Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S1)

Sylabus przedmiotu Warzywnictwo:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Warzywnictwo
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Ewa Rekowska <Ewa.Rekowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Renata Dobromilska <Renata.Dobromilska@zut.edu.pl>, Paweł Słodkowski <Pawel.Slodkowski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 7,0 ECTS (formy) 7,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 25 1,00,47zaliczenie
laboratoriaL5 25 1,00,29zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA5 10 1,00,24zaliczenie
laboratoriaL6 15 1,00,25zaliczenie
wykładyW6 30 2,00,50egzamin
ćwiczenia audytoryjneA6 15 1,00,25zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe wiadomości z zakresu botaniki, fizjologii roślin, gleboznawstwa i chemii środowiska

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Wskazanie i analiza czynników wzrostu i rozwoju roślin w uprawie polowej i pod osłonami
C-2Charakteryzowanie, rozpoznawanie i biologia gatunków roślin warzywnych
C-3Zapoznanie studentów z rozmnażaniem, pielęgnacją, przyspieszaniem zbioru warzyw
C-4Poznanie odmian oraz agrotechniki technologii uprawy poszczególnych gatunków warzyw w uprawie na polu i pod osłonami
C-5Układanie zmianowania i płodozmianu

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Charakterystyka botaniczna i części jadalne warzyw z grup: kapustnych, rzepowatych, korzeniowych, psiankowatych, dyniowatych, wieloletnich, cebulowych, liściowych, strączkowych i różnych.5
T-A-2Rozmnażanie wegetatywne i generatywne warzyw, produkcja rozsady.3
T-A-3Pielęgnacja i ochrona warzyw w uprawie polowej i pod osłonami.2
10
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Odmianoznawstwo ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw polowych z grup: kapustnych, rzepowatych psiankowatych, dyniowatych, korzeniowych, cebulowych, liściowych, strączkowych, wieloletnich i różnych.15
15
laboratoria
T-L-1Rozpoznawanie i ocena cech odmianowych warzyw z grup: kapustnych, rzepowatych psiankowatych, dyniowatych, korzeniowych, cebulowych, liściowych, strączkowych, wieloletnich i różnych.25
25
laboratoria
T-L-1Charakterystyka botaniczna warzyw uprawianych pod osłonami (pomidora, papryki, ogórka, sałaty szklarniowej, rzodkiewki, rzodkwi i kapusty pekińskiej).6
T-L-2Opis odmian warzyw szklarniowych.3
T-L-3Metody uprawy warzyw w podłożach organicznych i inertnych.4
T-L-4Pędzenie warzyw pod osłonami2
15
wykłady
T-W-1Agrotechnika wybranych gatunków warzyw polowych z grup: kapustnych (brokuł, kalarepa, kapusta brukselska, jarmuż, kapusta pekińska) oraz rzepowatych, korzeniowych, psiankowatych,i dyniowatych, cebulowych, liściowych, strączkowych, wieloletnich i różnych.25
25
wykłady
T-W-1Warzywnictwo pod osłonami w Polsce i na świecie.8
T-W-2Lokalizacja i typy szklarni. Wykorzystanie osłon z tworzyw sztucznych w uprawie warzyw. Typy tuneli.3
T-W-3Metody uprawy pomidora, ogórka, papryki, sałaty, rzodkiewki, rzodkwi i kapusty pekińskiej w pomieszczeniach.19
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach audytoryjnych.10
A-A-2Konsultacje3
A-A-3Przygotowanie do zajęć audytoryjnych2
15
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Przygotowanie do zaliczenia zajęć audytoryjnych.10
A-A-2uczestnictwo w zajęciach15
A-A-3konsultacje5
30
laboratoria
A-L-1Zapoznanie się z żywym i suchym materiałem roślinnym (kolekcja, zielniki)10
A-L-2Przygotowanie do zaliczenia zajęć laboratoryjnych.10
A-L-3uczestnictwo w zajęciach25
45
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Realizacja projektu płodozmianu.8
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń.8
31
wykłady
A-W-1Przygotowanie do dyskusji w ramach wykładu konwersatoryjnego.6
A-W-2Gromadzenie i opracowanie literatury przedmiotu.6
A-W-3Konsultacje.8
A-W-4uczestnictwo w zajęciach25
45
wykłady
A-W-1Przygotowanie do egzaminu.15
A-W-2uczestnictwo w zajęciach30
45

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny, problemowy i konwersatoryjny
M-2Metody problemowe (dyskusja dydaktyczna)
M-3Metody poszukujące: ćwiczeniowa, projektowa
M-4Metody eksponujące i praktyczne: ćwiczenia w gospodarstwie szklarniowym, ćwiczenia na poletkach Wydziałowej Stacji Badawczej, pokaz, film

