Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S1)

Sylabus przedmiotu Żywienie roślin:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Żywienie roślin
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Kształtowania Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Ewa Możdżer <Ewa.Mozdzer@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 12 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 15 1,00,62zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA5 15 1,00,38zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawy gleboznawstwa, fizjologii roślin i chemii nieorganicznej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Opanowanie przez studenta zasad żywienia i wpływu nawozów na prawidłowy wzrost, rozwój i jakość roślin ogrodniczych
C-2Poznanie gleb oraz podłoży ogrodniczych jako źródła składników pokarmowych. Umiejętność doboru komponentów do sporządzenia podłoży.
C-3Nabycie wiedzy potrzebnej do sporządzania, określenia i właściwości mieszanek nawozowych stosowanych w ogrodnictwie
C-4Interpretacja analiz chemicznych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Oznaczanie przyswajalnego fosforu w glebie metodą Egnera-Riehma. Omówienie klas zasobności gleby w przyswajalny fosfor, potas i magnez.4
T-A-2Oznaczanie azotu mineralnego (N-NH4+ i N-NO3-) w glebie i podłożach ogrodniczych metodą destylacyjną.4
T-A-3Wyznaczenie krzywej neutralizacji oraz oznaczenie zasolenia gleb i mieszanek (podłoży) ogrodniczych. Analiza jakościowa nawozów mineralnych.4
T-A-4Wykonanie mineralizacji materiału roślinnego na „sucho” i na „mokro”. Wykorzystanie spalonego materiału „na mokro” do oznaczania wybranych makro i mikroskładników metodą ASA. Obliczanie pobrania wybranych pierwiastków przez rośliny ogrodnicze na podstawie uzyskanych analiz chemicznych w ramach prowadzonych ćwiczeń.3
15
wykłady
T-W-1Podstawowe prawa w żywieniu roślin ogrodniczych. Wymagania pokarmowe i nawozowe roślin, czynniki wpływające na wzrost i rozwój roślin. Gleba i podłoża jako główne źródło składników pokarmowych dla roślin.2
T-W-2Podział, definicje i ogólne zasady stosowania nawozów ogrodniczych. Nawozy o spowolnionym działaniu oraz dolistne dokarmianie roślin ogrodniczych. Wartość nawozowa nawozów organicznych i naturalnych stosowanych w uprawie roślin.2
T-W-3Podłoża pochodzenia organicznego i mineralnego oraz syntetyczne w uprawie roślin ogrodniczych pod osłonami.2
T-W-4Technika nawożenia warzyw, roślin ozdobnych i sadów w uprawie polowej. Nawożenie roślin zielarskich.1
T-W-5Wykorzystanie produktów odpadowych (przemysłowych i komunalnych) w ogrodnictwie. Oddziaływanie nawożenia na jakość plonów roślin ogrodniczych. Negatywne i pozytywne skutki stosowania nawożenia.Komputerowe doradztwo stosowane w nawożeniu roślin ogrodniczych.2
T-W-6Zasady pobierania reprezentatywnych próbek gleby z upraw polowych, sadów, rabat, podłoży z upraw szklarniowych oraz hydroponik.2
T-W-7Ocena stanu odżywienia roślin. Sposoby pobierania próbek roślin ogrodniczych do analiz chemicznych.1
T-W-8Charakterystyka nawozów mineralnych oraz zasady ich przechowywania i mieszania. Metody sporządzania mieszanek nawozowych oraz obliczanie ich dawek.1
T-W-9Obliczanie efektywności i opłacalności nawożenia roślin ogrodniczych.2
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2wykonanie projektu nawozowego gospodarstwa ogrodniczego6
A-A-3dokończenie sprawaozdań z ćwiczeń laboratoryjnych, samodzielne studiowanie literatury przedmiotowej4
A-A-4konsultacje2
A-A-5przygotowanie prezentacji3
30
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2udział w konsultacjach dotyczących zagadnień realizowaneho przedmiotu2
A-W-3samodzielne przygotowanie do zaliczenia przredmiotu, studiowanie literatury przedmiotowej6
A-W-4przygotowanie na kolokwium7
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny i problemowy
M-2Metody problemowe (dyskusje, ocena jakości produktów, surowców, odpadów)
M-3Metody praktyczne (rozpoznawanie nawozów, interpretacja wyników i wyciągnięcie wniosków, opanowanie obsługi programu komputerowego stosownego w doradztwie nawozowym roślin ogrodniczych, obsługi kolorymetru, aparatu do destylacji azotu amonowego i azotanowego, zasada działania i obsługa aparatu do absorpcji atomowej ASA)
M-4Opracowanie projektu nawozowego gospodarstwa ogrodniczego
M-5Nowoczesne środki audiowizualne i multimedialne
M-6Samodzielene studiowanie fachowej literatury

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzenia w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta oraz umiejetności organizacji pracy w zespole
S-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w formie pisemnej w końcowej fazie zajęć (wykladów i ćwiczeń), jako podsumowująca osiagnięte rezultaty uczenia się

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O01-Ż_W01
Ma podstawową wiedzę z zakresu żywienia ozdobnych iglastych i liściastych oraz warzywniczych i sadowniczych. Zna ich wymagania nawozowe i pokarmowe. Zna właściwości fizyczno-chemiczne gleb i podłoży w celu wykorzystania ich jako główne źródło zawartości ogólnej i form przyswajalnych azotu, fosforu, potasu i magnezu dla roślin ogrodniczych. Posiada wiedzę na temat metod uprawy, nawożenia i wykorzystania produktów odpadowych na wielkość plonu oraz jakość podstawowych roślin ogrodniczych z uwzględnieniem czynników środowiska wpływających na ich wzrost i rozwój. Posiada wiedzę posługiwania się specjalistycznym programem komputerowym do ustalania potrzeb nawozowych roślin ogrodniczych
OG_1A_W09R1A_W01, R1A_W03, R1A_W05InzA_W05C-1, C-2T-A-3, T-A-4, T-W-1, T-W-4, T-W-3, T-W-5, T-W-8, T-W-9, T-W-2M-1, M-2, M-4, M-5, M-6S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O01-Ż_U01
Potrafi pobierać i przygotować materiał glebowy i roślinny do analiz chemicznych. Wykonuje pod kierunkiem opiekuna analizy chemiczne materiału roślinnego (oznaczanie azotanów w nowalijkach, fosforu przyswajalnego w glebie, formy amonowej i azotanowej w podłożach ogrodniczych). Dokonuje interpretacji uzyskanych wyników i wyciąga wnioski z przeprowadzonych analiz chemicznych. Zna podstawowe metody analiz chemicznych. Potrafi obsługiwać podstawowy sprzęt laboratoryjny (kolorymetr, konduktometr, aparat do oznaczania azotu). Zna zasady wytwarzania mieszanek nawozowych. Potrafi wykonać projekt nawozowy dla gospodarstwa ogrodniczego
OG_1A_U08, OG_1A_U09, OG_1A_U11R1A_U01, R1A_U02, R1A_U03, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07, R1A_U08, R1A_U09InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-1, C-3, C-4T-A-3, T-A-4, T-A-2, T-A-1, T-W-6, T-W-7, T-W-2M-3, M-4, M-6S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_O01-Ż_K01
Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności w sposób odpowiedzialny podejmuje decyzje
OG_1A_K04R1A_K03, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06InzA_K01, InzA_K02C-1, C-4T-W-1, T-W-4, T-W-5, T-W-2M-1, M-2S-1
OG_1A_O01-Ż_K02
Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji produkcji ogrodniczej
OG_1A_K06R1A_K03, R1A_K04, R1A_K07, R1A_K08InzA_K02C-3, C-4T-A-2, T-A-1, T-W-5, T-W-9M-3, M-4, M-6S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O01-Ż_W01
Ma podstawową wiedzę z zakresu żywienia ozdobnych iglastych i liściastych oraz warzywniczych i sadowniczych. Zna ich wymagania nawozowe i pokarmowe. Zna właściwości fizyczno-chemiczne gleb i podłoży w celu wykorzystania ich jako główne źródło zawartości ogólnej i form przyswajalnych azotu, fosforu, potasu i magnezu dla roślin ogrodniczych. Posiada wiedzę na temat metod uprawy, nawożenia i wykorzystania produktów odpadowych na wielkość plonu oraz jakość podstawowych roślin ogrodniczych z uwzględnieniem czynników środowiska wpływających na ich wzrost i rozwój. Posiada wiedzę posługiwania się specjalistycznym programem komputerowym do ustalania potrzeb nawozowych roślin ogrodniczych
2,0Student nie zna żadnych teoretycznych podstaw związanych z żywieniem roślin ogrodniczych oraz ich wymagań nawozowych i pokarmowych
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakrsu oceny żywienia roślin ogrodniczych oraz zna ich potrzeby nawozowe i pokarmowe
3,5Student posiada zadawalającą wiedzę z zakresu oceny żywienia roślin ogrodniczych oraz ich potrzeb nawozowych i wymagań pokarmowych
4,0Student zna większość teoretycznych podstaw z zakresu oceny żywienia roślin ogrodniczych oraz ich potrzeb nawozowych i wymagań pokarmowych
4,5Student posiada pełną wiedzę z zakresu z zakresu oceny żywienia roślin ogrodniczych oraz ich potrzeb nawozowych i wymagań pokarmowych
