Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Architektura krajobrazu (S2)
Sylabus przedmiotu Projektowanie upraw ogrodniczych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Architektura krajobrazu | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier architekt krajobrazu | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, nauk technicznych, studiów inżynierskich, sztuki | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Projektowanie upraw ogrodniczych | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>, Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowe wiadomości z zakresu sadownictwa, warzywnictwa i szkółkarstwa oraz znajomość programów komputerowych służących do projektowania. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Wyrobienie umiejętności projektowania sadów i ogrodów warzywnych wraz z ich kosztorysowaniem. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Dobór gatunków i odmian do upraw amatorskich ze względu na siłę wzrostu, wzajemne zapylanie, odporność na choroby, porę uzyskania dojrzałości owoców oraz wymagania glebowe i świetlne. | 5 |
T-A-2 | Projektowanie ogrodu roślin sadowniczych. Tworzenie kosztorysu. | 10 |
T-A-3 | Dobór odmian roślin warzywnych do upraw amatorskich. | 5 |
T-A-4 | Projektowanie amatorskiego ogrodu warzywnego z uwzględnieniem zmianowania i płodozmianu, zasad uprawy współrzędnej, przedplonowej i poplonowej, przyspieszonej uprawy warzyw. | 10 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-A-2 | Konsultacje | 4 |
A-A-3 | Przygotowanie projektu warzywnika | 12 |
A-A-4 | Przygotowanie projektu sadu i jagodnika | 12 |
A-A-5 | Studiowanie fachowej literatury | 2 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające - wykład problemowy |
M-2 | Metody praktyczne - metoda projektu |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: ocena projektu |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AK_2A_C09_W01 Student ma wiedzę na temat doboru odmian poszczególnych gatunków warzyw do uprawy amatorskiej. | AK_2A_W05 | R2A_W05, R2A_W07, T2A_W04, T2A_W05 | InzA2_W05 | C-1 | T-A-3 | M-1 | S-1 |
AK_2A_C09_W02 Student ma wiedzę na temat doboru gatunków i odmian roślin sadowniczych ze względu na siłę wzrostu odmian i podkładek, wzajemnego zapylania, odporności na choroby, pory dojrzałości owoców oraz wymagań glebowych i świetlnych. | AK_2A_W06 | R2A_W05 | — | C-1 | T-A-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AK_2A_C09_U01 Student posiada umiejętność projektowanie warzywnika z uwzględnieniem zmianowania i płodozmianu, zasad uprawy współrzędnej, przedplonowej i poplonowej, przyspieszonej uprawy warzyw. | AK_2A_U03 | R2A_U06 | InzA2_U06 | C-1 | T-A-4 | M-2 | S-1 |
AK_2A_C09_U02 Student posiada umiejętność projektowanie sadów i jagodników z wykozrystaniem zdobytej wiedzy odnośnie doboru gatunków i ich wymagań oraz tworzenia kosztorysu. | AK_2A_U03 | R2A_U06 | InzA2_U06 | C-1 | T-A-2 | M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AK_2A_C09_K01 Rozumie znaczenie uprawy warzyw i roślin sadowniczych w ogrodach użytkowych. | AK_2A_K04 | R2A_K06, T2A_K02 | InzA2_K01 | C-1 | T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-4 | M-1, M-2 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
AK_2A_C09_W01 Student ma wiedzę na temat doboru odmian poszczególnych gatunków warzyw do uprawy amatorskiej. | 2,0 | |
3,0 | Student wymienia podstawowe odmiany warzyw do uprawy amatorskiej. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
AK_2A_C09_W02 Student ma wiedzę na temat doboru gatunków i odmian roślin sadowniczych ze względu na siłę wzrostu odmian i podkładek, wzajemnego zapylania, odporności na choroby, pory dojrzałości owoców oraz wymagań glebowych i świetlnych. | 2,0 | |
3,0 | Student wymienia i charakteryzuje wymagania uprawowe podstawowych gatunków roślin sadowniczych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
AK_2A_C09_U01 Student posiada umiejętność projektowanie warzywnika z uwzględnieniem zmianowania i płodozmianu, zasad uprawy współrzędnej, przedplonowej i poplonowej, przyspieszonej uprawy warzyw. | 2,0 | |
3,0 | Studen wykonuje projekt warzywnika z podstawowym asortymentem warzyw, stosuje właściwie zasady zmianowania . | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
AK_2A_C09_U02 Student posiada umiejętność projektowanie sadów i jagodników z wykozrystaniem zdobytej wiedzy odnośnie doboru gatunków i ich wymagań oraz tworzenia kosztorysu. | 2,0 | |
3,0 | Student wykonuje projekt sadu przydomowego z wykorzystaniem podstawowych gatunków roślin sadowniczych. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
AK_2A_C09_K01 Rozumie znaczenie uprawy warzyw i roślin sadowniczych w ogrodach użytkowych. | 2,0 | |
3,0 | Student biernie uczestniczy w sajęciach, nie wykazuje więkzsego zainteresowania tematyką przedmiotu. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Kołota E., Orłowski M., Biesiada A., Warzywnictwo, UWP, Wrocław, 2007
- Rejman A. (red.), Pomologia, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i leśne, Warszawa, 1994
- Ostrowski W., Nowoczesne Sadownictwo, Wyd. Akademii Rolniczej w Szczecinie, 1996
- Katalog nakładów rzeczowych - tereny zieleni., MGPiiB, 2004
Literatura dodatkowa
- Jantra J., Na działce i w ogrodzie, Oficyna Wyd., 1995