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: sprawdzian
S-2Ocena formująca: kolokwium
S-3Ocena formująca: projekt
S-4Ocena formująca: egzamin pisemny i ustny

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_C07_W01
Student zna ośrodki pochodzenia warzyw, potrafi nazwać i klasyfikować gatunki i podstawowe odmiany z różnych grup botanicznych
OG_1A_W03, OG_1A_W14R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W09InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05C-2, C-4T-L-1M-1S-1
OG_1A_C07_W02
Definiuje dane agrotechniczne i metody uprawy warzyw polowych i szklarniowych
OG_1A_W14R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W09InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05C-4T-W-1, T-L-3M-1, M-4S-2, S-3, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_C07_U01
Student potrafi rozpoznać gatunki i dobiera odmiany warzyw polowych i szklarniowych do terminów i metod uprawy
OG_1A_U05, OG_1A_U06R1A_U01, R1A_U02, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-2, C-4T-A-1, T-L-1, T-L-2M-2, M-4S-2, S-4
OG_1A_C07_U02
Ocenia wpływ czynników klimatycznych na wzrost roślin polowych i steruje tymi czynnikami w warunkach szklarniowych
OG_1A_U06, OG_1A_U10R1A_U01, R1A_U03, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07, R1A_U08, R1A_U09InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-1T-W-3, T-W-2, T-W-1M-1, M-4S-2, S-1, S-4
OG_1A_C07_U03
Planuje i organizuje proces produkcji warzyw na polu i pod osłonami, (układanie zmianowania, płodozmianu, siew, sadzenie rozsady, dobór podłoża, nawożenie, pielęgnacja, dobór osłon i zbiór)
OG_1A_U06R1A_U01, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-4T-W-1, T-L-2, T-L-3, T-W-3, T-W-1M-1, M-2, M-4S-2, S-1, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_C07_K01
Ma świadomość potrzeby produkcji żywności o wysokiej jakości
OG_1A_K04R1A_K03, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06InzA_K01, InzA_K02C-1, C-3, C-4, C-5T-A-3, T-A-2, T-W-1, T-A-1, T-L-3, T-L-4, T-W-2M-1, M-2, M-4S-2, S-3, S-4
OG_1A_C07_K02
Potrafi organizować pracę w zespole, wyznaczając funkcje i zadania do realizacji
OG_1A_K05R1A_K02, R1A_K03, R1A_K05, R1A_K07, R1A_K08InzA_K01, InzA_K02C-1, C-2, C-4T-A-1M-1, M-2, M-4S-2, S-4
OG_1A_C07_K03
Absolwent ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się i jest przygotowany do podjęcia studiów II stopnia
OG_1A_K01R1A_K01, R1A_K03, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07, R1A_K08InzA_K01, InzA_K02C-2, C-3, C-4T-W-2, T-W-1M-1, M-2, M-3, M-4S-2, S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_C07_W01
Student zna ośrodki pochodzenia warzyw, potrafi nazwać i klasyfikować gatunki i podstawowe odmiany z różnych grup botanicznych
2,0Student nie opanował zakresu wiedzy w stopniu podstawowym
3,0Student wymienia ośrodki pochodzenia warzyw i podstawowe gatunki warzyw
3,5Student wymienia i charakteryzuje miejsca pochodzenia i podstawowe gatunki roślin warzywnych
4,0Student dobrze opanował wiedzę z zakresu znajomości pochodzenia, charakteryzuje warzywa dla poszczególnych stref klimatycznych
4,5Student wymienia i charakteryzuje wszystkie ośrodki pochodzenia warzyw, klasyfikuje większość gatunków i odmian z różnych grup botanicznych
5,0Student ma pogłębioną wiedzę na temat powiązań pomiędzy środowiskiem naturalnym a adaptacją roślin do poszczególnych stref klimatycznych. Wymienia i charakteryzuje wszystkie poznane gatunki warzyw
OG_1A_C07_W02
Definiuje dane agrotechniczne i metody uprawy warzyw polowych i szklarniowych
2,0Student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym
3,0Student definiuje podstawowe dane agrotechniczne dotyczące uprawy ważniejszych gatunków warzyw w uprawie polowej i szklarniowej. Student wymienia poznane metody uprawy warzyw
3,5Student wymienia i charakteryzuje poznane metody uprawy warzyw polowych i szklarniowych. Definiuje dane agrotechniczne dotyczące uprawy warzyw
4,0Student dobrze opanował wiedzę z zakresu terminów agrotechnicznych i metod uprawy warzyw polowych i szklarniowych
4,5Student dobrze opanował wiedzę z zakresu terminów agrotechnicznych i metod uprawy warzyw polowych i szklarniowych. Proponuje właściwe metody uprawy dla poszczególnych gatunków warzyw w zależności od przeznaczenia zbioru
5,0Student ma pogłębioną wiedzę z zakresu terminów oraz metod uprawy warzyw. Samodzielnie proponuje właściwe metody uprawy oraz rodzaje zabiegów pielęgnacyjnych stosowanych w uprawie konkretnych gatunków warzyw