5,0Student posiada poszerzoną wiedzę z zakresu oceny żywienia roślin ogrodniczych oraz ich potrzeb nawozowych i wymagań pokarmowych. Zdobyta wiedza umożliwia mu łączenie stanu gleb nie tylko ze wzrostem i rozwojem roślin, ale także z jakością środowiska

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O01-Ż_U01
Potrafi pobierać i przygotować materiał glebowy i roślinny do analiz chemicznych. Wykonuje pod kierunkiem opiekuna analizy chemiczne materiału roślinnego (oznaczanie azotanów w nowalijkach, fosforu przyswajalnego w glebie, formy amonowej i azotanowej w podłożach ogrodniczych). Dokonuje interpretacji uzyskanych wyników i wyciąga wnioski z przeprowadzonych analiz chemicznych. Zna podstawowe metody analiz chemicznych. Potrafi obsługiwać podstawowy sprzęt laboratoryjny (kolorymetr, konduktometr, aparat do oznaczania azotu). Zna zasady wytwarzania mieszanek nawozowych. Potrafi wykonać projekt nawozowy dla gospodarstwa ogrodniczego
2,0Student nie posiada umiejętności w zakresie oceny żywienia roślin ogrodniczych oraz ich potrzeb nawozowych i wymagań pokarmowych
3,0Student posiada minimalne umiejętności z zakresu oceny żywienia roślin ogrodniczych oraz ich potrzeb nawozowych i wymagań pokarmowych
3,5Student posiada zadawalające umiejętnośc z zakresu oceny żywienia roślin ogrodniczych oraz ich potrzeb nawozowych i wymagań pokarmowych
4,0Student posiada dobre umiejętności z zakresu oceny wymagań pokarmowych i potrzeb nawozowych roślin ogrodniczych oraz planowania nawożenia roślin.
4,5Student posiada bardzo dobre umiejętności z zakresu oceny żywienia roślin ogrodniczych oraz ich potrzeb nawozowych i wymagań pokarmowych
5,0Student posiada ponad dobre umiejętności z zakresu oceny żywienia roślin ogrodniczych oraz ich potrzeb nawozowych i wymagań pokarmowych oraz planowania nawożenia roślin. Ponadto potrafi określić jaki jest wpływ nawożenia na stan gleby, na plonowanie roślin oraz na środowisko

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_O01-Ż_K01
Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności w sposób odpowiedzialny podejmuje decyzje
2,0Student nie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnych inicjatyw, cechuje się postawą nieodpowiedzialną w zdobywaniu wiedzy i jej praktycznym wykorzystaniu, nie ma żadnej świadomości o wpływie stanu gleby na jakość roślin, ich wymagań pokarmowych i nawozowych.
3,0Student biernie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnej inicjatywy, wykazuje się bardzo małym stopniem odpowiedzialności w zdobywaniu wiedzy i jej praktycznym wykorzystaniu, ma ograniczoną świadomość wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagań pokarmowych i nawozowych
3,5Student bierze dość aktywny udział w pracy grupowej, próbuje podejmować własne inicjatywy. Cechuje go postawa dość odpowiedzialna w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, ma dostateczną świadomość na temat wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagań pokarmowych i nawozowych.
4,0Student bierze aktywny udział w pracy grupowej, podejmuje własne inicjatywy, jest odpowiedzialny i sumienny w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, ma dobrą świadomość na temat wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagań pokarmowych i nawozowych.
4,5Student bierze aktywny udział w pracy grupowej, potrafi zorganizować działania zespołowe, podejmuje własne inicjatywy, jest bardzo odpowiedzialny za działania własne i grupowe, sumiennie zdobywa wiedzę i umiejętności, cechuje go bardzo duża na temat wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagań pokarmowych i nawozowych.
5,0Student bierze bardzo aktywny udział w pracy grupowej, potrafi bardzo dobierze zorganizować pracę w grupie i zdopingować do działania jej członków, podejmuje własne przemyślane inicjatywy i w sposób świadomy dąży do ich realizacji, jest bardzo odpowiedzialny za działania własne i zespołowe, w sposób wybitny zdobywa wiedzę i umiejętności, ma wysoką świadomość na temat wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagań pokarmowych i nawozowych.
OG_1A_O01-Ż_K02
Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji produkcji ogrodniczej
2,0Student nie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnych inicjatyw, cechuje się postawą nieodpowiedzialną w zdobywaniu wiedzy i jej praktycznym wykorzystaniu, nie ma żadnej świadomości o wpływie stanu gleby na jakość roślin, ich wymagań pokarmowych i nawozowych.
