Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ochrona środowiska (N1)

Sylabus przedmiotu Genetycznie modyfikowane organizmy:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ochrona środowiska
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Genetycznie modyfikowane organizmy
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin
Nauczyciel odpowiedzialny Beata Myśków <Beata.Myskow@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Marcelina Krupa-Małkiewicz <Marcelina.Krupa-Malkiewicz@zut.edu.pl>, Danuta Kulpa <Danuta.Kulpa@zut.edu.pl>, Piotr Masojć <Piotr.Masojc@zut.edu.pl>, Paweł Milczarski <Pawel.Milczarski@zut.edu.pl>, Beata Myśków <Beata.Myskow@zut.edu.pl>, Magdalena Pol-Szyszko <Magdalena.Pol-Szyszko@zut.edu.pl>, Miłosz Smolik <Milosz.Smolik@zut.edu.pl>, Stefan Stojałowski <Stefan.Stojalowski@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 9 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 10 2,00,62zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA6 10 2,00,38zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1znajomość podstaw genetyki

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie z metodami modyfikacji genetycznych
C-2Uświadomienie korzyści i zagrożeń płynących z uwalniania GMO do środowiska

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Istota i charakterystyka metod stosowanych do modyfikacji genetycznych roślin2
T-A-2Zasady identyfikowania elementów konstruktów genowych (GMO) w roślinach uprawnych oraz w wybranych produktach żywnościowych2
T-A-3Prawodawstwo w zakresie wprowadzania GMO do środowiska w wybranych krajach świata2
T-A-4Prezentacje multimedialne o historii i stanie aktualnym upraw GMO, najważniejszych rozwiązaniach prawnych w zakresie wprowadzania GMO do środowiska oraz pracach badawczych4
10
wykłady
T-W-1Cele i metody tworzenia organizmów modyfikowanych genetycznie2
T-W-2Historia produkcji i wprowadzania do obrotu produktów GMO i z dodatkiem GMO2
T-W-3Instytucje odpowiedzialne za bezpieczeństwo i certyfikacje żywności GM2
T-W-4Metody wykorzystywane do identyfikacji GMO2
T-W-5Zagrożenia wynikające z użytkowania GMO oraz możliwości zanieczyszczenia środowiska poprzez transfer genów1
T-W-6Prawodawstwo w zakresie wprowadzania GMO do środowiska w Polsce i wybranych krajach świata1
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w ćwiczeniach10
A-A-2przygotowanie do zajęć50
60
wykłady
A-W-1uczestnictwo w wykładach10
A-W-2samodzielne studiowanie literatury związanej z przedmiotem46
A-W-3sprawdzian3
59

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2ćwiczenia przedmiotowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: pisemny sprawdzian
S-2Ocena podsumowująca: ocena prezentacji multimedialnej

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OS_1A_O09-3_W01
Student zna sposoby tworzenia GMO, korzyści i zagrożenia wynikające z wprowadzania i użytkowania genetycznie zmodyfikowanych organizmów, zna podstawy prawodawstwa dotyczącego GMO
C-1, C-2T-W-2, T-W-6, T-W-1, T-W-5, T-W-3, T-W-4M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OS_1A_O09-3_U01
Student umie formułować sądy na temat celowości tworzenia i wykorzystania w praktyce GMO, potrafi określić i charakteryzować potencjalne źródła obaw wynikających z produkcji i użytkowania genetycznie zmodyfikowanych organizmów
C-2, C-1T-W-5, T-W-3, T-A-2, T-A-3, T-W-2, T-A-1, T-W-6, T-W-1, T-W-4M-2S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OS_1A_O09-3_K01
Student ma świadomość wszechstronnych skutków tworzenia oraz wykorzystania GMO i wyraża swoje oceny na ten temat
C-2T-A-4M-2S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OS_1A_O09-3_W01
Student zna sposoby tworzenia GMO, korzyści i zagrożenia wynikające z wprowadzania i użytkowania genetycznie zmodyfikowanych organizmów, zna podstawy prawodawstwa dotyczącego GMO
2,0
3,0znajomość metod tworzenia organizmów modyfikowanych genetycznie, podstawowa wiedza na temat korzyści i zagrożeń wynikających z wprowadzania i użytkowania GMO
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OS_1A_O09-3_U01
Student umie formułować sądy na temat celowości tworzenia i wykorzystania w praktyce GMO, potrafi określić i charakteryzować potencjalne źródła obaw wynikających z produkcji i użytkowania genetycznie zmodyfikowanych organizmów
2,0
3,0umiejętność formułowania sądu na temat celowości tworzenia i wykorzystania w praktyce GMO
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OS_1A_O09-3_K01
Student ma świadomość wszechstronnych skutków tworzenia oraz wykorzystania GMO i wyraża swoje oceny na ten temat
2,0
3,0wyrażanie własnej opinii na temat skutków tworzenia oraz wykorzystania GMO
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Malepszy S. (red), Biotechnologia roślin, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2009
  2. Buchowicz J., Biotechnologia molekularna, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2009

