Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Architektura krajobrazu (S2)

Sylabus przedmiotu Projektowanie upraw ogrodniczych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Architektura krajobrazu
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier architekt krajobrazu
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, nauk technicznych, studiów inżynierskich, sztuki
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Projektowanie upraw ogrodniczych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>, Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA2 30 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe wiadomości z zakresu sadownictwa, warzywnictwa i szkółkarstwa oraz znajomość programów komputerowych służących do projektowania.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Wyrobienie umiejętności projektowania sadów i ogrodów warzywnych wraz z ich kosztorysowaniem.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Dobór gatunków i odmian do upraw amatorskich ze względu na siłę wzrostu, wzajemne zapylanie, odporność na choroby, porę uzyskania dojrzałości owoców oraz wymagania glebowe i świetlne.5
T-A-2Projektowanie ogrodu roślin sadowniczych. Tworzenie kosztorysu.10
T-A-3Dobór odmian roślin warzywnych do upraw amatorskich.5
T-A-4Projektowanie amatorskiego ogrodu warzywnego z uwzględnieniem zmianowania i płodozmianu, zasad uprawy współrzędnej, przedplonowej i poplonowej, przyspieszonej uprawy warzyw.10
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2Konsultacje4
A-A-3Przygotowanie projektu warzywnika12
A-A-4Przygotowanie projektu sadu i jagodnika12
A-A-5Studiowanie fachowej literatury2
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające - wykład problemowy
M-2Metody praktyczne - metoda projektu

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: ocena projektu

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
AK_2A_C09_W01
Student ma wiedzę na temat doboru odmian poszczególnych gatunków warzyw do uprawy amatorskiej.
AK_2A_W05R2A_W05, R2A_W07, T2A_W04, T2A_W05InzA2_W05C-1T-A-3M-1S-1
AK_2A_C09_W02
Student ma wiedzę na temat doboru gatunków i odmian roślin sadowniczych ze względu na siłę wzrostu odmian i podkładek, wzajemnego zapylania, odporności na choroby, pory dojrzałości owoców oraz wymagań glebowych i świetlnych.
AK_2A_W06R2A_W05C-1T-A-1M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
AK_2A_C09_U01
Student posiada umiejętność projektowanie warzywnika z uwzględnieniem zmianowania i płodozmianu, zasad uprawy współrzędnej, przedplonowej i poplonowej, przyspieszonej uprawy warzyw.
AK_2A_U03R2A_U06InzA2_U06C-1T-A-4M-2S-1
AK_2A_C09_U02
Student posiada umiejętność projektowanie sadów i jagodników z wykozrystaniem zdobytej wiedzy odnośnie doboru gatunków i ich wymagań oraz tworzenia kosztorysu.
AK_2A_U03R2A_U06InzA2_U06C-1T-A-2M-2S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
AK_2A_C09_K01
Rozumie znaczenie uprawy warzyw i roślin sadowniczych w ogrodach użytkowych.
AK_2A_K04R2A_K06, T2A_K02InzA2_K01C-1T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
AK_2A_C09_W01
Student ma wiedzę na temat doboru odmian poszczególnych gatunków warzyw do uprawy amatorskiej.
2,0
3,0Student wymienia podstawowe odmiany warzyw do uprawy amatorskiej.
3,5
4,0
4,5
5,0
AK_2A_C09_W02
Student ma wiedzę na temat doboru gatunków i odmian roślin sadowniczych ze względu na siłę wzrostu odmian i podkładek, wzajemnego zapylania, odporności na choroby, pory dojrzałości owoców oraz wymagań glebowych i świetlnych.
2,0
3,0Student wymienia i charakteryzuje wymagania uprawowe podstawowych gatunków roślin sadowniczych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
AK_2A_C09_U01
Student posiada umiejętność projektowanie warzywnika z uwzględnieniem zmianowania i płodozmianu, zasad uprawy współrzędnej, przedplonowej i poplonowej, przyspieszonej uprawy warzyw.
2,0
3,0Studen wykonuje projekt warzywnika z podstawowym asortymentem warzyw, stosuje właściwie zasady zmianowania .
3,5
4,0
4,5
5,0
AK_2A_C09_U02
Student posiada umiejętność projektowanie sadów i jagodników z wykozrystaniem zdobytej wiedzy odnośnie doboru gatunków i ich wymagań oraz tworzenia kosztorysu.
2,0
3,0Student wykonuje projekt sadu przydomowego z wykorzystaniem podstawowych gatunków roślin sadowniczych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
AK_2A_C09_K01
Rozumie znaczenie uprawy warzyw i roślin sadowniczych w ogrodach użytkowych.
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w sajęciach, nie wykazuje więkzsego zainteresowania tematyką przedmiotu.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kołota E., Orłowski M., Biesiada A., Warzywnictwo, UWP, Wrocław, 2007
  2. Rejman A. (red.), Pomologia, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i leśne, Warszawa, 1994
  3. Ostrowski W., Nowoczesne Sadownictwo, Wyd. Akademii Rolniczej w Szczecinie, 1996
  4. Katalog nakładów rzeczowych - tereny zieleni., MGPiiB, 2004

