Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (N1)

Sylabus przedmiotu Biotechnologia roślin ogrodniczych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Biotechnologia roślin ogrodniczych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin
Nauczyciel odpowiedzialny Miłosz Smolik <Milosz.Smolik@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL7 12 1,30,44zaliczenie
wykładyW7 6 0,70,56zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1znajomość zagadnień związanych z genetyką i hodowlą roślin, fizjologią roślin, metodami rozmnażania generatywnego i wegetatywnego

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1poznanie i utrwalenie zagadnień z zakresu biotechnologii roślin
C-2poznanie metod selekcji nowych genotypów oraz ich implementacji dla potrzeb hodowli roślin
C-3przybliżenie metod transformacji genetycznych
C-4poznanie metod selekcji genotypów w oparciu o techniki markerowe
C-5umiejętność przygotowania prostego projektu biotechnologicznego

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Hodowla biotechnologiczna. Istota transformacji genetycznych roślin i ich znaczenie w badaniach podstawowych i aplikacyjnych.2
T-L-2GMO – efekt implementacji metod biotechnologicznych u roślin.2
T-L-3Wprowadzenie do wybranych technik biologii molekularnej. Omówienie zasad przygotowania projektu biotechnologicznego.2
T-L-4Selekcja MAS. Wprowadzenie, istota i znaczenie dla hodowli biotechnologicznej.2
T-L-5MAS. Wykorzystanie w hodowli roślin.4
12
wykłady
T-W-1Wykorzystanie biotechnologii w hodowli roślin ogrodniczych1
T-W-2Selekcja w kulturach in vitro i jej wykorzystanie dla potrzeb hodowli ekologicznej.1
T-W-3Otrzymywanie podwojonych haploidów (DH).1
T-W-4Hodowla biotechnologiczna. Istota transformacji genetycznych roślin i ich znaczenie w badaniach podstawowych i aplikacyjnych.2
T-W-5Poszerzanie zakresu zmienności. Otrzymywanie i wykorzystywanie mieszańców oddalonych.1
6

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach20
A-L-2przygotowanie protokołów10
A-L-3studiowanie literatury przedmiotu10
40
wykłady
A-W-1wykłady6
A-W-2konsultacje10
A-W-3przygotowanie się za zaliczenia pisemnego5
21

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2dyskusja dydaktyczna nad przygotowaniem i zaprezentowaniem projektu hodowlanego

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena wiedzy i umiejętności związanych z realizacją ćwiczeń
S-2Ocena formująca: umiejętność przygotowania projektu biotechnologicznego, dyskusja
S-3Ocena podsumowująca: ocena merytorycznego aspektu oraz umiejętności przedstawienia projektu biotechnologicznego
S-4Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny zaliczający formę zajęć - wykład

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_C24_W01
Zna istotę, metody i właściwości hodowli biotechnologicznej, oraz cechy odróżniające ją od hodowli konwencjonalnej. Zna wybrane techniki MAS i podstawowe zagadnienia z zakresu modyfikacji genetycznych u roślin
OG_1A_W06, OG_1A_W17R1A_W01, R1A_W02, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W07, R1A_W08, R1A_W09InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05C-1, C-2, C-3T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4M-1, M-2S-3, S-1, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_C24_U01
Potrafi opisać podstawowe metody biotechnologiczne i odróżniać je lub porównać do metod klasycznej hodowli roślin
OG_1A_U08, OG_1A_U09R1A_U01, R1A_U02, R1A_U03, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07, R1A_U08, R1A_U09InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-5T-W-3, T-W-1, T-W-2M-2S-3, S-1, S-2
OG_1A_C24_U02
Potrafi ocenić, w tym krytycznie, zalety i wady metod biotechnologicznych wspomagających hodowlę roślin, potrafi zaprojektować prosty projekt biotechnologiczny
OG_1A_U10, OG_1A_U17R1A_U01, R1A_U03, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07, R1A_U08, R1A_U09InzA_U01, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U07, InzA_U08C-4, C-2, C-3, C-5T-L-2, T-L-3, T-L-1M-1, M-2S-1, S-2, S-4