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_C07_U01
Student potrafi rozpoznać gatunki i dobiera odmiany warzyw polowych i szklarniowych do terminów i metod uprawy
2,0Student nie opanował umiejętności w stopniu podstawowym
3,0Student potrafi wymienić podstawowe gatunki warzyw i odmiany
3,5Student wymienia poznane gatunki warzyw i ich odmiany oraz na podstawie cech morfologicznych rozpoznaje podstawowe gatunki
4,0Student na podstawie cech morfologicznych określa wybrane gatunki i odmiany warzyw
4,5Student na podstawie cech morfologicznych potrafi rozpoznać wszystkie poznane gatunki i odmiany ważniejszych gospodarczo warzyw
5,0Student na podstawie cech morfologicznych potrafi rozpoznać wszystkie poznane gatunki i odmiany. Posiada umiejętność doboru właściwych odmian warzyw do terminów i metod ich uprawy
OG_1A_C07_U02
Ocenia wpływ czynników klimatycznych na wzrost roślin polowych i steruje tymi czynnikami w warunkach szklarniowych
2,0Student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym
3,0Student umie wymienić czynniki klimatyczne wpływające na wzrost roślin w uprawie polowej i szklarniowej
3,5Student umie wymienić i scharakteryzować czynniki klimatyczne wpływające na wzrost roślin w uprawie polowej i szklarniowej
4,0Student posiada umiejętność oceny wpływu czynników klimatycznych na wzrost roślin warzywnych
4,5Student posiada umiejętność oceny wpływu czynników klimatycznych na wzrost i rozwój roślin warzywnych oraz doboru metod zmniejszających negatywne skutki działania czynników środowiska
5,0Student umie wykorzystać zjawiska termo- i fotoperiodyzmu w uprawie warzyw. Posiada też umiejętność sterowania czynnikami klimatycznymi w czasie uprawy warzyw w szklarni
OG_1A_C07_U03
Planuje i organizuje proces produkcji warzyw na polu i pod osłonami, (układanie zmianowania, płodozmianu, siew, sadzenie rozsady, dobór podłoża, nawożenie, pielęgnacja, dobór osłon i zbiór)
2,0Student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym
3,0Student umie planować proces produkcji podstawowych gatunków warzyw
3,5Student umie planować i organizować proces produkcji podstawowych gatunków warzyw
4,0Student umie planować i organizować proces produkcji większości poznanych gatunków warzyw
4,5Student umie planować i organizować proces produkcji wszystkich poznanych gatunków warzyw zgodnie z właściwymi zasadami agrotechniki
5,0Student umie dostosować profil produkcji warzyw w zależności od czynników środowiska oraz wymagań odbiorcy

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_C07_K01
Ma świadomość potrzeby produkcji żywności o wysokiej jakości
2,0Student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym
3,0Ma świadomość wpływu czynników środowiska na wielkość oraz jakość plonu warzyw
3,5Jest świadomy skutków niepowodzeń w uprawie roślin warzywnych pod wpływem czynników środowiska
4,0Mając świadomość w zakresie potrzeb produkcji warzyw wysokiej jakości, steruje czynnikami klimatycznymi w szklarni i dobiera właściwe metody uprawy warzyw polowych
4,5Student ma wysoką świadomość potrzeby produkcji warzyw wysokiej jakości
5,0Student ma bardzo wysoką świadomość potrzeby produkcji warzyw wysokiej jakości
OG_1A_C07_K02
Potrafi organizować pracę w zespole, wyznaczając funkcje i zadania do realizacji
2,0Student nie potrafi organizować pracy w zespole
3,0Student w małym stopniu potrafi organizować prace w zespole
3,5Student potrafi organizować i pracować w zespole
4,0Student dobrze organizuje pracę w zespole w charakterze osoby odpowiedzialniej za końcowy wynik pracy
4,5Student dobrze potrafi pracować w zespole i organizować prace w charakterze osoby odpowiedzialnej za końcowy wynik pracy oraz jako wykonawca części powierzonego zadania
5,0Student bardzo dobrze potrafi pracować w zespole, organizować pracę w charakterze osoby odpowiedzialnej za końcowy wynik pracy oraz jako wykonawca części powierzonego zadania
OG_1A_C07_K03
Absolwent ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się i jest przygotowany do podjęcia studiów II stopnia
2,0Absolwent nie ma wpojonych nawyków ustawicznego kształcenia się
3,0Absolwent w małym stopniu ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się
3,5Absolwent w stopniu dostatecznym ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się i jest przygotowany do podjęcia studiów II stopnia
4,0Absolwent jest dobrze przygotowany do podjęcia studiów II stopnia i ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się
4,5Absolwent ma w wysokim stopniu wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się i podejmowania studiów
5,0Absolwent ma w bardzo wysokim stopniu wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się i jest dobrze przygotowany do podejmowania studiów II stopnia, potrafi inspirować i organizować proces kształcenia się innych osób