Literatura dodatkowa

  1. Jantra J., Na działce i w ogrodzie, Oficyna Wyd., 1995

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Dobór gatunków i odmian do upraw amatorskich ze względu na siłę wzrostu, wzajemne zapylanie, odporność na choroby, porę uzyskania dojrzałości owoców oraz wymagania glebowe i świetlne.5
T-A-2Projektowanie ogrodu roślin sadowniczych. Tworzenie kosztorysu.10
T-A-3Dobór odmian roślin warzywnych do upraw amatorskich.5
T-A-4Projektowanie amatorskiego ogrodu warzywnego z uwzględnieniem zmianowania i płodozmianu, zasad uprawy współrzędnej, przedplonowej i poplonowej, przyspieszonej uprawy warzyw.10
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach30
A-A-2Konsultacje4
A-A-3Przygotowanie projektu warzywnika12
A-A-4Przygotowanie projektu sadu i jagodnika12
A-A-5Studiowanie fachowej literatury2
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaAK_2A_C09_W01Student ma wiedzę na temat doboru odmian poszczególnych gatunków warzyw do uprawy amatorskiej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAK_2A_W05posiada rozszerzoną wiedzę w zakresie kształtowania krajobrazu i terenów zieleni z elementami projektowania i utrzymywania terenów zieleni oraz upraw ogrodniczych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W05wykazuje znajomość zaawansowanych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R2A_W07ma rozszerzoną wiedzę na temat stanu i kompleksowego działania czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
T2A_W04ma podbudowaną teoretycznie szczegółową wiedzę związaną z wybranymi zagadnieniami z zakresu studiowanego kierunku studiów
T2A_W05ma wiedzę o trendach rozwojowych i najistotniejszych nowych osiągnięciach z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów i pokrewnych dyscyplin naukowych
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Wyrobienie umiejętności projektowania sadów i ogrodów warzywnych wraz z ich kosztorysowaniem.
Treści programoweT-A-3Dobór odmian roślin warzywnych do upraw amatorskich.
Metody nauczaniaM-1Metody podające - wykład problemowy
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wymienia podstawowe odmiany warzyw do uprawy amatorskiej.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaAK_2A_C09_W02Student ma wiedzę na temat doboru gatunków i odmian roślin sadowniczych ze względu na siłę wzrostu odmian i podkładek, wzajemnego zapylania, odporności na choroby, pory dojrzałości owoców oraz wymagań glebowych i świetlnych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAK_2A_W06ma rozszerzoną wiedzę z zakresu znajomości i uprawy roślin oraz ich doboru i wykorzystania w dekoracji wnętrz i w terenach zieleni
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W05wykazuje znajomość zaawansowanych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Cel przedmiotuC-1Wyrobienie umiejętności projektowania sadów i ogrodów warzywnych wraz z ich kosztorysowaniem.
Treści programoweT-A-1Dobór gatunków i odmian do upraw amatorskich ze względu na siłę wzrostu, wzajemne zapylanie, odporność na choroby, porę uzyskania dojrzałości owoców oraz wymagania glebowe i świetlne.
Metody nauczaniaM-1Metody podające - wykład problemowy
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wymienia i charakteryzuje wymagania uprawowe podstawowych gatunków roślin sadowniczych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaAK_2A_C09_U01Student posiada umiejętność projektowanie warzywnika z uwzględnieniem zmianowania i płodozmianu, zasad uprawy współrzędnej, przedplonowej i poplonowej, przyspieszonej uprawy warzyw.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAK_2A_U03posiada pogłębioną umiejętność prawidłowego doboru roślin do dekoracji wnętrz oraz urządzania terenów zieleni, a także doboru odpowiednich technologii i urządzeń do ich pielęgnacji