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_C24_K01
Rozumie potrzebę współpracy w zespole przy opracowywaniu prostego projektu biotechnologicznego.
OG_1A_K05R1A_K02, R1A_K03, R1A_K05, R1A_K07, R1A_K08InzA_K01, InzA_K02C-5T-L-3, T-L-4M-2S-3, S-4
OG_1A_C24_K02
Ma świadomość znaczenia metod biotechnologicznych w poszerzaniu zakresu zmienności u roślin
OG_1A_K04R1A_K03, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06InzA_K01, InzA_K02C-2, C-3, C-4T-L-2, T-L-3, T-L-1M-1, M-2S-2, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_C24_W01
Zna istotę, metody i właściwości hodowli biotechnologicznej, oraz cechy odróżniające ją od hodowli konwencjonalnej. Zna wybrane techniki MAS i podstawowe zagadnienia z zakresu modyfikacji genetycznych u roślin
2,0Student nie wie w jaki sposób można wykorzystać metody biotechnologiczne w hodowli roślin ogrodniczych
3,0Student ma podstawową wiedzę w jaki sposób można wykorzystać metody biotechnologiczne w hodowli roślin ogrodniczych
3,5Student potrafi opisać metody biotechnologiczne wykorzystywane i powszechnie stosowane w hodowli roślin ogrodniczych
4,0Student potrafi dobrze opisać metody biotechnologiczne wykorzystywane w hodowli roślin ogrodniczych
4,5Student potrafi ponad dobrze opisać metody biotechnologiczne wykorzystywane w hodowli roślin ogrodniczych
5,0Student potrafi bardzo dobrze opisać metody biotechnologiczne wykorzystywane w hodowli roślin ogrodniczych

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_C24_U01
Potrafi opisać podstawowe metody biotechnologiczne i odróżniać je lub porównać do metod klasycznej hodowli roślin
2,0Student nie potrafi opisać podstawowych metod biotechnologicznych, ani też nie potrafi porównać do metod klasycznej hodowli roślin
3,0Student potrafi opisać w stopniu podstawowym metody biotechnologiczne oraz potrafi porównać je do metod klasycznej hodowli roślin
3,5Student potrafi opisać metody biotechnologiczne oraz potrafi porównać je do metod klasycznej hodowli roślin
4,0Student potrafi opisać w stopniu dobrym metody biotechnologiczne oraz potrafi porównać je do metod klasycznej hodowli roślin
4,5Student potrafi opisać w stopniu ponad dobrym metody biotechnologiczne oraz potrafi porównać je do metod klasycznej hodowli roślin
5,0Student potrafi w stopniu bardzo dobrym opisać metody biotechnologiczne oraz potrafi porównać je do metod klasycznej hodowli roślin
OG_1A_C24_U02
Potrafi ocenić, w tym krytycznie, zalety i wady metod biotechnologicznych wspomagających hodowlę roślin, potrafi zaprojektować prosty projekt biotechnologiczny
2,0Student nie potrafi ocenić zalet i wad metod biotechnologicznych wspomagających hodowlę roślin oraz nie potrafi przedstawić prostego projektu biotechnologicznego
3,0Student potrafi w stopniu podstawowym ocenić zalety i wady metod biotechnologicznych wspomagających hodowlę roślin oraz potrafi w stopniu podstawowym przedstawić prosty projekt biotechnologiczny
3,5Student potrafi w stopniu zadowalającym ocenić zalety i wady metod biotechnologicznych wspomagających hodowlę roślin oraz potrafi w stopniu zadowalającym przedstawić prosty projekt biotechnologiczny
4,0Student potrafi w stopniu dobrym ocenić zalety i wady metod biotechnologicznych wspomagających hodowlę roślin oraz potrafi w stopniu dobrym przedstawić prosty projekt biotechnologiczny
4,5Student potrafi w stopniu ponad dobrym ocenić zalety i wady metod biotechnologicznych wspomagających hodowlę roślin oraz potrafi w stopniu ponad dobrym przedstawić prosty projekt biotechnologiczny
5,0Student potrafi w stopniu bardzo dobrym ocenić zalety i wady metod biotechnologicznych wspomagających hodowlę roślin oraz potrafi w stopniu bardzo dobrym przedstawić prosty projekt biotechnologiczny