Literatura podstawowa

  1. Orłowski M. (red.), Polowa uprawa warzyw, Wydaw. Brasika, Szczecin, Szczecin, 2000
  2. Orłowski M., Kołota E. (red.), Uprawa warzyw, Wydaw. Brasika Szczecin, Szczecin, 1999
  3. Knaflewski M. (red.), Ogólna uprawa warzyw, PWRiL Poznań, Poznań, 2007
  4. Knaflewski M. (red.), Uprawa warzyw w pomieszczeniach, PWRiL, Poznań, 2010

Literatura dodatkowa

  1. Kołota. E., Orłowski M., Biesiada A., Warzywnictwo, Wydaw. UWP Wrocław, Wrocław, 2007
  2. Wysocka-Owczarek M., Uprawa pomidorów w szklarniach i tunelach foliowych, Hortpress Sp. z o.o., Warszawa, Warszawa, 2010
  3. Pudelski T. (red.), Uprawa warzyw pod osłonami, PWRiL, Poznań, 1998

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Charakterystyka botaniczna i części jadalne warzyw z grup: kapustnych, rzepowatych, korzeniowych, psiankowatych, dyniowatych, wieloletnich, cebulowych, liściowych, strączkowych i różnych.5
T-A-2Rozmnażanie wegetatywne i generatywne warzyw, produkcja rozsady.3
T-A-3Pielęgnacja i ochrona warzyw w uprawie polowej i pod osłonami.2
10

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Odmianoznawstwo ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw polowych z grup: kapustnych, rzepowatych psiankowatych, dyniowatych, korzeniowych, cebulowych, liściowych, strączkowych, wieloletnich i różnych.15
15

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Rozpoznawanie i ocena cech odmianowych warzyw z grup: kapustnych, rzepowatych psiankowatych, dyniowatych, korzeniowych, cebulowych, liściowych, strączkowych, wieloletnich i różnych.25
25

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Charakterystyka botaniczna warzyw uprawianych pod osłonami (pomidora, papryki, ogórka, sałaty szklarniowej, rzodkiewki, rzodkwi i kapusty pekińskiej).6
T-L-2Opis odmian warzyw szklarniowych.3
T-L-3Metody uprawy warzyw w podłożach organicznych i inertnych.4
T-L-4Pędzenie warzyw pod osłonami2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Agrotechnika wybranych gatunków warzyw polowych z grup: kapustnych (brokuł, kalarepa, kapusta brukselska, jarmuż, kapusta pekińska) oraz rzepowatych, korzeniowych, psiankowatych,i dyniowatych, cebulowych, liściowych, strączkowych, wieloletnich i różnych.25
25