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U06posiada umiejętność doboru i modyfikacji typowych działań (w tym technik i technologii) dostosowanych do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Wyrobienie umiejętności projektowania sadów i ogrodów warzywnych wraz z ich kosztorysowaniem.
Treści programoweT-A-4Projektowanie amatorskiego ogrodu warzywnego z uwzględnieniem zmianowania i płodozmianu, zasad uprawy współrzędnej, przedplonowej i poplonowej, przyspieszonej uprawy warzyw.
Metody nauczaniaM-2Metody praktyczne - metoda projektu
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Studen wykonuje projekt warzywnika z podstawowym asortymentem warzyw, stosuje właściwie zasady zmianowania .
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaAK_2A_C09_U02Student posiada umiejętność projektowanie sadów i jagodników z wykozrystaniem zdobytej wiedzy odnośnie doboru gatunków i ich wymagań oraz tworzenia kosztorysu.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAK_2A_U03posiada pogłębioną umiejętność prawidłowego doboru roślin do dekoracji wnętrz oraz urządzania terenów zieleni, a także doboru odpowiednich technologii i urządzeń do ich pielęgnacji
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U06posiada umiejętność doboru i modyfikacji typowych działań (w tym technik i technologii) dostosowanych do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Wyrobienie umiejętności projektowania sadów i ogrodów warzywnych wraz z ich kosztorysowaniem.
Treści programoweT-A-2Projektowanie ogrodu roślin sadowniczych. Tworzenie kosztorysu.
Metody nauczaniaM-2Metody praktyczne - metoda projektu
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykonuje projekt sadu przydomowego z wykorzystaniem podstawowych gatunków roślin sadowniczych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaAK_2A_C09_K01Rozumie znaczenie uprawy warzyw i roślin sadowniczych w ogrodach użytkowych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAK_2A_K04ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne wykonywanej działalności w zakresie kształtowania krajobrazu z uwzględnieniem jej wpływu na środowisko
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_K06posiada znajomość działań zmierzających do ograniczenia ryzyka i przewidywania skutków działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
T2A_K02ma świadomość ważności i zrozumienie pozatechnicznych aspektów i skutków działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-1Wyrobienie umiejętności projektowania sadów i ogrodów warzywnych wraz z ich kosztorysowaniem.
Treści programoweT-A-1Dobór gatunków i odmian do upraw amatorskich ze względu na siłę wzrostu, wzajemne zapylanie, odporność na choroby, porę uzyskania dojrzałości owoców oraz wymagania glebowe i świetlne.
T-A-2Projektowanie ogrodu roślin sadowniczych. Tworzenie kosztorysu.
T-A-3Dobór odmian roślin warzywnych do upraw amatorskich.
T-A-4Projektowanie amatorskiego ogrodu warzywnego z uwzględnieniem zmianowania i płodozmianu, zasad uprawy współrzędnej, przedplonowej i poplonowej, przyspieszonej uprawy warzyw.
Metody nauczaniaM-1Metody podające - wykład problemowy
M-2Metody praktyczne - metoda projektu
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student biernie uczestniczy w sajęciach, nie wykazuje więkzsego zainteresowania tematyką przedmiotu.
3,5
4,0
4,5
5,0