3,0Student biernie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnej inicjatywy, wykazuje się bardzo małym stopniem odpowiedzialności w zdobywaniu wiedzy i jej praktycznym wykorzystaniu, ma ograniczoną świadomość wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagań pokarmowych i nawozowych.
3,5Student bierze dostateczny udział w pracy grupowej, próbuje podejmować własne inicjatywy. Cechuje go postawa odpowiedzialna w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, ma dostateczną świadomość na temat wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagań pokarmowych i nawozowych.
4,0Student bierze aktywny udział w pracy grupowej, podejmuje własne inicjatywy, jest odpowiedzialny i sumienny w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, ma świadomość na temat wpływu stanu gleby na jakość roślin i ich wymagań pokarmowych i nawozowych
4,5Student bierze aktywny udział w pracy grupowej, potrafi zorganizować działania zespołowe, podejmuje własne inicjatywy, jest bardzo odpowiedzialny za podjęte własne inicjatywy i grupowe, sumiennie zdobywa wiedzę i umiejętności, cechuje go bardzo duża wiedza na temat wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagań pokarmowych i nawozowych
5,0Student bierze barzo aktywny udział w pracy grupowej, bardzo dobrze potrafi zorganizować pracę w grupie i zainicjować do działania jej członków, podejmuje własne przemyślane inicjatywy i w sposób świadomy dąży do ich realizacji, jest bardzo odpowiedzialny za działania własne i zespołowe, w sposób wybitny zdobywa wiedzę i umiejętności, ma wysoką świadomość na temat wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagań pokarmowych i nawozowych

Literatura podstawowa

  1. J. Nużyński, Nawożenie roślin ogrodniczych, Akademia Rolnicza, Lublin, 2003, II
  2. S. Krzebietke, Z. Benedyka, Nawożenie roślin ogrodniczych. Zeszyt do ćwiczeń, UWM w Olsztynie, Olsztyn, 2006, I
  3. W. Bugała, Krzewy i drzewa ozdobne, Promo Kraków, Kraków, 2005, I
  4. M. Breś, Nawożenie roślin ogrodniczych, Akademia Rolnicza, Poznań, 2003
  5. M. Czekalski, Uprawa roślin ozdobnych, Akademia Rolnicza, Poznań, 2005, I

Literatura dodatkowa

  1. E. Krzywy-Gawrońska, Analiza chemiczna gleb, nawozów i roślin, Akadamia Rolnicza, Szczecin, 2007, I
  2. E. Krzywy, Żywienie roślin, Akadamia Rolnicza, Szczecin, 2007, I

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Oznaczanie przyswajalnego fosforu w glebie metodą Egnera-Riehma. Omówienie klas zasobności gleby w przyswajalny fosfor, potas i magnez.4
T-A-2Oznaczanie azotu mineralnego (N-NH4+ i N-NO3-) w glebie i podłożach ogrodniczych metodą destylacyjną.4
T-A-3Wyznaczenie krzywej neutralizacji oraz oznaczenie zasolenia gleb i mieszanek (podłoży) ogrodniczych. Analiza jakościowa nawozów mineralnych.4
T-A-4Wykonanie mineralizacji materiału roślinnego na „sucho” i na „mokro”. Wykorzystanie spalonego materiału „na mokro” do oznaczania wybranych makro i mikroskładników metodą ASA. Obliczanie pobrania wybranych pierwiastków przez rośliny ogrodnicze na podstawie uzyskanych analiz chemicznych w ramach prowadzonych ćwiczeń.3
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawowe prawa w żywieniu roślin ogrodniczych. Wymagania pokarmowe i nawozowe roślin, czynniki wpływające na wzrost i rozwój roślin. Gleba i podłoża jako główne źródło składników pokarmowych dla roślin.2
T-W-2Podział, definicje i ogólne zasady stosowania nawozów ogrodniczych. Nawozy o spowolnionym działaniu oraz dolistne dokarmianie roślin ogrodniczych. Wartość nawozowa nawozów organicznych i naturalnych stosowanych w uprawie roślin.2
T-W-3Podłoża pochodzenia organicznego i mineralnego oraz syntetyczne w uprawie roślin ogrodniczych pod osłonami.2
T-W-4Technika nawożenia warzyw, roślin ozdobnych i sadów w uprawie polowej. Nawożenie roślin zielarskich.1
