świadomie korzystać ze zdobytej wiedzy i brać odpowiedzialność za tworzenie plonu o wyskokiej wartości biologicznej (hołdować prawu pierwszeństwa wartości biologicznej plonu)
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K03student ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję plonów ogrodniczych wysokiej jakości oraz jej wpływu na kształtowanie i stan środowiska naturalnego
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-3Uświadomienie studentów o potencjalnych zagrożeniach związanych z produkcją żywności oraz branie odpowiedzialności za powierzone im zadania
Treści programoweT-A-6Regulatory wzrostu i rozwoju roślin a jakość plonu
T-W-2Sposób działania ważniejszych regulatorów roślinnych (endo- i egzogennych)
T-W-1Nomenklatura oraz przegląd poszczególnych klas regulatorów roślinnych - charakterystyka i ich właściwości chemiczne
Metody nauczaniaM-5Pogadanka
M-3Ćwiczenia przedmiotowe
M-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne wykładów
S-1Ocena formująca: Ocena przygotowanej prezentacji multimedialnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Zna w podstawowym stopniu właściwośći chemiczne bioregulatorów roślinnych i jakie są podstawowe korzyści i zagrożenia z tytułu ich stosowania na rośliny uprawne.
3,5
4,0
4,5
5,0