Literatura dodatkowa

  1. Wrześniewska-Wal Iwona, Żywność genetycznie zmodyfikowana. Aspekty prawne., Wydawnictwo Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa, 2008
  2. Twardowski T., Zimny J., Twardowska A., Biobezpieczeństwo biotechnologii., Agencja Edytor, Poznań, 2003
  3. Kwapich E., Twardowski T., Biotechnologia a prawo; zbiór przepisów., Agencja Edytor, Poznań, 2003

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Istota i charakterystyka metod stosowanych do modyfikacji genetycznych roślin2
T-A-2Zasady identyfikowania elementów konstruktów genowych (GMO) w roślinach uprawnych oraz w wybranych produktach żywnościowych2
T-A-3Prawodawstwo w zakresie wprowadzania GMO do środowiska w wybranych krajach świata2
T-A-4Prezentacje multimedialne o historii i stanie aktualnym upraw GMO, najważniejszych rozwiązaniach prawnych w zakresie wprowadzania GMO do środowiska oraz pracach badawczych4
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Cele i metody tworzenia organizmów modyfikowanych genetycznie2
T-W-2Historia produkcji i wprowadzania do obrotu produktów GMO i z dodatkiem GMO2
T-W-3Instytucje odpowiedzialne za bezpieczeństwo i certyfikacje żywności GM2
T-W-4Metody wykorzystywane do identyfikacji GMO2
T-W-5Zagrożenia wynikające z użytkowania GMO oraz możliwości zanieczyszczenia środowiska poprzez transfer genów1
T-W-6Prawodawstwo w zakresie wprowadzania GMO do środowiska w Polsce i wybranych krajach świata1
10

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w ćwiczeniach10
A-A-2przygotowanie do zajęć50
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w wykładach10
A-W-2samodzielne studiowanie literatury związanej z przedmiotem46
A-W-3sprawdzian3
59
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOS_1A_O09-3_W01Student zna sposoby tworzenia GMO, korzyści i zagrożenia wynikające z wprowadzania i użytkowania genetycznie zmodyfikowanych organizmów, zna podstawy prawodawstwa dotyczącego GMO
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z metodami modyfikacji genetycznych
C-2Uświadomienie korzyści i zagrożeń płynących z uwalniania GMO do środowiska
Treści programoweT-W-2Historia produkcji i wprowadzania do obrotu produktów GMO i z dodatkiem GMO
T-W-6Prawodawstwo w zakresie wprowadzania GMO do środowiska w Polsce i wybranych krajach świata
T-W-1Cele i metody tworzenia organizmów modyfikowanych genetycznie
T-W-5Zagrożenia wynikające z użytkowania GMO oraz możliwości zanieczyszczenia środowiska poprzez transfer genów
T-W-3Instytucje odpowiedzialne za bezpieczeństwo i certyfikacje żywności GM
T-W-4Metody wykorzystywane do identyfikacji GMO
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: pisemny sprawdzian
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0znajomość metod tworzenia organizmów modyfikowanych genetycznie, podstawowa wiedza na temat korzyści i zagrożeń wynikających z wprowadzania i użytkowania GMO
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOS_1A_O09-3_U01Student umie formułować sądy na temat celowości tworzenia i wykorzystania w praktyce GMO, potrafi określić i charakteryzować potencjalne źródła obaw wynikających z produkcji i użytkowania genetycznie zmodyfikowanych organizmów
Cel przedmiotuC-2Uświadomienie korzyści i zagrożeń płynących z uwalniania GMO do środowiska
C-1Zapoznanie z metodami modyfikacji genetycznych
Treści programoweT-W-5Zagrożenia wynikające z użytkowania GMO oraz możliwości zanieczyszczenia środowiska poprzez transfer genów
T-W-3Instytucje odpowiedzialne za bezpieczeństwo i certyfikacje żywności GM
T-A-2Zasady identyfikowania elementów konstruktów genowych (GMO) w roślinach uprawnych oraz w wybranych produktach żywnościowych
T-A-3Prawodawstwo w zakresie wprowadzania GMO do środowiska w wybranych krajach świata
T-W-2Historia produkcji i wprowadzania do obrotu produktów GMO i z dodatkiem GMO
T-A-1Istota i charakterystyka metod stosowanych do modyfikacji genetycznych roślin
T-W-6Prawodawstwo w zakresie wprowadzania GMO do środowiska w Polsce i wybranych krajach świata
T-W-1Cele i metody tworzenia organizmów modyfikowanych genetycznie
T-W-4Metody wykorzystywane do identyfikacji GMO
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: ocena prezentacji multimedialnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0umiejętność formułowania sądu na temat celowości tworzenia i wykorzystania w praktyce GMO
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOS_1A_O09-3_K01Student ma świadomość wszechstronnych skutków tworzenia oraz wykorzystania GMO i wyraża swoje oceny na ten temat
Cel przedmiotuC-2Uświadomienie korzyści i zagrożeń płynących z uwalniania GMO do środowiska
Treści programoweT-A-4Prezentacje multimedialne o historii i stanie aktualnym upraw GMO, najważniejszych rozwiązaniach prawnych w zakresie wprowadzania GMO do środowiska oraz pracach badawczych
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: ocena prezentacji multimedialnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0wyrażanie własnej opinii na temat skutków tworzenia oraz wykorzystania GMO
3,5
4,0
4,5
5,0