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Warzywnictwo pod osłonami w Polsce i na świecie.8
T-W-2Lokalizacja i typy szklarni. Wykorzystanie osłon z tworzyw sztucznych w uprawie warzyw. Typy tuneli.3
T-W-3Metody uprawy pomidora, ogórka, papryki, sałaty, rzodkiewki, rzodkwi i kapusty pekińskiej w pomieszczeniach.19
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach audytoryjnych.10
A-A-2Konsultacje3
A-A-3Przygotowanie do zajęć audytoryjnych2
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Przygotowanie do zaliczenia zajęć audytoryjnych.10
A-A-2uczestnictwo w zajęciach15
A-A-3konsultacje5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Zapoznanie się z żywym i suchym materiałem roślinnym (kolekcja, zielniki)10
A-L-2Przygotowanie do zaliczenia zajęć laboratoryjnych.10
A-L-3uczestnictwo w zajęciach25
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Realizacja projektu płodozmianu.8
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń.8
31
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Przygotowanie do dyskusji w ramach wykładu konwersatoryjnego.6
A-W-2Gromadzenie i opracowanie literatury przedmiotu.6
A-W-3Konsultacje.8
A-W-4uczestnictwo w zajęciach25
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Przygotowanie do egzaminu.15
A-W-2uczestnictwo w zajęciach30
45
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_C07_W01Student zna ośrodki pochodzenia warzyw, potrafi nazwać i klasyfikować gatunki i podstawowe odmiany z różnych grup botanicznych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W03student ma podstawową wiedzę z zakresu botaniki, niezbędną do rozumienia zależności między strukturą a funkcją na poziomie komórek, tkanek, pojedynczych organizmów i populacji oraz obejmującej systematykę roślin, ich pochodzenie i fitogeografię
OG_1A_W14student posiada szczegółową wiedzę z zakresu technologii produkcji ogrodniczej: sadownictwa, warzywnictwa, roślin ozdobnych i leczniczych, szkółkarstwa
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-2Charakteryzowanie, rozpoznawanie i biologia gatunków roślin warzywnych
C-4Poznanie odmian oraz agrotechniki technologii uprawy poszczególnych gatunków warzyw w uprawie na polu i pod osłonami
Treści programoweT-L-1Charakterystyka botaniczna warzyw uprawianych pod osłonami (pomidora, papryki, ogórka, sałaty szklarniowej, rzodkiewki, rzodkwi i kapusty pekińskiej).
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, problemowy i konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: sprawdzian
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował zakresu wiedzy w stopniu podstawowym
3,0Student wymienia ośrodki pochodzenia warzyw i podstawowe gatunki warzyw
3,5Student wymienia i charakteryzuje miejsca pochodzenia i podstawowe gatunki roślin warzywnych
4,0Student dobrze opanował wiedzę z zakresu znajomości pochodzenia, charakteryzuje warzywa dla poszczególnych stref klimatycznych
4,5Student wymienia i charakteryzuje wszystkie ośrodki pochodzenia warzyw, klasyfikuje większość gatunków i odmian z różnych grup botanicznych
5,0Student ma pogłębioną wiedzę na temat powiązań pomiędzy środowiskiem naturalnym a adaptacją roślin do poszczególnych stref klimatycznych. Wymienia i charakteryzuje wszystkie poznane gatunki warzyw
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_C07_W02Definiuje dane agrotechniczne i metody uprawy warzyw polowych i szklarniowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W14student posiada szczegółową wiedzę z zakresu technologii produkcji ogrodniczej: sadownictwa, warzywnictwa, roślin ozdobnych i leczniczych, szkółkarstwa
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-4Poznanie odmian oraz agrotechniki technologii uprawy poszczególnych gatunków warzyw w uprawie na polu i pod osłonami
Treści programoweT-W-1Agrotechnika wybranych gatunków warzyw polowych z grup: kapustnych (brokuł, kalarepa, kapusta brukselska, jarmuż, kapusta pekińska) oraz rzepowatych, korzeniowych, psiankowatych,i dyniowatych, cebulowych, liściowych, strączkowych, wieloletnich i różnych.
T-L-3Metody uprawy warzyw w podłożach organicznych i inertnych.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, problemowy i konwersatoryjny
M-4Metody eksponujące i praktyczne: ćwiczenia w gospodarstwie szklarniowym, ćwiczenia na poletkach Wydziałowej Stacji Badawczej, pokaz, film
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: kolokwium
S-3Ocena formująca: projekt
S-4Ocena formująca: egzamin pisemny i ustny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym
3,0Student definiuje podstawowe dane agrotechniczne dotyczące uprawy ważniejszych gatunków warzyw w uprawie polowej i szklarniowej. Student wymienia poznane metody uprawy warzyw