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OG_1A_C24_K01
Rozumie potrzebę współpracy w zespole przy opracowywaniu prostego projektu biotechnologicznego.
2,0Student nie rozmunie potrzeby współpracy w zespole przy rozwiązywaniu zadań problemowych
3,0Student rozmunie w stopniu podstawowym potrzebę współpracy w zespole przy rozwiązywaniu zadań problemowych
3,5Student rozmunie potrzebę współpracy w zespole przy rozwiązywaniu zadań problemowych
4,0Student rozmunie w stopniu dobrym potrzebę współpracy w zespole przy rozwiązywaniu zadań problemowych
4,5Student rozmunie w stopniu ponad dobrym potrzebę współpracy w zespole przy rozwiązywaniu zadań problemowych
5,0Student rozmunie w stopniu bardzo dobrym potrzebę współpracy w zespole przy rozwiązywaniu zadań problemowych
OG_1A_C24_K02
Ma świadomość znaczenia metod biotechnologicznych w poszerzaniu zakresu zmienności u roślin
2,0Student nie rozumie potrzeby i znaczenia metod biotechnologicznych wykorzystywanych w celu poszerzania zakresu zmienności
3,0Student rozumie w stopniu podstawowym potrzebę i znaczenie metod biotechnologicznych wykorzystywanych w celu poszerzania zakresu zmienności
3,5Student rozumie potrzebę i znaczenie metod biotechnologicznych wykorzystywanych w celu poszerzania zakresu zmienności
4,0Student w stopniu dobrym rozumie potrzebę i znaczenie metod biotechnologicznych wykorzystywanych w celu poszerzania zakresu zmienności
4,5Student w stopniu ponad dobrym rozumie potrzebę i znaczenie metod biotechnologicznych wykorzystywanych w celu poszerzania zakresu zmienności
5,0Student w stopniu bardzo dobrym rozumie potrzebę i znaczenie metod biotechnologicznych wykorzystywanych w celu poszerzania zakresu zmienności

Literatura podstawowa

  1. Malepszy S. (red.), Biotechnologia roślin, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2009
  2. Malepszy S. (red.), Biotechnologia roślin, Wydawnictow Naukowe PWN, Warszawa, 2009
  3. Buchowicz J., Biotechnologia molekularna, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2009

Literatura dodatkowa

  1. Michalik B. (red.), Zastosowanie metod biotechnologicznych w hodowli roślin, Drukrol S.C., Kraków, 1996
  2. Nalepa G., Genetyka, Helion, Warszawa, 1995

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Hodowla biotechnologiczna. Istota transformacji genetycznych roślin i ich znaczenie w badaniach podstawowych i aplikacyjnych.2
T-L-2GMO – efekt implementacji metod biotechnologicznych u roślin.2
T-L-3Wprowadzenie do wybranych technik biologii molekularnej. Omówienie zasad przygotowania projektu biotechnologicznego.2
T-L-4Selekcja MAS. Wprowadzenie, istota i znaczenie dla hodowli biotechnologicznej.2
T-L-5MAS. Wykorzystanie w hodowli roślin.4
12

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wykorzystanie biotechnologii w hodowli roślin ogrodniczych1
T-W-2Selekcja w kulturach in vitro i jej wykorzystanie dla potrzeb hodowli ekologicznej.1
T-W-3Otrzymywanie podwojonych haploidów (DH).1
T-W-4Hodowla biotechnologiczna. Istota transformacji genetycznych roślin i ich znaczenie w badaniach podstawowych i aplikacyjnych.2
T-W-5Poszerzanie zakresu zmienności. Otrzymywanie i wykorzystywanie mieszańców oddalonych.1
6