T-W-5Wykorzystanie produktów odpadowych (przemysłowych i komunalnych) w ogrodnictwie. Oddziaływanie nawożenia na jakość plonów roślin ogrodniczych. Negatywne i pozytywne skutki stosowania nawożenia.Komputerowe doradztwo stosowane w nawożeniu roślin ogrodniczych.2
T-W-6Zasady pobierania reprezentatywnych próbek gleby z upraw polowych, sadów, rabat, podłoży z upraw szklarniowych oraz hydroponik.2
T-W-7Ocena stanu odżywienia roślin. Sposoby pobierania próbek roślin ogrodniczych do analiz chemicznych.1
T-W-8Charakterystyka nawozów mineralnych oraz zasady ich przechowywania i mieszania. Metody sporządzania mieszanek nawozowych oraz obliczanie ich dawek.1
T-W-9Obliczanie efektywności i opłacalności nawożenia roślin ogrodniczych.2
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2wykonanie projektu nawozowego gospodarstwa ogrodniczego6
A-A-3dokończenie sprawaozdań z ćwiczeń laboratoryjnych, samodzielne studiowanie literatury przedmiotowej4
A-A-4konsultacje2
A-A-5przygotowanie prezentacji3
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2udział w konsultacjach dotyczących zagadnień realizowaneho przedmiotu2
A-W-3samodzielne przygotowanie do zaliczenia przredmiotu, studiowanie literatury przedmiotowej6
A-W-4przygotowanie na kolokwium7
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O01-Ż_W01Ma podstawową wiedzę z zakresu żywienia ozdobnych iglastych i liściastych oraz warzywniczych i sadowniczych. Zna ich wymagania nawozowe i pokarmowe. Zna właściwości fizyczno-chemiczne gleb i podłoży w celu wykorzystania ich jako główne źródło zawartości ogólnej i form przyswajalnych azotu, fosforu, potasu i magnezu dla roślin ogrodniczych. Posiada wiedzę na temat metod uprawy, nawożenia i wykorzystania produktów odpadowych na wielkość plonu oraz jakość podstawowych roślin ogrodniczych z uwzględnieniem czynników środowiska wpływających na ich wzrost i rozwój. Posiada wiedzę posługiwania się specjalistycznym programem komputerowym do ustalania potrzeb nawozowych roślin ogrodniczych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W09student ma wiedzę z zakresu żywienia roślin ogrodniczych, wpływu nawożenia organicznego i mineralnego na glebę i środowisko naturalne
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Opanowanie przez studenta zasad żywienia i wpływu nawozów na prawidłowy wzrost, rozwój i jakość roślin ogrodniczych
C-2Poznanie gleb oraz podłoży ogrodniczych jako źródła składników pokarmowych. Umiejętność doboru komponentów do sporządzenia podłoży.
Treści programoweT-A-3Wyznaczenie krzywej neutralizacji oraz oznaczenie zasolenia gleb i mieszanek (podłoży) ogrodniczych. Analiza jakościowa nawozów mineralnych.
T-A-4Wykonanie mineralizacji materiału roślinnego na „sucho” i na „mokro”. Wykorzystanie spalonego materiału „na mokro” do oznaczania wybranych makro i mikroskładników metodą ASA. Obliczanie pobrania wybranych pierwiastków przez rośliny ogrodnicze na podstawie uzyskanych analiz chemicznych w ramach prowadzonych ćwiczeń.
T-W-1Podstawowe prawa w żywieniu roślin ogrodniczych. Wymagania pokarmowe i nawozowe roślin, czynniki wpływające na wzrost i rozwój roślin. Gleba i podłoża jako główne źródło składników pokarmowych dla roślin.
T-W-4Technika nawożenia warzyw, roślin ozdobnych i sadów w uprawie polowej. Nawożenie roślin zielarskich.
T-W-3Podłoża pochodzenia organicznego i mineralnego oraz syntetyczne w uprawie roślin ogrodniczych pod osłonami.
T-W-5Wykorzystanie produktów odpadowych (przemysłowych i komunalnych) w ogrodnictwie. Oddziaływanie nawożenia na jakość plonów roślin ogrodniczych. Negatywne i pozytywne skutki stosowania nawożenia.Komputerowe doradztwo stosowane w nawożeniu roślin ogrodniczych.
T-W-8Charakterystyka nawozów mineralnych oraz zasady ich przechowywania i mieszania. Metody sporządzania mieszanek nawozowych oraz obliczanie ich dawek.
T-W-9Obliczanie efektywności i opłacalności nawożenia roślin ogrodniczych.
