Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | OG_1A_A08_U10 | Potrafi okreslić obszar koniecznych do poznania zagadnień i poprawnie zebrane informacje uporządkować według przyjętego układu myślowego |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | OG_1A_U10 | student potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania gospodarstwa ogrodniczego pod względem zastosowanych procesów technologicznych i rozwiązań technicznych, stosuje te rozwiązania w praktyce |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_U01 | posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
R1A_U03 | stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej |
R1A_U05 | dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów |
R1A_U06 | posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów |
R1A_U07 | posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich |
R1A_U08 | posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł |
R1A_U09 | posiada umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U03 | potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne |
---|
InzA_U04 | potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich |
InzA_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzA_U07 | potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia |
InzA_U08 | potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi |
Cel przedmiotu | C-1 | Przygotowanie do podejmowania decyzji według wielokryterialnej oceny otoczenia stanowiska pracy |
---|
Treści programowe | T-W-13 | Zarządzanie jakością produktów/usług w przedsiębiorstwie. |
---|
T-W-11 | Funkcje zarządzania - prognozowanie i programowanie działań. |
T-W-12 | Funkcje zarządzania - organizowanie i koordynowanie działań. |
T-W-4 | Zarządzanie personelem - postępowanie z ludźmi. |
T-W-3 | Majątek przedsiębiorstwa i jego ochrona. |
T-W-14 | Zarządzanie marką lokalną/globalną. |
T-W-2 | Komunikacja wewnątrz przedsiębiorstwa. |
T-W-6 | Style zarządzania - relacje w układzie kierownik - pracownicy. |
T-W-9 | Rachunkowość zarządcza - zasady działania. |
T-W-7 | Zarządzanie finansami - nowoczesne formy pozyskiwania środków finansowych. |
T-W-10 | Funkcje zarządzania - formułowanie celu/-ów. |
Metody nauczania | M-1 | Wykład informacyjny. |
---|
M-2 | Dyskusja dyadktyczna panelowa. |
Sposób oceny | S-2 | Ocena formująca: Ocena podsumowująca - zaliczenie pisemne obejmujące zagadnienia z całego cyklu wykładów |
---|
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | Student nie potrafi w najprostszy sposób przedstawić swojej wiedzy. |
3,0 | Student prezentuje podstawowe definicje bez umiejętności analizy faktów. |
3,5 | Student prezentuje wiedzę podstawową oraz potrafi analizować prezentowane treści. |
4,0 | Student efektywnie i analitycznie prezentuje wiedzę oraz prowadzi dyskusję w określonym temacie. |
4,5 | Student potrafi efektywnie, analitycznie, dyskusyjnie omawiać wybrane zagadnienia. |
5,0 | Student potrafi efektywnie prezentować wiedzę, analizować, dyskutować o danych zagadnieniach oraz proponować rozwiązania syntetyczne. |