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach20
A-L-2przygotowanie protokołów10
A-L-3studiowanie literatury przedmiotu10
40
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1wykłady6
A-W-2konsultacje10
A-W-3przygotowanie się za zaliczenia pisemnego5
21
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_C24_W01Zna istotę, metody i właściwości hodowli biotechnologicznej, oraz cechy odróżniające ją od hodowli konwencjonalnej. Zna wybrane techniki MAS i podstawowe zagadnienia z zakresu modyfikacji genetycznych u roślin
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W06student ma wiedzę z zakresu genetyki i biotechnologii, w tym mechanizmów genetycznych zachodzących na poziomie komórki, organizmu i populacji, zna ogólne zasady hodowli i biotechnologii roślin
OG_1A_W17student ma elementarną wiedzę w zakresie regulacji prawnych, ochrony własności intelektualnej, ergonomii oraz bezpieczeństwa i higieny pracy ze szczególnym uwzględnieniem specyfiki zabiegów agrotechnicznych stosowanych w ogrodnictwie
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W01ma podstawową wiedzę z zakresu biologii, chemii, matematyki, fizyki i nauk pokrewnych dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W02ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W03ma ogólną wiedzę na temat biosfery, chemicznych i fizycznych procesów w niej zachodzących, właściwości surowców roślinnych i zwierzęcych, podstaw techniki i kształtowania środowiska dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
R1A_W08zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego; potrafi korzystać z zasobów informacji patentowej
R1A_W09zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1poznanie i utrwalenie zagadnień z zakresu biotechnologii roślin
C-2poznanie metod selekcji nowych genotypów oraz ich implementacji dla potrzeb hodowli roślin
C-3przybliżenie metod transformacji genetycznych
Treści programoweT-W-1Wykorzystanie biotechnologii w hodowli roślin ogrodniczych
T-W-2Selekcja w kulturach in vitro i jej wykorzystanie dla potrzeb hodowli ekologicznej.
T-W-3Otrzymywanie podwojonych haploidów (DH).
T-W-4Hodowla biotechnologiczna. Istota transformacji genetycznych roślin i ich znaczenie w badaniach podstawowych i aplikacyjnych.
Metody nauczaniaM-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2dyskusja dydaktyczna nad przygotowaniem i zaprezentowaniem projektu hodowlanego
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: ocena merytorycznego aspektu oraz umiejętności przedstawienia projektu biotechnologicznego
S-1Ocena formująca: ocena wiedzy i umiejętności związanych z realizacją ćwiczeń
S-4Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny zaliczający formę zajęć - wykład
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie wie w jaki sposób można wykorzystać metody biotechnologiczne w hodowli roślin ogrodniczych
3,0Student ma podstawową wiedzę w jaki sposób można wykorzystać metody biotechnologiczne w hodowli roślin ogrodniczych
3,5Student potrafi opisać metody biotechnologiczne wykorzystywane i powszechnie stosowane w hodowli roślin ogrodniczych
4,0Student potrafi dobrze opisać metody biotechnologiczne wykorzystywane w hodowli roślin ogrodniczych
4,5Student potrafi ponad dobrze opisać metody biotechnologiczne wykorzystywane w hodowli roślin ogrodniczych
5,0Student potrafi bardzo dobrze opisać metody biotechnologiczne wykorzystywane w hodowli roślin ogrodniczych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_C24_U01Potrafi opisać podstawowe metody biotechnologiczne i odróżniać je lub porównać do metod klasycznej hodowli roślin
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U08student wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego ogrodnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
OG_1A_U09student posiada umiejętność przygotowania prac projektowych, sprawozdań, raportów oraz wystąpień ustnych z zakresu ogrodnictwa z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także innych źródeł w celu precyzyjnego porozumienia się z instytucjami, producentami, odbiorcami związanymi z produkcją ogrodniczą
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R1A_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