T-W-2Podział, definicje i ogólne zasady stosowania nawozów ogrodniczych. Nawozy o spowolnionym działaniu oraz dolistne dokarmianie roślin ogrodniczych. Wartość nawozowa nawozów organicznych i naturalnych stosowanych w uprawie roślin.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny i problemowy
M-2Metody problemowe (dyskusje, ocena jakości produktów, surowców, odpadów)
M-4Opracowanie projektu nawozowego gospodarstwa ogrodniczego
M-5Nowoczesne środki audiowizualne i multimedialne
M-6Samodzielene studiowanie fachowej literatury
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w formie pisemnej w końcowej fazie zajęć (wykladów i ćwiczeń), jako podsumowująca osiagnięte rezultaty uczenia się
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna żadnych teoretycznych podstaw związanych z żywieniem roślin ogrodniczych oraz ich wymagań nawozowych i pokarmowych
3,0Student posiada podstawową wiedzę z zakrsu oceny żywienia roślin ogrodniczych oraz zna ich potrzeby nawozowe i pokarmowe
3,5Student posiada zadawalającą wiedzę z zakresu oceny żywienia roślin ogrodniczych oraz ich potrzeb nawozowych i wymagań pokarmowych
4,0Student zna większość teoretycznych podstaw z zakresu oceny żywienia roślin ogrodniczych oraz ich potrzeb nawozowych i wymagań pokarmowych
4,5Student posiada pełną wiedzę z zakresu z zakresu oceny żywienia roślin ogrodniczych oraz ich potrzeb nawozowych i wymagań pokarmowych
5,0Student posiada poszerzoną wiedzę z zakresu oceny żywienia roślin ogrodniczych oraz ich potrzeb nawozowych i wymagań pokarmowych. Zdobyta wiedza umożliwia mu łączenie stanu gleb nie tylko ze wzrostem i rozwojem roślin, ale także z jakością środowiska
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O01-Ż_U01Potrafi pobierać i przygotować materiał glebowy i roślinny do analiz chemicznych. Wykonuje pod kierunkiem opiekuna analizy chemiczne materiału roślinnego (oznaczanie azotanów w nowalijkach, fosforu przyswajalnego w glebie, formy amonowej i azotanowej w podłożach ogrodniczych). Dokonuje interpretacji uzyskanych wyników i wyciąga wnioski z przeprowadzonych analiz chemicznych. Zna podstawowe metody analiz chemicznych. Potrafi obsługiwać podstawowy sprzęt laboratoryjny (kolorymetr, konduktometr, aparat do oznaczania azotu). Zna zasady wytwarzania mieszanek nawozowych. Potrafi wykonać projekt nawozowy dla gospodarstwa ogrodniczego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U08student wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego ogrodnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
OG_1A_U09student posiada umiejętność przygotowania prac projektowych, sprawozdań, raportów oraz wystąpień ustnych z zakresu ogrodnictwa z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także innych źródeł w celu precyzyjnego porozumienia się z instytucjami, producentami, odbiorcami związanymi z produkcją ogrodniczą
OG_1A_U11student potrafi zdiagnozować zasobność gleb i podłoży ogrodniczych, posługuje się metodami oceny stanu odżywienia roślin, stosuje zasady racjonalnego nawożenia mineralnego zgodnego z potrzebami uprawianych roślin ogrodniczych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R1A_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
R1A_U08posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
R1A_U09posiada umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Opanowanie przez studenta zasad żywienia i wpływu nawozów na prawidłowy wzrost, rozwój i jakość roślin ogrodniczych
C-3Nabycie wiedzy potrzebnej do sporządzania, określenia i właściwości mieszanek nawozowych stosowanych w ogrodnictwie
C-4Interpretacja analiz chemicznych
Treści programoweT-A-3Wyznaczenie krzywej neutralizacji oraz oznaczenie zasolenia gleb i mieszanek (podłoży) ogrodniczych. Analiza jakościowa nawozów mineralnych.
T-A-4Wykonanie mineralizacji materiału roślinnego na „sucho” i na „mokro”. Wykorzystanie spalonego materiału „na mokro” do oznaczania wybranych makro i mikroskładników metodą ASA. Obliczanie pobrania wybranych pierwiastków przez rośliny ogrodnicze na podstawie uzyskanych analiz chemicznych w ramach prowadzonych ćwiczeń.
T-A-2Oznaczanie azotu mineralnego (N-NH4+ i N-NO3-) w glebie i podłożach ogrodniczych metodą destylacyjną.
T-A-1Oznaczanie przyswajalnego fosforu w glebie metodą Egnera-Riehma. Omówienie klas zasobności gleby w przyswajalny fosfor, potas i magnez.
T-W-6Zasady pobierania reprezentatywnych próbek gleby z upraw polowych, sadów, rabat, podłoży z upraw szklarniowych oraz hydroponik.
T-W-7Ocena stanu odżywienia roślin. Sposoby pobierania próbek roślin ogrodniczych do analiz chemicznych.