3,5Student wymienia i charakteryzuje poznane metody uprawy warzyw polowych i szklarniowych. Definiuje dane agrotechniczne dotyczące uprawy warzyw
4,0Student dobrze opanował wiedzę z zakresu terminów agrotechnicznych i metod uprawy warzyw polowych i szklarniowych
4,5Student dobrze opanował wiedzę z zakresu terminów agrotechnicznych i metod uprawy warzyw polowych i szklarniowych. Proponuje właściwe metody uprawy dla poszczególnych gatunków warzyw w zależności od przeznaczenia zbioru
5,0Student ma pogłębioną wiedzę z zakresu terminów oraz metod uprawy warzyw. Samodzielnie proponuje właściwe metody uprawy oraz rodzaje zabiegów pielęgnacyjnych stosowanych w uprawie konkretnych gatunków warzyw
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_C07_U01Student potrafi rozpoznać gatunki i dobiera odmiany warzyw polowych i szklarniowych do terminów i metod uprawy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U05student potrafi ocenić i dobrać stanowisko pod uprawę roślin ogrodniczych dokonując analizy czynników środowiskowych wpływających na rozwój roślin
OG_1A_U06student ma umiejętność wyboru oraz zaplanowania technologii uprawy, przechowywania i przetwarzania, stosowanych w ogrodnictwie w celu uzyskania najlepszych efektów produkcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości produktu finalnego oraz analizy ekonomicznej przedsięwzięcia
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-2Charakteryzowanie, rozpoznawanie i biologia gatunków roślin warzywnych
C-4Poznanie odmian oraz agrotechniki technologii uprawy poszczególnych gatunków warzyw w uprawie na polu i pod osłonami
Treści programoweT-A-1Odmianoznawstwo ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw polowych z grup: kapustnych, rzepowatych psiankowatych, dyniowatych, korzeniowych, cebulowych, liściowych, strączkowych, wieloletnich i różnych.
T-L-1Rozpoznawanie i ocena cech odmianowych warzyw z grup: kapustnych, rzepowatych psiankowatych, dyniowatych, korzeniowych, cebulowych, liściowych, strączkowych, wieloletnich i różnych.
T-L-2Opis odmian warzyw szklarniowych.
Metody nauczaniaM-2Metody problemowe (dyskusja dydaktyczna)
M-4Metody eksponujące i praktyczne: ćwiczenia w gospodarstwie szklarniowym, ćwiczenia na poletkach Wydziałowej Stacji Badawczej, pokaz, film
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: kolokwium
S-4Ocena formująca: egzamin pisemny i ustny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował umiejętności w stopniu podstawowym
3,0Student potrafi wymienić podstawowe gatunki warzyw i odmiany
3,5Student wymienia poznane gatunki warzyw i ich odmiany oraz na podstawie cech morfologicznych rozpoznaje podstawowe gatunki
4,0Student na podstawie cech morfologicznych określa wybrane gatunki i odmiany warzyw
4,5Student na podstawie cech morfologicznych potrafi rozpoznać wszystkie poznane gatunki i odmiany ważniejszych gospodarczo warzyw
5,0Student na podstawie cech morfologicznych potrafi rozpoznać wszystkie poznane gatunki i odmiany. Posiada umiejętność doboru właściwych odmian warzyw do terminów i metod ich uprawy
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_C07_U02Ocenia wpływ czynników klimatycznych na wzrost roślin polowych i steruje tymi czynnikami w warunkach szklarniowych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U06student ma umiejętność wyboru oraz zaplanowania technologii uprawy, przechowywania i przetwarzania, stosowanych w ogrodnictwie w celu uzyskania najlepszych efektów produkcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości produktu finalnego oraz analizy ekonomicznej przedsięwzięcia
OG_1A_U10student potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania gospodarstwa ogrodniczego pod względem zastosowanych procesów technologicznych i rozwiązań technicznych, stosuje te rozwiązania w praktyce
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
R1A_U08posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
R1A_U09posiada umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Wskazanie i analiza czynników wzrostu i rozwoju roślin w uprawie polowej i pod osłonami
Treści programoweT-W-3Metody uprawy pomidora, ogórka, papryki, sałaty, rzodkiewki, rzodkwi i kapusty pekińskiej w pomieszczeniach.
T-W-2Lokalizacja i typy szklarni. Wykorzystanie osłon z tworzyw sztucznych w uprawie warzyw. Typy tuneli.
T-W-1Warzywnictwo pod osłonami w Polsce i na świecie.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, problemowy i konwersatoryjny
M-4Metody eksponujące i praktyczne: ćwiczenia w gospodarstwie szklarniowym, ćwiczenia na poletkach Wydziałowej Stacji Badawczej, pokaz, film
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: kolokwium
S-1Ocena formująca: sprawdzian
S-4Ocena formująca: egzamin pisemny i ustny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym
3,0Student umie wymienić czynniki klimatyczne wpływające na wzrost roślin w uprawie polowej i szklarniowej
3,5Student umie wymienić i scharakteryzować czynniki klimatyczne wpływające na wzrost roślin w uprawie polowej i szklarniowej
4,0Student posiada umiejętność oceny wpływu czynników klimatycznych na wzrost roślin warzywnych
4,5Student posiada umiejętność oceny wpływu czynników klimatycznych na wzrost i rozwój roślin warzywnych oraz doboru metod zmniejszających negatywne skutki działania czynników środowiska
5,0Student umie wykorzystać zjawiska termo- i fotoperiodyzmu w uprawie warzyw. Posiada też umiejętność sterowania czynnikami klimatycznymi w czasie uprawy warzyw w szklarni
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_C07_U03Planuje i organizuje proces produkcji warzyw na polu i pod osłonami, (układanie zmianowania, płodozmianu, siew, sadzenie rozsady, dobór podłoża, nawożenie, pielęgnacja, dobór osłon i zbiór)
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U06student ma umiejętność wyboru oraz zaplanowania technologii uprawy, przechowywania i przetwarzania, stosowanych w ogrodnictwie w celu uzyskania najlepszych efektów produkcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości produktu finalnego oraz analizy ekonomicznej przedsięwzięcia
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-4Poznanie odmian oraz agrotechniki technologii uprawy poszczególnych gatunków warzyw w uprawie na polu i pod osłonami
Treści programoweT-W-1Agrotechnika wybranych gatunków warzyw polowych z grup: kapustnych (brokuł, kalarepa, kapusta brukselska, jarmuż, kapusta pekińska) oraz rzepowatych, korzeniowych, psiankowatych,i dyniowatych, cebulowych, liściowych, strączkowych, wieloletnich i różnych.
T-L-2Opis odmian warzyw szklarniowych.
T-L-3Metody uprawy warzyw w podłożach organicznych i inertnych.
T-W-3Metody uprawy pomidora, ogórka, papryki, sałaty, rzodkiewki, rzodkwi i kapusty pekińskiej w pomieszczeniach.
T-W-1Warzywnictwo pod osłonami w Polsce i na świecie.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, problemowy i konwersatoryjny
M-2Metody problemowe (dyskusja dydaktyczna)
M-4Metody eksponujące i praktyczne: ćwiczenia w gospodarstwie szklarniowym, ćwiczenia na poletkach Wydziałowej Stacji Badawczej, pokaz, film
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: kolokwium
S-1Ocena formująca: sprawdzian
S-4Ocena formująca: egzamin pisemny i ustny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym
3,0Student umie planować proces produkcji podstawowych gatunków warzyw
3,5Student umie planować i organizować proces produkcji podstawowych gatunków warzyw
4,0Student umie planować i organizować proces produkcji większości poznanych gatunków warzyw
4,5Student umie planować i organizować proces produkcji wszystkich poznanych gatunków warzyw zgodnie z właściwymi zasadami agrotechniki
5,0Student umie dostosować profil produkcji warzyw w zależności od czynników środowiska oraz wymagań odbiorcy
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_C07_K01Ma świadomość potrzeby produkcji żywności o wysokiej jakości
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K04student ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego ogrodnictwa z uwzględnieniem jego wpływu na środowisko, a także odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Wskazanie i analiza czynników wzrostu i rozwoju roślin w uprawie polowej i pod osłonami
C-3Zapoznanie studentów z rozmnażaniem, pielęgnacją, przyspieszaniem zbioru warzyw
C-4Poznanie odmian oraz agrotechniki technologii uprawy poszczególnych gatunków warzyw w uprawie na polu i pod osłonami
C-5Układanie zmianowania i płodozmianu
Treści programoweT-A-3Pielęgnacja i ochrona warzyw w uprawie polowej i pod osłonami.
T-A-2Rozmnażanie wegetatywne i generatywne warzyw, produkcja rozsady.
T-W-1Agrotechnika wybranych gatunków warzyw polowych z grup: kapustnych (brokuł, kalarepa, kapusta brukselska, jarmuż, kapusta pekińska) oraz rzepowatych, korzeniowych, psiankowatych,i dyniowatych, cebulowych, liściowych, strączkowych, wieloletnich i różnych.
T-A-1Odmianoznawstwo ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw polowych z grup: kapustnych, rzepowatych psiankowatych, dyniowatych, korzeniowych, cebulowych, liściowych, strączkowych, wieloletnich i różnych.
T-L-3Metody uprawy warzyw w podłożach organicznych i inertnych.
T-L-4Pędzenie warzyw pod osłonami
T-W-2Lokalizacja i typy szklarni. Wykorzystanie osłon z tworzyw sztucznych w uprawie warzyw. Typy tuneli.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, problemowy i konwersatoryjny
M-2Metody problemowe (dyskusja dydaktyczna)
M-4Metody eksponujące i praktyczne: ćwiczenia w gospodarstwie szklarniowym, ćwiczenia na poletkach Wydziałowej Stacji Badawczej, pokaz, film
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: kolokwium