R1A_U08posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
R1A_U09posiada umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-5umiejętność przygotowania prostego projektu biotechnologicznego
Treści programoweT-W-3Otrzymywanie podwojonych haploidów (DH).
T-W-1Wykorzystanie biotechnologii w hodowli roślin ogrodniczych
T-W-2Selekcja w kulturach in vitro i jej wykorzystanie dla potrzeb hodowli ekologicznej.
Metody nauczaniaM-2dyskusja dydaktyczna nad przygotowaniem i zaprezentowaniem projektu hodowlanego
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: ocena merytorycznego aspektu oraz umiejętności przedstawienia projektu biotechnologicznego
S-1Ocena formująca: ocena wiedzy i umiejętności związanych z realizacją ćwiczeń
S-2Ocena formująca: umiejętność przygotowania projektu biotechnologicznego, dyskusja
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi opisać podstawowych metod biotechnologicznych, ani też nie potrafi porównać do metod klasycznej hodowli roślin
3,0Student potrafi opisać w stopniu podstawowym metody biotechnologiczne oraz potrafi porównać je do metod klasycznej hodowli roślin
3,5Student potrafi opisać metody biotechnologiczne oraz potrafi porównać je do metod klasycznej hodowli roślin
4,0Student potrafi opisać w stopniu dobrym metody biotechnologiczne oraz potrafi porównać je do metod klasycznej hodowli roślin
4,5Student potrafi opisać w stopniu ponad dobrym metody biotechnologiczne oraz potrafi porównać je do metod klasycznej hodowli roślin
5,0Student potrafi w stopniu bardzo dobrym opisać metody biotechnologiczne oraz potrafi porównać je do metod klasycznej hodowli roślin
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_C24_U02Potrafi ocenić, w tym krytycznie, zalety i wady metod biotechnologicznych wspomagających hodowlę roślin, potrafi zaprojektować prosty projekt biotechnologiczny
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U10student potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania gospodarstwa ogrodniczego pod względem zastosowanych procesów technologicznych i rozwiązań technicznych, stosuje te rozwiązania w praktyce
OG_1A_U17student potrafi rozwiązywać zadania z genetyki, hodowli i biotechnologii roślin, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
R1A_U08posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
R1A_U09posiada umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-4poznanie metod selekcji genotypów w oparciu o techniki markerowe
C-2poznanie metod selekcji nowych genotypów oraz ich implementacji dla potrzeb hodowli roślin
C-3przybliżenie metod transformacji genetycznych
C-5umiejętność przygotowania prostego projektu biotechnologicznego
Treści programoweT-L-2GMO – efekt implementacji metod biotechnologicznych u roślin.
T-L-3Wprowadzenie do wybranych technik biologii molekularnej. Omówienie zasad przygotowania projektu biotechnologicznego.
T-L-1Hodowla biotechnologiczna. Istota transformacji genetycznych roślin i ich znaczenie w badaniach podstawowych i aplikacyjnych.
Metody nauczaniaM-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2dyskusja dydaktyczna nad przygotowaniem i zaprezentowaniem projektu hodowlanego
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena wiedzy i umiejętności związanych z realizacją ćwiczeń
S-2Ocena formująca: umiejętność przygotowania projektu biotechnologicznego, dyskusja
S-4Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny zaliczający formę zajęć - wykład
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi ocenić zalet i wad metod biotechnologicznych wspomagających hodowlę roślin oraz nie potrafi przedstawić prostego projektu biotechnologicznego
3,0Student potrafi w stopniu podstawowym ocenić zalety i wady metod biotechnologicznych wspomagających hodowlę roślin oraz potrafi w stopniu podstawowym przedstawić prosty projekt biotechnologiczny
3,5Student potrafi w stopniu zadowalającym ocenić zalety i wady metod biotechnologicznych wspomagających hodowlę roślin oraz potrafi w stopniu zadowalającym przedstawić prosty projekt biotechnologiczny
4,0Student potrafi w stopniu dobrym ocenić zalety i wady metod biotechnologicznych wspomagających hodowlę roślin oraz potrafi w stopniu dobrym przedstawić prosty projekt biotechnologiczny
