Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | OS_1A_O10-3_U01 | Student umie formułować sądy na temat celowości tworzenia i
wykorzystania w praktyce GMO, potrafi określić i
charakteryzować potencjalne źródła obaw wynikających z
produkcji i użytkowania genetycznie zmodyfikowanych
organizmów |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | OS_1A_U01 | Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł. Potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich, posiada umiejętność stosowania metod analitycznych, symulacyjnych oraz eksperymentalnych. |
---|
OS_1A_U06 | Dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na jakość środowiska. Ocenia dobrostan zwierząt oraz zagrożenia dla środowiska i człowieka wynikające z koncentracji produkcji rolnej i przemysłowej. Zna zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów, potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej. |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_U01 | posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
R1A_U02 | posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej |
R1A_U05 | dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
---|
InzA_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
InzA_U07 | potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia |
Cel przedmiotu | C-1 | Zapoznanie z metodami modyfikacji genetycznych |
---|
C-2 | Uświadomienie korzyści i zagrożeń płynących z uwalniania GMO do środowiska |
Treści programowe | T-W-1 | Metody tworzenia organizmów modyfikowanych genetycznie. |
---|
T-W-2 | Cele modyfikacji genetycznych różnych organizmów. |
T-W-3 | Historia produkcji i wprowadzania do obrotu produktów GMO i z dodatkiem GMO |
T-W-4 | Instytucje odpowiedzialne za bezpieczeństwo i certyfikacje żywności GM |
T-W-5 | Metody wykorzystywane do identyfikacji GMO |
T-W-6 | Zagrożenia wynikające z użytkowania GMO oraz możliwości zanieczyszczenia środowiska poprzez
transfer genów |
T-W-7 | Prawodawstwo w zakresie wprowadzania GMO do środowiska w Polsce i wybranych krajach świata |
T-A-1 | Istota i charakterystyka metod stosowanych do modyfikacji genetycznych roślin |
T-A-2 | Zasady identyfikowania elementów konstruktów genowych (GMO) w roślinach uprawnych oraz w
wybranych produktach żywnościowych |
T-A-3 | Prawodawstwo w zakresie wprowadzania GMO do środowiska w wybranych krajach świata |
T-A-4 | Prezentacje multimedialne o historii i stanie aktualnym upraw GMO, najważniejszych rozwiązaniach
prawnych w zakresie wprowadzania GMO do środowiska oraz pracach badawczych |
Metody nauczania | M-2 | ćwiczenia przedmiotowe |
---|
Sposób oceny | S-2 | Ocena podsumowująca: ocena prezentacji multimedialnej |
---|
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | umiejętność formułowania sądu na temat celowości tworzenia i wykorzystania w praktyce GMO |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |