Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S1)

Sylabus przedmiotu Fizjologia plonów:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Fizjologia plonów
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Bioinżynierii
Nauczyciel odpowiedzialny Katarzyna Malinowska <Katarzyna.Malinowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Małgorzata Mikiciuk <Malgorzata.Mikiciuk@zut.edu.pl>, Arkadiusz Telesiński <Arkadiusz.Telesinski@zut.edu.pl>, Jacek Wróbel <Jacek.Wrobel@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 14 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 5 0,50,50zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA6 15 1,50,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z botaniki, fizjologii roślin i biochemii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie studentom wiadomości z zakresu fizjologii pozbiorczej owoców i warzyw
C-2Uzyskanie przez studentów umiejętności wykorzystania wiedzy z zakresu fizjologii plonów w praktyce ogrodniczej

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Doskonalenie cech biochemicznych w czasie wzrostu i rozwoju warzyw i owoców2
T-A-2Wpływ metabolotów wtórnych na jakość plonów2
T-A-3Wpływ warunków stresowych na jakość warzyw i owoców4
T-A-4Transport i dystrybucja substancji pokarmowych a wytwarzanie plonu2
T-A-5Zależność plonów od ich produktywności2
T-A-6Wpływ oddychania na właściwości użytkowe owoców1
T-A-7Hormonalna regulacja wzrostu owoców i warzyw2
15
wykłady
T-W-1Fizjologiczne przemiany zachodzące w owocach i warzywach2
T-W-2Czynniki wpływające na starzenie się płodów ogrodniczych2
T-W-3Rola etylenu w procesach starzenia się owoców i warzyw1
5

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Czytanie wskazanej literatury12
A-A-3Przygotowanie prezentacji multimedialnej8
A-A-4Przygotowanie do ćwiczeń6
A-A-5Konsultacje3
44
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach5
A-W-2Czytanie wskazanej literatury6
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia4
15

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2objaśnienie lub wyjaśnienie

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena prezentacji multimedialnej
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O11-1_W01
zna i rozumie procesy fizjologiczne zachodzące w owocach i warzywach
OG_1A_W04R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05InzA_W01, InzA_W05C-1T-W-2, T-W-3, T-W-1M-1, M-2S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O11-1_U01
Potrafi ocenić stan fizjologiczno-biochemiczny owoców i warzyw
OG_1A_U05R1A_U01, R1A_U02, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-2T-A-2, T-A-4, T-A-1, T-A-7, T-A-3, T-A-6M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O11-1_K01
Potrafi świadomie korzystać ze zdobytej wiedzy dotyczącej fizjologii owoców i warzyw
OG_1A_K03R1A_K03, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06InzA_K01C-2T-A-7, T-A-4, T-W-2, T-W-1M-1, M-2S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O11-1_W01
zna i rozumie procesy fizjologiczne zachodzące w owocach i warzywach
2,0
3,0student zna podstawowe procesy fizjologiczne zachodzące w owocach i warzywach
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O11-1_U01
Potrafi ocenić stan fizjologiczno-biochemiczny owoców i warzyw
2,0
3,0student potrafi w dostateczny sposób ocenić stan fizjologiczny owoców i warzyw oraz wykorzystać w praktyce ogrodniczej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O11-1_K01
Potrafi świadomie korzystać ze zdobytej wiedzy dotyczącej fizjologii owoców i warzyw
2,0
3,0student potrafi dostatecznie korzystać z wiedzy dotyczącej fizjoloogii owoców i warzyw w praktyce ogrodniczej
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Lange E., Morfologia i fizjologia dojrzewającego owocu., PWRiL, Warszawa, 2000
  2. Jankiewicz L.S., Filek M., Lech W., Fizjologia roślin sadowniczych strefy umiarkowanej T. 2, PWN, Warszawa, 2011
  3. Ładyżyński A., Chemia i fizjologia owoców i warzyw, PWRiL, Warszawa, 1955

Literatura dodatkowa

  1. Górecki R.J., Grzesiuk S., Fizjologia plonowania roślin, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn, 2002

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Doskonalenie cech biochemicznych w czasie wzrostu i rozwoju warzyw i owoców2
T-A-2Wpływ metabolotów wtórnych na jakość plonów2
T-A-3Wpływ warunków stresowych na jakość warzyw i owoców4
T-A-4Transport i dystrybucja substancji pokarmowych a wytwarzanie plonu2
T-A-5Zależność plonów od ich produktywności2
T-A-6Wpływ oddychania na właściwości użytkowe owoców1
T-A-7Hormonalna regulacja wzrostu owoców i warzyw2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Fizjologiczne przemiany zachodzące w owocach i warzywach2
T-W-2Czynniki wpływające na starzenie się płodów ogrodniczych2
T-W-3Rola etylenu w procesach starzenia się owoców i warzyw1
5

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Czytanie wskazanej literatury12
A-A-3Przygotowanie prezentacji multimedialnej8
A-A-4Przygotowanie do ćwiczeń6
A-A-5Konsultacje3
44
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach5
A-W-2Czytanie wskazanej literatury6
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia4
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O11-1_W01zna i rozumie procesy fizjologiczne zachodzące w owocach i warzywach
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W04student ma wiedzę w zakresie fizjologii roślin ogrodniczych, obejmującą mechanizmy regulacji procesów życiowych roślin, gospodarkę wodną i mineralną roślin, transport i dystrybucję związków mineralnych i organicznych w roślinach oraz ich wpływ na plonowanie
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Przekazanie studentom wiadomości z zakresu fizjologii pozbiorczej owoców i warzyw
Treści programoweT-W-2Czynniki wpływające na starzenie się płodów ogrodniczych
T-W-3Rola etylenu w procesach starzenia się owoców i warzyw
T-W-1Fizjologiczne przemiany zachodzące w owocach i warzywach
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2objaśnienie lub wyjaśnienie
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student zna podstawowe procesy fizjologiczne zachodzące w owocach i warzywach
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O11-1_U01Potrafi ocenić stan fizjologiczno-biochemiczny owoców i warzyw
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U05student potrafi ocenić i dobrać stanowisko pod uprawę roślin ogrodniczych dokonując analizy czynników środowiskowych wpływających na rozwój roślin
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-2Uzyskanie przez studentów umiejętności wykorzystania wiedzy z zakresu fizjologii plonów w praktyce ogrodniczej
Treści programoweT-A-2Wpływ metabolotów wtórnych na jakość plonów
T-A-4Transport i dystrybucja substancji pokarmowych a wytwarzanie plonu
T-A-1Doskonalenie cech biochemicznych w czasie wzrostu i rozwoju warzyw i owoców
T-A-7Hormonalna regulacja wzrostu owoców i warzyw
T-A-3Wpływ warunków stresowych na jakość warzyw i owoców
T-A-6Wpływ oddychania na właściwości użytkowe owoców
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2objaśnienie lub wyjaśnienie
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena prezentacji multimedialnej
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student potrafi w dostateczny sposób ocenić stan fizjologiczny owoców i warzyw oraz wykorzystać w praktyce ogrodniczej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O11-1_K01Potrafi świadomie korzystać ze zdobytej wiedzy dotyczącej fizjologii owoców i warzyw
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K03student ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję plonów ogrodniczych wysokiej jakości oraz jej wpływu na kształtowanie i stan środowiska naturalnego
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-2Uzyskanie przez studentów umiejętności wykorzystania wiedzy z zakresu fizjologii plonów w praktyce ogrodniczej
Treści programoweT-A-7Hormonalna regulacja wzrostu owoców i warzyw
T-A-4Transport i dystrybucja substancji pokarmowych a wytwarzanie plonu
T-W-2Czynniki wpływające na starzenie się płodów ogrodniczych
T-W-1Fizjologiczne przemiany zachodzące w owocach i warzywach
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2objaśnienie lub wyjaśnienie
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-1Ocena formująca: ocena prezentacji multimedialnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student potrafi dostatecznie korzystać z wiedzy dotyczącej fizjoloogii owoców i warzyw w praktyce ogrodniczej
3,5
4,0
4,5
5,0