4,5Student potrafi w stopniu ponad dobrym ocenić zalety i wady metod biotechnologicznych wspomagających hodowlę roślin oraz potrafi w stopniu ponad dobrym przedstawić prosty projekt biotechnologiczny
5,0Student potrafi w stopniu bardzo dobrym ocenić zalety i wady metod biotechnologicznych wspomagających hodowlę roślin oraz potrafi w stopniu bardzo dobrym przedstawić prosty projekt biotechnologiczny
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_C24_K01Rozumie potrzebę współpracy w zespole przy opracowywaniu prostego projektu biotechnologicznego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K05student potrafi pracować w zespole w charakterze osoby odpowiedzialnej za końcowy wynik pracy oraz jako wykonawca części powierzonego zadania
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-5umiejętność przygotowania prostego projektu biotechnologicznego
Treści programoweT-L-3Wprowadzenie do wybranych technik biologii molekularnej. Omówienie zasad przygotowania projektu biotechnologicznego.
T-L-4Selekcja MAS. Wprowadzenie, istota i znaczenie dla hodowli biotechnologicznej.
Metody nauczaniaM-2dyskusja dydaktyczna nad przygotowaniem i zaprezentowaniem projektu hodowlanego
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: ocena merytorycznego aspektu oraz umiejętności przedstawienia projektu biotechnologicznego
S-4Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny zaliczający formę zajęć - wykład
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie rozmunie potrzeby współpracy w zespole przy rozwiązywaniu zadań problemowych
3,0Student rozmunie w stopniu podstawowym potrzebę współpracy w zespole przy rozwiązywaniu zadań problemowych
3,5Student rozmunie potrzebę współpracy w zespole przy rozwiązywaniu zadań problemowych
4,0Student rozmunie w stopniu dobrym potrzebę współpracy w zespole przy rozwiązywaniu zadań problemowych
4,5Student rozmunie w stopniu ponad dobrym potrzebę współpracy w zespole przy rozwiązywaniu zadań problemowych
5,0Student rozmunie w stopniu bardzo dobrym potrzebę współpracy w zespole przy rozwiązywaniu zadań problemowych
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOG_1A_C24_K02Ma świadomość znaczenia metod biotechnologicznych w poszerzaniu zakresu zmienności u roślin
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K04student ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego ogrodnictwa z uwzględnieniem jego wpływu na środowisko, a także odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-2poznanie metod selekcji nowych genotypów oraz ich implementacji dla potrzeb hodowli roślin
C-3przybliżenie metod transformacji genetycznych
C-4poznanie metod selekcji genotypów w oparciu o techniki markerowe
Treści programoweT-L-2GMO – efekt implementacji metod biotechnologicznych u roślin.
T-L-3Wprowadzenie do wybranych technik biologii molekularnej. Omówienie zasad przygotowania projektu biotechnologicznego.
T-L-1Hodowla biotechnologiczna. Istota transformacji genetycznych roślin i ich znaczenie w badaniach podstawowych i aplikacyjnych.
Metody nauczaniaM-1wykład z prezentacją multimedialną
M-2dyskusja dydaktyczna nad przygotowaniem i zaprezentowaniem projektu hodowlanego
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: umiejętność przygotowania projektu biotechnologicznego, dyskusja
S-3Ocena podsumowująca: ocena merytorycznego aspektu oraz umiejętności przedstawienia projektu biotechnologicznego
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie rozumie potrzeby i znaczenia metod biotechnologicznych wykorzystywanych w celu poszerzania zakresu zmienności
3,0Student rozumie w stopniu podstawowym potrzebę i znaczenie metod biotechnologicznych wykorzystywanych w celu poszerzania zakresu zmienności
3,5Student rozumie potrzebę i znaczenie metod biotechnologicznych wykorzystywanych w celu poszerzania zakresu zmienności
4,0Student w stopniu dobrym rozumie potrzebę i znaczenie metod biotechnologicznych wykorzystywanych w celu poszerzania zakresu zmienności
4,5Student w stopniu ponad dobrym rozumie potrzebę i znaczenie metod biotechnologicznych wykorzystywanych w celu poszerzania zakresu zmienności
5,0Student w stopniu bardzo dobrym rozumie potrzebę i znaczenie metod biotechnologicznych wykorzystywanych w celu poszerzania zakresu zmienności