T-W-2Podział, definicje i ogólne zasady stosowania nawozów ogrodniczych. Nawozy o spowolnionym działaniu oraz dolistne dokarmianie roślin ogrodniczych. Wartość nawozowa nawozów organicznych i naturalnych stosowanych w uprawie roślin.
Metody nauczaniaM-3Metody praktyczne (rozpoznawanie nawozów, interpretacja wyników i wyciągnięcie wniosków, opanowanie obsługi programu komputerowego stosownego w doradztwie nawozowym roślin ogrodniczych, obsługi kolorymetru, aparatu do destylacji azotu amonowego i azotanowego, zasada działania i obsługa aparatu do absorpcji atomowej ASA)
M-4Opracowanie projektu nawozowego gospodarstwa ogrodniczego
M-6Samodzielene studiowanie fachowej literatury
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena przeprowadzana w formie pisemnej w końcowej fazie zajęć (wykladów i ćwiczeń), jako podsumowująca osiagnięte rezultaty uczenia się
S-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzenia w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta oraz umiejetności organizacji pracy w zespole
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada umiejętności w zakresie oceny żywienia roślin ogrodniczych oraz ich potrzeb nawozowych i wymagań pokarmowych
3,0Student posiada minimalne umiejętności z zakresu oceny żywienia roślin ogrodniczych oraz ich potrzeb nawozowych i wymagań pokarmowych
3,5Student posiada zadawalające umiejętnośc z zakresu oceny żywienia roślin ogrodniczych oraz ich potrzeb nawozowych i wymagań pokarmowych
4,0Student posiada dobre umiejętności z zakresu oceny wymagań pokarmowych i potrzeb nawozowych roślin ogrodniczych oraz planowania nawożenia roślin.
4,5Student posiada bardzo dobre umiejętności z zakresu oceny żywienia roślin ogrodniczych oraz ich potrzeb nawozowych i wymagań pokarmowych
5,0Student posiada ponad dobre umiejętności z zakresu oceny żywienia roślin ogrodniczych oraz ich potrzeb nawozowych i wymagań pokarmowych oraz planowania nawożenia roślin. Ponadto potrafi określić jaki jest wpływ nawożenia na stan gleby, na plonowanie roślin oraz na środowisko
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O01-Ż_K01Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności w sposób odpowiedzialny podejmuje decyzje
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K04student ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego ogrodnictwa z uwzględnieniem jego wpływu na środowisko, a także odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Opanowanie przez studenta zasad żywienia i wpływu nawozów na prawidłowy wzrost, rozwój i jakość roślin ogrodniczych
C-4Interpretacja analiz chemicznych
Treści programoweT-W-1Podstawowe prawa w żywieniu roślin ogrodniczych. Wymagania pokarmowe i nawozowe roślin, czynniki wpływające na wzrost i rozwój roślin. Gleba i podłoża jako główne źródło składników pokarmowych dla roślin.
T-W-4Technika nawożenia warzyw, roślin ozdobnych i sadów w uprawie polowej. Nawożenie roślin zielarskich.
T-W-5Wykorzystanie produktów odpadowych (przemysłowych i komunalnych) w ogrodnictwie. Oddziaływanie nawożenia na jakość plonów roślin ogrodniczych. Negatywne i pozytywne skutki stosowania nawożenia.Komputerowe doradztwo stosowane w nawożeniu roślin ogrodniczych.
T-W-2Podział, definicje i ogólne zasady stosowania nawozów ogrodniczych. Nawozy o spowolnionym działaniu oraz dolistne dokarmianie roślin ogrodniczych. Wartość nawozowa nawozów organicznych i naturalnych stosowanych w uprawie roślin.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny i problemowy
M-2Metody problemowe (dyskusje, ocena jakości produktów, surowców, odpadów)
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzenia w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta oraz umiejetności organizacji pracy w zespole
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnych inicjatyw, cechuje się postawą nieodpowiedzialną w zdobywaniu wiedzy i jej praktycznym wykorzystaniu, nie ma żadnej świadomości o wpływie stanu gleby na jakość roślin, ich wymagań pokarmowych i nawozowych.
3,0Student biernie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnej inicjatywy, wykazuje się bardzo małym stopniem odpowiedzialności w zdobywaniu wiedzy i jej praktycznym wykorzystaniu, ma ograniczoną świadomość wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagań pokarmowych i nawozowych
3,5Student bierze dość aktywny udział w pracy grupowej, próbuje podejmować własne inicjatywy. Cechuje go postawa dość odpowiedzialna w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, ma dostateczną świadomość na temat wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagań pokarmowych i nawozowych.
4,0Student bierze aktywny udział w pracy grupowej, podejmuje własne inicjatywy, jest odpowiedzialny i sumienny w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, ma dobrą świadomość na temat wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagań pokarmowych i nawozowych.