S-3Ocena formująca: projekt
S-4Ocena formująca: egzamin pisemny i ustny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym
3,0Ma świadomość wpływu czynników środowiska na wielkość oraz jakość plonu warzyw
3,5Jest świadomy skutków niepowodzeń w uprawie roślin warzywnych pod wpływem czynników środowiska
4,0Mając świadomość w zakresie potrzeb produkcji warzyw wysokiej jakości, steruje czynnikami klimatycznymi w szklarni i dobiera właściwe metody uprawy warzyw polowych
4,5Student ma wysoką świadomość potrzeby produkcji warzyw wysokiej jakości
5,0Student ma bardzo wysoką świadomość potrzeby produkcji warzyw wysokiej jakości
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_C07_K02Potrafi organizować pracę w zespole, wyznaczając funkcje i zadania do realizacji
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K05student potrafi pracować w zespole w charakterze osoby odpowiedzialnej za końcowy wynik pracy oraz jako wykonawca części powierzonego zadania
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Wskazanie i analiza czynników wzrostu i rozwoju roślin w uprawie polowej i pod osłonami
C-2Charakteryzowanie, rozpoznawanie i biologia gatunków roślin warzywnych
C-4Poznanie odmian oraz agrotechniki technologii uprawy poszczególnych gatunków warzyw w uprawie na polu i pod osłonami
Treści programoweT-A-1Odmianoznawstwo ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw polowych z grup: kapustnych, rzepowatych psiankowatych, dyniowatych, korzeniowych, cebulowych, liściowych, strączkowych, wieloletnich i różnych.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, problemowy i konwersatoryjny
M-2Metody problemowe (dyskusja dydaktyczna)
M-4Metody eksponujące i praktyczne: ćwiczenia w gospodarstwie szklarniowym, ćwiczenia na poletkach Wydziałowej Stacji Badawczej, pokaz, film
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: kolokwium
S-4Ocena formująca: egzamin pisemny i ustny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi organizować pracy w zespole
3,0Student w małym stopniu potrafi organizować prace w zespole
3,5Student potrafi organizować i pracować w zespole
4,0Student dobrze organizuje pracę w zespole w charakterze osoby odpowiedzialniej za końcowy wynik pracy
4,5Student dobrze potrafi pracować w zespole i organizować prace w charakterze osoby odpowiedzialnej za końcowy wynik pracy oraz jako wykonawca części powierzonego zadania
5,0Student bardzo dobrze potrafi pracować w zespole, organizować pracę w charakterze osoby odpowiedzialnej za końcowy wynik pracy oraz jako wykonawca części powierzonego zadania
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_C07_K03Absolwent ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się i jest przygotowany do podjęcia studiów II stopnia
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K01student ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii w ogrodnictwie oraz rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie w celu doskonalenia umiejętności uzyskanych w trakcie studiów
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-2Charakteryzowanie, rozpoznawanie i biologia gatunków roślin warzywnych
C-3Zapoznanie studentów z rozmnażaniem, pielęgnacją, przyspieszaniem zbioru warzyw
C-4Poznanie odmian oraz agrotechniki technologii uprawy poszczególnych gatunków warzyw w uprawie na polu i pod osłonami
Treści programoweT-W-2Lokalizacja i typy szklarni. Wykorzystanie osłon z tworzyw sztucznych w uprawie warzyw. Typy tuneli.
T-W-1Warzywnictwo pod osłonami w Polsce i na świecie.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, problemowy i konwersatoryjny
M-2Metody problemowe (dyskusja dydaktyczna)
M-3Metody poszukujące: ćwiczeniowa, projektowa
M-4Metody eksponujące i praktyczne: ćwiczenia w gospodarstwie szklarniowym, ćwiczenia na poletkach Wydziałowej Stacji Badawczej, pokaz, film
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: kolokwium
S-4Ocena formująca: egzamin pisemny i ustny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Absolwent nie ma wpojonych nawyków ustawicznego kształcenia się
3,0Absolwent w małym stopniu ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się
3,5Absolwent w stopniu dostatecznym ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się i jest przygotowany do podjęcia studiów II stopnia
4,0Absolwent jest dobrze przygotowany do podjęcia studiów II stopnia i ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się
4,5Absolwent ma w wysokim stopniu wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się i podejmowania studiów
5,0Absolwent ma w bardzo wysokim stopniu wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się i jest dobrze przygotowany do podejmowania studiów II stopnia, potrafi inspirować i organizować proces kształcenia się innych osób