4,5Student bierze aktywny udział w pracy grupowej, potrafi zorganizować działania zespołowe, podejmuje własne inicjatywy, jest bardzo odpowiedzialny za działania własne i grupowe, sumiennie zdobywa wiedzę i umiejętności, cechuje go bardzo duża na temat wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagań pokarmowych i nawozowych.
5,0Student bierze bardzo aktywny udział w pracy grupowej, potrafi bardzo dobierze zorganizować pracę w grupie i zdopingować do działania jej członków, podejmuje własne przemyślane inicjatywy i w sposób świadomy dąży do ich realizacji, jest bardzo odpowiedzialny za działania własne i zespołowe, w sposób wybitny zdobywa wiedzę i umiejętności, ma wysoką świadomość na temat wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagań pokarmowych i nawozowych.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_O01-Ż_K02Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji produkcji ogrodniczej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K06student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie planowania i realizacji zadań związanych z produkcja ogrodniczą
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-3Nabycie wiedzy potrzebnej do sporządzania, określenia i właściwości mieszanek nawozowych stosowanych w ogrodnictwie
C-4Interpretacja analiz chemicznych
Treści programoweT-A-2Oznaczanie azotu mineralnego (N-NH4+ i N-NO3-) w glebie i podłożach ogrodniczych metodą destylacyjną.
T-A-1Oznaczanie przyswajalnego fosforu w glebie metodą Egnera-Riehma. Omówienie klas zasobności gleby w przyswajalny fosfor, potas i magnez.
T-W-5Wykorzystanie produktów odpadowych (przemysłowych i komunalnych) w ogrodnictwie. Oddziaływanie nawożenia na jakość plonów roślin ogrodniczych. Negatywne i pozytywne skutki stosowania nawożenia.Komputerowe doradztwo stosowane w nawożeniu roślin ogrodniczych.
T-W-9Obliczanie efektywności i opłacalności nawożenia roślin ogrodniczych.
Metody nauczaniaM-3Metody praktyczne (rozpoznawanie nawozów, interpretacja wyników i wyciągnięcie wniosków, opanowanie obsługi programu komputerowego stosownego w doradztwie nawozowym roślin ogrodniczych, obsługi kolorymetru, aparatu do destylacji azotu amonowego i azotanowego, zasada działania i obsługa aparatu do absorpcji atomowej ASA)
M-4Opracowanie projektu nawozowego gospodarstwa ogrodniczego
M-6Samodzielene studiowanie fachowej literatury
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena cząstkowa przeprowadzenia w trakcie realizacji zajęć, za aktywność i zaangażowanie studenta oraz umiejetności organizacji pracy w zespole
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnych inicjatyw, cechuje się postawą nieodpowiedzialną w zdobywaniu wiedzy i jej praktycznym wykorzystaniu, nie ma żadnej świadomości o wpływie stanu gleby na jakość roślin, ich wymagań pokarmowych i nawozowych.
3,0Student biernie uczestniczy w pracy grupowej, nie podejmuje własnej inicjatywy, wykazuje się bardzo małym stopniem odpowiedzialności w zdobywaniu wiedzy i jej praktycznym wykorzystaniu, ma ograniczoną świadomość wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagań pokarmowych i nawozowych.
3,5Student bierze dostateczny udział w pracy grupowej, próbuje podejmować własne inicjatywy. Cechuje go postawa odpowiedzialna w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, ma dostateczną świadomość na temat wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagań pokarmowych i nawozowych.
4,0Student bierze aktywny udział w pracy grupowej, podejmuje własne inicjatywy, jest odpowiedzialny i sumienny w zdobywaniu wiedzy i umiejętności, ma świadomość na temat wpływu stanu gleby na jakość roślin i ich wymagań pokarmowych i nawozowych
4,5Student bierze aktywny udział w pracy grupowej, potrafi zorganizować działania zespołowe, podejmuje własne inicjatywy, jest bardzo odpowiedzialny za podjęte własne inicjatywy i grupowe, sumiennie zdobywa wiedzę i umiejętności, cechuje go bardzo duża wiedza na temat wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagań pokarmowych i nawozowych
5,0Student bierze barzo aktywny udział w pracy grupowej, bardzo dobrze potrafi zorganizować pracę w grupie i zainicjować do działania jej członków, podejmuje własne przemyślane inicjatywy i w sposób świadomy dąży do ich realizacji, jest bardzo odpowiedzialny za działania własne i zespołowe, w sposób wybitny zdobywa wiedzę i umiejętności, ma wysoką świadomość na temat wpływu stanu gleby na jakość roślin, ich wymagań pokarmowych i nawozowych